Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Józsefváros újság

A rendőrség a lakosság segítségét kéri

Közzétették a Teréz körúti robbantó képmását

Több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda. A rendőrség a szeptember 24-én este a Teréz körúton történt robbantás egyelőre ismeretlen elkövetőjéről fénykép- és videófelvételekkel rendelkezik – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A videó megtekintését kizárólag 18 éven felüli és erős idegzettel rendelkező olvasóinknak ajánljuk.

X. Ars Sacra fesztivál

A Kormorán együttes jótékonysági hangversenye Józsefvárosban

Zsúfolásig megtelt az elmúlt héten a Horváth Mihály téri Szent József templom, ahol a Magyar Örökség díjas Kormorán együttes adott jótékonysági koncertet. A X. Ars Sacra fesztivál keretében fellépő zenekar immár negyven éve játssza a nemzeti folk-rockot. A jótékonysági koncert célja a templom homlokzatának teljes körű felújítása. A rendezvényen jelen volt Sántha Péterné alpolgármester is.

A 70-es, 80-as évek „celebjei”

Keleti Éva fotóiból nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Kontakt - Keleti Éva fotói címmel kiállítás nyílt szeptember 22-én a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol a fotográfus művészekről készített, eddig kiállításon nem szerepelt 85 felvétele látható. A tárlat anyagát Keleti Éva Új Tükör hetilapnál és a Színházi Élet művészeti újságnál töltött évei alatt – 1976-tól a 90-es évek elejéig tartó időszakban – készült portréfotók és színházi előadásképek alkotják, a fotográfus képaláírásaival. A kiállítás megnyitóján Józsefvárost Sántha Péterné alpolgármester képviselte.

Közép-Amerika gyöngyszeme: Honduras

Újabb ország mutatkozott be a Zászlómúzeumban

Már hagyományosnak mondható, hogy két-három havonta egy távoli ország mutatkozik be a Zászlómúzeumban. A szervezők célja, hogy az érdeklődők Budapest szívében megismerkedhessenek a világ számos országának kultúrájával és társadalmával. Legutóbb Közép-Amerika egyik legszebb és leggyorsabban fejlődő országát, Hondurast hozták közelebb a látogatókhoz.

Filmek speciális felirattal

Vetítéssorozat hallássérültek részére az Urániában

Siketek és nagyothallók számára készített speciális felirattal akadálymentesített vetítéseket indít kortárs magyar alkotásokból az Uránia Nemzeti Filmszínház. Az Összhang nevet viselő sorozat részeként - amelynek sajtótájékoztatóján Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is részt vett - szeptember 25-én elsőként Till Attila Tiszta szívvel című filmje lesz látható a fővárosi moziban.

Homokszoborként kap új életet Molnár Ferenc figurája

Nemecsek a Füvészkertbe költözik

A budapesti ELTE Füvészkert látogatói sok éven át tették fel a kérdést: hogy lehetséges, hogy semmilyen emlékmű nincs a kertben, ami A Pál utcai fiúk történetéhez köthető? Ez most megváltozik: M. Tóth Zsolt, a világszerte ismert jég- és homokszobrász művész vállalta, hogy kifaragja Nemecsek Ernő homokszobrát.

ÁLLÁSKERESŐ? VÁLLALKOZZON!

Üzleti tréning a H13-ban

Kétnapos felkészítést szerveznek azoknak, akik üzleti tervet szeretnének benyújtani a Budapest Főváros Kormányhivatala által meghirdetett „Pályázat az álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő támogatásra” című kiírásra. A H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban szeptember 21-én (szerda) és szeptember 23-án (péntek) várják az érdeklődőket.

Születésnapi ünnepség a Mátyás téren

Húszéves az Olajág Idősek Otthonának józsefvárosi intézménye

Kerek évfordulós születésnapi ünnepséget rendeztek a Mátyás téren, az Olajág Idősek Otthonának józsefvárosi intézménye immár két évtizede nyitotta meg kapuit. A rendezvényen a szervezők visszaemlékeztek az elmúlt húsz év legfontosabb pillanataira, valamint színvonalas műsorral kedveskedtek az időseknek.

Mesevilággal és változatos programokkal várták a családokat

Tündértalálkozó a Kálvária téren

Tündérkertté változott szombat délután a Kálvária tér. A Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával megvalósult Tündértalálkozó elnevezésű rendezvényen a Turay Ida Színház társulata mesével, tánctanítással, jelmezparádéval, kézműves programokkal várta a családokat. A felnőtteknek a színház népszerű előadásaiból kínáltak részleteket, az est színészkoncerttel és össztánccal zárult.

Vidám délután a Mátyás téren

Őszköszöntő játszóház a Kesztyűgyárban

A nyári tábor és az első tanítási hét után visszatértek a pénteki, gyermekprogramokkal teli délutánok. Szeptember 9-én Őszköszöntő játszóház címmel várták a Kesztyűgyár Közösségi Házba a józsefvárosi gyerekeket. A játékból és jókedvből nem volt hiány, mindenki megtalálta a kedvére valót.

Végtelen fényjátékok

Geometrikus üvegszobrokból nyílt kiállítás

Botos Péter üvegművész Geometrikus Barokk című kiállítását - Szél Ágnes fotóművész képeivel - szeptember kilencedikén nyitották meg a Józsefvárosi Galériában. A geometrikus üvegszobrok mélysége csak akkor tárul fel igazán, ha nem a szokásos módon tekintünk rájuk. Minden oldalról, szögből érdemes figyelni azt a színjátékot és kavalkádot az alkotásokon, amelyet a fotóművész képei nem mindennapi élményt biztosítva adnak vissza.

Iskolakezdési segítség a családoknak

Józsefvárosi gyermekeket is támogatott a Karitász

A Katolikus Karitász tanév eleji „Betűvető” programja keretében szeptember 8-án, csütörtökön Écsy Gábor országos igazgató és Mádl Dalma, a szervezet jószolgálati nagykövete a józsefvárosi Németh László Általános Iskolában iskolatáskákat osztottak ki rászoruló gyermekeknek.

A rovat további hírei