Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Még többen kaphatnak új esélyt

Bővül a LÉLEK-Ház

2012. január 30. hétfő

A Józsefvárosi Önkormányzat megállapodási szerződést kötött a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal, melynek értelmében a kormányzati szerv 150.000.000. forinttal támogatja a kerületünkben megvalósuló „modellkísérleti” LÉLEK-Programot.

A támogatás összegéből a kerület 103.557.500 forintot 20 önkormányzati tulajdonban lévő lakás felújítására, a LÉLEK-Ház bővítésére és egy új szállás létrehozására fordít. Ezekre a szolgálati szállás céljára használható ingatlanokra, a majdani otthonokra, a Kisfalu Kft. tett javaslatot, melyek mindegyikét elfogadta a kerületi Képviselő-testület, így hamarosan indulnak a felújítási munkálatok. A fennmaradó 46.442.500 forintot pedig a LÉLEK-Pont, és a LÉLEK-Ház működésére, a programban résztvevő hajléktalanok képzésére, illetve a hajléktalanságot megelőző intézkedések fedezésére szánják.

Egyre többen csatlakozhatnak a sikeres LÉLEK-Programhoz

A támogatás a legjobbkor érkezett, hiszen a programot bővíteni kell. Erre nemcsak az egyre növekvő jelentkezői szám miatt van szükség, hanem azért is, mert voltak akik eltűntek a szervező-munkatársak látóköréből, így egy újabb ellátó-pontot, egy újabb LÉLEK-Házat kell biztosítani. A programba jelentkező korlátozottan munkaképesek embereket eddig az együttműködő partnereknél, a Baptista Szeretetszolgálatnál, vagy az Üdvhadseregnél helyezték el, de motivációs vagy logisztikai okok miatt mégis többük kikerült a programból. Így számukra biztosítana megoldást, a most elfogadott és hamarosan induló LÉLEK-Ház II intézmény. A rehabilitáció e lépcsőfokán járók maximum 3 hónapig tartózkodhatnak majd ebben az épületben, és az itt eltöltött idő alatt csak a fejlődésre, a társadalomba való újra-beilleszkedésre kell figyelniük. A Szerdahelyi utca 5. szám alatti, több mint 200 négyzetméteres ingatlanban tizennégyen kapnak esélyt a boldogabb, sikeresebb életre azzal, hogy rendezett, és a kapott munkahelyhez nagyon közeli ingatlanban élhetnek. Itt dől majd el, hogy folytathatják-e a programot, vagy kikerülnek abból. Az új szállás kialakítása mellett a program sikere, és a résztvevő nehézsorsúak igyekezete miatt, a már meglévő LÉLEK-Házat is bővíteni kell. Az önkormányzat így a Koszorú utcai ingatlant a jelenlegi 14 férőhelyről, 20 fő befogadására teszi alkalmassá. Összességében tehát több ember számára adatik meg az újrakezdés lehetősége.

A NEFMI által biztosított keretösszeg pedig mind a lakások felújítását, mind a LÉLEK-Ház II létesítését, mind pedig a meglévő Ház kapacitásbővítését fedezi. Így a program bővítése a kerületnek semmilyen extrakiadással nem jár; az eddigieknek megfelelő összeg jut egyéb józsefvárosi fejlesztésekre, és a kerület fenntartására is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben