Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KÖZÖSSÉGI FOGADÓÓRA A MAGDOLNA-NEGYEDBEN

A kutyapiszok a kerület egyik nagy problémája

2020. február 19. szerda

Mi lesz az üresen álló lakásokkal, üzlethelyiségekkel, és mit kezdjünk a rengeteg kutya- és emberi piszokkal – ezek voltak a közösségi fogadóóra legfőbb kérdései a lakosság részéről.

A Magdolna-negyed február 12-i közösségi fogadóóráján Pikó András polgármester, Szili-Darók Ildikó alpolgármester, illetve Sántha Péterné, Balogh István Lajos és Camara-Bereczki Ferenc Miklós választókerületi képviselők válaszolták meg a lakók közösséget érintő kérdéseit a Kesztyűgyárban.

Ismerjük meg a civileket!

Elsőként néhány helyi civil szervezet mutatkozott be: a TE†ÉN Református Közösség, a Társak a Teleki Térért Egyesület és a Nem Adom Fel Alapítvány. Utóbbi néhány felvetéssel, illetve kéréssel is élt az önkormányzat felé. Ezek közül a lakók életét leginkább befolyásoló ötlet az lenne, hogy a Magdolna-negyed kapujánál, a Magdolna utca Szűz utcához közeli szakaszából legyen sétálóutca. Ezt a kérést Rádai Dániel városfejlesztéssel foglalkozó alpolgármesternek továbbítják, de a jelenlévők nem látták indokoltnak, hogy a nagyjából 30 méteres szakasz miatt átalakítsák a környék közlekedési rendjét. 

Bérlakások, üzlethelyiségek

Pikó András polgármester elmondta, hogy az önkormányzat eddig átmeneti gazdálkodásban működött, de február 27-én végre elfogadják az idei költségvetést, így felgyorsulhat az önkormányzati bérlakásállomány felmérése, melyre 85 millió, az üzlethelyiségek feltérképezésére pedig további 45 millió forintot fordítanak. A cél a szolgálati lakások bérlakássá minősítése és minél igazságosabb kiosztása. Felvetették azt is, hogy egyes helyiségeket akár bérleti díj nélkül is – csupán a közös költség és rezsi fizetése fejében – jobban megérné mondjuk alapítványoknak, civil szervezeteknek használatba adni, minthogy az önkormányzat fizesse utánuk a fenntartási költségeket, és közben üresen álljanak. 

Legyen tánc!

Többen aggódtak, hogy a Kesztyűgyár programjait megszüntetik, pedig ezek jó alternatívát kínálnak a fiataloknak az alkohol- és kábítószer-fogyasztás helyett. Az új vezető – aki január 1-jén vette át a közösségi tér irányítását – mindenkit megnyugtatott, hogy szó sincs erről, sőt, mind a fiataloknak, mind az idősebbeknek szóló táncos, kulturális és sportprogramok kínálatát bővíteni tervezik. 

Közlekedés, parkolás

A fogadóórán elhangzott, hogy környék lakóit és a Mátyás téren át közlekedőket is zavarja, hogy egy autó nagyjából öt hónapja áll tilosban az egyik sarkon kerékbilinccsel. Kerékbilincset szabályosan 48 óráig lehet egy autón tartani, utána el kell szállítani a szabálytalanul parkoló járművet, ez mégsem történik meg jó ideje. A polgármester megígérte, hogy személyesen hívja fel a közterület-felügyelőket, és kér azonnal intézkedést az ügyben. 

A tér forgalmi rendjének megváltoztatásával kapcsolatos kérést – miszerint legyen elsőbbségadás kötelező tábla a Dankó utca sarkán –, már nem ilyen egyszerű teljesíteni, mivel ebben csak a főváros dönthet. 

Kutyagumi és egyéb folyóügyek

Többször felmerült már az ebadó kérdése. Ezzel kapcsolatban két dolgot jelentett ki a polgármester. A bevezetéséről mindenképp megkérdezik a lakókat. A kutyatartók kérdőívben válaszolhatják meg, hogy szeretnének-e egy kisebb összeget áldozni azért, hogy élhetőbb legyen számukra a kutyatartás, jobb állapotúak a futtatók. A másik, hogy az adóból befolyt összeget kizárólag a kutyás élet fejlesztésére és a kutyapiszok eltakarítására fordíthatná a kerületvezetés. Nem csak a kutyák, sajnos az emberek is gyakran vizelnek az utcán, ennek visszaszorítására a közvécék megnyitását és ingyenessé tételét látja megoldásnak az önkormányzat. 

Hol lehet kérdezni?

Sokan kifogásolják, hogy a kerületi zárt Facebook-csoportokban, illetve az önkormányzat hivatalos oldalán kommentben feltett kérdéseikre nem kapnak választ. A kerületvezetéshez kérdést intézni továbbra is e-mailben, levélben vagy a hivatalos lakossági fórumokon érdemes, az ilyen formában küldött kérdésekre – ahogy idejük engedi – válaszolnak az illetékes képviselők és a polgármester is. 

Szöveg: Ádám Judit; Fotó: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben