Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Helyi hírek

Koncertek, magyar ízek és tűzijáték

Idén is háromnapos lesz az augusztus 20-ai ünnep központi rendezvénye

Három napon keresztül tartanak az augusztus 20-ai nemzeti ünnep központi rendezvényei. A Magyar Ízek Utcája már augusztus 18-án, szombaton megnyílik, és a hosszú hétvége mindhárom napján várja a látogatókat. Szintén mindhárom nap lesznek koncertek. Augusztus 20-án a programok a hagyományoknak megfelelően a Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök. Emellett idén is lesz ünnepi szentmise és körmenet, a budai Várban tartják a mesterségek ünnepét. Az ünnepet szokás szerint az esti tűzijáték zárja.

Időszakosan tilos a parkolás

A hétvégén is takarítják az utcákat

Augusztus 18-án (szombaton) a József és a Kisfaludy utca egy-egy szakaszán valamint a Gyulai Pál utcában, augusztus 19-én (vasárnap) pedig a Vajdahunyad és a Déri Miksa utca egy részén, valamint a Tbiliszi téren út- és járdafelületeket takarítanak önjáró takarítógépekkel. A megjelölt időszakokban – legfeljebb két órán keresztül – ezeken a területeken tilos a parkolás.

Több megállója is lesz kerületünkben a nosztalgiajáratnak

Időutazás a 6-os busszal most vasárnap

A BKV 50 éves jubileuma alkalmából, az ünnepi program harmadik állomásaként augusztus 19-én, vasárnap újra közlekedik majd a néhai 6-os autóbusz N6-os nosztalgiajelzéssel. Az időutazásra kerületünkből könnyedén becsatlakozhatunk. Aki az egész útvonalat bejárná, az a józsefvárosi végállomásánál, a Nagyvárad térnél pattanjon fel az Ikarus 180-as típusú vintage járművére. A nosztalgiajárat kerületünkben még a Corvin negyednél és a Kálvin téren is megáll, majd a kiskörúton fut tova, át a Margit-hídon, hogy aztán a budai oldal végállomásánál, a Bogdáni útnál megpihenjen.

Államalapító Szent István király ünnepe

Ünnepeljünk együtt augusztus 20-án!

Józsefváros önkormányzata tisztelettel meghívja a kerület lakosait a 2018. augusztus 20-án, 10 órától tartandó államalapító Szent István király ünnepére. Dr. Sára Botond polgármester ünnepi beszédét követően a Turay Ida Színház műsorát tekinthetik meg a jelenlévők. Fellép Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész, Kurkó J. Kristóf színész és a Csepeli Táncegyüttes. A műsort követően Michels Antal plébános megáldja az új kenyeret.

Buda István szobrász műveiből nyílt kiállítás a Józsefvárosi Galériában

Tenyérnyi monumentalitás

Buda István szobrász- és éremművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Józsefvárosi Galériában. Az augusztus 10-i megnyitón a vázlatok, kisplasztikák, és a kisebb méretű szobrok mellett Rozs Tamás énekes-csellista dalai és Ridovics Péter festőművész méltatása tette teljessé az élményt. A Galéria munkatársainak is köszönhetjük, hogy a kiállítás emlékezetes eseményként élhet tovább a látogatókban. Mi is ott jártunk, körbenéztünk, íme most a szubjektív élményből kovácsolt beszámoló következik.

A közösség mindennél fontosabb

Ötéves a Társak a Teleki Térért Egyesület

Józsefváros vezetése elkötelezte magát kerületünk gyökeres megújítása mellett, és célul tűzte maga elé a nagy múltú, egykor méltán büszke városrész újbóli felemelkedését. A munka jelenleg is folyik, ám mindez önmagában kevés volna, hiszen az épített környezet – bár kétségtelenül nagyon fontos – nem minden. A szépülő épületeket, utcákat, tereket meg kell tölteni élettel, amihez nem pusztán lakókra, de közösségekre van szükség. Erre a misszióra alakult meg öt éve a Társak a Teleki Térért Egyesület, és kijelenthetjük: munkájuk meghozta gyümölcsét. A megszépült Teleki térre rá sem lehet ismerni – amelyben nekik is nagy szerepük van –, programok követnek programokat és egy összetartó szomszédság kovácsolódott a szemünk előtt az elmúlt fél évtizedben.

Több mint hatezer növényt ültetnek el

Megújulnak a Szigony utcai parkoló zöldfelületei

Józsefváros önkormányzata a kerület fejlesztésére minden negyedben egyaránt fókuszál: a kerület utcáinak, tereinek és parkjainak rekonstrukciója folyamatosan zajlik. Hamarosan a Szigony utcai parkoló zöldfelületei is megszépülnek, ahová fákat, cserjéket és évelő virágokat is ültetnek. A környék fejlesztéséről azt is megtudtuk, hogy tervezési szakaszban van a Práter utca egy részének a felújítása is.

200 éve született az anyák megmentője

Semmelweis Ignác nevét viselheti a Rókus-kórház előtti terület

A Semmelweis Emlékbizottság kezdeményezésére Semmelweis térként neveznék el a Szent Rókus Kórház főbejárata előtti területet, ahol a 200 éve született világhírű orvos szobra is áll. A kezdeményezést Józsefváros önkormányzata is támogatja.

Megemlékezés a roma holokauszt emléknapján

Ökumenikus imaórát tartottak a Jézus Szíve templomban

Augusztus 2-án, a roma holokauszt nemzetközi emléknapján a Lőrinc pap téri Jézus Szíve jezsuita templomban ökumenikus imaórával emlékeztek meg Józsefvárosban a második világégés cigány áldozatairól.

Beszélgetés dr. Peredi Gizellával

Több mint hat évtizede az orvosi pályán

Hatvanhat éve dolgozik az egészségügyben dr. Peredi Gizella, akit az idei Semmelweis-napon Polgármesteri Dicsérettel tüntettek ki. A 90 éves doktornő – aki a mammográfia és az ultrahang szaktekintélye – folyamatosan képzi magát és fiatalokat meghazudtoló lendületességgel végzi napi munkáját a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban, több mint három évtizede. Peredi Gizellával a diagnosztika fejlődéséről, hivatásról, életútjáról beszélgettünk.

Az „európai folyami városok” kategóriában ezüstérmesek lettünk

Rangos elismerést kapott Budapest

Turisták szavazatai alapján fővárosunk lett a második legnépszerűbb úti cél az „európai folyami városok” kategóriában. A hajóval utazó látogatók többek között azért szavaztak Budapestre, mert gyönyörűnek találták a látképet a folyóról. Emellett az is kiemelték, hogy rengeteg izgalmas városi túrából válogathatnak, illetve sokszínű élményeket nyújt a város, amelynek éjszakai fényei lenyűgözőek és emlékezetesek. A rangos elismerést a hajóutazásokra specializálódott cruisecritic.com magazin ítélte oda. Az első helyet a dél-francia Arles, a harmadikat a német Wurzburg nyerte el.

Péntekig marad a kánikula

Másodfokú hőségriasztás lépett érvénybe

Hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn. Közleményük szerint a másodfokú intézkedést hétfőtől péntek éjfélig rendelték el az ország egész területére.

A rovat további hírei