Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Kiemelt események.

szeptember 21. péntek, 13:00

Autómentes nap Józsefvárosban

Az Európai Mobilitási Hét programjainak keretében Autómentes napot rendeznek Józsefvárosban. A Tavaszmező utca – Szűz utca határolta területen kerékpáros, autós bemutatók és egyéb programok várják a kilátogatókat: többek között freestyle kerékpáros bemutató, gördeszka workshop, oldtimer biciklibemutató, kerékpáros ügyességi pálya gyerekeknek, környezetbarát autók bemutatója. Mix and Move!

szeptember 28. péntek, 18:00

Mezőség népművészete I. – Szék

A Kárpát-medencei Magyar Népművészet sorozat új évadában az erdélyi Mezőség népművészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, elsőként a táncairól, viseletéről, szorgalmas népéről méltán híres Szék magyarsága látogat el a Polgárok Házába. A program keretében megnyitó kiállítást Fülemile Ágnes néprajzkutató, az MTA BTK Néprajztudományi Intézet főmunkatársa méltatja. Muzsikál: Pali Marci és bandája (Szék) Az est végén széki ízek kóstolója, népművészeti vásár és táncház várja a vendégeket.

 

Józsefvárosi Galéria.

október 02. keddig

Kő Pál Szántottam, vetettem című kiállítása (Ars Sacra fesztivál)

Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész "Szántottam, vetettem” című kiállítását megnyitja Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas prózaíró, költő, műfordító. Közreműködik Kátai Zoltán énekmondó. "Kő Pál farag fát és követ, önt bronzot, megformál és éget terrakottát, felhasznál szokatlan matériákat – szőrt, bőrt, posztót, csontot stb. –, ötvöz különféle anyagokat, beépít kompozíciójába talált tárgyakat, egy-egy alakját valódi ruhadarabokkal öltözteti fel. Hasonlóképpen változatos műveinek, körplasztikáinak és domborműveinek, érmeinek, szálkás rajzainak tematikai tára: parasztalakok, történelmi személyiségek, királyok és utcaseprők, költők, szentek, művész-kortársak, népmesei alakok öltenek testet önállóan vagy balladisztikus, meseszerű, nosztalgikus atmoszférát sugárzó jelenetek szereplőiként. Kiemelései révén beszédessé válik egy-egy tárgy" - írja a művészről Wehner Tibor.

szeptember 25. kedd, 09:30

Gulyás Laci – Mátyás mesék (gyerekprogram)

A Magyar Népmese Napja alkalmából, Benedek Elek születésnapján. Óriási mesekincset hagyott ránk a múlt. Benedek Elek jókora csokrot gyűjtött össze ebből a sok színben pompázó világból. Ő a népmeséből született gyermekmese igazi megteremtője. Ebből az alkalomból Gulyás László vándormuzsikust látogat el a galériába, aki Mátyás meséket visz tarsolyában, hogy szórakoztassa a kicsiket és nagyokat játékkal, muzsikával és igazi vásári mókával. 2 előadással várják az érdekéődőket: 9.30-tól és 11 órától.

szeptember 25. kedd, 15:00

Legyőzve és széttépve - történelmi vetítéses előadás

Dr. Tóth József történész vetítéses előadása. Az első világháború antant győztesei Párizsban átszabdalták Európa térképét: darabokra szedték az Osztrák-Magyar Monarchiát és benne a Magyar Királyságot. Ami nekik győzelem, az nekünk, magyaroknak nemzeti tragédia.

október 01. hétfõ, 19:00

A Zene Világnapi hangverseny

Jubiláns zeneszerzők francia operái, Portisch Lajos basszbariton áriaestje. Közreműködik: Ormándi József tenor, Tarnai Dávid bariton, Zöld Ildikó szoprán, műsorvezető, Hegedűs Valér zongoraművész.

 

Kesztyűgyár.

 

H13.

szeptember 20. csütörtökig

Dr. DLA. habil. König Róbert emlékkiállítás

A H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ, valamint a Kisgrafika Barátok Köre Grafikagyűjtő és és Művelődési Egyesület tisztelettel invitál minden kedves érdeklődőt Dr. DLA. habil. König Róbert, Munkácsy díjas grafikusművész, a KBK egykori elnökének emlékkiállítására. A tárlatot megnyitja Ürmös Péter, az egyesület elnöke.

szeptember 20. csütörtök, 16:45

Pályaest - Informatikai pályák

Ha szívesen kérdezne személyesen az IBM managerétől, az NNG programozójától vagy éppen a Green Fox Academy oktatójától, vagy szívesen beszélgetne BME-s diákokkal az egyetemi képzésről, eddigi szakkolis tapasztalataikról, akkor ott a helye a pályaesten. Az informatikai pályákat bemutató eseményen megismerkedhet különféle képzési lehetőségekkel, konkrét munkakörökkel, megtudhatja, milyen karrierutakat tartogat az Ön számára egy nemzetközi nagyvállalat!

szeptember 25. kedd, 09:00

Üzleti Klub

Szeretettel várnak minden érdeklődő nyolcadik kerületi vállalkozót, vállalkozni vágyót a következő Üzleti Klubra. Józsefváros költségvetéséről, gazdasági aktualitásokról, adózásról Sára Botond polgármester számol be, majd 9:30-tól Jó könyvelő - jó költség címmel tart előadást Bozsik István, a Rendszervíz Kft. ügyvezetője. A felszólalások után alkalom nyílik kérdések feltevésére, valamint kapcsolatépítésre a kerület döntéshozóival, helyi vállalkozókkal és az előadókkal is.

szeptember 26. szerda, 18:28

Tanoda Fotóiskola haladó csoport kiállítás

A Tanoda Fotóiskola haladó kurzusán végzett diákok munkáiból nyílik tárlat a H13-ban.

október 04. csütörtöktől

Azok vagyunk, ami eszünkbe jut bármiről című lapozó geléria

Kalmár Zsolt, képi gondolkodó lapozó galériája nyílik meg a H13-ban. Szeretettel várnak mindenkit a diavetítéses megnyitóra és kötetlen beszélgetésre.

október 10. szerda, 16:30

Hobby és festészet című kiállítás

Szabó Júlia kiállítása. “Ha végignézik a kiállított képeket, úgy tűnik, semmilyen tematika alapján nem lehet csoportosítani őket. Nem lehet tudni, miért pont ezt vagy azt festettem meg. Talán azért van, mert ezt is, mint mindent az életemben a lelkem irányít. Így azután tudományos, vagy művészi ma- gyarázat nincs, csak pillanatnyi lelki állapot“ - írja a művésznő a tárlatról.

október 13. szombattól

Utak a lelki egészséghez

Konferencia a Lelki Egészségvédő Alapítvány 25 éves jubileuma alkalmából. A részvételi információkat és a teljes programot az alábbi linken érhetik el: http://www.lelkiegeszsegert.hu/konferencia.html Szeretettel várják a pszichoterápiás egyesületek, valamint a társszakmák képviselőit, orvosokat, pszichológusokat, pedagógusokat, óvónőket, mentálhigiénés szakembereket, szociális munkásokat, valamint mindenkit, akit érdekel a rendezvény. A konferencián előadások, workshopok és kerekasztalbeszélgetés keretében összegzik az alapítvány szakmai tevékenységének első 25 évét, valamint saját szakembereik és meghívott előadók segítségével körbe járni a lelki egészséghez vezető utak témakörét. A konferencia résztvevőit mindkét nap kávészünettel, szombaton este állófogadással és bárzongora-esttel várják.

 

Egyházi események.

szeptember 22. szombat, 18:00

Lemezbemutató - Dél-amerikai jezsuita barokk zene

A lemezen a dél-amerikai őserdőkben 35 évvel ezelőtt felfedezett, 4000 kotta zenei anyagából többek között himnuszok, egyházi énekek és partidák csendülnek fel. A kétszáz éves kottákból készült válogatás, a jezsuita missziók (redukciók) kulturális kincseibe ad bepillantást. A lemez Leidemann Sylvia, zenekutató és a magyar jezsuiták együttműködésének gyümölcse. Még több információ a programról a Párbeszéd Háza honlapján olvasható: http://www.parbeszedhaza.hu/program/jezsuita-barokk-zene-az-oserdoben

szeptember 30. vasárnap, 09:00

Márton Áron az Ember című előadás

Az előadás után 10 órakor szentmisét mutat be Dr. Marton József gyulafehérvári nagyprépost Márton Áron erdélyi püspök boldoggá avatásáért.

október 01. hétfõ, 16:00

Kortalan zene!

Az Idősek Világnapja és a Zene Világnapja alkalmából a Magyarországi Baptista Egyház és a Baptista Szeretetszolgálat zenével és előadással egybekötött alkalmat tart a Nap Utcai Baptista Gyülekezet imaházában. Előadást tart Dr. Falus András immunológus professzor. Közreműködik az Andor Ilona Gyermekkar.

 

További események.

november 09. péntekig

Ingyenes bőrgyógyászati előadások a Mária utcai klinikán

Ismeretterjesztő előadássorozatot indít a Semmelweis Egyetem idén 125 éves Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája. Hat olyan témával várják az érdeklődőket, amelyek kiemelten fontosak és népegészségügyi szempontból is meghatározóak. A havi rendszerességgel jelentkező programokon szó lesz a fényvédelemről, a melanomáról, a szexuális úton terjedő betegségekről, a kozmetológiáról, a pikkelysömörről és az allergiákról. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb információ: http://semmelweis.hu/borklinika/125ev/

szeptember 30. vasárnapig

A Seuso-kincs című kiállítás

A Magyar Nemzeti Múzeum József nádor-termében nyílt kiállítás A Seuso-kincs címmel; a tárlat a késő római kincslelet mind a 14 jelenleg ismert darabját, valamint az egykor azokat rejtő rézüstöt is bemutatja. Ez a késő római császárkor egyik legjelentősebb kincse. A kiállítás néhány hónapig tart nyitva a József nádor-teremben, majd november végén más késő római tárgyakkal kiegészülve átkerül a Nemzeti Múzeum állandó kiállításának termeibe.

szeptember 23. vasárnapig

Megmentett műkincsek - BAROKK - RÓMAI - POP-ART kiállítás

Mindenkit szeretettel várnak a festő, kőszobrász, fém-ötvös, textil-bőr, fa-bútor restaurátor hallgatók 2018-as diplomamunka kiállítására.

október 01. hétfõig

Balti út - Mozgalom a szabadság jegyében című kiállítás

1989. augusztus 23-án észtek, lettek és litvánok Vilniustól Tallinnig 600 kilométer hosszú élőláncot alkottak, hogy felhívják a világ figyelmét az 1939-ben kötött Molotov-Rippentropp paktum titkos jegyzőkönyvére, amely a három állam szovjet megszállásához vezetett. A Lett Történeti Levéltár kiállítása az egyedülálló eseményt mutatja be, amelyen közel 2 millió ember állt egymást kézen fogva a szabadság és a függetlenség reményében.

szeptember 20. csütörtök, 00:00

Idus 2018 - Budapesti Egyetemi Sportfesztivál

Szeptember 20-a az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (IDUS: International Day of University Sports), mely felhívja a figyelmet a sport fontosságára a felsőoktatásban is. Az alábbi sportprogramokon lehet majd részt venni az IDUS központi rendezvényén: foci gála, B33 kosárlabda verseny, labdarúgó torna, úszóverseny, futóverseny, akadályversenyek, military challenge, szivacs szumó bajnokság, lábtenisz, görhoki, zsákban futás, lovaglás, paintball, deszant ugrás, íjászat, légpuska, falmászás, street-workout, célbarúgás, ergométer, sörpong, játékos triatlon, óriás jenga, rekeszmászás, kalapácsos erőmérő, XXL csocsó, táncbemutatók salsa oktatással, egész napos aerobic és zumba órák, NKE szakági bemutatók. Este az Orczy-kertben nagyszabású koncerttel zárják a rendezvényt. További részletek és információk: www.idus.hu

szeptember 20. csütörtöktől

naturArt 25 - Huszonöt év legszebb magyar természetfotói kiállítás

25 év legszebb magyar természetfotói láthatók egy különleges válogatásban a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége megalakulásának 25. évfordulóján.

szeptember 21. péntek, 18:00

Találkozások Estje - A párválasztás pszichológiája

Mi kell ahhoz, hogy ha két ember összetalálkozik, összejöjjenek? Vannak írott vagy íratlan szabályok? Mit mond erről a pszichológia? Hogyan huzalozta be mindezt az evolúció? Mi múlik rajtam és mi a szerencsén? Ezekre a kérdésekre kaphat választ az előadáson. További információért látogasson el a https://www.facebook.com/events/627283517628230/ webcímre.

szeptember 22. szombat, 10:00

Őszköszöntő Party

A megnyitó beszédeket követően 10:15-tól a NEMADOMFEL együttes gyermekműsorával veszi kezdetét a program, 10:45-től Maxim Bűvész szórakoztatja a közönséget, 11 órától Tücsök Szabi és a Mókabanda gyerekműsora következik, délben cigányzenével várja a közönséget Kónya Miklós és zenekara. 12:30-tól Kalap Jakab gyermekműsorát láthatják, 13 órától ismét színpadra lép a NEMADOMFEL együttes. Az ebédszünet után folytatódnak a programok, 14:30-tól Integrált divatbemutató következik Peller Mariann konferálásával, 15:15-től Oláh Ibolya énekesnő előadását hallhatják, 15:30-tól Lea Pejin énekel és gitározik a jelenlévőknek. 16 órától A Ruttkai Bori Banda, 16:45-től a Zönglejtő együttes lép fel. 17:15-től Színész Bob és Tunyogi Imi Slam-poerty előadása, majd 17:30-tól Wessely Ernő harmonika játéka következik, 18 órától pedig Szabó Leslie ad koncertet. Az eseményt 20:30-tól Faludy György est zárja a kávézóban, mely Nágel Kornél grafikusművész Faludy versillusztrációs kiállításának megnyitójával kezdődik, majd Versszínházi monodrámával folytatódik Faludy György kalandos életéről és költészetéről Turek Miklós előadásában. A délelőtt folyamán kézműves foglalkozásokon vehetnek részt Balla Timi rendezvénytündér vezetésével, tandem kerékpározhatnak a Mozdulj Egyesület támogatásával, valamint fogászati tanácsadáson is részt vehetnek a Hedenttal Fogorvosi Rendelő jóvoltából.

Kapcsolódó tartalmak .