Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fuvola, rock, jazz és blues

Török Ádám koncertje a Józsefvárosi Galériában

2018. november 13. kedd

Török Ádám, az idén hetvenedik évét betöltött énekes, dalszövegíró és fuvolista, a magyar progresszív és jazz rock egyik úttörője, a Mini együttes alapítója újra Józsefvárosban járt és klubkoncertet adott csütörtökön a Józsefvárosi Galériában. Ez alkalommal Fehér Ádám, a mindössze 13 esztendős bluesgitáros kísérte el városrészünkbe a zenészlegendát, akivel pályájáról, kerületünkhöz kötődő emlékeiről beszélgettünk.

Nem először játszom itt a Galériában, mindig örömmel veszem az ide szóló meghívást. Most Ádámot hoztam magammal, aki elképesztően tehetséges gitáros. Jó itt koncertet adni, és úgy látom, nem csak én örülök, ha jövök, hanem az itteniek is” – mondta Török Ádám a nagysikerű, teltházas fellépését követően. „Jóskaváros! Szeretem ezt a helyet. A Mininek az általam ezüst korszakának nevezett periódusában – ez a nagylemezek időszaka volt –, szóval nagyjából ’74-től ’83-ig olyan felállásban játszottunk, amiben rajtam kívül majdnem mindenki józsefvárosi volt.

Nagyon tehetséges zenészek voltak mind, a kor legjobbjai, nagyra becsültem őket és imádtam velük játszani. Csodás éveket töltöttünk együtt. Aztán változtak a zenei trendek, váltani kellett – de még mindig tervezem, hogy egyszer összehozom őket és csinálunk egy jó bulit az itteni régi arcokkal. De Tátrai Tibusszal is itt csináltuk a szomszéd utcában a nyolcvanas évek közepén a Tátrai-Török Tandemet, rengeteget hülyéskedtünk” – idézi tovább józsefvárosi emlékeit a neves muzsikus. „Persze nem mellesleg zenéltünk is, nagyon izgalmas dolgot hoztunk össze. Jó kis formáció volt az is, persze túl modernek voltunk – én mindig megelőzöm az aktuális zenei divatot, ezért sem voltam soha a tömegek kedvence. Jó irányba megyek, csak túl gyorsan. Az idő, meg a szakma később általában visszaigazol – jó a siker, meg az elismerés bármikor, de azért jobb lett volna, ha pár évtizeddel ezelőtt jön. Tibi azóta is jó barátom, a nagyobb bulijaimon rendszeresen fellép.

Nagyon köszönöm a meghívást a Galéria vezetőségének, hálából hoztunk a józsefvárosiaknak a legújabb CD-lemezemből, ami most jött ki és régi, eddig kiadatlan koncertfelvételeket tartalmaz, jobbára a ’70-es évekből, és a szintén a hetekben megjelent könyvből is, amit az életemről írt Ócsag Andrea. Gondoltam, jó kis karácsonyi ajándék lehet nagymutternek, nagyfaternek, akik az Ifiparkban vagy a Bemrockparton hallhattak minket akkoriban” – zárja a beszélgetést mosolyogva Török Ádám.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság; Fortepan

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben