Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Helyi hírek

Busójárás Józsefvárosban

Közel 600 gyerek ismerkedett a több száz éves hagyománnyal

A híres mohácsi busójárás szereplői ismét ellátogattak kerületünkbe, hogy itt is elűzzék a telet és bemutassák ezt az ősi kultúrát. A menet a Teleki térről indult, ahol Sántha Péterné alpolgármester köszöntötte a kerület iskolásait és óvodásait. Ezt követően egészen a Kálvin térig ricsajoztak a busók.

A kortárs líra méltósága

Versmaraton, az élő költészet legnagyobb ünnepe

A költészet napja köré szervezett Versmaraton rendezvénysorozatról tartottak sajtótájékoztatót február 20-án a józsefvárosi Magyar Napló Könyvesboltban. A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó, a Magyar Rádió és az MTVA közös programját, amelyet a kortárs líra népszerűsítésére hoztak létre, immár hetedik alkalommal rendezik meg, és mára a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi programsorozatává vált.

Jelmezt öltöttek a legkisebbek

Farsangi mulatság a Kesztyűgyárban

Izgalmas programokkal, finom limonádéval és frissen sült fánkkal várta a Kesztyűgyár Közösségi Ház a józsefvárosi fiatalokat péntek délutáni farsangi rendezvényére. A gyermekeknek lehetőségük volt álarcot készíteni, részt vehettek egy interaktív zenés mesejátékon és nem maradt el a jelmezverseny sem.

Légy sikeres itthon!

Tehetség és Képesség Miniakadémia a H13-ban

Kétnapos programmal várta február 16-án és 17-én a Józsefvárosi Önkormányzat a Horánszky utcai Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban a 18 és 35 év közötti korosztály képviselőit. A sikeres vállalkozóvá váláshoz előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és szakmai programokkal járultak hozzá szervezők a Gyere Haza Alapítvány és az Innovatív Kezdeményezések Egyesülete partnerségében. A Miniakadémia megnyitóján kerületünk nevében Sára Botond alpolgármester köszöntötte a megjelenteket.

Reneszánszát éli a házasságkötés

Kocsis Máté: Becsüljük, tiszteljük és értékeljük a házasságban élőket

Idén is megrendezték a Házasság Hete elnevezésű országos rendezvénysorozatot. Az eseményhez kapcsolódva február 15-én bemutatták a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) azon kezdeményezését, melynek köszönhetően egyre több önkormányzat – köztük Józsefváros is – jegyescsomagot ajándékoz a házasulandó pároknak. A programról Kocsis Máté polgármester elmondta: az önkormányzat aktívan részese kíván lenni ennek a támogatási formának. A Józsefvárosban megtartott rendezvényen részt vett Novák Katalin, család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, Király Nóra, a FICSAK alapítója valamint Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere.

Rajzpályázati felhívás 1848-49 évfordulóján

Kerületi óvodások és iskolások alkotásait várják

A Józsefvárosi Önkormányzat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc közelgő évfordulója alkalmából rajzpályázatot hirdet. A kiírásra várják a kerületi óvodások és iskolások színes ceruzával, ecsettel vagy zsírkrétával készített rajzait.

Beszélgetés Zila Péterrel, a Nagyvárad téri Református Gyülekezet lelkipásztorával

„A reformáció felszabadította az emberek lelkiismeretét”

1517. október 31-én Luther Márton kitűzte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, mely reformok sorozatát idézte elő. Célja a felmerült problémák megoldása és a katolikus egyház megreformálása volt, új vallás megteremtése nélkül. Luther és a reformátorok fellépése átalakította Európa korabeli vallási térképét, megújította a hit világát és az élet számos területén változásokat eredményezett. Mindezekről a Nagyvárad téri Református Egyházközösség lelkipásztorával beszélgettünk. Zila Péter mesélt a templom történetéről, a gyülekezet közösségi életéről, és azt is megtudhattuk, miképpen készülnek a reformáció 500. évfordulójára.

Tradíció és megújulás

Iparos- és kereskedőportrék a józsefvárosi „Iparosok utcájából”

Józsefvárosban a Népszínház utca és a Teleki tér hagyományosan az itt előszeretettel megtelepedő iparosokról és kereskedőkről – no meg persze a híres piacáról – volt híres egészen a századelő óta. Mi sem volt természetesebb a pesti lakosoknak, ha valamit kerestek: a földszinti üzletek sokaságában kárpitostól az asztalosig, szűcstől az óraművesig itt egy helyütt szinte biztosan megtalálták. A régi és új arcok közül mutatunk be most egyet-egyet, bízva abban, hogy a dicső múltat prosperáló jövő követi és a Népszínház utca visszanyeri egykori „iparosok utcája” arculatát és régi hírnevét.

A Magyar Idők interjúja Józsefváros polgármesterével

Kocsis Máté: a 4-es metró lehet a baloldal Waterlooja

Orbán Viktor miniszterelnök, pártelnök javaslatára a Fidesz elnöksége kinevezett a Józsefváros és Ferencváros nagy részét magába foglaló választókerület elnökévé – mondta Kocsis Máté a Magyar Időknek adott interjújában. Józsefváros polgármestere a lapnak kiemelte: a kerületben április 23-án tartott időközi önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP jelöltje Sántha Péterné lesz, aki jelenlegi külsős alpolgármesterként jól ismeri a kerületet, az elmúlt hat évben ő felelt a kulturális, az oktatási és a szociális ügyekért. Józsefváros polgármestere a 4-es metróval kapcsolatos korrupciós ügyről kifejtette: a balliberálisok zsebében hatalmas összegű kenőpénzek tűntek el, nehéz elképzelni, hogy magas szintű vezetők ne tudtak volna arról, mi történik. Ugyanezek az alakok meg a támogatóik manapság tüntetni, hőbörögni meg sípolni járnak az utcára, miközben jól tudják, ez az ügy könnyen a baloldal Waterlooja lehet – hangsúlyozta. A interjút az alábbiakban olvashatja teljes terjedelmében.

Évről évre népszerűbb Budapest

Józsefvárosban is újabb szállodák épülnek

Mintegy 20-25 új hotel nyílik meg 2500-2700 szobával a következő években, többségében Budapesten. Józsefvárosban – jó elhelyezkedésének és megközelíthetőségének köszönhetően – a Keleti pályaudvar mellett nyílik meg az InterCity Hotels következő szállodája, de négycsillagos hotel épül a Horváth Mihály téren is, a régi telefonközpont helyén.

Huszonötezer négyzetméter, kétezer dolgozó

Átadták az ország legnagyobb kutatás-fejlesztési központját a Corvin Sétányon

A Corvin Sétány legújabb tagjaként február 9-én átadták a Skypark névre keresztelt huszonötezer négyzetméteres, nyolcemeletes irodaházat. Az épületben az ország legnagyobb informatikai és telekommunikációs kutatás-fejlesztési (K+F) központja kap helyet, több mint kétezer dolgozóval.

Kerületi konzultáció Józsefvárosért

Február 15-ig van még lehetőség a válaszadásra

A kisebb, de a közrendet zavaró, bosszantó problémák alapos feltérképezése érdekében Józsefváros önkormányzata januárban konzultációt indított. A városvezetés célja, hogy megismerje a kerületiek véleményét, és ha a józsefvárosiak szerint szükséges, a helyzet kezelése érdekében új, vagy szigorúbb szabályozást alkosson. Az eddig beérkezett kérdőívekről Józsefváros polgármestere lapunknak elmondta: egyértelmű, hogy a kerület lakói számára fontos kérdésekről van szó, és tevékenyen részt kívánnak venni a közös munkában. Kocsis Máté kiemelte: eddig közel 8500 kitöltött kérdőívet küldtek vissza a józsefvárosiak.

A rovat további hírei