Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A bíboros példája ma is utat mutat

Mindszenty Józsefre emlékeztünk

2018. november 13. kedd

A Magyar szentek és boldogok emléknapján koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a Józsefvárosi Önkormányzat és a Magyarországi Mindszenty Alapítvány a bíborosról elnevezett téren. Az ünnepségen Sára Botond polgármester és Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Mindszenty Alapítvány elnöke mondott beszédet.

2015 óta Mindszenty József nevét viseli a józsefvárosi tér a József utca és a Tolnai Lajos utca találkozásánál. A bíboros 1949. szeptember 27-től 1954. május 13-ig itt, a volt Conti utcai börtönben töltötte leghosszabb börtönidőszakát az 1948 és 1956 közötti kommunista rabságából. A róla elnevezett téren álló szobránál emlékeztünk rá november 11-én.

Sára Botond polgármester köszöntőjében kiemelte: Mindszenty bíboros személyében egy olyan emberre emlékezünk, akire a világon minden magyar és keresztény méltán lehet büszke. „Megélte a 20. század legszörnyűbb eseményeit. Minden körülmények között, a végsőkig a hazaszeretet, bátorság, becsület, és méltóság jellemezte Magyarország utolsó hercegprímását” – szögezte le Sára Botond. Majd azzal folytatta: a bíboros élete olyan, mint az égen feltűnő és elhaladó üstökös. Fényes, ragyogó, és mutatja számunkra az irányt. Életében megtestesített minden erényt emberként, lelki pásztorként és közéleti szereplőként egyaránt – mutatott rá a polgármester, hozzátéve: a hercegprímás életének, cselekedeteinek fontos üzenete van a jelenre, a közeli és távoli jövőre nézve. „Hitünk, keresztény identitásunk megőrzése komoly kihívás egy olyan korban, amikor a kereszténység a legüldözöttebb vallás a földön. Az sem könnyíti a hithű keresztény ember dolgát, hogy kultúránk egyik alapköve folyamatos média- és spekuláns támadások célpontjává vált. A kétségek, a gyötrelmek pillatanában, a válaszutak kereszteződésénél mindig tekintsünk Mindszenty példájára. Jusson eszünkbe Ő, aki a legvészterhesebb időben is az egyház és a haza oldalán tette le voksát” – húzta alá Sára Botond.

Józsefváros polgármestere végezetül hangsúlyozta, bár boldoggá avatásának folyamata még nem zárult le, Mindszenty József a keresztény, polgári Magyarország „védőszentjének” tekinthető. Kitért rá, hogy Józsefváros méltó módon igyekszik ápolni emlékezetét. A József utca és a Tolnai Lajos utca sarkán található tér 2015 óta viseli nevét, egy évvel ezelőtt pedig szobrát is elhelyezték. Mindez azt jelképezi – fogalmazott Sára Botond –, hogy míg a kommunizmusnak napjainkban csak a szörnyű emléke maradt, amit ő képviselt, tovább él a jelen és a jövő Magyarországában. 

„Mindszenty bíboros szikla volt a viharban és fáklyaként világított a sötétségben” – hangsúlyozta beszédében Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Mindszenty Alapítvány elnöke, hozzátéve, hogy most ő képviseli azokat a névtelen hősöket, akik inkább mentek a halálba, mintsem meghajoltak volna a terror hatalma előtt. „Hol vannak ezzel szemben az ő kínzóik, az akkori terror felelősei és cinkosai?” – tette fel a kérdést, amit úgy válaszolt meg, hogy ők már a múlté, Mindszentyről azonban utcákat, tereket neveznek el, szobrokat emelnek az emlékére, zarándoklatokat szerveznek a tiszteletére. 

„Legyünk mi most az imádság nemzete! Ha újból megtanulunk imádkozni úgy, ahogy eleink imádkoztak, lesz honnét erőt és bizalmat merítenünk” – idézett a bíboros 73 évvel ezelőtt az érseki székfoglaló alkalmával mondott beszédéből, majd megköszönte Józsefváros vezetésének, hogy lehetővé tették ennek a szobornak a felállítását és a tér átnevezését. „Mindszenty bíboros alakja és kitárt karja adjon elfogadást, vigaszt és bátorságot mindazoknak, akik a jövőben hozzá jönnek” – hangsúlyozta a főherceg.

A beszédeket követően Sára Botond polgármester, Michels Antal, a Szent József-templom plébánosa, valamint a Magyarországi Mindszenty Alapítvány kuratóriumából Habsburg-Lotharingiai Mihály alapítványi elnök, Ugron Imre megbízott társelnök, Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye általános püspöki helynöke és Kovács Gergely posztulátor, alapítványi képviselő helyezte el a megemlékezés koszorúit a bíboros szobránál.

Az ünnepségen – melyet a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola vegyeskara tett teljessé – részt vett Sántha Péterné alpolgármester is. A rendezvény után a meghívott vendégeket körbejárták a volt Conti utcai börtön épületét.

Egy nap Mindszenty bíborossal

Az Alapítvány és a Párbeszéd Háza Egy nap Mindszenty bíborossal címmel egész napos programsorozatot szervezett, amelyen a korszak és a bíboros életének kutatóitól hallgathattak előadásokat a résztvevők. Záróeseményeként kedden este 18 órakor Erdő Péter bíboros, prímás, érsek mutat be hálaadó szentmisét a Szent István Bazilikában.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben