Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

RECEPTEK

Ki mondta, hogy a hamburger egészségtelen?

2020. október 17. szombat

Ha saját magunk készítjük a hamburgert, akkor azt teszünk bele, amit csak szeretnénk: jó minőségű marhahúst, friss, ropogós zöldségeket, illatos zsemlébe. Fokozni persze mindig lehet, és nyilván nem kötelező mindig magunknak sütni hozzá a bucit, keverni a majonézt, de ha egyszer kipróbáltuk, többé nem akarjuk majd megenni a gyorséttermi változatot.

Pár jó tanács a húspogácsához

A hűtőpultban található marhából sajnos soha nem lesz jó hamburger, mert túl sovány hozzá a hús. Érdemes hentestől venni a húspogácsát. A jobb, felkészültebb vállalkozók hétvégére rendszeresen készülnek bekevert, megformázott húspogácsával. Ne lepődjünk meg, ezekben – legalábbis, ha valóban ért hozzá, aki készíti – nincs még elég só sem. A fűszerezését sütés után majd mi magunk beállítjuk, de a jó marhának elég az a minimális só, amit hozzáadnak az üzletben. A titka a faggyú, jó esetben a vesefaggyú. Ettől lesz a húspogácsa igazán ízletes. Ha mi magunk keverjük, akkor rendeljünk előre ilyet a hentestől, a hús 20–30 százalékának megfelelő mennyiségben. Ez adja majd a hamburger ízét.

A hamburger elkészítése

A húspogácsát süthetjük serpenyőben vagy kontaktgrillen is, de ha módunk van rá, akkor tűz felett is. Figyeljünk oda, hogy ne szárítsuk ki, inkább legyen egy picit rózsaszín a közepe, érdemes a félbevágott bucikat is egy picit megpirítani, így nehezebben áznak el a szósztól, salátától.

Halmozzunk a buci alsó felére káposztasalátát, arra tegyük a húst, a sajtot, a mustárt, a ketchupot, ízlés szerint a csípős szószt, majd a salátát, paradicsomot, csemegeuborkát, hagymát – vagy bármi mást, amit szeretünk –, és végül a buci felső részét. Ha nagyon sokféle feltétet teszünk bele, nehéz lesz megenni, ezért ilyenkor a káposztasalátát tálaljuk inkább a hamburger mellé. Bambusznyárssal össze is tűzhetjük, ha mégis túl magas lenne.

HAMBURGERBUCI

HOZZÁVALÓK 8 DARABHOZ

- 40 dkg simaliszt

- 20 dkg rétesliszt

- 2,5 dl langyos tej

- 2 evőkanál cukor

-1 kávéskanál só

- 0,5 dl étolaj

- 1 tojás (+1 másik a kenéshez)

- 1 evőkanál sűrű, lecsepegtetett joghurt

- 1 zacskó 7 g-os instant élesztő

ELKÉSZÍTÉS

Minden hozzávalót a robotgép kelesztőtáljába töltünk, és alaposan kidolgozzuk. Természetesen lehet kézzel is, mint egy kalácstésztát. Letakarva duplájára kelesztjük, a konyha hőmérsékletétől függően kb. egy óra alatt, majd lisztes deszkára borítjuk és 8 részre osztjuk. Gömbölyű zsömléket formázunk belőle, amiket újra hagyunk 20-25 percig kelni. Megkenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd 200 fokra előmelegített gőzös sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, akár le is fagyaszthatjuk egy részét.

AMERIKAI KÁPOSZTASALÁTA (COLESLAW)

HOZZÁVALÓK

- 50 dkg édes- vagy lilakáposzta

- 1 sárgarépa

- 1 evőkanál só

- 1 kis fej hagyma

- 1,5 dl majonéz

- 1 evőkanál fehérborecet

- 1–2 evőkanál cukor

- diónyi friss gyömbér

ELKÉSZÍTÉS

A káposztát és a sárgarépát vékonyra gyaluljuk, besózzuk, majd fél óra állás után kinyomkodjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a majonézt, az ecetet, és a cukrot. Gyömbért csak a lilakáposztás verzióba szoktunk tenni.

Szöveg és fotó: Bodrogi Eszter

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben