Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Helyi hírek

Ünnepi megemlékezés a Corvin közben

Sára Botond: 1956 szabadságharcosainak örökösei vagyunk

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvankettedik évfordulóján, a harcok egyik szimbolikus helyszínén, a Corvin közben tartotta ünnepi megemlékezését Józsefváros önkormányzata október 23-án délelőtt. Sára Botond polgármester ünnepi beszédében kiemelte: a forradalmárok, a pesti srácok olyan hazaszeretetről és példamutatásról tettek tanúságot, amelyre napjainkban csak kevesek képesek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a józsefvárosiaknak kötelességük gondoskodni arról, hogy a kerület méltó módon megőrizze 1956 emlékét és eszmeiségét. A beszédet követően a Turay Ida Színház idézte fel ’56 eseményeit, Wittner Mária visszaemlékezéseinek felhasználásával. Az ünnepség végén fiatalok, családok és idősek közösen helyeztek el mécseseket, virágokat a Pesti srác szobránál.

Helytörténet

1956 szimbolikus terei és alkotásai

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek ikonikus közterei és szobrai közül számos helyszín és alkotás Józsefvárosban található. Október 23-án a tüntetők a Bródy Sándor utcában, a rádió épületénél gyülekeztek, hogy beolvassák követeléseiket, a leghevesebb harcok pedig a Corvin közben és az egykori Köztársaság – ma II. János Pál pápa nevét viselő – téren zajlottak.

Orbán Viktor a Terror Házánál mond beszédet

Ünnepi programok Budapesten az 1956-os forradalom emlékére

Október 22-én és 23-án ünnepi programok, köztük fényfestés, koncertek lesznek a fővárosban az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából. Október 23-án Orbán Viktor miniszterelnök a Terror Háza Múzeumnál mond beszédet 15 órától.

Az elismerést az Országházban adták át

Családbarát önkormányzat-díjat kapott Józsefváros

Az egyik legrangosabb önkormányzatoknak ítélhető civil elismerést, a Családbarát önkormányzat-díjat Sára Botond polgármester pénteken délelőtt az Országház Vadász termében vette át. A díjat a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) alapította 2006-ban „az önkormányzatok saját határain túlmutató kezdeményezéseinek, a településen élő családok mindennapjainak megkönnyítésének, érdemi támogatásának” elismeréseként. Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az eseményen kiemelte: akkor családbarát egy hely, hogyha együttműködésre sarkallja a generációkat, illetve akkor családbarát egy önkormányzat, ha döntéseiben mindig a családok szempontjait tekinti elsődlegesnek.

Megelevenedő történelem

Zita királyné története a Turay Ida Színházban

A Turay Ida Színház legújabb előadása a színházi élmény mellett egy izgalmas, rendhagyó történelemórával is megajándékozza a nézőket. Topolcsányi Laura Zita című műve a Magyar királynék című sorozat részeként egyszerre hat a lélekre és az elmére.

Élményeiről könyvet is írt

A 95 éves Jamniczky Ernőt köszöntötték

Jamniczky Ernő László nemrégiben ünnepelte 95. születésnapját. Az önkormányzat képviseletében Sára Botond polgármester is megragadta az alkalmat, hogy felköszöntse Ernő bácsit, akinek október 18-án egy üveg finom borral és egy Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt díszoklevéllel kedveskedett.

Találkozzunk október 23-án, 10 órakor a Corvin közben

Emlékezzünk együtt ’56 hőseire

Józsefváros önkormányzata október 23-án, kedden 10 órától a Corvin közben tartja ünnepi megemlékezését az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából. Ünnepi beszédet mond Sára Botond polgármester, majd „A magyarok vére” című műsor idézi fel az ’56-os hősök emlékét, a Turay Ida Színház művészeinek előadásában.

Országgyűlési napló

Elfogadták a Sargentini-jelentést visszautasító határozatot

Megszavazta a parlament a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és az országgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló, Sargentini-jelentés elleni határozatot, amely arra szólítja fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza az országot ért valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott jelentéssel szemben. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Józsefváros országgyűlési képviselője a Sargentini-jelentést a nemzeti önrendelkezés elleni súlyos támadásnak nevezte.

Az Újraélesztés Világnapja

Életmentő képzés a Józsefvárosi Mentőállomáson

Mit tenne, ha egy zsúfolt helyen a szeme láttára összeesne valaki? Azonnal a segítségére sietne? Vagy esetleg hátralépne és remélné, majd valaki más odamegy Ön helyett? Philip Zimbardo pszichológus kutatásaiban bizonyította, minél többen vannak a helyszínen, annál inkább megoszlik a felelősség, és ilyenkor a többség hajlamos nem cselekedni. Pedig egy hirtelen keringésmegállás esetén a túlélés kulcsa a gyors laikus segítség. Október 16. az Újraélesztés Világnapja, így az OMSZ Józsefvárosi Mentőállomására mi is ellátogattunk, hogy a nyílt nap keretében elsajátíthassuk az újraélesztés alapvető mozzanatait.

Laci bácsira ma is emlékeznek egykori diákjai

90. születésnapja alkalmából köszöntötték Balla Lászlót

A kilencvenedik születésnapját ünneplő Laci bácsit a lakásában lepte meg Vörös Tamás önkormányzati képviselő. A jeles alkalomból egy csokor virággal és Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt oklevéllel kedveskedett neki.

1 millió forintos önkormányzati támogatás

Életmentő szén-monoxid-mérő készülékeket kap a Józsefvárosi Mentőállomás

A fűtési szezon beköszöntével megszaporodnak a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Ahhoz, hogy a mentők egy-egy ilyen esetnél időben megelőzzék, illetve felismerjék a probléma okát, speciális szén-monoxid-mérő készülékekkel kellene rendelkezniük. Józsefváros önkormányzata mindig is kiemelt feladatának tekintette az egészségügyi ellátásokhoz való hozzájárulást, a mindenki számára elérhető, magas színvonalú betegellátás biztosítását, ezért az október 4-i testületi ülésen a képviselők egyöntetűen megszavazták a Józsefvárosi Mentőállomás számára a 6 darab szén-monoxid-mérő készülék beszerzésének támogatását, mintegy 1 millió forint értékben

A politikus, az író és a képzőművész

Gróf Bánffy Miklós józsefvárosi évei

A Kolozsvárott, egy erdélyi arisztokrata családban született Bánffy Miklós 1891-ben Budapesten érettségizett, majd 1895-ben jogi doktorátust szerzett. 1912-től 1917-ig a pesti – Józsefvárosban működő – Nemzeti Színház intendánsa volt. Politikai pályáján nagy utat járt be Tisza Istvántól Károlyi Mihályon át Bethlen Istvánig. 1921 és 1926 között a Reviczky Gyula 5-ben élt, a Bánffy-palotában.

A rovat további hírei