Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ingatlanpiac

Az új sétálóutcák vonzzák a diákokat

2012. augusztus 27. hétfő

A közel 2 milliárd forintnyi fejlesztés eredménye nem csupán a megújult közterek és sétálóutcák, hanem a Palotanegyed egyre élénkebb ingatlanpiaca is. Ha drágulást nem is hoz rövid távon, de stabilizálja az árakat és növeli az eladhatóságot állítják ingatlanszakértők a Napi Gazdaság hasábjain.

A ponthatárok és a pótfelvételi eredményeinek kihirdetése után minden évben megnő a kereslet az egyetemvárosokban lévő lakások és albérletek iránt, ám más tényezők is fellendíthetik a piacot. A józsefvárosi Palotanegyedben két évvel ezelőtt indult el egy nagyszabású beruházás, aminek keretében 1600 négyzetméter sétáló- és csaknem 11 ezer négyzetméternyi csillapított forgalmú utcát alakítottak ki. Megszépültek a közterek, fák, kerékpártárolók, és díszkivilágítás szegélyezi az utcákat. A környék újjászületése elemzők szerint jótékonyan hat a helyi ingatlanpiacra, amelyen ugyan a válság kevésbé drasztikus nyomokat hagyott, mint a kerület más részein, az árcsökkenés és a forgalom-visszaesés azonban ezt a térséget sem kerülte el. Drágulásra rövid távon nem számítanak a szakértők, arra azonban igen, hogy a városszépítés legalább stabilizálja az árakat és növeli az eladhatóságot.

Eladás

Borsos Balázs, az Otthon Centrum józsefvárosi irodájának vezetője a Napi Gazdaság kérdésére úgy fogalmazott, a belvároshoz legközelebb eső, legnépszerűbb utcákban kevés a lakóépület, vagy az állapotuk meglehetősen romos. A kerület más részeihez képest egyébként nagyobb méretűek a palotanegyedbeli lakások, garzon például alig akad, ezért nagyon könnyű is az értékesítése, de még az 50 négyzetméter alapterületűekből sincs igazán széles választék. A jó állapotú garzonok ára 8-8,5 millió forint között, az 50-60-70 négyzetméter körüli kétszobásoké 11−14 millió forint körül alakul − mondja. Az utca, a ház, a lépcsőház állapota, az udvari vagy utcai elhelyezkedés, a lift léte vagy hiánya, a szomszédság azonban nagyon eltérítheti az árakat az átlagtól − teszi hozzá. A nagyobb, 100 négyzetméter körüli vagy a feletti lakások árában még nagyobb a szórás, a 17-18 milliós sávból 25 millióig is kitérhet az inga, s ebben a kategóriában különösen sokat számít, hogy milyen az épület, a lépcsőház esztétikai és műszaki állapota. Népszerűsége dacára a Palotanegyed piaca nem domináns része a józsefvárosi ingatlanforgalomnak, a tranzakciók mintegy kétharmada a körúton túli térségre, a VIII. kerület középső részére, a Corvin negyed körüli, a Baross, valamint a Német utcára és környékükre, ezenkívül a II. János Pál pápa, a Horváth Mihály és a Blaha Lujza tér régiójára koncentrálódik.

Bérbeadás

Nagyon élénk viszont a palotenegyedbeli bérbeadás a számos felsőoktatási intézmény közelségének köszönhetően. Borsos Balázs szerint a bérlők is a garzonokat és az 50-60 négyzetméter körüli kétszobás lakásokat keresik, amelyeket 50−55, illetve 60−70 ezer forintos havi díjért kínálnak a tulajdonosok. Befektetői szemmel ezért kifejezetten jó terepnek tartja az itteni lakáspiacot.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben