Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Józsefváros újság

A rendőrség a lakosok segítségét kéri

Eltűnés miatt keresik Szántó Renáta Krisztinát

A lány október 22-én délelőtt ismeretlen helyre távozott józsefvárosi tartózkodási helyéről. A felkutatására tett rendőri intézkedések eddig nem vezettek eredményre. A rendőrség kéri, hogy aki látta a lányt, tegyen bejelentést.

Fókuszban A Pál utcai fiúk zenés darab főszereplője

Irodalmi kávéházi beszélgetés a Nem Adom Fel Cafe & Bar-ban

A Vígszínházban nagy sikerrel játsszák A Pál utcai fiúk című zenés darabot, amely a Józsefvárosban is élő Molnár Ferenc regénye alapján készült. A darab egyik főszereplője, a Nemecsek Ernő szerepébe bújó Vecsei H. Miklós volt a vendége annak a kávéházi beszélgetésnek, amelyet Michels Antal plébános vezetett.

Szüreti mulatság

Teljesen megújult az Őszikék idősklub

Az Őszikék Idősek Klubjában az október 18-án megtartott szüreti mulatságon résztvevők az Idősek Napját és a klubhelyiség megújulását is ünnepelték. Az eseményen részt vett Sántha Péterné alpolgármester is.

Új kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Geraldine – Magyarország fehér rózsája

Apponyi Geraldine grófnőre, a néhai albán királynéra emlékezik a Magyar Nemzeti Múzeum az Albán Nagykövetséggel együttműködésben létrejött kamara-kiállításával. A kiállítás archív fényképek segítségével mutatja be Geraldine életét, elsősorban az 1938-as tiranai esküvőt állítva középpontba. Ezen kívül feltárja kapcsolatát a Nemzeti Múzeummal, hiszen majd minden életrajz említi, hogy a grófkisasszony rövid ideig a Magyar Nemzeti Múzeumban dolgozott.

Készpénzt és okmányokat vitt magával

Gépkocsiból lopott, keresi a rendőrség

A rendőrök keresik azt az ismeretlen férfit, aki egy józsefvárosi piacon parkoló gépkocsiból okmányokat és készpénzt lopott – olvasható a police.hu-n.

Kiállítás, citerazene, néptáncok

Nagyajta népművészete a Polgárok Házában

Rendszerint telt ház fogadja a Polgárok Háza Kárpát-medencei Magyar Népművészet rendezvénysorozatát. Nem volt ez másként október 13-án sem, amikor az erdélyi unitárius Nagyajtát, annak népművészetét és hagyományait mutatták be a reformáció 500. évfordulója alkalmából. A népzenei programokkal fűszerezett esten a közönség megismerhette a nagyajtai templomerődöt, valamint a település egyik leghíresebb szülötte, Kriza János néprajzkutató, költő, unitárius püspök életét és munkásságát is.

Együttműködési lehetőségek a hagyományos kínai orvoslás terén

Kínai egészségügyi delegáció járt Józsefvárosban

Hatfős kínai egészségügyi küldöttség látogatott el október 16-án a Józsefvárosban működő Magyar-kínai Integrált Orvosi Gyógyítói Központba (Benyovszky Központ). A Közép-kínai Shannxi tartományból érkezett delegáció a magyar-kínai orvosi-egészségügyi kapcsolatok erősítésének jegyében érkezett kerületünkbe. A látogatókat Egry Attila alpolgármester és G. Németh György, az orvosi központ igazgatója fogadta.

A természet Arany János költészetében

Új kiállítás nyílt a Természettudományi Múzeumban

A Magyar Természettudományi Múzeum új, Aranyba foglalva című kiállítása Arany János Toldi, a Télben és a Tölgyek alatt című műveinek néhány részlete kapcsán mutatja be az élővilágot. A tárlatban a művészet, a digitális technika és a természettudomány találkozik.

Akihez még Tolnay Klári színésznő is járt

Molnár János hatvan éve Józsefváros iparosa

A lábát is lógathatná otthon, de inkább minden nap dolgozik a kilencvenkét éves Molnár János a József utcai üzletében, amelyet 1957 februárjában nyitott meg. A ruhafestő- és tisztító mesterember több mint harminc esztendeje él kerületünkben, és nagyon büszke a szakmájára, elért eredményeire, valamint arra is, hogy számos híresség kereste már fel. Hét évvel ezelőtt Kocsis Máté polgármester „Józsefvárosi Aranykoszorú” szakmai kitüntetést adományozott Molnár Jánosnak.

„Isten igazsága mindig kiderül”

Wittner Mária a Fókusz Női Közösségi Központban

A Kesztyűgyár Közösségi Ház égisze alatt működő Fókusz Női Központ havonta egy alkalommal közismert hölgyeket hív meg, hogy életükről, helytállásukról a központ tagjai is erőt merítsenek. Október 11-én Wittner Mária, az 1956-os forradalom szabadságharcosa beszélt a forradalomban betöltött szerepéről.

A Telefónica magyar irodája segítette a TÖE munkáját

Önkéntes napon tették tisztábbá a Tisztviselőtelepet

A Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület (TÖE) és a Telefónica magyar irodája közösen tisztította meg a Tisztviselőtelep egy részét október 6-án, a vállalat önkéntes napja alkalmából. Az együttműködésnek köszönhetően rendezettebb lett a Delej utca, a Bláthy utca és a Villám utca Vajda Péter utca felőli szakasza.

Átadták az idei Supka Manna-díjat

Lóránt János Demeter kiállítása a Józsefvárosi Galériában

Újabb olyan kiállítás nyílt a Józsefvárosi Galériában, amelyet a Supka Magdolna művészettörténész emlékének szentelt eseménysorozat, illetve a Magyar Festészet Napja programsorozat részeként szerveztek: Lóránt János Demeter Munkácsy-díjas festőművész, érdemes művész Nomád című tárlatát Garami Gréta művészettörténész nyitotta meg. A rendezvényen ünnepélyes keretek között átadták a Supka Manna-díjat is, amelyet az idén Szarvas József színművész vehetett át.

A rovat további hírei