Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Józsefváros újság

Baleset történt az Üllői úton

Alpintechnikával mentettek ki egy alagsorba esett embert a tűzoltók

Mintegy két emeletet zuhant, amikor a földszintről egy alagsorba esett hétfő délután egy ember az Üllői úton. A Kálvin tér és a Corvin negyed közötti szakaszon történt balesethez a főváros hivatásos tűzoltóit riasztották, akik alpintechnika alkalmazásával emelték ki a sérültet, majd átadták a mentőknek. A fotó illusztráció.

Dr. Zacher Gábor előadása a Galériában

Kommunikáció, önkontroll, szülői minta a függőség kialakulása ellen

Dr. Zacher Gábor volt a Józsefvárosi Galéria Szabadegyetem programsorozatának előadója május 18-án este. A neves toxikológus ezúttal a mindennapi függőségekről beszélt a hallgatóságnak: a kialakulásukról, az elvonási tünetekről és arról, hogy mit lehet tenni a függés csökkentése érdekében.

Összefogtak a szebb lakókörnyezetért

Kivirágzott a Baross utcai közösségi kert

Példás a Baross utca 89. szám alatti társasház lakóközössége: folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogy szebbé varázsolják a környezetüket. A ház lakóinak kérésére a Józsefvárosi Önkormányzat alakított ki egy kis közösségi kertet az épület oldalában, ők pedig vállalták, hogy gondozzák, ápolják a kertet nemcsak a maguk, hanem az arra járók örömére is.

Első „igazi” lakása a Vas utcában volt

Tamási Áron a józsefvárosi rengetegben

Az Ábel-trilógia, a Szűzmáriás királyfi regények szerzője, a Farkaslakán született Tamási Áron az 1920-as években már többször járt Budapesten. Benedek Elek más fiatal erdélyi alkotók mellett őt is szárnyai alá vette, többször találkoztak irodalmi összejöveteleken egy VIII. kerületi, Szűz utcai lakásban. Tamási Áron harmadik feleségével éveken át a józsefvárosi Vas utcában lakott.

Idén is lesz Múzeumok Majálisa

Színes, látványos programok minden korosztály számára

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) idén 21. alkalommal rendezi meg 2016. május 21–22. között a Múzeumok Majálisa rendezvénysorozatot. Ez a 40 ezer látogatót vonzó, egyedülálló kulturális fesztivál több mint 120 hazai múzeumnak nyújt lehetőséget a bemutatkozásra, programkínálatuk ismertetésére. Az MNM a régvolt 19. századi majálisok szellemét, atmoszféráját idézi meg, elmerülve az elegancia, az illúziók és a jelmezbálok világában.

Fókuszban a népi hagyományok

Pünkösdi hétvége a II. János Pál pápa téren

Ismét gyermekzsivajtól volt a hangos a II. János Pál pápa tér, ahol pünkösdhétfőn a Népszínház Kör a Polgári Értékekért szervezett programokat, nemcsak környékbeli családoknak. Az ünnepi napon a népszokások különböző elemei is bekerültek a játékokba, de kézműves foglalkozásokon, arcfestésen is részt vehettek a gyerekek.

A Ferenc József adományozta tíz alkotás egyike

Pázmány Péter szobra a Horváth Mihály téren

A nagy hitvitázó 1914-ben felállított, 375 cm magas, carrarai márványból faragott szobra a lenyűgöző hatású szónokot ábrázolja, ahogyan előre nyújtja jobb kezét, míg a másikban püspökbotját tartja. Az alkotást 1958-ban helyezték át az akkori Felszabadulás térről mostani helyére, a Horváth Mihály téri Szent József plébániatemplom elé.

A Szentlélek eljövetele és az egyház születésének napja

Pünkösd, a kereszténység egyik legrégebbi ünnepe

Pünkösd ünnepét a keresztény egyház annak emlékére tartja, hogy Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra. Beteljesedett a húsvéti misztérium: eljött a Szentlélek, ajándékai kiáradtak az emberiségre, ez a nap az új törvénynek és az Egyház alapításának ünnepe.

Mikszáth különös házasságai

Mikó István: Nagyon jól megírt színmű, de nem a hagyományos módon

Nagy sikerrel játsszák a Mikszáth különös házasságai című előadást a Turay Ida Színházban, amely a feleség, Mauks Ilona visszaemlékezései alapján idézi meg Mikszáth Kálmán alakját és közös életüket. Legközelebb május 20-án, pénteken tekinthetjük meg a darabot a Kálvária téren.

Jókai Mór Józsefvárosban

A legtermékenyebb magyar író

Az 1825-ben született Jókai Mór 1845 után már Pesten élt, több szálon is kötődik Józsefvároshoz. 1848. március 15-én a Nemzeti Múzeum előtt ő olvasta fel a 12 pontot, a kerületben pedig több helyen is lakott: a Baross utca 98. szám alatt, majd a Rákóczi út 21-ben is. A mai Bródy Sándor utca 36-ban 1885–1887. között élt, ebben a házban halt meg első felesége, a híres színésznő, Laborfalvi Róza is. Jókai Mór 1904-ben hunyt el, sírja a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben található.

Ázsia gyöngyszeme: Banglades

Újabb országbemutató a Zászlómúzeumban

Zsúfolásig megtelt a Nap utcai Zászlómúzeum nagyterme kedd este a hagyományosnak tekinthető országbemutatón. Az érdeklődők ezúttal Banglades kultúráját, gazdaságát és társadalmi összetételét ismerhették meg alaposabban. Az ázsiai országról egy fotókiállítás is várta a vendégeket, amely ízelítőt adott az egzotikus államról.

Józsefvárosban építette fel házát, feleséget is innen választott

Táncsics Mihály éveken át kerületünkben lakott

Az író, lapszerkesztő, politikus 1799. április 21-én, Ácsteszéren született egy szegényparaszt családban. Táncsics Mihály 1826-tól Pesten élt, Józsefvárosban több helyen is: az Orczy kert közeli telkén még krumplit is termesztett, később pedig a Tömő utcában is lakott. Táncsics Mihály a kerületből nősült: felesége Seidel Teréz, egy józsefvárosi csizmadia lánya lett.

A rovat további hírei