Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Helyi hírek

Durvul az időközi választási kampány az ellenzéki pártok között

Rátámadtak a liberális képviselőre Dopeman aktivistái

Az időközi önkormányzati választáson induló – MSZP által támogatott – Dopeman kampánycsapata bántalmazta Erőss Gábort, a Párbeszéd józsefvárosi képviselőjét, Bolba Márta független jelölt aktivistáját március 25-én délután a Mátyás téren. A helyszínre a rendőrséget is kihívták, mindkét fél tagadja, hogy ők kezdeményezték volna a vitát. Sajtóértesülések szerint az ügyben érintettek magánindítvánnyal éltek bűncselekmény gyanújával, az ügy pedig bíróság előtt folytatódik.

Konzultáció a közrend további javításáért

A józsefvárosiak szigorítanák a közösségi együttélés szabályait

Több mint tízezer – a lakosok által kitöltött – kérdőív érkezett vissza az önkormányzathoz annak a konzultációnak a keretében, amelyet Józsefváros vezetése a közrendet zavaró, bosszantó problémák feltérképezése érdekében indított. A józsefvárosiak véleménye alapján szigorítani kell a közösségi együttélés szabályain. A lakosok többsége szerint zavaró a boltok, vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartása, a járdák tisztaságára pedig jobban kellene figyelnie a tulajdonosoknak. Emellett a válaszadók a lakóházak, parkok és játszóterek házirendjének betartatását is szigorúbban szabályoznák – derült ki március 23-án, az önkormányzat által szervezett közbiztonsági fórumon. Kocsis Máté polgármester kiemelte: az eredményeket megismerve elkezdhetik azt a munkát, amivel nagyobb rendet és nyugalmat tudnak biztosítani a kerületi lakosoknak.

Összefogás az élhetőbb környezetért

Józsefváros is csatlakozik a Föld Órája kezdeményezéshez

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezik a Föld Órája elnevezésű kezdeményezést, amely megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Az akcióhoz idén Józsefváros önkormányzata is csatlakozik, így az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében, március 25-én este egy órára lekapcsolja épületei díszkivilágítását.

Tiszteletadás a volt lengyel államfőnek

Szobrot állítanának Lech Kaczynski emlékére Budapesten

Szoborállítással tisztelegnének Budapesten Lech Kaczynski volt lengyel államfő emléke előtt – közölte Kocsis Máté az MTI-hez eljuttatott közleményében. A szoborállítást – amelyet Tarlós István főpolgármester is támogat – a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén fogják kezdeményezni. Lengyelország elnöke 2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett vesztette életét, amikor az őt, hitvesét, továbbá magas rangú lengyel katonai, politikai és egyházi vezetőket szállító elnöki különgép leszállás közben lezuhant.

Miss Spinner 2017

Kerekesszékes szépségverseny elődöntője Józsefvárosban

A Józsefvárosban található Nem Adom Fel Cafe & Bar adott otthont a Miss Spinner 2017 elnevezésű kerekesszékes szépségverseny egyik elődöntőjének. A 2012-ben útjára indult kezdeményezés legfőbb üzenete az, hogy megmutassa: a kerekesszékes hölgyek számára is ugyanolyan fontos a szépség és a nőiesség, mint ép társaiknak.

2018 nyaráig az összes kocsi megújul az M3 vonalon

Forgalomba állt az első felújított metrószerelvény

Forgalomba állították az M3-as metró vonalán az első felújított szerelvényt március 20-án kora délután. Tarlós István főpolgármester a metrókocsi ünnepélyes elindítása előtt hangsúlyozta: a tervek szerint 2018 nyarától már csak ilyen felújított szerelvények közlekednek a vonalon. Hozzátette: az M3-as metró felújítása a szerelvények korszerűsítésével nem ér véget, a folytatás még idén várható. A rekonstrukciós munkák már nyáron elkezdődhetnek, és 2020-ig teljes körűen megújulhat a metróvonal.

Kerületünk 2017. évi díjazottjai

Kitüntették Józsefváros példaképeit

A hagyományokhoz híven idén is József-naphoz kapcsolódva adták át a kiemelkedő érdemeket szerzett józsefvárosiaknak az önkormányzat elismeréseit. A Józsefváros díszpolgára kitüntetést Marton Éva, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas operaénekesnő, Bohus Zoltán, a Százados úti Művésztelepen alkotó, a Nemzet Művésze címmel elismert, Kossuth-díjas magyar szobrászművész, üvegtervező, dr. Futó Péter, a Corvin sétányt fejlesztő Futureal cégcsoport alapítója, és Benga-Oláh Tibor, a Józsefvárosi Roma Önkormányzat elnöke vehette át március 18-án Kocsis Máté polgármestertől. Az Olasz Kultúrintézetben ünnepélyes keretek között kiosztották a „Józsefvárosi Becsületkereszt”, a „Józsefvárosért”, a „Józsefvárosi Aranykoszorú” és a „Jó Sport” elismeréseket is. A jótékonysági árverésből befolyt bevételt a Józsefvárosi Református Egyházközség Te+Én Református Közössége javára ajánlották fel.

Új nyílászárók és csúszásgátló padlóburkolat

Zenés délután a megújult Ciklámen klubban

Folyamatosak a felújítások Józsefváros idősklubjaiban. A Ciklámen Idősek Klubjában legutóbb a nyílászárókat cserélték ki és csúszásgátló padlóburkolatot alakítottak ki a konyhában. A klubtagok ezt az örömteli eseményt egy zenés délután keretében ünnepelték meg. A vidám programra Zentai Oszkárt, a környék önkormányzati képviselőjét is meghívták, aki fürdőjegyekkel lepte meg a tagokat.

Forradalmi statisztikák

Érdekességek a szabadságharc éveinek népszámlálási adataiból

A XVIII. század végéig Buda, a századfordulótól kezdve azonban Pest vezetett a lakosságszám tekintetében – többek között ez is kiderül a most közzétett adatokból. A 150. születésnapját ünneplő Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az 1848-49-es forradalom és szabadságharc korának fővárosi statisztikáiból, népesedési viszonyokról, foglalkozásokról közölt összeállítást korabeli források alapján.

Kihirdették a március 15-ei rajzpályázat győzteseit

Ünnepi programok a Teleki téren is

Március 15-én családi délutánra invitált minden kerületi lakost a Józsefvárosi Önkormányzat a megújult Teleki térre. A gyermekeket 1848-as korabeli katonai egyenruhás huszárok várták, de készíthettek fakardokat, varrhattak kokárdát, míg a felnőtteket néptáncosok és a Józsefvárosi Cigányzenekar szórakoztatta. Ezen a délutánon hirdették ki „Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei” című rajzpályázat győzteseit is, a nyereményeket Sántha Péterné alpolgármester adta át.

Hatalmas tömeg ünnepelt március 15-én a Nemzeti Múzeumnál

Orbán Viktor: nemzeti önállóságunk védelmében ma is bátran meg kell vívnunk az előttünk álló csatákat

Ismét Józsefváros volt az események középpontjában nemzeti ünnepünkön, csakúgy, mint 1848-ban. A Múzeumkert, a Múzeum körút és a Kálvin tér is zsúfolásig megtelt az ünneplő tömeggel. A állami megemlékezésen Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: ismét ’48-as szelek fújnak Európában, és ma még lehetőség van arra, hogy az európai birodalmat mélyen, de békésen és rendezetten alakítsuk át. "Lehet, hogy Brüsszelnek és a nemzetközi pénztőkének nem számít a magyar nemzet múltja, a magyar jövő, az európai emberek biztonsága vagy, hogy megmaradunk-e magyarnak, de nekünk számít" - hangsúlyozta a kormányfő.

Ünnepi megemlékezés Józsefvárosban

Mi, magyarok szabadságharcosok vagyunk

„A mi kezünkben van becsületünk és nemzetünk becsülete. Azért éljünk vagy haljunk: de maradjunk magyarok és szabadok véglehelletünkig” – idézte Wesselényi Miklós szavait ünnepi beszédében Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségen. A Horváth Mihály téren megtartott rendezvényen fellépett Benkő Péter Jászai Mari-díjas színművész, a Csillagszemű Néptáncegyüttes és az MH Ludovika Zázszlóalj honvédtiszt növendékei. Az ünnepség végén a szabadságharc hős püspöke, Horváth Mihály emlékművénél az önkormányzat nevében koszorút helyezett el Kocsis Máté polgármester, Sántha Péterné és Sára Botond alpolgármester.

A rovat további hírei