Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

SOK KISVÁLLALKOZÁS LEHÚZHATJA A ROLÓT A KORONAVÍRUS MIATT

Kiürültek a kerület utcái

2020. március 30. hétfő

„Nem tudjuk, fogalmunk sincs, tanácstalanok vagyunk” – nagyjából minden kerületi vendéglátós ezekkel a szavakkal reagált a kérdésünkre, hogy mi a tervük a közeljövőre. Épp a délután háromórás zárási szabály bevezetésekor kaptuk el őket, a legtöbben már pakolták fel a székeket, mások válságstábot tartottak, néhányan pedig reménytelenül vártak egy-egy beeső vendégre.

„Bandázó” idősek

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szigorú szabályokat a vírus terjedésének lassítása érdekében hozták, mivel az egészségügyi intézmények nincsenek felkészülve arra, hogy egyszerre több ezer vagy tízezer beteget fogadjanak, ha úgy adódna. Mivel főként az idősek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők a veszélyeztetettek, nekik különösen fontos otthon maradniuk és legfeljebb a bevásárlást intézni, ha máshogy nem tudják megoldani.

Mégis, túránk időpontjában kizárólag idősek csoportosultak Józsefvárosban, például a Rákóczi tér egyik, akkor még nyitva tartó teraszán üldögélve.

Kiskapuzás

A legtöbb vendéglátóhely komolyan vette a szabályozást, és vagy teljesen bezártak, vagy csökkentett üzemmódban kezdtek működni. Akadt néhány kivétel, például az a pub, amelyik március 12-én még az alábbi üzenetet tette közzé a Facebookon: „Bár az egyetemek nem, de mi egyelőre változatlan nyitvatartással várunk titeket!” Emellett az ajtajukra is kiragasztották, hogy maximum 99 főt tudnak fogadni. Azóta persze nekik is be kellett csukniuk.

Más étteremben, bárban, kávézóban nem tapasztaltunk ilyesmit, mindenki zárt, amikor kellett, bár a legtöbb hely forgalma annyira visszaesett, hogy értelme sem lett volna tovább várni a vevőket.

Sokan home office-ban

A Corvin-sétány vendéglátóhelyei már hetek óta küzdenek az életben maradásért, mivel a forgalmuk jelentős részét a környék irodaházaiban dolgozók és a turisták fogyasztása tette ki. A Fastbridge, a Nokia, az Epam is több száz, illetve több ezer főt foglalkoztat a Corvin-sétányon, és ezek a cégek már március elején jelezték az alkalmazottaiknak, ha úgy gondolják, dolgozhatnak otthonról. Március közepére szinte teljesen kiürítették a sétányt, az irodaházak többségében csak recepciót tartanak fenn.

Emiatt viszont senki sem kávézik, reggelizik vagy ebédel a Corvinnál, az éttermek kihaltak, legfeljebb a stáb és néhány hazafelé készülődő bőröndös turista üldögél a kávéja fölött. A Wiener Szalon tulajdonosa elmondta, hogy március 16-ára rendelte meg a teraszbútor szállítását, aznap nyitott volna a kiülős rész, de csak pár galamb tartott igényt a székekre. 

Az egy utcával arrébb lévő Cintányéros főként helyiekből él, így az utolsó pillanatig nem éreztek semmit a vírusjárvány okozta válságból, még március 13-án, pénteken is csak asztalfoglalással lehetett leülni a borozóban, azonban az új rendelkezések értelmében március 16-tól határozatlan időre ők is becsukták a kaput.

Mi lesz az alkalmazottakkal?

A legnagyobb kétségbeesést az okozza, hogy senki sem tudja, két hét vagy fél év fizetés nélküli szabadsággal tervezzenek. Sok vendéglátóhely a tavaszi-nyári szezonban termeli meg az éves nyeresége nagy részét, és ezt élik fel ősszel és télen, tehát javarészt a nyári bevételből fizetik a téli bérleti díjat és az alkalmazottak bérét. Most, a téli időszak után kifogytak a tartalékaik, nincs rá keretük, hogy fizessék a milliós bérleti díjat és az alkalmazottak kényszerszabadságát.

Néhány étterem, mint például a Rákóczi téri Csiga is, átáll kiszállításra, így legalább a szakácsok munkája megmarad, a pincéreknek meg talán opció lehet az ételfutárkodás biciklivel. Sok vendéglátóhely viszont nem tudja megoldani a házhozszállítást, így ők, mint ahogy az Al Dente olasz étterem vagy a Jelen Bisztró is, teljesen elbúcsúznak a vendégektől egy időre. 

A legtöbb étterem alkalmazottai egyelőre hűségesek. Bár néhányan vissza tudnának térni az eredeti szakmájukhoz, de még bíznak abban, hogy nem tart örökké a karantén, és hamarosan újra lesz munkájuk. 

Szöveg: Ádám Judit; Fotók: Marosi Csaba

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben