Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Józsefváros újság

Nyári zenei program Józsefvárosban

Kaan Luum koncert a Teleki tér pódiumán

Egy különleges formáció, a Kaan Luum zenekar látogatott el vasárnap délután a megújult Teleki tér pódiumára. Az érzékeny, és meditatív zene belső utazásra invitálta a koncerten megjelent érdeklődőket. Az esemény után sokféle és a köztudatban kevésbé ismert ütős hangszereket próbálhattak ki felnőttek és gyerekek egyaránt.

Szűz Mária halála és mennybevétele

Nagyboldogasszony napja

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját. Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek délelőtt az esztergomi bazilikában mutatott be szentmisét. Nagyboldogasszony napja kötelező ünnep, vagyis a katolikus hívőknek ezen a napon kötelező szentmisén részt venniük.

A megújult eszközpark újabb előrelépést jelent

Interjú dr. Horváth Szilárddal, a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ főigazgatójával

Évente mintegy 300 ezres betegforgalmat lát el a csaknem 80 ezer fős kerületben a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ. A szakrendelő 2015-ben teljes körűen megújult, a mai kor követelményeinek megfelelő, az egészségbiztonsághoz jelentősen hozzájáruló intézménye Józsefvárosnak. A szakrendelő működéséről, jövőbeni terveiről dr. Horváth Szilárd főigazgatóval beszélgettünk.

Iparos- és kereskedőportrék a józsefvárosi „iparosok utcájából”

A Népszínház utcai fodrászmester

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Kosztolnik Lászlóné fodrászatát minden régi lakó ismeri a Népszínház utcában. Ez nem is csoda, hiszen Edit közel három és fél évtizede – 1983 decembere óta – igazítja a környékbeli hölgyek frizuráját a 22-es szám alatt található üzletében. A népszerű hölgyfodrász – akit kerületi iparosként 2014-ben Aranykoszorú-díjjal jutalmazott Józsefváros önkormányzata – immár nyugdíjasként, még ma is minden nap kinyitja üzletét, hogy a betérő hölgyeknek új hajkölteményt varázsoljon.

Keresték a legszebb és a legérdekesebb virágokat

Virágkiállítás a Teleki téren

Nyári virágbemutató kiállítást szervezett a közelmúltban a Társak a Teleki Térért Egyesület. A kiállítás egyben verseny is volt: a szervezők a legszebb és a legérdekesebb virágok tulajdonosait értékes díjazásban részesítették. A megmérettetésre kortól, nemtől függetlenül bárki jelentkezhetett, sőt, nem csak magánszemélyek, hanem cégek is küldtek gyönyörű növényeket a kiállításra.

„Invenció”

Szűcs Zsuzsanna iparművészeti kiállítása a Füvészkertben

Rendhagyó módon a Füvészkertben nyílt kiállítás augusztus 5-én Szűcs Zsuzsanna szobrász, iparművész alkotásaiból. Az alkotásokat fákra felfüggesztve, homokinstalláció részeként, illetve a pálmaházban posztamensen tekinthetik meg a látogatók. Az augusztus 17-éig megtekinthető kiállítást Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója nyitotta meg, az alkotásokat Feledy Balázs művészettörténész méltatta.

„Számomra egy szerepnek nincs vége a premierrel”

Interjú Hűvösvölgyi Ildikó színművésszel

Mindössze 23 éves volt, amikor a Madách Színházhoz került és olyan musicalekben kapott főszerepet, mint a Macskák, a Doctor Herz, a Mária Evangéliuma, az Apácák és a Nyári éj mosolya. Több tucat filmben és tévéjátékban is szerepelt. Hűvösvölgyi Ildikó az utóbbi években a Turay Ida Színház társulatának tagja, amit elmondása szerint nagyon szeret. A Kossuth-díjas művésszel nem csak színházról beszélgettünk, azt is megtudhattuk, hogy mennyire kritikus szintén színész lányával.

Megújuló közösségi tér

Ismét látogatható az Orczy-park egy része

Megnyílt a nagyközönség számára az Orczy-park egy része, miután lezárult a rekonstrukció első üteme. Július 31-től a környéken élők birtokba vehetik a parkban található megújult játszóteret és a közforgalom számára is használhatóvá válik az átmenő útvonal a Ludovika Főépület és a Nagyvárad téren található Orczy Úti Kollégium között – tájékoztatott közszolgálati egyetem.

Megemlékezés

Imaóra A roma holokauszt emléknapján

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban. A roma holokauszt nemzetközi emléknapján a józsefvárosi Jézus Szíve jezsuita templomban ökumenikus imaórát tartottak, megemlékezve a kislétai gyilkosság áldozatairól is.

Az egyik legkiválóbb plasztika

Ady Endre síremléke a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben

A plasztikai alkotások sokféle szerepet tölthetnek be környezetünkben. Lehetnek emlékművek, zsáner- vagy aktszobrok, esetleg épületdíszítő plasztikák. Sajátos, a szobrászattal egyidős műfaj a síremlékplasztika. Ezen alkotások is emlékmű szobrok, ám nem köztéren, hanem az elhunyt sírjánál, a temetőben állnak. Hazánk legnagyobb szoborparkja a Kerepesi, Fiumei és Salgótarjáni út által határolt temető, a mai Fiumei úti Nemzeti Sírkert, ahol az elmúlt 150 évben a legkiválóbb szobrászok alkotásai kaptak helyet.

Szén-monoxid-szivárgás volt egy józsefvárosi lakásban

A mentők két embert kórházba szállítottak

Szén-monoxid-szivárgás miatt riasztották a fővárosi hivatásos tűzoltókat egy József körúti lakáshoz Budapest VIII. kerületében. Az egységek mérései kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. Az elsődleges információk szerint a lakásból két embert a mentők szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba szállítottak. A fotó illusztráció.

A fővárosi hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat

Elhagyatott épület tetőszerkezete égett a VIII. kerületben

Egy elhagyatott épület tetőszerkezete kapott lángra Budapest VIII. kerületében, a Kőbányai úton. A tűzesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral eloltották a lángokat. A fotó illusztráció.

A rovat további hírei