Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Sűrűn közlekedő pótlójáratok, buszsáv, összehangolt jelzőlámpák

Hamarosan kezdődik az M3-as metróvonal déli szakaszának felújítása

2019. március 21. csütörtök

Végéhez közeledik az M3-as metróvonal északi szakaszának felújítása, és hamarosan elkezdődik a déli szakasz rekonstrukciója. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér közötti metrópótlást és az ehhez kapcsolódó közlekedési rendet a korábbi tapasztalatokat felhasználva, az érintett szervezetekkel egyeztetve alakította ki. Az Üllői úton csúcsidőben 45 másodpercenként indulnak majd a metrópótló buszok, zavartalan haladásukat buszsáv, valamint kedvező jelzőlámpa-programok segítik – közölte a BKK március 21-én, a honlapján.

Az M3-as metró Újpest-központ és Lehel tér közötti szakaszán jelenleg az utasok nélküli próbaüzem zajlik, amelyet követően újra járhat a metró Újpest-központ és a Lehel tér között. A felújított szakaszon az utasok teljesen megújult metróállomásokkal találkozhatnak. Emellett modernizálták a vágányokat, az alagutat, a biztosítóberendezést, a vasúti távközlési, valamint a diszpécseri rendszereket is.

Metrópótlás Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között

Az M3-as metró déli vonalszakaszának felújítása idején a metró Újpest-központ és a Nagyvárad tér között jár majd. Hétvégén az M3-as metró csak Újpest-központ és a Lehel tér között jár, Lehel tér és Kőbánya-Kispest között metrópótló busz viszi az utasokat. A BKK az utazók véleményét is figyelembe véve, az érintett kerületekkel és szervezetekkel folytatott konzultációk után lakótérségekre lebontott utazási ajánlatokat dolgozott ki, amelyek részletesebben a BKK aloldalán ismerhetők meg.

A pótlással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

A felújítás idején Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált metrópótló buszok közlekednek majd, a buszok a lehető legsűrűbb, folyamatos követéssel, csúcsidőben 45 másodpercenként indulnak, zavartalan haladásukat buszsáv, valamint kedvező jelzőlámpa-programok és egyéb forgalomtechnikai módosítások is segítik.

A metrópótló buszok mellett új és sűrűbben induló járatok is segítik a közlekedést: így egyebek mellett sűrűbben jár a belvárost elérő 2-es villamos és a Józsefvárost is érintő 99-es busz is.

Az elővárosi szolgáltatók is segítik a gördülékenyebb metrópótlást: többek között a dél-pesti elővárosi Volánbusz-járatok a reggeli csúcsidőszakban Népliget felé a Nagyvárad teret is érintik. A Budapest-bérlettel rendelkezők a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest, illetve Ferihegy vasútállomás között közlekedő InterCity és gyorsvonatokat az egyébként szükséges felár megfizetése nélkül vehetik igénybe a fővárosi szakaszon.

Hétvégén az M3-as metró csak Újpest-központ és a Lehel tér között jár

Ekkor a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között metrópótló busz viszi az utasokat. A gépjárműforgalomban forgalomtechnikai módosításokra kell számítani: buszsávokat jelölnek ki, illetve többek között változik a forgalmi rend a Nagyvárad térnél is, ahol a metrópótló buszok fordulnak majd vissza, továbbá számos útszakaszon átalakítják a forgalmi rendeket vagy jelzőlámpa programokat módosítanak.

Fotó: Józsefváros újság/archív

Forrás: BKK

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben