Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Józsefváros újság

Növekvő zöldfelületek, új közösségi terek

Néhány héten belül indul az új irodapark építése a Százados negyedben

Közösségi terek és a környékbeliek számára is elérhető, életminőséget javító szolgáltatások is létesülnek az Aréna Business Campus irodakomplexumban, amely a Hungária körút – Hős utca – Százados út és Stróbl Alajos utca által határolt 19 ezer négyzetméteres telken valósul meg. A projekt indulását jelképező alapkő-letételi plakettet Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere és Borbély Zoltán, a belga beruházó Atenor magyarországi vállalatának igazgatója írta alá a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az eseményen jelen volt Egry Attila alpolgármester is.

Felvilágosító előadás és tájékoztató

HIV- és Hepatitis-szűrés minden kedden és csütörtökön

A Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) közreműködésével a 2018. évi drogellenes világnaphoz kapcsolódóan felvilágosító előadással összekötött, HIV-, hepatitis gyorsteszttel végzett ingyenes szűrővizsgálatot szerveznek az április 17. és június 28. közötti időszakban, minden kedden és csütörtökön 16 és 18 óra között.

Főhajtás és tisztelet

Tormay Cécile írónőre emlékeztek

Az egykori, Kőfaragó utcai otthonának falán elhelyezett emléktáblánál és a Rókus Kórház mellett felállított szobornál emlékeztek Tormay Cécile írónőre tisztelői április 15-én délelőtt.

Megemlékezés a Fiumei Úti Sírkertben

Hobo József Attila-estje a költő sírjánál

A magyar költészet napján, április 11-én évről évre sokan zarándokolnak József Attila sírjához a kerületünkben található Fiumei Úti Sírkertbe, hogy születésnapján tisztelegjenek a költőzseni emléke előtt. A megemlékezők idén Földes László, Hobo A föltámadás szomorúsága című műsorát is meghallgathatták.

Pénteken lesz a Szakmák éjszakája

Józsefvárosban négy helyszínen ismerkedhetünk a szakmákkal

Harmadik alkalommal rendezik meg a Szakmák éjszakáját, amelynek célja, hogy a szakképzést népszerűsítse a fiatalok körében. Idén április 13-án lehet meglátogatni a résztvevő intézményeket, amelyek amellett, hogy egy-egy szakterületet bemutatnak, játékos programokkal is várják a pályaválasztás előtt álló érdeklődőket. Az országos rendezvény keretein belül Józsefvárosban négy intézmény készül programokkal.

Fosztogatót keresnek

A rendőrök a lakosok segítségét kérik

A rendelkezésre álló adatok szerint egy ismeretlen férfi április 11-én egy VIII. kerületi aluljáróban ellopta egy alvó személy mobiltelefonját. A józsefvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik a tolvaj azonosításához.

Egy egykori kávéház és étterem emlékét őrzi

Mátyás király Rákóczi úti szobra

Józsefvárosban már találkoztunk a nagy uralkodó ábrázolásával a Corvin mozi homlokzatán, amely jól látható helyen van. Azonban van a kerületünkben egy olyan szobra is Mátyás királynak, amelyet nem is olyan könnyű felfedezni. A Rákóczi út 19. szám alatti épület Szentkirályi utcai sarkánál, ha felnézünk a második emeleti erkélyekig, megláthatjuk a bronz lemezből formált alkotást, amely jól felismerhetően Mátyás királyt ábrázolja.

Baleset a Kőbányai úton

Egy épület tetejéről esett le egy kislány

Baleset történt április 7-én a Kőbányai úti piacon. Egy tíz év körüli kislány lezuhant egy épület tetejéről, átesett egy üvegen és súlyos sérüléseket szenvedett. Lapértesülések szerint a kislányt kórházba szállították. A józsefvárosi rendőrkapitányság kiskorú veszélyeztetése miatt eljárást indított.

Kiállítások és városnézés

Váci kirándulás a Józsefvárosi Galériával

A Józsefvárosi Galéria tavalyi évben Kaposvárra szervezett kirándulása olyan nagy sikerű volt, hogy a Galéria a klubkártyával rendelkező törzsközönségét idén is egy művészeti túrával örvendeztette meg. Április 4-én Vácra és környékére látogattak el a klubtagok.

Ellenőrizze okmányait a választás előtt!

Meghosszabbított nyitvatartás a kormányablakokban és okmányirodákban

Április 6. és 8. között reggel 7 órától este 19 óráig intézhető a választásokkal összefüggésben a személyazonosságot igazoló okmányok megújítása, kiváltása, cseréje és pótlása a kormányablakokban és okmányirodákban.

Egy este együtt, Józsefváros főterén

Koncertek és tűzijáték a Horváth Mihály téren

Koncertek és tűzijáték várta az érdeklődőket délutántól kora estig április 5-én a Horváth Mihály téren, ahol egy jó hangulatú estét tölthettek együtt kerületünk polgárai.

Ő tette igazán népszerűvé a magyar népdalokat és nótákat

Blaha Lujza, a nemzet csalogánya

A nemzet csalogánya először 1856. április 22-én, hatévesen lépett színpadra az esztergomi Fürdő szállóban. A nagyváradi és a debreceni színházi évek után Szigligeti Ede 1871-ben szerződtette a Józsefvárosban álló Nemzeti Színházhoz, amelynek közelében élt. A Blaha Lujza tér 1920-tól viseli a nevét, a színésznő Fiumei úti Nemzeti Sírkertben nyugszik.

A rovat további hírei