Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Józsefváros újság

1956

Szabadtéri fotókiállítással emlékezik a Nemzeti Múzeum

Szabadtéri fotókiállítással tiszteleg az 1956-os forradalom emléke előtt a Magyar Nemzeti Múzeum. A múzeumkert Múzeum körúti és Bródy Sándor utcai oldalán látható 12 tabló a környék forradalmi harcait, eseményeit idézi fel.

Ismét segítettek a térfigyelő kamerák

Három autót tört fel, öt percen belül elfogták

A józsefvárosi járőrök elfogták azt a férfit, aki a Diószegi Sámuel utcában negyed óra alatt három autót tört fel. A rendőrök indítványozták a férfi előzetes letartóztatását.

Keszthelyen került rendőrkézre a gyanúsított

Elfogták a Teréz körúti robbantót

Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú, ezidáig büntetlen előéletű fiatalembert a Teréz körúti robbantással összefüggésben - jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Keresztes Imre főügyész.

Beszélgetés a forradalom szereplőivel

Koszmovszky Edina, „a piros kabátos lány” lesz a vendég a H13-ban

A Józsefvárosi Önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján a méltó megemlékezés érdekében színvonalas emlékprogramokat szervez. Az 1956 Józsefvárosban – ott voltunk, láttuk, átéltük című beszélgetéssorozat vendégei az események akkori szereplői, a témát kutató történészek és az azt feldolgozó művészek. A programsorozat utolsó felvonásán, október 20-án, csütörtökön 17 órától Kondor Katalin újságíró beszélgetőpartnere Koszmovszky Edina lesz a H13-ban. Ő volt az, aki 1956. október 23-án a rádiónál beolvasta a diákság 14 pontos követelését.

A térfigyelő központot is megtekintették

A Józsefvárosi Rendőrkapitányságon jártak a Csodasziget óvodásai

A Józsefvárosi Rendőrkapitányság rendszeresen tart nyílt napot a kerület iskolásai, óvodásai részére. Legutóbb a Napraforgó Egyesített Óvoda Csodasziget Tagóvodájának nagycsoportosai látogatták meg a rendőrség Víg utcai épületét, ahol a kicsik megtekinthették a térfigyelő központot és egy igazi rendőrautóba is beülhettek.

"Pokolbéli világnéző Faludy Györggyel”

Versszínházi előadás a H13-ban

A Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium diákjainak tartott előadást Turek Miklós színész a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban. A versszínházi monodráma Faludy György életét és költészetét mutatta be, amelyben nagy hangsúlyt kapott az 1956-os forradalom és a költő meghurcoltatása. A fiatalok ezáltal nemcsak a száraz tananyagon keresztül informálódhattak a hatvan évvel ezelőtti eseményekről: egy más szemszögből is átélhették Faludy György megpróbáltatásait.

Izgalmas programok a kerület főterén

Egyre népszerűbb a Pesti Srácok Emlékpark

A Pesti Srácok Emlékpark az elmúlt hétvégén is minden korosztály számára tartogatott izgalmas és tartalmas programokat. A zenés-táncos mulatságtól kezdve, az airsoft-lövészeten át egészen a retró fodrászatig számos eseményen vehettek részt a látogatók. Szintén népszerű volt a fiatalok körében jól ismert formáció, a Mystery Gang szombat esti koncertje.

Supka Magdolna emléke előtt tisztelegtek

Rékassy Csaba grafikusművész kiállítása a Józsefvárosi Galériában

A Józsefvárosi Galéria egyik hagyománya, hogy minden évben egy kiállítást Dr. Supka Magdolna művészettörténész emlékének szentel. A Magyar Festészet Napja programsorozat keretében nyílt kiállítás Rékassy Csaba munkáit mutatja be, akinek az elismeréséért a művészettörténész korábban sokat tett. A megnyitó alkalmával a Supka Manna-díjat is átadták, amelyet Atlasz Gábor festőművész vehetett át.

Dr. Horváth Attila a H13-ban

1956 egy jogász és történész szemével

Utolsó előtti állomásához érkezett az 1956 Józsefvárosban – ott voltunk, láttuk, átéltük című beszélgetéssorozat, amelyet a forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából szervezett a Józsefvárosi Önkormányzat. Ezúttal Dr. Horváth Attila jogász-történész volt Kondor Katalin vendége október 13-án, aki a forradalomról, az azt kiváltó okokról, a megtorlásról és a koncepciós perekről beszélt hallgatóságának a Horánszky utcai H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési központban.

Tájékoztatás

A Fővárosi Vízművek hálózattisztítási munkálatokat végez október 18-án

A Fővárosi Vízművek Zrt. értesíti a tisztelt fogyasztókat, hogy hálózattisztítási munkálatok miatt október 18-án, reggel 7 órától este 19 óráig nyomáscsökkenés és vízzavarosodás várható a szolgáltatásban.

Jövőre megszépül a történeti közpark

Megkezdődött a Múzeumkert fáinak állapotvizsgálata

A tervek szerint jövő év elején indul a Múzeumkert rekonstrukciója, amelynek eredményeként a Magyar Nemzeti Múzeum körül egy családbarát közpark jön létre. Ennek egyik első lépéseként felmérik a kert növényállományát: a szakemberek október 13-án faállomány-vizsgálati bemutatót tartottak civilek bevonásával.

Hivatásról, Erdélyről, népek együttéléséről

Böjte Csaba és Balázs Péter a Polgárok Házában

Végéhez ért a Polgárok Háza népszerű Egy-más-közt című sorozata, amelynek keretében a kultúra és a közélet neves személyeivel beszélgetett a házigazda, Szentesi Zöldi László újságíró. A záró programra rendhagyó módon két vendéget hívtak meg: Böjte Csaba ferences rendi szerzetest, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítóját és Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatóját. A vendégek beszéltek pályaválasztásukról, hivatásukról és Erdélyről is.

A rovat további hírei