Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Orczy Negyed

Hosszú tanulási folyamat elején tartanak

Közösségépítés és zöldítés

A Lujza utca 15. egyike volt azoknak a házaknak, amelyekben a Magdolna- és Orczynegyedben folyó uniós pályázati program részeként közösségi tervezéssel valósítottak meg felújítást. Hogy ez mennyire volt sikeres és milyen tanulsággal szolgált, arról Horváth Ágnest és Kelen Annamáriát, a VEKOP-program munkatársait és a lakókat kérdeztük.

Közösségi rendészet a kölcsönös bizalom alapján

Problémamegoldó rendőrkávéház

A Magdolna- és Orczynegyed akcióterületen harmadik éve tartó VEKOP pályázati projektnek van egy olyan eleme, ami elsőre idegennek tűnik egy városrehabilitációs, felzárkóztató programban, mert rendőrök és közterület-felügyelők vesznek részt benne. A probléma orientált közösségi rendészetről kérdeztük a program koordinátorait, Molnár Katalint, Németh Zoltánt és Bajusz Ferencet.

Száztizen tanulhatnak hatféle szakmát

A jobb élet reményében lettek ismét diákok

Több mint száz, nehéz élethelyzetű ember vesz részt a kerületi VEKOP-program képzésében, ami megnyitja előttük az elhelyezkedés – és egy új élet – lehetőségét. A program munkatársaival beszélgettünk az eddig vezető hosszú, fáradságos, de sok örömöt is hozó útról.

Új foglalkozás józsefváros krízisházaiban: a szomszédsági házfelügyelő

Emberarcú rendész, felmosófával a kezében

Egy csipet rendészet, egy kevés szociális munka, mindez takarítási teendőkkel együtt: új munkakört dolgozott ki az önkormányzat a problémásabb saját tulajdonú házaiban a gondok csökkentésére.

Anyaparadicsom a magdolna utcában – több, mint közösségi tér

Énidőt minden anyának!

A kisgyermekes anyáknak is szükségük van olyan időre, amikor pihenhetnek, feltöltődhetnek. Józsefvárosban van egy hely, ahol végre kiereszthetik a fáradt gőzt, kikapcsolódhatnak, miközben szemük fényéért sem kell aggódniuk.

A tanultak hatékonyabbá, biztosabbá és tudatosabbá teszik az álláskeresőket

Álláskeresési tréning a Magdolna-Orczy-negyedben

A kerületben folyó Szociális Városrehabilitációs Program sok elemét bemutattuk már. Az uniós VEKOP-pályázat által támogatott projekt része a tartós munkanélküliség veszélyének kitettek segítése a munka világába, álláskeresési technikák átadásával, amit a tréning vezetői, Váróczi Aranka és Péntek Nóra coachok mutattak be.

Az együttműködés, motiváció, lelki és testi egészség programja

Ők a segítők segítői

Az európai uniós VEKOP-pályázat támogatásával zajló Józsefvárosi Magdolna–Orczy-negyed Szociális Városrehabilitációs Programnak fontos eleme a MENTOR Informatikai és Oktatási Kft. munkatársai által indított foglalkoztatási és egészségügyi program, amit Ghira Olivér ügyvezető-projektmenedzser mutatott be nekünk.

Lelki támogatás a várandósság idején

Ép testben két lélek

Halmozottan hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között élő kismamák egészségtudatosságának fejlesztésére indul tanácsadás a kerületben idén ősszel. A programba az Orczy- és Magdolnanegyed lakóit várja a Magyarországi Dúlák Egyesületének (MODULE) józsefvárosi csapata, a találkozóknak a Magdolna 47. szám alatti Fókusz Női Közösségi Központ ad helyet.

Járványhelyzetben is forognak a gépek, változatlan áron

Népszerűek a kerület szociális mosodái

A Józsefvárosban néhány éve létrehozott, szociális alapon működő mosodák szolgáltatásait nem csak a környékbeliek, hanem a kerület távolabbi pontjain élők is szívesen igénybe veszik.

Önkéntesek kutatják fel a bajban levőket

Útitársak a kilábalásban

Félidejéhez érkezett az a kísérleti program Józsefvárosban, amely az ellátórendszer számára láthatatlan, függőségben élőknek nyújt segítséget. Az Útitárs Szolgálat Családlátogató Mobil Team munkatársait kérdeztük tapasztalataikról és az eredményekről.

Közösen alakítják az új „udvarrendet”

Nem döntenek a lakók nélkül

Bár minden adott volt egy békés lakógyűléshez a Dankó utca 40-ben, mégis komoly indulatok törtek a felszínre. Pedig a téma idillinek tűnt: felújítják a ház rossz állapotban lévő udvarát.

„Este kilencig megállás nélkül dolgoztunk térdig gázolva a szétrohadó szemétben”

Közösségformáló zöld udvarok

Egy Magdolna utcai ház lakói összefogtak, hogy elhanyagolt udvarukat kertté alakítsák saját erejükből. Amit kitaláltak, azzal már az önkormányzat is régen próbálkozik, hiszen az első zöldudvar-projekt 2005-ben indult, s most is folyik ilyen.

Segítő program a járvány alatt is

Bemutatkozik az Orczy Szenvedélybetegek Nappali Klubja

A Félúton Alapítvány által fenntartott Orczy Szenvedélybetegek Nappali Klubja 2019. október elsejétől, 2021. június 30-ig vesz részt a Magdolna-Orczy Negyed Szociális Városrehabilitációs Program (VEKOP-6.2.1-15-2016-00013) megvalósításában.

„Meg szeretnénk győzni őket arról, olyan értékeik vannak, amiket érdemes megmutatni”

Sorsfordító gyerekrajzok

Nemrég számoltunk be az EU-s forrásból működő VEKOP pályázat józsefvárosi programjának első eredményéről, két ház rehabilitációjáról, ami a lakóközösség bevonásával történik. A Magdolna és a Losonci negyed szegregált részén folyó VEKOP mentorálási program a járvány alatti csöndben gyermekrajz-versennyel folytatódott.

Online foglalkozásra álltak át

A koronavírus sem állította le a Mentor programot

Nyáron is lesz segítség: általános és középiskolás gyerekeket mentorálnak a Kesztyűgyárban, most már személyesen is.

A fejük felett dolgoznak, de nem a fejük felett döntenek

Mentorok segítik a városrehabilitációt

Két felújítás alatt álló önkormányzati bérházban jártunk az Orczy negyedben, ahol pár hónap alatt 75 évet ugrik a történelem. Uniós forrásból folyik a városrész rehabilitációja, ami nem csak az épületeknek, de talán a bennük élőknek is megújulást hoz.

Álláshirdetés

Szomszédsági Házfelügyelő álláshirdetés

A szomszédsági házfelügyelő megbízásáról és pályázati úton történő kiválasztásáról döntött Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete.

Problémaorientált Közösségi Rendészet (KP3)

Nem a hatósági jellegen van a hangsúly

Rendőrök és rendészek közösen teljesítenek szolgálatot

Műszakilag szükséges épületek bontása (LP2)

Megelőző közösségi munka

A Kálvária téren szabadidős gyermek és közösségi programok kerülnek megrendezésre

Önkormányzati lakóépületek, lakások komplex közösségi megújítása (LP1-LP3)

Közösségfejlesztési tevékenységek

Cél a lakóházak felújítása és az épületek, lakások üzemeltetési költségeinek csökkentése

A Kálvária téri InfoPont

Az Info Pont köztes segítő szerepet lát el

Az ügyfél már a céljának megfelelő információk birtokában érkezik az intézménybe

Problémaorientált Közösségi Rendészet (KP3)

Bűnmegelőzéssel segítik a közösség hétköznapi problémamegoldását

A rendészek segítenek a civileknek vigyázni magukra és egymásra

Családlátogató Mobil Team / Családi Konzultációs Team (KP2)

Prevenció, ellátás tartós, családi színtéren zajló egyéni támogatása

A szolgáltatás az egész család érdekeit és szükségleteit tartja szem előtt

Közösségi-szociális mosoda (FP5)

Mosási- szárítási lehetőség hátrányos helyzetben lévőknek

A mosoda információs és közösségi pontként is szolgál

Munkaerő-piaci (re)integrálás (FP1)

Tizenkét ingyenesen elvégezhető OKJ-s szakma

A munkavállalók mentorok támogatásával kerülnek be a foglalkoztatásba

Család és Lakóház Mentorálás (LP5)

Cél a közös társadalmi felelősségvállalás

Legalább 300 családot segítenek és teremtenek segítő kapcsolatot

Közösségi zöldudvar program (LP4)

Önkéntes munka az udvarok zöldítéséért

Az udvarok zöldítése és a helyi környezettudatosság elősegítése

Kesztyűgyári program

Télűző karnevál

Télűző karnevál február utolsó napján.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Szomszédsági házfelügyelői állások

A szomszédsági házfelügyelői projekt célja, hogy a Magdolna – Orczy negyed szociális városrehabilitációs program keretében a krízisterületen lévő lakóházak segítséget kapjanak a szomszédsági házfelügyelőkön keresztül, akikhez közvetlenül lehet fordulni a felmerülő problémák esetén.

Mi legyek, ha nagy leszek?

Pályaorientációs Börze a Kesztyűgyárban

A józsefvárosi általános iskolák 7-es és 8-os tanulóinak szerveztek pályaorientációs napot október 3-án a Kesztyűgyár Közösségi Házban. A program lehetőséget biztosított a diákok számára, hogy megismerkedhessenek – elsősorban a kerületben lévő – középiskolák, szakiskolák nyújtotta képzési lehetőségekkel, illetve az adott szakmák munkaerőpiacon betöltött szerepével.

Egészségügyi szűrések, koncert, tánc

Őszi egészségnap a Kálvária téren

Időseket és fiatalokat egyaránt a Kálvária térre csábított a – Magdolna-Orczy Negyed Városrehabilitációs Program keretében megvalósult – őszi egészségnap, amelyet szeptember 27-én délután rendeztek meg. Az egészségügyi szűrések és tanácsadás mellett színpadi produkciók is szórakoztatták a megjelenteket.

Nem csak ruhákat tisztítanak, de tanácsadással is szolgálnak

Új közösségi mosoda és információs pont nyílt kerületünkben

Újabb, modern mosó- és szárítógépekkel felszerelt közösségi mosoda nyílt szeptember 26-án Józsefvárosban, a Diószegi utca 13. szám alatt. A Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ (JSzSzGyK) által üzemeltetett, információs pontként is működő szolgáltatóhelyet igen jutányos, mosásonként mindössze 200 forintos áron lehet igénybe venni, egyszeri regisztrációt követően. Az átadón Sára Botond, kerületünk polgármestere, valamint Guzs Gyula, a környék önkormányzati képviselője is részt vett.

Közös élmények az őszi napfényben

Szezonzáró családi piknik a Kálvária téren

Idén összesen hat alkalommal várta közösségi piknik a családokat a Kesztyűgyár Közösségi Ház szervezésében. Az egymás megismerésére, közösségépítésre is kiváló lehetőséget kínáló programsorozat szeptember 21-én érkezett utolsó állomásához, amikor a korábbi alkalmakhoz hasonlóan ismét szórakoztató, változatos programok csábítottak kicsiket és nagyokat a Kálvária térre.

Ismerkedés és közös élmények

Újra családi piknik a Kálvária téren

Az egész nyáron át tartó programsorozatnak köszönhetően már több alkalommal vehettek részt a józsefvárosiak a közös élményszerzésekre és a szomszédsággal való megismerkedésre is alkalmat adó családi piknikeken. Szeptember 21-én, szombaton 10 órától ismét összegyűlhet a környék apraja-nagyja, hogy közösen töltsenek el egy felhőtlen napot a Kálvária téren.

Mozdulj, Józsefváros!

Élményekkel teli nap az egészség jegyében

Egészségnapot tartottak augusztus 24-én, szombaton a Kálvária téren. Az egésznapos, ingyenes rendezvény a kerületben otthonra lelt Egyszülős Központ rendezésében valósult meg, amelyet – többek között – a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ és a Józsefvárosi Önkormányzat is támogatott. Az élménynap, amely kellő kikapcsolódásul szolgált minden résztvevőnek, az egészségtudatosságra hívta fel a figyelmet. Az eseményen Sára Botond polgármester kiemelte: az egészség védelmére összpontosuló programok a megelőzést is szolgálják.

Több mint egészség

Családi élménynap a Kálvária téren

Több mint egészség címmel családi élménynapot szervez a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ a Kálvária térre augusztus 24-én, szombaton. A 10 és 16 óra közötti ingyenes program kínálatában a színpadon koncert, mesejáték, és előadások várják az érdeklődőket. A kicsik számára gyerekfoglalkozással, ugrálóvárral, arcfestéssel készülnek a szervezők, a nagyobbaknak többek között jógát, elsősegélynyújtási bemutatót és pingpong versenyt szerveznek. A program a VEKOP 6.2.1.-15-2016-00013. számú pályázati projekt keretében valósul meg.

Pokróc, játékok, bábelőadás

Közösségépítő piknik a Kálvária téren

Újabb családias összejövetelt szervezett a Kesztyűgyár Közösségi Ház augusztus 3-án a Kálvária térre, ahol ezúttal is hangulatos légkör, számos játék és móka várta a kilátogatókat. A Rózsapiros Bábtársulat előadását pedig nagy tapssal jutalmazták a gyerekek és a felnőttek egyaránt. A programon részt vettek körzeti rendészek és a körzeti megbízott is, akik hasznos tanácsokkal látták el a hozzájuk fordulókat.

Szenvedélyek napja a Kálvária téren

A függőségek megelőzésére hívták fel a figyelmet

A Kesztyűgyár Közösségi Ház és a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ (JSZSZGYK) a Szenvedélyek napja névre keresztelt programra várta a fiatalokat július 10-én a Kálvária térre. Az egészségtudatos életmódot népszerűsítő rendezvénysorozat második állomásaként a szenvedélybetegségek megelőzését helyezték fókuszba. Az eseményen, melyre Sára Botond polgármester is kilátogatott, a gyerekek nemcsak játékos keretek között ismerhették meg a függőségek hatásait, hanem a szervezők által kínált számtalan mozgáslehetőség azt is megmutatta, a szenvedélyük legyen inkább a sport!

Az együtt töltött idő öröme

Újra családi piknikre csábított a Kálvária tér

A Kálvária tér ismét piknikre csábította a józsefvárosi családokat július 6-án. A Kesztyűgyár Közösségi Ház által szervezett rendezvény ezúttal is számos izgalmas játékkal, zenével, mókával és kacagással várt kicsiket és nagyokat, így ezen a szombati napon ismét gyerekzsivaj, izgatott kiáltások és örömteli kacajok hangja töltötte meg a teret.

Ne nézzük el!

A kábítószer veszélyeire hívták fel a figyelmet a Kálvária téri sportnapon

Immár negyedik éve rendezi meg a Ne nézzük el programsorozatot a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) Közbiztonsági Munkacsoportja a Kesztyűgyár Közösségi Ház közreműködésével. Az idei rendezvénysorozat „Sporttal a drog ellen” elnevezésű nyitányát a Kálvária téren tartották meg június 28-án, ahol a józsefvárosi gyerekek számos sportágat kipróbálhattak és játékos formában szerezhettek ismereteket a kábítószer veszélyeiről.

A rovat további hírei

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben