Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tilos engedély nélkül fákat kivágni

2012. január 30. hétfő

A Józsefvárosi közigazgatási területén levő fákat kivágni néhány kivételtől eltekintve tilos, illetve csak a jegyző engedélyével lehet. Amennyiben valaki szeretne fát kivágni, erről minden esetben előzetesen tájékoztatni kell a Polgármesteri Hivatal Gazdálkodási ügyosztályát, továbbá be kell nyújtani az előírt szakvéleményt is. 

A hivatal abban az esetben ad fakivágási engedélyt, ha a fa engedélyezett építési munkát akadályoz, és ha annak természetbeni pótlását vagy pénzbeli megváltását a kérelmező vállalja. Illetve akkor, ha tervezési jogosultsággal rendelkező táj- és kertépítész által megtervezett, az ingatlan teljes területét érintő kertészeti rekonstrukció során az szükséges, amennyiben a tulajdonos az előírt pótlási kötelezettségét teljesíti.

Bejelentést követően néhány egyéb esetben is kivágható a fa. Amennyiben kertészeti szakértő igazolja, hogy a fa egészségi állapota miatt szükséges; vagy ha statikai szakvéleménnyel igazoltan az épület, kerítés vagy bármely más építmény állagát veszélyezteti, illetve ha balesetet idézhet elő. Továbbá, ha a fa gyümölcsfa, de nem diófa, vagy ha kiszáradt.

Engedély nélküli fakivágás esetén, a kivágott fa törzsátmérője alapján számított 200 %-os pótlási kötelezettséget, büntetést kell fizetni. Például:  1 db 8 cm törzsátmérőjű fa kivágása esetén előírt összeg  170 400 Ft   1 db 50 cm törzsátmérőjű fa kivágása esetén előírt összeg  1 065 000 Ft   1 db 70 cm törzsátmérőjű fa kivágása esetén előírt összeg 1 491 000 Ft

A tervezett fakivágások előtt minden esetben javasolt egyeztetni az Önkormányzat illetékes ügyintézőjével, Bertalan-Kovács Judittal (T: 459-2285) a lehetőségekkel kapcsolatban és a szankciók elkerülése céljából.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben