Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Támogatások, szolgáltatások, programok

Ingyenes lehetőségek a kerületi lakosoknak

2019. február 22. péntek

Kerületünkben számtalan egészségügyi, családokat és vállalkozásokat segítő, illetve sportolási, kulturális lehetőség, program áll a rendelkezésre. Valószínűleg sok olyan is akad köztük, amiről sokan nem is tudnak: így összeszedtük azokat a szolgáltatásokat, amelyekkel Józsefváros önkormányzata támogatja az itt élőket, illetve amelyeket kerületünkben ingyenesen vehetnek igénybe a józsefvárosiak. Haladjunk szép sorjában: a legkisebbektől az idősekig vesszük végig a kerületi támogatásokat és az ingyenes lehetőségeket.

Papa, mama, gyerekek…

Józsefváros vezetése elismeri és tiszteli a család, a házasság intézményét, ezért jegyescsomaggal, illetve 10 ezer forintos babacsomaggal támogatja a friss házasokat, illetve a józsefvárosi újszülött gyermekes családokat. Továbbá megajándékozza a kerületben élő, kerek házassági évfordulójukat ünneplő párokat. A kerületi óvodákban minden gyermeknek ingyenesen jár a tisztasági csomag, és egy ideje a gyümölcsöt sem a szülőknek kell az óvodákba vinniük.

Az idei évtől a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel való együttműködés egyik újabb állomásaként, a kerületi nagycsoportosok ingyenes úszásoktatásra járhatnak az intézmény uszodájába, a józsefvárosi lakosok pedig kedvezményes jegyárral úszhatnak és wellnessezhetnek, de a Losonci Téri Általános Iskola medencéje is kedvezményes áron várja a víz szerelmeseit. Az első osztályos tanulók évkezdésre pedig 5000 Ft értékű papír-írószer hozzájárulást kapnak.

Fókuszban a baba és a mama

Kerületünkben több intézményben is lehetősége van az anyukáknak részt venni a közösségi életben, ahol a tartalmas időtöltés mellett segítséget is kapnak, ha a kicsi a fejlődésben elmarad. A Biztos Kezdet Gyerekház vállalja a gyermekek korai képességgondozását, a Fókusz Női Közösségi Központban rengeteg anya- és bababarát programmal készülnek a szervezők, a Kesztyűgyár Közösségi Házban a Mocorgó program keretében konduktor végez állapotfelmérést és ad tanácsokat beszéd-, mozgás-, és értelmi fejlődés témában.

Idén januárban, a Józsefvárosi Galériában pedig elindult a diabéteszes gyerekklub, ahol a cukorbeteg gyerekeknek és hozzátartozóinak igyekeznek a szervezők hasznos információkat átadni játékos formában.

Egyedül sincs egyedül…

… az a szülő, aki egyedül neveli gyermekét, ugyanis a kerületünkben nyitotta meg kapuit az Egyszülős Központ, ahol a családok ingyen vehetnek igénybe a mindennapi munkához szükséges praktikus szolgáltatásokat, valamint többek közt jogi, pszichológiai és munkaerő-piaci segítséget.

Az ide betérők mobil irodaként is használhatják a közösségi teret, emellett játszóház és kávézó is üzemel a központban.

Fiatal vállalkozók támogatása

A H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központot Józsefváros önkormányzata azért hívta életre, hogy a 40 év alatti fiatal vállalkozóknak minden olyan segítséget megadhassanak – beleértve a könyvelői-, jogi támogatást – amellyel elindíthatják sikeres vállalkozásukat.

Mindezek mellett havi rendszerességgel tartanak ingyenes workshopokat és színvonalas szakmai programokat, továbbá tapasztalt mentorok is készséggel állnak a kezdő vállalkozók rendelkezésére. Az idén is megszervezik a Vállalkozz Józsefváros versenyt, amely segítségével a sikeres pályázó valóra válthatja a vállalkozásindítással vagy vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos álmait.

Ingyenes jogsegélylet

Ha valaki elakad a jog útvesztőjében, annak sem kell kétségbeesnie, ugyanis az önkormányzat falai között ingyenes jogsegélyszolgálat működik minden józsefvárosi számára. A segítségre szorulók részére dr. Kiss Imre László ügyvéd nyújt általános jogi tanácsadást, felvilágosítást, tájékoztatást.

Mozdulj Józsefváros!

Kerületünkben megannyi ingyenes mozgáslehetőség található karnyújtásnyira. A megújult Orczy-kertben futhatunk, vagy próbára tehetjük az erőnket a fitness parkban. Innen csak pár lépés a Közszolgálati Egyetem épülete, ahol számos sportszakosztály működik.

A FiDo sportparkban is rengeteg sportolási lehetőség vár az odalátogatókra: van itt többek közt öntöttgumi-burkolatú foci-, kosárlabda- és streetball-pálya, kültéri fitneszgépek, két pingpongasztal és óriás sakk is.

Sok sporteszköz ingyenesen kölcsönözhető, és számtalan program is várja az idelátogatókat. A Kesztyűgyárban a labdajátékok szerelmesei találhatják meg a számításaikat, ezen kívül bokszolásra, party aerobikra, jógázásra és még íjászatra is van lehetőség a közösségi ház falai között. Innen csak egy ugrás a Horváth Mihály tér, ahol minden évben, egész télen – idén egészen február 24-ig – a jégpályán lehet róni a köröket.

Az egészség szolgálatában

Az elmúlt évek fejlesztéseinek és beruházásainak köszönhetően a kerületben folyamatos az egészségügyi intézmények felújítása és eszközparkjaiknak bővítése, illetve korszerűsítése, hiszen a vezetés célja a közbiztonság mellett az egészségbiztonság javítása is.

A gyógyítás mellett a megelőzésre is komoly hangsúlyt fektetve, csaknem tíz éve tartanak ingyenes szűrőszombatokat havi rendszerességgel a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban az önkormányzat támogatásával. Ezeken az alkalmakon rendelési időn kívül ingyenes vizsgálatokon és életmód tanácsadáson vehetnek részt a kerületi lakosok.

Kultúra és kikapcsolódás

A megújult Józsefvárosi Galéria a kortárs képzőművészek élvonalát hivatott bemutatni. A kiállítások mellett jazz- és blues produkciók szerepelnek a palettán, de szerveznek ismeretterjesztő előadásokat is számos témában.

A tehetséges, de még nem ismert művészekre is gondol a kerület: a H13-ban lehetőség van a kibontakozásra, ugyanis az ott működő galéria célja a fiatal kortárs művészek támogatása ingyenes bemutatkozási lehetőséggel. A Kesztyűgyár programjai között is érdemes böngészni: festőműhely, filmklub, ruhabörze is terítéken van náluk. És természetesen ne feledkezzünk meg a józsefvárosi közösségi megmozdulásokról sem, egész évben – kulturális és zenei – programok kavalkádját élvezhetjük a nagyobb kerületi fesztiválokon.

Megbecsülés az időseknek

Józsefvárosban hosszú évek óta működik az idősbarát péntek rendszer, amikor az időseket egy mikrobusz elviszi a szakrendelésekre és az okmányirodába. Az önkormányzat továbbá gondoskodik az idősek szabadidős programjairól is: a kerületi klubokban folyamatosan kézműves foglalkozásokat, teadélutánokat szerveznek, valamint kirándulásokat, múzeum- és színházlátogatásokat.

A Turay Ida Színházzal született együttműködés keretében az idei évtől a 65 év feletti kerületi lakosok díjmentesen látogathatják a színház előadásait. A Józsefváros a demensekért szolgáltatás keretén belül a demenciával diagnosztizált kerületi lakosok számára ingyenes karszalagot biztosítanak, amelyen egy telefonszám és egy kód van feltüntetve, amely vészhelyzet esetén segít a beteg azonosításában, biztonságba helyezésében.  

Tipp

Bár nem teljesen ingyenes (100 Ft, nyugdíjasoknak 50 Ft), azonban pénztárcakímélő megoldásokat kínál a 2012-óta kiváltható Józsefváros Kártya, amellyel kedvezményesen vehetünk igénybe számos kerületünkben működő szolgáltatást és lehetőséget. Bővebb információ: jozsefvaros.hu/jozsefvaroskartya

Szöveg: Pfliegel Dóra

Fotó: Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben