Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Társak ők

Nem lesz ebadó a kerületben

2012. január 23. hétfő

Mintegy 3000 kutyát tartanak számon Józsefvárosban. Ezek jelentős része idős emberekkel él, nekik az egyetlen társat jelentik. Ez a legfőbb oka annak, hogy Kocsis Máté nem szeretné, hogy a kerületben legyen ebadó. A harcikutyákkal kapcsolatban azonban még meggyőzhető – nyilatkozta egy reggeli televíziós műsorban a polgármester.

Miután az állatvédelmi törvény idei módosítása lehetővé tette az ebadó bevezetését egyre több kutya-tartóban merült fel a kérdés, hogy vajon neki is kell-e fizetni ebrendészeti hozzájárulást? Józsefvárosban is sokan tartanak attól, hogy házi kedvencük után kénytelenek lesznek adót fizetni. Nekik különösen jó hír, hogy a VIII. kerületben a kistestű kutyák tartása a jövőben is biztosan ingyenes lesz.

A jogszabály szerint az önkormányzatok a területükön tartott, négy hónaposnál idősebb ebek tulajdonosától ebrendészeti hozzájárulást szedhetnek be. Ez nem kötelező jellegű adó, a törvény csupán lehetőséget ad a kerületeknek, hogy ezt saját hatáskörükben kivethessék. Az önkormányzatok önállóan dönthetnek ennek a kérdésnek megvizsgálásáról, a díj kivetéséről vagy elvetéséről.

Kocsis Máté több interjúban is hangsúlyozta, polgármesterként nem lesz partner ennek bevezetésében. Nyilatkozatában hangsúlyozta: „A józsefvárosi kutyatartók döntő többsége időskorú, egyedülálló ember, akiknek lényegében egyetlen társai ezek a kisállatok. Így kegyetlenség lenne őket kedvencük miatt anyagilag megterhelni. Mindezt figyelembe véve javasolni fogom a képviselő-testületnek, hogy határozzanak e díj bevezetése ellen”. A polgármester elmondta viszont, hogy abban a kérdésben nyitottabb, hogy veszélyes, harcikutyának minősülő állatok tartóit valamiféle hozzájárulás megfizetésére kötelezzék. Ez a díj azonban semmiképp sem érinti a kerületi gazdik nagy részét, akik kistestű ebet tartanak.

Az állatvédelmi törvény azt is kimondja, hogy az ebrendészeti hozzájárulás semmiképpen nem szedhető az ivartalanított, mikrochipes, az állatvédő szervezettől vagy gyepmesteri telepről örökbefogadott, a magyar fajtákhoz tartozó törzskönyves, a mentő-, jelző-, vakvezető-, rokkantsegítő, terápiás esetben tartott kutyák után. Kocsis Máté azonban elmondta, hogy az „ebadótól” függetlenül a kerület állattartási rendeletét átdolgozzák, hiszen a törvény szerint kötelező a kutyák összeírása, amit mielőbb meg kell csinálni. Emellett hamarosan dönteni kell a kerület ebállományának kötelező, egyedi mikrochipes megjelölésének dolgában is, hiszen az új törvény erre a korábbinál kedvezőbb feltételeket biztosít. Józsefvárosban tehát lesz néhány, a kutyatartókat érintő, változás, de extra kiadással, adóval nem kell a tulajdonosok döntő többségének számolnia.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben