Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Beszélgetés a Szent Kozma Egészségügyi Központ főigazgatójával

Koroknai András: Érezzék a betegek, hogy jó kezekben vannak

2019. május 23. csütörtök

Az Auróra utcai Szent Kozma Egészségügyi Központ régi-új főigazgatója legfontosabb feladatának a szakemberek megtartását, számuk bővítését, folyamatos képzését, a szakrendelések és a szűrővizsgálatok számának növelését tartja. A Szakrendelőben folyamatosak az eszközbeszerzések, de mint Koroknai András főorvos mondja, kiemelten jelentős kihívás mindezek mellett az is, hogy az emberekben megpróbálják kialakítani az egészségtudatos életmódot.

Május elsejétől ismét Ön vezeti a Szent Kozma Egészségügyi Központot, mik a tervei a jövőre nézve?

Az elmúlt három évben nem távolodtam el sem az önkormányzat, sem a Szent Kozma közösségétől. Követtem a kerületben és az intézményben történő változásokat. Alapvetően, mint minden egészségügyi intézményben, a humánerőforrás megtartása és erősítése a legfontosabb cél. Nagyon fontos, hogy itt egy jó csapat legyen, a dolgozók szeressenek ide bejárni, élvezzék a munkát és ami a legfontosabb, hogy a betegek érezzék, itt jó kezekben vannak.

A Józsefvárosi Önkormányzat szakorvosi életpályamodellt dolgozott ki a háziorvosi mintájára. Ez mennyire biztosíthatja a stabil szakorvos-állományt a Szakrendelőben?

Egy hasonló, de számos elemében mégis különböző minta alapján indul el a szakorvosi életpályamodell: nemcsak az anyagi biztonság, hanem az életkörülmények javítása, biztosítása is célja az önkormányzatnak. Ennek elemei, mint a lakhatás támogatása, bizonyos családtámogatási elemek mind fontos tényezők, ahogyan az is, hogy a fejlődési, tanulási lehetőségek is rendelkezésére álljanak orvosainknak. Fontos, hogy egy orvos folyamatosan motivált maradjon, ne égjen ki, a szakmai előrelépés lehetősége nyitva álljon előtte. Ebben pedig a folyamatos fejlődés biztosításának nagy szerepe van.

Jelenleg hány szakrendelés van a Szent Kozmában? Szeretné ezt bővíteni?

Jelenleg 28 szakrendelés van nálunk, csupán pár fontosabb szakterület hiányzik. Ilyen konkrétan az endokrinológia vagy az érsebészet: ezeket szeretnénk mindenképpen pótolni, hiszen fontos betegségcsoportokat fednek le.

A hormonális elváltozások számos tünetet, anyagcsere-változást okoznak rengeteg másodlagos megbetegedéssel. Az érsebészet is fontos terület, hisz mind az érszűkület, mind pedig a vénás rendszer zavara életet veszélyeztető állapotot eredményezhet.

Havonta szerveznek szűrőszombatokat az intézményben, a legutóbbi képviselő-testületi ülés döntésének köszönhetően ráadásul bővítenék a vizsgálatok számát.

Fontos szerepe van a megelőzésnek, így a szűrőprogramoknak is, hiszen ezek segítségével már korai, akár tünetmentes állapotban felismerhető egy probléma. Ezért tartjuk fontosnak, hogy lehetőség szerint még több szűrési lehetőséget kínáljunk a kerületben lévő Semmelweis Egyetemmel együttműködve.

Minden ellátási szintnek megvan a maga attitűdje, mást és másképp, más szempontból vizsgál. Minél több aspektusból vizsgálunk egy kérdéskört, annál pontosabb és szofisztikáltabb megoldást tudunk javasolni a hozzánk fordulóknak.

A szűrővizsgálatok mellett a megelőzésben, így az egészséges életmód népszerűsítésében, mit tud segíteni egy egészségügyi intézmény?

Az egészség jeltelen, gyakran nem értékeljük. Az egészségtudatosság jegyében több szinten kell az embereket megszólítani ennek érdekében, s minél fiatalabb korban elkezdeni: az iskolákban felvilágosító, ismeretterjesztő órákat, ehhez kapcsolódó eseményeket szervezni. Az egészségesebb életmódot mi részben a szűrőszombatokon keresztül tudjuk népszerűsíteni, ezt igyekszünk majd a jövőben is erősíteni. Szakorvosaink segítségével szeretném elérni többek közt azt, hogy az emberek tudatosabban figyeljenek az egészségükre, életmódjukra, hiszen így egy-egy betegség kialakulásának kockázatát jelentősen csökkenthetik.

A Szent Kozma Egészségügyi Központ külső-belső megújulása óta folyamatos az eszközök cseréje, modernizálása is. Jelenleg milyen orvosi eszközök beszerzése van folyamatban?

Még az idei évben, az Egészséges Budapest Program keretén belül, 250 millió forint értékben vásárolhat új eszközöket a Szent Kozma Egészségügyi Központ. Szinte valamennyi szakrendelésen lesz fejlesztés, minden szakrendelés eszközparkja frissül, bővül. Ezek a fejlesztések a minőségi munkát segítik, pontosabb, gyorsabb diagnózist, hatékonyabb terápiát eredményezve, ezzel is szolgálva a józsefvárosi lakosság egészségbiztonságát, növelve az egészségben eltöltött minőségi életéveket.

Fotó: Baranyai Attila, Ványi Ákos/Józsefváros újság

Szöveg: Nedbál Miklós

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben