Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Józsefváros újság

12 év börtönt is kaphat

Kiskorú élettársát vette rá prostitúcióra

A VIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 20 éves budapesti férfival szemben, aki az ő ösztönzésére prostituáltként dolgozó 17 éves élettársával tartatta ki magát, emellett más nők prostitúciós tevékenységét is kihasználta, amelyben már részben az apja is közreműködött. A fotó illusztráció.

„Gyümölcsnap” a II. János Pál pápa téren

Izgalmas gyermekprogramok Józsefváros szívében

A nyári vakáció ideje alatt sem tétlenkednek a Népszínház Kör a Polgári Értékekért szervezői, a szünidőben is várják a gyermekeket a II. János Pál pápa térre. A múlt vasárnap a gyümölcsök voltak fókuszban, lehetett aszfaltra rajzolni, kifestőt színezni, és lufit hajtogatni is. A programok nemcsak a józsefvárosiak körében népszerűek, egyre többen érkeznek más kerületekből is.

Az Eb véget ért, de valami elkezdődött

Emelt fővel búcsúzott a magyar válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott 4-0-ra kikapott Belgiumtól a franciaországi Európa-bajnokság vasárnap esti nyolcaddöntőjében, így kiesett. A vereség ellenére Magyarország emelt fővel búcsúzhatott a tornáról: az Eb-n 44 év után szerepelt csapat öt pontjával veretlenül nyerte meg az F-csoportot Izland, Portugália és Ausztria előtt, majd a legjobb 16 között a FIFA-világranglistán második Belgium búcsúztatta.

Rejt/jel/képek ’56

A forradalom titkos művészete a Nemzeti Múzeumban

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából időszaki kiállítás nyílt csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban. A több mint 300 műtárgyból álló tárlat anyagának többségét alkotóik a rendszerváltásig titokban tartották. A kiállítás kronologikusan halad a forradalom kitörésének napjától az 50. évfordulójára készült grafikai alkotásokig. A megnyitón Józsefvárost Sántha Péterné alpolgármester képviselte.

A BKK is támogatja az Olimpia napját

Olimpiai bajnokokról nevezték el a villamosmegállókat

Június 23. az olimpia nemzetközi világnapja, ebből az alkalomból több eseménnyel is köszöntik a magyar olimpikonokat és a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot. A Budapesti Közlekedési Központ különleges programmal kedveskedik az utazóközönségnek és tiszteleg a magyar hősök teljesítménye előtt. Ezen a napon a 4-es és a 6-os villamos megállói új nevet kapnak – egy-egy olimpiai bajnokét –, várakozás közben pedig pedig régi sportközvetítések hangját is hallhatják majd az utasok.

Az Eb legjobb meccsén döntetlen a portugálok ellen

Veretlenül, csoportelsőként nyolcaddöntős a magyar válogatott

Az Európa-bajnokság eddigi legjobb mérkőzésén 3-3-as döntetlent játszott a magyar válogatott Portugáliával és veretlenül, csoportelsőként jutott a legjobb 16 közé. Gera Zoltán álomgólt lőtt, Dzsudzsák Balázs pedig duplázott. A nyolcaddöntőben Belgium következik.

Konferencia, emléktábla- és teremavatás

Egyed István emléknap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

A neves jogtudós, Prof. Dr. Egyed István munkássága előtt tisztelegve, születése 130. és halála 50. évfordulója alkalmából emléknapot szervezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a Ludovika téri főépületében. A június 22-én megtartott programon – amelyen Józsefvárost Sántha Péterné alpolgármester képviselte – felavatták a tudós emléktábláját, termet neveztek el róla, valamint egy tudományos konferencia keretében felidézték munkásságát. Az NKE Ludovika Főépületében avatták fel Prof. Dr. Egyed István emléktábláját, annak a teremnek a bejárata előtt, amely immár a tudós nevét viseli.

„Méltó régi nagy híréhez…”

Magyarország nyolcaddöntős az Európa-bajnokságon

A magyar labdarúgó-válogatott kedden, a portugálok elleni szerdai csoportmérkőzés eredményétől függetlenül – Németország Észak-Írország elleni győzelmével – bejutott a legjobb 16 közé. Nem véletlen, hogy nemzeti tizenegyünk Eb-szerepléséről beszél Európa: a szürke mackóalsónál jelenleg nincs divatosabb ruhadarab, Nagy Ádám pedig kiszorította a portugál újságok címlapjáról Cristiano Ronaldót. Az Ausztria elleni magabiztos győzelem után csapatunk döntetlent játszott Izlanddal és két kör után élen áll az F-csoportban. Szerdán este már a csoportelsőségért játszunk az eddig szenvedő Portugáliával, amihez egy döntetlen is elég. Az országban – és Józsefvárosban is – tombol a fociláz, mindenkit megmozgat a válogatott fantasztikus menetelése.

Munkál benne a jókedv

Interjú Győri Péterrel, a Turay Ida Színház művészével

Tizenkét éve tagja a Turay Ida Színház társulatának Győri Péter. A sokoldalú művész szerint egy társulatnak muszáj igazi csapatként működnie, és elárulta azt is, hogy mi a forrása a rá jellemző állandó jókedvnek.

Művészet és oktatás

Kiállítás nyílt a Körúti Rajziskola növendékeinek munkájából

Második alkalommal rendeztek kiállítást a Körúti Rajziskola növendékeinek munkájából a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban. A tárlaton 26 diák, összesen 52 alkotása tekinthető meg június 30-ig.

Plakettkiállítás a Józsefvárosi Galériában

Az éremművészet elmúlt 110 éve

Kiállítás nyílt az elmúlt 110 év éremművészetének kiemelkedő munkáiból június 17-én. A Magyar Éremkedvelők Egylete fennállásának 11. évfordulója alkalmából létrejött tárlat július 8-ig látogatható a Józsefvárosi Galériában.

„Életünket és vérünket!”

A 32-es honvéd gyalogezred emlékműve a Harminckettesek terén

A Mária Terézia által 1741-ben alapított 32. honvéd gyalogezred az első világháború végéig a főváros háziezrede volt. Közel 200 éves fennállásuk és hősies küzdelmeik emlékét Józsefváros szívében, a róluk elnevezett téren 1933 óta emlékmű őrzi.

A rovat további hírei