Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Beiskolázás

Nyári Gyula képeit már Európában is ismerik

Fotós munkatársunk „Gyökerek” című kiállítása Brüsszelben

Nyári Gyula Józsefvárosban született, pályafutását zenészként kezdte és több évtizede kezdett ismerkedni a fényképezéssel. A kilencvenes évek elejétől kezdett el dolgozni a Józsefváros újságnál, melynek jelenleg is munkatársa. Kollégánkat óriási megtiszteltetés érte: fotóiból kiállítás nyílt Brüsszelben, a Balassi Intézetben.

Csalafintaságok a csalitosban

Színházi élmény józsefvárosi diákoknak a Kesztyűgyárban

Az Óperenciás Bábszínház járt április 20-án a Mátyás téri Kesztyűgyár Közösségi Házban, ahol a „Csalafintaságok a csalitosban” című darabot mutatták be a Deák Diák Általános Iskola alsó tagozatos diákjainak, valamint a Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium egyik napközis csoportjának. Az előadott francia, középkori mesékből készült vidám, zenés mesejáték látványos erdei környezetben játszódik.

Családi programok várták az érdeklődőket

A Föld napja a Mátyás téren

A Kesztyűgyár Közösségi Ház szervezői izgalmas programokkal várták a családokat a Mátyás téren április 21-én. A Föld napja alkalmából rendezett eseményen Sántha Péterné alpolgármester egy platánfa palántát is elültetett.

Az önkormányzat átvállalja a költségeket

Ingyenes lesz az erdei iskola a józsefvárosi gyermekeknek

Szeptember 1-től minden józsefvárosi lakcímmel rendelkező általános iskolás számára ingyenes lenne az erdei iskolában való részvétel, a költségeket az önkormányzat vállalná át. A javaslatról – amelyet Sántha Péterné alpolgármester kezdeményezett – májusban dönthet a képviselő-testület – közölte a Józsefvárosi Önkormányzat sajtóirodája.

Rendhagyó iskolai program

Könyvtárak éjszakája a Grundsuliban

Először rendezték meg a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában április 6-án a Könyvtárak éjszakáját. A programok részint a húsvéti ünnepekre épültek: volt tojásfestés, valamint néhány, manapság már alig ismert húsvéti népszokást is felelevenítettek.

Színes programokkal ünnepelt az iskola

Hagyományőrző Németh László-napok

A Németh László Általános Iskolában április 11-én és 12-én az iskola hagyományaihoz híven megrendezték a Németh-napokat. Ebben az évben nemcsak az intézmény névadójának születésnapjáról emlékeztek meg, hanem A költészet napjával egybekötve, az Arany János-emlékévnek tisztelegve is szerveztek programokat.

Rendhagyó költészet napi műsor

Neves színészek adták elő a Losis diákok verseit

Különleges rendezvényt tartottak a Losonci Téri Általános Iskolában A költészet napja alkalmából hétfőn délelőtt. A diákok által írt verseket a Nemzeti Színház és a Turay Ida Színház művészei – többek közt Détár Enikő, Rátóti Zoltán, Schnell Ádám – szavalták el felvételről. Az iskola énekkara pedig költők megzenésített verseit adta elő.

Rátermettségüket bizonyították az ifjúsági csapatok

Katasztrófavédelmi verseny diákoknak

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Közép-pesti Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyt. Az V., VI., VII., VIII., IX., és X. kerületi iskolák megmérettetésén Józsefváros tizennégy csapattal indult. A diákok többek közt tűzvédelmi, elsősegély-nyújtási és műszaki mentési feladatokban mérték össze tudásukat. A fővárosi megmérettetésre Józsefvárosból a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola I. számú csapata, és a BVHSZC Bókay János Szakgimnázium csapata jutott tovább. Az oklevelet és a kupát kerületünk alpolgármestere, Sára Botond adta át.

A kisgyermekkori nevelés jó gyakorlatai

Nemzetközi tréning a józsefvárosi Gyermekkert Bölcsődében

A kisgyermekkori nevelés Európában bevált gyakorlatai, az innovációk valamint az Európai Unió prioritásai a 0-3 éves kisgyermekkori nevelés és gondozás területén témakörökben nemzetközi képzést tartottak a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) Nagy Templom utcai épületében. A MECEC+ elnevezésű projekt keretében megtartott ötnapos programon a résztvevők megtekinthették a Bölcsődemúzeum kiállítását is.

Taníts, hogy tanulj!

Digitális Témahét a Deák Diákban

Digitális Témahetet tartottak a Deák Diák Általános Iskolában. Az esemény fő célja a digitális pedagógia módszertanának népszerűsítése és elterjesztése a köznevelésben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által indított program fontos törekvése, hogy a digitális kompetenciafejlesztés az informatika órán túl kiterjedjen más tantárgyakra is. A résztvevő pedagógusok és diákok változatos és kreatív iskolai projektek keretében fejleszthetik képességeiket.

Siker a diákolimpián

A Losi sakkozó lányai vehették át a bajnoki kupát

Az idei Sakk Diákolimpia országos csapatdöntőiben is folytatták sikeres szereplésüket a Losonci Téri Általános Iskola sakkozói. Az április elején, Szombathelyen megrendezett országos versenyen a felsős lánycsapat – a tavalyi második helyezés után – a bajnoki kupát vehette át.

Óvodások is segítettek a munkában

Újabb hetven fát ültetnek el Józsefvárosban

Józsefváros zöldstratégiájával összhangban a Magdolna negyedben – a Mátyás téren, a Szerdahelyi, a József és a Bauer Sándor utcában – harminc, a Százados negyedben pedig negyven új fát telepítenek április első napjaiban. A Bauer Sándor utcába került kínai díszkörtefát Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere a környék óvodásaival közösen ültette el kedden kora délután.

A rovat további hírei