Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Józsefváros újság

Több bűncselekményt is elismert

Elfogták az edzőtermi betörőt

Egy II. János Pál pápa téri edzőteremben január 11-ről 12-re virradó éjszaka felfeszítették az ablakot és betörtek. Az elkövető egy laptopot, valamint egy kártyaolvasót lopott el a teremből, ezzel több, mint százezer forint kárt okozott. A tettest elfogták, kihallgatásakor további bűncselekményeket is beismert.

Ferenczy István hányatott sorú alkotása

Kisfaludy-emlék a Múzeumkertben

Ferenczy István az újkori magyar szobrászat egyik első jelentős alakja. Bécsben, majd Rómában tanult a kor leghíresebb mestereitől. Rómában készítette el a Pásztorlányka című, itthon nagy sikert arató szobrát. 1824-ben tért haza, ahol kora jelentős személyeinek - többek között Kazinczy Ferencnek - a támogatását is élvezte, ám a pénzhiány és az érdektelenség meggátolta sok tervezett művének felállítását.

A rendőrök keresik a lövöldözőt

Gáz-riasztó fegyverből adtak le lövést a Práter utcában

Gáz-riasztó fegyverből adott le lövést egy ismeretlen két másik emberre a Práter utcában kedd este. Mire a rendőrök a helyszínre értek, valamennyien távoztak a helyszínről – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Solti Gizellára emlékeztek

Textilművészeti kiállítás a Józsefvárosi Galériában

Solti Gizella az Iparművészeti Főiskolán végzett textil szakon. Az iskola végeztével megörökölte mestere – Ferenczy Noémi – szövőszékét, és talán ez is közrejátszott abban, hogy ekkortól vallottan a goblein művészetének áldozza egész életét. 2006-ban Kossuth-díjat kapott, 2014-ben pedig a Nemzet Művésze lett. Solti Gizella 2015. március 18-án hunyt el. Munkásságának szentelték a január 13-án nyílt kiállítást a Józsefvárosi Galériában.

A napkeleti bölcsek látogatása

Vízkereszt Jézus megjelenésének ünnepe

Vízkereszt Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe, amelyet a katolikus egyház január 6-án tart parancsolt ünnepként. Az ünnep magyar elnevezése az ilyenkor hagyományosan végzett vízszentelésből eredeztethető.

Hogyan látja a világ Budapestet?

Összművészeti show és kiállítás a H13-ban

A MoMo Művészeti és Kulturális Egyesület „Személyes Budapest” című felhívására érkezett műveket mutatták be szerdán a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban. A pályázati kiírásra több mint 20 országból neveztek alkotásaikkal a művészek, saját megfogalmazásukban megjelenítve, hogyan látják Budapestet. A teltházas este igazi ínyencség volt a kortárs művészetet kedvelőknek.

Újévi szentmise a Szent József templomban

Böjte Csaba és pártfogoltjai Józsefvárosban

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes erdélyi pártfogoltjai közül száz, székely népviseletbe öltözött gyermek is bekapcsolódott a több száz fős kórus előadásában felcsendülő magyar Himnusz éneklésébe Mága Zoltán újévi koncertjén. Böjte Csaba a gyermekekkel másnap, január 2-án a zsúfolásig megtelt Horváth Mihály téri templomba látogatott.

Egy magyarbarát angol lord emlékére

A Magyar Igazság kútja a Szabó Ervin téren

Lord Rothermere brit sajtómágnás 1927. június 21-én jelentette meg híres cikkét az angol Daily Mailben Magyarország helye a Nap alatt címmel, amelyben felhívta a figyelmet az igazságtalan trianoni békediktátum következményeire. A hálás magyar társadalom díszkutat állított jóakarójának, aki a vesztes első világháború után az elsők közt emelte fel szavát Angliában a hazánkat sújtó aránytalan büntetés ellen.

194 éve született a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja

Petőfi Sándor és Józsefváros

Az 1823. január elsején született – pontosabban ezen a napon megkeresztelt – költőnket több szál is köti Józsefvároshoz: a korábban az Astoria közelében álló Pesti Magyar Színháznál volt statiszta, lakott egy barátjánál a Baross utcában, volt, hogy a Rákóczi úton egykoron álló Fehér ló fogadóban szállt meg. A forradalom napjaiban pedig a Nemzeti Múzeumnál – a közhiedelemmel ellentétben itt nem szavalta el a Nemzeti dalt – beszédet mondott.

Táncos mulatsággal ünnepeltek az idősek

Óévbúcsúztató a Napraforgó Klubban

Előszilvesztert tartottak csütörtökön a Napraforgó Idősek Klubjában, amelyen zenés, táncos mulatsággal búcsúztatták a tagok az óévet.

A grundon ismerkedett meg regényének hőseivel

Molnár Ferenc, a népszerű író és férfi

Molnár Ferenc szépirodalmi műveiben a VIII. kerület miliője állandó szerepet kapott, legismertebb regénye, a Pál utcai fiúk nagy része is Józsefvárosban játszódik. Az író, újságíró a kerületben született, és több helyen is lakott Józsefvárosban. Egyik kedvenc helye, a Balaton kávéház is itt állt, a Rákóczi úton.

A boldog békeidők emlékezete

Allegorikus szobrok a Keleti pályaudvar homlokzatán

A XIX. században elterjedt szokás volt, hogy a jelentősebb középületeket szobrokkal díszítették. Ennek kitűnő példája a kerületünkben található, Rochlitz Gyula építész által tervezett Baross téri Keleti pályaudvar, amelyet 1884-ben adtak át az utazóközönségnek.

A rovat további hírei