Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Kiemelt események.

július 14. péntekig

Angyalok verőfényben

Szentandrássy István expresszív, zaklatott, drámai hangvételű kompozícióin a cigányság ősi, balladisztikus hagyományai és alakjai elevenednek meg. A kiállításon több nagyméretű és szakrális témájú képét is láthatjuk. A kiállítást Dr. Schmidt Mária Széchényi-díjas magyar történész, a Terror Háza főigazgatója nyitja meg. A megnyitón közreműködnek: Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész és Kathy-Horváth Lajos hegedűművész, zeneszerző, Érdemes Művész.

június 23. péntek, 18:00

Búcsú a Jézus Szíve Jezsuita Templomban

Jézus Szíve napján, június 23-án dr. Erdő Péter bíboros, prímás mond ünnepi szentmisét és szolgáltatja ki a bérmálás szentségét harmincnégy fiatal számára a magyar jezsuiták pesti főtemplomában. A hat órakor kezdődő szentmisén a templom Musica Sacra kórusa működik közre, s a szertartást a hagyományokhoz híven szeretetvendégség és kötetlen együttlét követi a templomkertben

június 24. szombat, 10:00

Múzeumok éjszakája Józsefvárosban

Tizenötödik alkalommal tartják meg a Múzeumok éjszakáját június 24-én. Az egyik legnépszerűbb országos eseménysorozat – amelynek idei kiemelt témája az értékmegőrzés – részeként 320 kulturális intézmény 2000 programján lehet részt venni. A józsefvárosi és fővárosi rendezvényeket és kiállításokat idén is egyetlen egységes karszalaggal lehet látogatni. Összegyűjtöttük a kerületünkben lévő helyszínek programkínálatát. A Magyar Nemzeti Múzeum erre az éjszakára mágikus kapuvá válik: 15 órától túlvilági sétára invitálják a 8 és 14 év közötti gyermekeket, ahol csontleletek, kincsek és temetkezési szokások kerülnek fókuszba. Azt követően a felnőtteknek tartanak érdekes előadásokat, exkluzív tárlatvezetéseket, táncbemutatót és oktatást, filmvetítést, koncerteket valamint fényfestést is. A Természettudományi Múzeumban már délelőtt elkezdődnek a gyermekprogramok: buborékfújó versennyel, kalandos felfedezőtúrával, kézműves programokkal várják a családokat. A Fiumei úti Nemzeti Sírkertben az állami dísztemetésekhez használt Apponyi hintót mutatnak be, mauzóleumi sétákat tartanak, de a Virtuózok című tehetségkutató műsor ifjú művészei is adnak koncertet. A Budapest Art Brut Galériában közös alkotóműhely, kerekasztal beszélgetés és zenés workshop várja a látogatókat. Az ELTE Bölcsészettudományi Kara történeti sétákat tart, amelyen a Trefort-kert építményeivel lehet megismerkedni, de hagyományos kínai játékokat is bemutatnak. A Füvészkertben madárgyűrűzési bemutatóval, növénysimogatóval, szakvezetéssel és kézműves foglalkozásokkal készülnek a szervezők. A Rádió és Televíziótörténeti Kiállítóhely az audiovizuális kultúra világába kalauzolja a látogatóit, a Rendőrmúzeumban pedig többek között helikopterszimulátort lehet kipróbálni, de jármű, kutyás és önvédelmi bemutatót is tartanak. Ezen az estén az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumban a látogatók is előadóművészekké válhatnak. Közös mozdulatművészeti improvizációval és tánccal, előadásokkal és tárlatvezetéssel várják a látogatókat.

 

Józsefvárosi Galéria.

június 27. kedd, 19:00

Blues Rádió Budapest a Józsefvárosi Galériában

A Blues Rádió Budapest zenekar idén lett tizennyolc éves. Ütős alapokkal, autentikus gitár- és Hammond-hangzással, az amerikai blues-érzést adják vissza. Ezúttal akusztikus műsorukat mutatják be.

július 24. hétfõ, 18:00

Egyszer volt, hol nem volt – a Ridovics család

Csoportos kiállítás a Százados úti művésztelepről. A megnyitón a családból résztvevők, kiállító művészek: Ridovics Rábai Ferenc - festőművész, Ridovics László - festőművész, R. Ruppert Zsuzsa - festőművész, Ridovics Péter - festőművész, Ridovics Eszter, Ridovics András, Ridovics Ádám - dizájner, Tóth Ridovics Máté, Tóth Luca - animációsfilm-rendező, Adamis Ábel, Adamis Áhim. A kiállítást Dr. Ridovics Anna, művészettörténész nyitja meg, közreműködik: Rozs Tamás zenész, zeneszerző.

 

Kesztyűgyár.

augusztus 18. péntekig

Nyári napközis tábor a Kesztyűgyárban

A józsefvárosi Kesztyűgyár Közösségi Ház nyári napközis tábort szervez a Józsefvárosban lakó vagy itt tanuló 7 és 14 éves korosztály számára. Június 16-ától augusztus 18-ig minden hétköznap reggel 8 és délután 16 óra között színes programokkal és kirándulásokkal várják a gyerekeket. A mentorprogram keretében segítenek a kerületi diákoknak a pótvizsgára való felkészülésben is. A józsefvárosi gyermekeknek a tárborban való részvétel ingyenes, az étkezési lehetőségekről pedig a Kesztyűgyár Közösségi Házban érdeklődhetnek a szülők. A jelentkezési lap letölthető a www.kesztyugyar.hu oldalon keresztül vagy személyesen a Kesztyűgyár Közösségi Ház recepcióján kérhető. További információk: Varga Zita +36 20 331 1928.

 

H13.

június 30. péntekig

Tanítványok

Kiállítás nyílik a Körúti Rajziskola növendékeinek munkáiból. A József körúti művészeti iskolából számos tanuló nyert felvételt művészeti intézményekbe. A tanítványok válogatott alkotásait ezúttal a nagyközönség is megtekintheti. A kiállítást Schaller István festőművész nyitja meg.

 

Egyházi események.

szeptember 21. csütörtökig

Minden kocka érték

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara a Reformáció 500. évfordulója alkalmából Keszi Kovács László etnográfus tiszteletére kiállítást rendez. A tárlatot Dr. Sepsi Enikő, a KRE-BTK dékánja és Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum Főigazgatója nyitja meg. Díszvendég: Keszi Kovács Imola, aki édesapja könyvgyűjteményének jelentős részét KRE-BTK Bod Péter könyvtárának ajándékozta.

június 24. szombat, 19:30

Szent Iván éji muzsika

A Budavári Kamarazenekar évadzáró hangversenyén Purzell, Mozart és Respighi műveit hallhatja a közönség. A koncerten közreműködik Szikora Márton.

 

További események.

június 29. csütörtök, 17:00

Pál Dániel Levente a Vasas Könyvtárban

A Vasas Központi Könyvtár Alapítvány Öttől hétig az 5-7-ben című sorozata keretében június 29-én délután öt órától a könyv józsefvárosi szerzője, Pál Dániel Levente lesz a vendég. Az estek házigazdája, Auth Magda beszélget vele.

Kapcsolódó tartalmak .