Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Kiemelt események.

október 23. hétfõ, 10:00

’56-os megemlékezés a Corvin közben

A Józsefvárosi és a Ferencvárosi Önkormányzat tisztelettel meghívja a lakosokat az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezésre. A Corvin közben a Pesti srác szobránál ünnepi beszédet mond dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere és dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere. A programon közreműködik Koncz Gábor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Kodály Zoltán Férfikar Pálinkás Péter vezényletével, valamint a 106. Hagyományőrző Díszüteg. A megemlékezés után lehetőség nyílik koszorúzásra, mécsesek elhelyezsésére.

október 23. hétfõ, 19:30

A Pesti lányok című dokumentumfilm az Urániában

A Pol pot megye punkjai rendezője Kövessy Róbert új dokumentumfilmjének díszbemutatója az Urániában.

október 30. hétfõtől

Színes programok az őszi szünetre

A nyári tábor mintájára izgalmas és tematikus programokkal várják a fiatalokat a Mátyás téri Kesztyűgyárba október 30-án és 31-én valamint november 2-án és 3-án. A négy napos programon lesz kézműves foglalkozás, ügyességi versenyek, KRESZ- és akadálypályák, focibajnokság valamint Ki mit tud ? vetélkedő is. A gyermekek mind a 4 napon uzsonnát kapnak.

 

Józsefvárosi Galéria.

november 06. hétfõig

Lóránt János Demeter: NOMÁD című kiállítása

Lóránt János Demeter Munkácsy-díjas festőművész, Érdemes Művész kiállítását Garami Gréta művészettörténész nyitja meg. A Józsefvárosi Galéria egyik hagyománya, hogy minden évben egy kiállítást Dr. Supka Magdolna művészettörténész emlékének szentel. Lóránt János Demeter is azok közé a művészek közé tartozott, akiknek munkásságát nagyra értékelte. A kiállítás – amely a Magyar Festészet Napja programsorozatnak is része – megnyitóján átadják a Supka Manna-díjat. A tárlat november 6-ig megtekinthető.

 

Kesztyűgyár.

október 20. péntek, 16:00

Game day a Kesztyűgyárban

Játéknapot szervez a Kesztyűgyár Közösségi Ház. A programon X-box, csocsó, léghoki és legó váarja a gyerekeket. Emellett a kézműves sarokban csipesz repülőt és őszi baglyot készíthetnek az érdeklődők valamint levetítik a galaxis védelmezői című filmet is.

október 24. kedd, 16:00

Yolo

A Yolo, azaz „You only live once”, magyarul „Csak egyszer élsz!” program a közösségi életet, a hasznos időtöltést és a kapcsolatteremtést helyezi a fókuszba. Különlegessége, hogy kifejezetten a 12 év feletti gyermekeket célozza meg, számukra kíván szabadidő eltöltésére alkalmas teret biztosítani. A programban a fiatalok maguk döntenek, hogy filmet néznek, zenét hallgatnak vagy más közösségi elfoglaltságot szeretnének végezni.

október 25. szerda, 16:00

Öko Design Műhely

Az Öko Design Műhely célja, hogy a Magdolna negyedben élők egy közösségépítő foglalkozás keretében hasznos vagy dekorációs tárgyakat fabrikáljanak újrahasznosítható eszközökből. A fotó illusztráció. Fotó forrás: www.stkh.hu

október 27. péntek, 16:00

Halloween a Kesztyűgyárban

Családi tökfaragással és arcfestéssel várja a gyerekeket a Kesztyűgyár október 27-én, délután. A kézműves sarokban papírtököt, és denevért valamint hűtőmágnest lehet készíteni. A programra saját jelmezben is meg lehet érkezni, ám ha valaki azt otthon felejtette, akkor a Kesztyűgyár munkatársaival közösen is készíthet egyet.

 

H13.

október 25. szerda, 16:00

KKVHÁZ a H13-ban

Vállalkozásfejlesztés Budapesten, avagy, mit tehet egy kerület és mit tehetnek a kerületi vállalatok címmel rendezik meg a KKVHÁZ októberi összejövetelét. A budapesti kis- és középvállalkozók gazdasági és kulturális klubja. A kerületek, a társszervezők mind alkotnak egy 3 fős csapatot. 4 csapat ül egy asztalhoz. 30 percet vitázhatnak a megadott témáról. Az asztaloknak maguk közül kell kiválasztaniuk, melyik csapat mondanivalója és előadásmódja a leghatásosabb. Minden asztal kiválasztottja 3 percben prezentál. A zsűri értékel és titkos szavazással megjelöli a győztest, akinek a korábbi egész asztala jut a döntőbe, ahol moderált vitát folytatnak és döntik el a végső sorrendet. A programra regisztrálni a https://www.kkvhaz.hu/kkvhaz-budapest oldalon lehet.

október 25. szerda, 17:00

Miénk a pálya! - pályaválasztási klub

Jöjjön el és ismerkedjen meg a gazdasági és üzleti informatika világával! Tudjon meg minél többet a vállalatirányítási rendszerek működéséről, a webdesign koncepciójáról és a webáruházakról! A program során 17:00 órától kerekasztal beszélgetés lesz, amelynek résztvevői Péter Dávid, vállalatirányítási rendszer fejlesztő - az SAP Hungary munkatársa és Anda Géza Pál, UX designer és webprogramozó - a BME Simonyi Károly Szakkollégium volt diákja. 18:30-tól további személyes beszélgetések lesznek Bencsik Tamás, vállalatirányítási rendszer fejlesztőjével - a Woodpecker Software Kft. informatikusával, és Liszi Dániellel, aki informatikusként egyéb tevékenységei mellett webáruházak tervezésével is foglalkozik. Regisztrálni lehet a következő linken: http://www.mienkapalya.hu/index.php/palyavalasztasi-klub

november 11. szombat, 16:00

Lelki Egészség Éjszakája

A rendezvény témája a lelki egészség megőrzése, megkeresése, visszaállítása. A programsorozat alatt öt helyszínen előadásokon, workshopokban, kerekasztal beszélgetéseken mélyíthetik el ismereteiket, vagy éppen szerezhetnek új ismereteket a résztvevők a lélekgyógyászat, egészségmegőrzés területén. Betekintést kapnak a harmónia, az elmélyült önvizsgálat világába, ismereteket szerezhetnek a lélek és a külvilág, a mindennapi élet filozófiájáról, a művészetek és a lélek kapcsolatáról. Helyszínek: H13, VIII. Horánszky utca 13.; Józsefvárosi Galéria, VIII. József krt. 70.; DocuArt Mozi, IX. Erkel utca 15.; Adna Café, IX. Török Pál utca 6.; Lelki Egészségvédő Alapítvány (LEA), IX. Ráday utca 33/b. VI. emelet. A rendezvény részletes programja megtalálható a www.lelkiegeszsegejszakaja.hu oldalon, belépőjegyek válthatók a www.jegy.hu oldalon.

 

Egyházi események.

december 31. vasárnapig

A népek igaza

Márton Áron munkásságát bemutató kiállítás nyílik a Magyarok Nagyasszonya (korábban Rezső) téri Magyarok Nagyasszonya templomban. Az emberi jogokért küzdő erdélyi püspökről szóló tárlat egész évben látogatható lesz. A program vetített képes összeállítással kezdődik 9:30-kor, majd 10 órakor Ft. Potyó Ferenc gyulafehérvári érseki helynök szentmisét mutat be Áron püspök boldoggá avatásáért. A résztvevő családokat megajándékozzák egy képes füzettel Márton Áron püspökről.

október 22. vasárnap, 09:00

Hazánkért és a forradalom áldozataiért

A nemzeti ünnep tiszteletére szentmise lesz a Hazánkért és a forradalom áldozataiért. Utána koszorúzás a templom külső falán. Az 1956-os Forradalom és szabadságharc megtorlásának áldozatai emlékművénél. Mindenkit szeretettel vár Vargha Miklós Péter plébános.

 

További események.

november 08. szerdaig

Képzelt lények a Természettudományiban

M. Nagy Szilvia grafikus BORGES - KÉPZELT LÉNYEK című kiállításának megnyitóján dr. Korsós Zoltán,főigazgató mond köszöntőt. A tárlatot Csányi Vilmos etológus nyitja meg.

november 03. péntekig

Exponált irodalom- Keleti Éva fotográfiái

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kisgalériájában, rendhagyó kiállítás nyílik Keleti Éva fekete-fehér fotográfiáiból. Néhány ismertebb képe mellett eddig még soha sem publikált műveit láthatja a közönség. A magyar irodalmi élet jeleseiről s a hazánkban járt sok literátor hírességről évtizedeken át készült fotói javarészt nem hagyományos íróportrék, hanem a 20. század második felének ellentmondásos világáról képet rajzoló fotóművek. Köszöntőt mond: dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója; a kiállítást megnyitja: Bálint András Kossuth-díjas színművész.

október 22. vasárnapig

Székátírás - 100 szék 30 év távlatában

A Magyar Nemzeti Múzeum Székátírás - 100 szék 30 év távlatában című időszaki kiállítás megnyitóján a nagy múltra visszatekintő székátírás kurzus keretében, a MOME építészhallgatói által készített kísérleti székek lesznek megtekinthetőek. A kiállítást Prof. Turányi Gábor DLA, építész, az MMA és a SzIMA rendes tagja nyitja meg. Beszédet mond: Prof. Ferencz István Habil. DLA, építész, az MMA rendes tagja Az est házigazdái: Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum Főigazgatója és Kovács Csaba, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézetének igazgatója. Az est során a zenei aláfestést Kanizsa Georgina - Lamm Dávid duó biztosítja.

október 24. kedd, 16:00

Csőszkunyhó baba-mama klub

Mikor induljunk azonnal orvoshoz vagy mikor várhatunk vele? Vajon ott maradhatunk a gyerekkel a kórházban? És még sok más kérdésre választ kaphatunk. A Népszínház Kör a Polgári Értékekért a Csőszkunyhó baba-mama klub programsorozat keretében október 24-én kedd délután 16:00-18:00 óra között is vár minden érdeklődőt. A meghívott vendég dr. Gács Éva, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető helyettes főorvosa, pulmonológus szakorvosa lesz. A kötetlen beszélgetés közben a gyerekek felfedezhetik a játékokat. Regisztrálni a Csőszkunyhó Facebook olaldán lehet.

október 25. szerda, 16:00

Biblioterápia a Vasas Könyvtárban

Októbertől a Magdolna utcai könyvtár kölcsönveszi thébai elődjei jelmondatát, miszerint a könyv „Gyógyír a léleknek”. Az Amerikában az 1800-as évek eleje óta alkalmazott módszert a személyiség, az önismeret, a szociális és kommunikációs képességek fejlesztésére, értelmi, lelki felfrissülésre, közösségépítésre, mentális és mindennapi problémák enyhítésére egyaránt használják. A 2017. október 25-én 16 órakor induló, és kéthetente szerdánként délután négykor folytatódó sorozatról részletes információt a könyvtárban (1086 Budapest, Magdolna utca 5-7.), vagy a (+36/1)313 62 50-es telefonszámon kap, illetve a www.vasaskonyvtar.hu honlapon talál. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

október 26. csütörtök, 18:00

1956 - Civilek emlékezései a forradalomra

A civil emlékezések sorát Fábián László író (1956-ban 17 éves pesti gimnazista) és Kévés György építész a (Műszaki Egyetem akkori hallgatója, a kritikus napon rövid ideig a Mosonyi utcai laktanya egyetemista nemzetőre, a későbbi ausztriai Traiskirchen-i tábor menekültje, majd néhány nap után vissza: a „reménykedő” hazatérője) beszélgetése nyitja meg. Reméljük ezek után vállalkozó szellemiségű közönségünk rövid emlékezéseikkel folytatják mai estünket. Fotó: Fortepan

november 06. hétfõ, 09:00

Kedvezményes ruha- és játékvásár

A Magyar Vöröskereszt kedvezményes ruha- és játékvásárt tart a Diószegi Sámuel utca 5 szám alatt. A 9 és 18 óra közötti vásárra mindenkit szeretettel várnak. A vásárlók a Magyar Vöröskereszt karitatív munkáját támogatják.

november 07. kedd, 08:00

Könyvvásár a Vasas Könyvtárban

Kedvezményesen, akár ötven-száz forintért is kínálja a gazdájukra váró duplum példányokat a Vasas Központi Könyvtár Alapítvány 2017. november 7-én és 8-án, kedden és szerdán reggel 8-tól este 6 óráig.

Kapcsolódó tartalmak .