Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Zöldebb és élhetőbb lakókörnyezet

Újabb 200 fát ültetnek el a kerületben

2018. december 18. kedd

A tavaszi faültetések után újabb 200 facsemetét ültetnek el szerte a kerületben ősszel és tél elején. A munkálatok előkészítése, azaz a fahelyek kiásása már megtörtént, és jó néhány csemetét már el is ültettek.

A tavalyi – 400 darab – és az idei tavaszi – 200 darab – faültetések után újabb 200 facsemete telepítéséről határozott Józsefváros képviselő-testülete október elején. A munkálatok el is kezdődtek, a helyszínek felmérésével, a fafajták kiválasztásával és a fahelyek kiásásával.

Ezekben a hetekben ültetik el a facsemetéket, szerte Józsefvárosban: például új fahelyeket is kijelöltek a Hős, a Tömő és a Törökbecse utcában, valamint a Százados úton, de a Kálvária és a Tbiliszi téri mellett a Leonardo da Vinci közben található park faállománya is gyarapszik. 19 fafajtát választottak ki – köztük virágos kőrist, gömbkőrist, oszlopos gyertyánt és platánt. Az ültetések tervezetten december végéig befejeződnek.

Sára Botond polgármester lapunknak elmondta: a kerület vezetése arra törekszik, hogy zöldebb közterületek várják az itt élőket, dolgozókat, a kerületen áthaladókat. Ezért a képviselő-testület négy évvel ezelőtt elfogadta Józsefváros zöldfelület fenntartási és környezetvédelmi koncepcióját, amelynek egyik célja a fatelepítéssel történő zöldítés. „2017-ben és 2018-ban nyolcszáz fával gyarapszik a kerület.

A korábbi évtizedekben összesen nem ültettek el ennyit” – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: a fásítás javítja a józsefvárosi lakosok életminőségét és városrészünk arculatát is. Egyúttal felhívta rá a figyelmet, és kérte a lakosokat, hogy óvják, védjék a frissen ültetett facsemetéket.

A FŐKERT 2500 fát ültet városszerte

Az őszi ültetési időszakban rekordszámú, több mint 2500 fa ültetését végzi el a FŐKERT Nonprofit Zrt. a Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére 2016-ban elindított „Tízezer új fát Budapestre!” program keretén belül. Ez az összes budapesti kerületet érinti, a kiemelt fasorokat, valamint a fővárosi tulajdonú utakat egyaránt. A tervek szerint a 2019-es évben fejeződik be a program, amelynek révén tízezer új fával lesz gazdagabb a főváros.

Fotó: Huszár Boglárka, Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben