Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Józsefváros újság

Kórházból szökött meg egy rab

A rendőrség a lakosok segítségét kéri

Jogerős szabadságveszését töltötte az a nő, aki június 28-án megszökött egy józsefvárosi kórházból. A rendőrség kéri, hogy aki látta a képen látható személyt, tegyen bejelentést.

Több mint hatvan éve Józsefvárosban

A kilencvenéves Csizmadia Györgynét köszöntötték

A józsefvárosiak által jól ismert Marika nénit barátai és családja köszöntötte kedd este a Népszínház utcában található Otthon vendéglőben. A születésnapját ünneplő asszony közel hetven éve költözött Budapestre, és több mint hatvan éve él kerületünkben. Marika nénit Sántha Péterné alpolgármester is felköszöntötte a jeles napon.

Erdő Péter mutatott be szentmisét

Búcsú a Jézus Szíve Jezsuita Templomban

Erdő Péter bíboros, prímás mutatta be az ünnepi szentmisét és szolgáltatta ki a bérmálás szentségét harmincnégy fiatalnak június 23-án, Jézus Szíve napján a Lőrinc pap téren, a magyar jezsuiták pesti főtemplomában. A templomigazgatóság a jeles napra több új kezdeményezést is indított.

Telt ház a kiállítóhelyeken

Sikeresen zárult az idei Múzeumok Éjszakája

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját, amire idén is több ezren voltak kíváncsiak. A kiállítások egészen hajnalig nyitva tartottak. Országszerte mintegy 320 múzeum, könyvtár, levéltár, közművelődési és más intézmény várta a látogatókat különleges programokkal. Józsefvárosban is több helyszínen várták az érdeklődőket: többek közt a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott régészeti helyszínelésen és rendhagyó tárlatvezetésen lehetett részt venni, a Fiumei Úti Sírkertben pedig bemutatták a felújított Apponyi-hintót.

Útlezárások, épület kiürítés

Elszállították a Ludovika téren talált bombát

Egy 100 kilogrammos bombát találtak építkezés közben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika téri campusánál, az épületeket ki kellett üríteni, a környék pedig lezárásra került, amit azóta feloldottak és a campus területén lévő kollégiumba is visszatérhettek azok, akiknek ideiglenesen el kellett hagynia az épületet.

A sport szerepe a fogyatékossággal élő emberek életében

Konferencia a Nem Adom Fel Kávézóban

A Nem Adom Fel Alapítvány konferenciát szervezett Józsefvárosban egy nagyszabású nemzetközi projekt zárásaként, melynek témája az integrált sport. A konferencia célja az volt, hogy bemutasson néhány – a témában már működő – jó gyakorlatot, és minél többeket ösztönözzön a sport integráló lehetőségeinek kihasználására. Az eseményen több fogyatékos sportoló, szakember és pedagógus is képviseltette magát.

Hűsítő permet a kánikulában

Már működnek a párakapuk Józsefvárosban

Beköszöntött az igazi nyár, a hőmérő higanyszála egyre gyakrabban emelkedik 30 fok fölé. A nagy melegre való tekintettel idén is párakapukat működtet Józsefváros önkormányzata. A hűsítő kapukat a Mátyás, a Losonci, a Teleki valamint a Gutenberg téren szerelték fel.

Felfedezőtúrák, fényfestés, koncertek

Jön a 15. Múzeumok éjszakája

Tizenötödik alkalommal tartják meg a Múzeumok éjszakáját június 24-én. Az egyik legnépszerűbb országos eseménysorozat – amelynek idei kiemelt témája az értékmegőrzés – részeként 320 kulturális intézmény 2000 programján lehet részt venni. A józsefvárosi és fővárosi rendezvényeket és kiállításokat idén is egyetlen egységes karszalaggal lehet látogatni. Összegyűjtöttük a kerületünkben lévő helyszínek programkínálatát.

Nyolc új díszpolgárt avattak Budapesten

Tarlós István: A kitüntetettek közösséget teremtettek

Átadta Budapest díszpolgári címeit Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés június 21-i ünnepi ülésén. Az elismerő címben nyolcan részesültek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek. Díszpolgári címet vehetett át – mások mellett – Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, Józsefváros díszpolgára, valamint Fenyvesi Máté, volt válogatott labdarúgó és országgyűlési képviselő, aki kerületünkben végezte középiskolai tanulmányait.

Válogató az országos bajnokságra

Szenior sakkverseny a Reménysugár Klubban

Szenior Rapid Sakkversenyt rendezett a Reménysugár Idősek Klubja június 20-án a Józsefvárosi Önkormányzat felkérésére. Az első három helyezett indulhat az Országos Szenior Sakkbajnokságon, a részvételi költségeket az önkormányzat állja. A versenyzőket Sántha Péterné alpolgármester köszöntötte.

Tízezer józsefvárosi iskolás hallásvizsgálata egyszerűsödik

Eszköztámogatás a Szent Kozma Egészségügyi Központnak

Húszéves, elavult audiométerét cserélhette le a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ (JEK) a K&H gyógyvarázs program jóvoltából. Az új eszközzel a védőnők évente 23 oktatási intézményben mintegy tízezer diák hallásvizsgálatát végezhetik könnyedebben Józsefvárosban. A hétfői átadóünnepségen Sára Botond alpolgármester hangsúlyozta: a Józsefvárosi Önkormányzat folyamatosan végzi az egészségügyi ellátások fejlesztését és a háziorvosi rendelők korszerűsítését, emellett üdvözölnek minden olyan egyéb támogatást is, ami a kerületiek egészségbiztonságát szolgálja.

Kínai orvoslással bővül a Semmelweis Egyetem

Letették az új egyetemi épület alapkövét Józsefvárosban

Letették a Semmelweis Egyetem (SE) Egészségtudományi Kar új épületszárnyának alapkövét június 18-án a Szentkirályi utcában. Az épületben kap majd helyet a hagyományos kínai orvoslási részleg is. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a rendezvényen arról beszélt, hogy az új beruházás fontos lépés mind a magyar oktatásnak, mind a magyar egészségügynek, és fontos a magyar-kínai orvostudományi együttműködésének, amelynek több évre visszanyúló hagyományai vannak.

A rovat további hírei