Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

RECEPTEK

Imádja a világ a koronázási csirkét

2020. november 28. szombat

Mi legyen a maradék csirkével? Ha grillcsirkét sütünk, vagy csak egyszerű csirkecombokat, esetleg húslevesbe főzünk egy egész tyúkot, akkor gyakran marad egy kevés hús hétfő reggelre, amit akár ebédre is elcsomagolhatunk magunknak, de még jobb, ha felhasználjuk valami máshoz, és annyi új ételt készítünk, amennyiből az egész család még egyszer jól lakhat.

1953-ban, II. Erzsébet brit uralkodó koronázása alkalmából a vendégeket egy nem hivatalos étkezésen látták vendégül, ahol speciálisan az alkalomra készített „koronázási csirkét” szolgáltak fel.

A receptet kimondottan erre az alkalomra találta ki a londoni Cordon Bleu szakácsiskola két vezető szakácsa, Constance Spry és Rosemary Hume. Az étel annyira jól sikerült, hogy azonnal híre ment a birodalomban, ezért a nagy sikerre való tekintettel a Buckingham-palota egy sajtóközleményben nyilvánosságra hozta a receptet. Bár az ünnepségen eredetileg rizssalátát és zöldborsót kínáltak a koronázási csirke mellé, ma már szinte senki nem így fogyasztja.

Tökéletes szendvicsbe töltve vagy salátalevelekbe csavarva, úgynevezett „finger food” formájában fogyasztva, vagyis olyan étel, ami csak az ujjaink közé kapunk, és úgy eszünk. Éppen ezért a mai napig nagy sláger a partikon, de akár egy jó filmnézés közben a kanapén eszegetve is. 

Ha stílusosak akarunk maradni az ételhez, akkor ki ne hagyjuk a The Crown című sorozatot, bár a királyi család szerint a sorozat nem fedi teljesen a valóságot, de ki tudja. 

Az eredeti recepthez természetesen nem maradékokat használtak fel. Az az igazság, hogy nem, hogy jobb, de még talán egy picit kevésbé is lesz finom ez az étel, ha külön erre a célra főzzük hozzá a húst. Ezért aztán ne pazaroljunk se energiát, se alapanyagot, használjunk hozzá bátran maradékot!

HOZZÁVALÓK

– 2 csirkemellfilé (vagy annak megfelelő mennyiségű csirkehús)

– 1 babérlevél

– frissen őrölt fekete bors

– 10 evőkanál majonéz

– 5 evőkanál görög joghurt

– 1 evőkanál mustár

– 1 evőkanál méz

– 2 evőkanál apróra vágott hagyma

– 2 evőkanál olívaolaj

– 1 evőkanál curry por

– 1 kávéskanál őrölt római kömény

– 1 kávéskanál őrölt koriandermag

– 1 kávéskanál őrölt gyömbér

– só

– 1 érett mangó, esetleg feldarabolt ananászkonzerv

– 2 evőkanál mazsola

ELKÉSZÍTÉS

Ha nem maradékot, hanem friss, nyers csirkét használunk, akkor annyi vizet felforralunk, amennyi ellepi a húst. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babért és a csirkemellfiléket, majd gyöngyöző vízben 20 perc alatt megfőzzük. Lehűtjük, és falatnyi darabokra vágjuk a húst.

Ha maradék húst használunk, akkor lefejtjük a csontról és feldaraboljuk.

A hagymát egy serpenyőben megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a curryt, a római köményt, a gyömbért és a koriandert, majd kevergetve egy picit, megpirítjuk. Félretesszük, amíg teljesen le nem hűl.

A csirkemellet, a mangót, a majonézt és a joghurtot keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a fűszeres hagymát és a mustárt, összekeverjük, majd a mazsolát is beleforgatjuk. Hűtőben legalább egy órát állni hagyjuk, mielőtt tálaljuk.

Szöveg és kép: Bodrogi Eszter

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben