Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Kiemelt események.

szeptember 24. vasárnapig

XI. Ars Sacra Fesztivál

Józsefvárosban veszi kezdetét az Ars Sacra Fesztivál, az eseménysorozatot a Nemzeti Múzeumban szeptember 16-án Erdő Péter bíboros és Varga Benedek, az intézmény főigazgatója nyitja meg. Józsefvárosban a Párbeszéd Háza, a Nemzeti Múzeum, a Horváth Mihály téri plébániatemplom, a Jézus Szíve Jezsuita Templom, a Szent Teréz plébániatemplom, a Józsefvárosi Galéria, az Üllői úti Szent Kamill Kápolna és a Semmelweis Szalon, a Pázmány Sophianium valamint a Kossuth Klub is készül programokkal, míg a Fiumei Úti Nemzeti Sírkertben vezetett sétákkal várják az érdeklődőket. A teljes programot a www.ars-sacra.hu oldalon tekintheti meg.

szeptember 28. csütörtök, 09:00

Állásbörze a Kesztyűgyárban

A munkaadók és a munkavállalók közötti kapcsolatfelvétel elősegítése, valamint a személyes találkozó lehetősége a célja az Út a munkaerőpiacra elnevezésű kiemelt projekt keretében megszervezett állásbörzének. Az álláskeresők ezen alkalommal több száz állás között válogathatnak.

szeptember 28. csütörtök, 17:00

Topotéka nyílik Józsefvárosról

A Budapest-Józsefváros Topotéka a nyolcadik kerület világhálón formálódó helytörténeti archívuma. Az itt élők nemzedékek tegnapjairól tudósító fényképek, iratok, nyomtatványok, film- és hanganyagok digitális másolatainak a lelőhelye. Működtetője, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének dokumentumaiból is merít, de elsődleges célja a helyi családok és szerveződések emlékeinek az összegyűjtése és megosztása. Az asztalfiókokban, szekrények mélyén megőrzött hétköznapi történelem feltárására mozgósít, a privát és közösségi emlékezet találkozási helyévé kíván válni. A „Hozd el és mutasd meg emlékeidet!”felhívás jegyében meghirdetett hivatalos megnyitó rendezvényén a kezdeményezést Dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, Dr. Dr. Haraszti Viktor, Budapest Főváros Levéltárának főigazgató-helyettese és Dr. Fodor Péter a Fővárosi Szabó Ervin Könyvár főigazgatója méltatja. A levéltár és a könyvtár szakemberei bemutatják a vállalkozást támogató nemzetközi projektet és az adatbázis működését a gyakorlatban. Jelen lesznek az együttműködő partneri feladatot már az induláskor vállaló Civilek a Palotanegyedért Egyesület és a Kesztyűgyár Közösségi Ház képviselői, a már működő topotékák munkatársai és önkéntesei. A rendezvény szervezői várják azokat, akik személyes emlékeiket szívesen osztják meg az adatbázisban, és ha azonnal be is szkennelik a dokumentumaikat.

 

Józsefvárosi Galéria.

október 03. keddig

Isten irgalmából, Mária erejével

Petrás Mária - Magyar Örökség-díjas keramikus és népdalénekes, a MMA rendes tagja - kiállítása. A tárlatot Dr. Dávid Katalin művészettörténész nyitja meg, a programon Petrás Mária és Petrás Alina énekel. A kiállítás az Ars Sacra fesztivál programjaihoz kapcsolódik.

 

Kesztyűgyár.

szeptember 25. hétfõ, 14:00

Felnőtt internet

Ingyenes internetezési lehetőség. 15 gépből álló gépparkkal felszerelt, modern környezetben várunk minden érdeklődőt. Hétfőn 14:00-17:00-ig, és csütörtökön 13:30-16:30-ig a Kesztyűgyár Közösségi Házban.

 

H13.

szeptember 29. péntekig

KÉP-ÍRÁS - grafikakiállítás

Ürmös Péter grafikusművész válogatott illusztrációiból nyílik kiállítás KÉP-ÍRÁS címmel a H13, a Művészbarátok Egyesülete és a Kisgrafika Barátok Köre Grafikagyűjtő és Művelődési Egyesület szervezésében. Köszöntőt mond Geröly Tibor, a Művészbarátok Egyesületének elnöke. A kiállítást Vasné dr. Tóth Kornélia, az Országos Széchenyi Könyvtár főmunkatársa nyitja meg.

szeptember 26. kedd, 09:00

Józsefvárosi Üzleti Klub

Józsefváros költségvetéséről és a fővárosban igényelhető vissza nem térítendő támogatásokról lesz szó a Józsefvárosi Üzleti Klub következő találkozóján. Az eseményen Egry Attila, Józsefváros alpolgármestere a kerület gazdasági aktualitásait ismerteti. Az adóellenőrzésről, az ÁFA-ról, és az SZJA-ról dr. Liki Szilvia és dr. Kiss Mariann, NAV munkatársai tartanak előadást. A rendezvényen a részvevők kérdéseket tehetnek fel az előadóknak, valamint kapcsolatokat alakíthatnak ki helyi vállalkozókkal. A program ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az info@h13.hu címen lehet.

szeptember 26. kedd, 10:30

Tájékoztató a Budapest Mikrohitel Programról

Józsefvárosi mikrovállalkozásoknak tart ingyenes tanácsadást a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) a közelmúltban indult Budapest Mikrohitel Programról. A BVK munkatársai előzetes bejelentkezés alapján fogadják az érdeklődőket. Jelentkezni a 269-6869 telefonszámon vagy a mikrohitel@bvk.hu e-mai címen lehet.

 

Egyházi események.

szeptember 29. péntekig

Láttatni a láthatatlant

Reprezentatív válogatás Molnár C. Pál egyházművészeti alkotásaiból. A tárlatot Spányi Antal püspök és Csillag Péter múzeumigazgató nyitja meg, Mécs Károly színművész és Horváth Márton Levente orgonaművész, zeneszerző közreműködésével. A megnyitó házigazdája Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója. A kiállítás hétköznapokon 15 és 18 óra között tekinthető meg. Fotó: szekesfehervar.hu

december 31. vasárnapig

A népek igaza

Márton Áron munkásságát bemutató kiállítás nyílik a Magyarok Nagyasszonya (korábban Rezső) téri Magyarok Nagyasszonya templomban. Az emberi jogokért küzdő erdélyi püspökről szóló tárlat egész évben látogatható lesz. A program vetített képes összeállítással kezdődik 9:30-kor, majd 10 órakor Ft. Potyó Ferenc gyulafehérvári érseki helynök szentmisét mutat be Áron püspök boldoggá avatásáért. A résztvevő családokat megajándékozzák egy képes füzettel Márton Áron püspökről.

szeptember 24. vasárnap, 17:00

A Közel-Kelet két fia

Évszázadok óta harcol két nép egy kis darab földért. A béke ma is elérhetetlenül messzinek tűnik. De van Valaki, aki mégis meg tudja teremteni a békét. Hallgassa meg egy arab és egy zsidó férfi beszélgetését történelemről, nemzetekről, kultúrákról – és a legerősebb kapcsolatról, ami összeköti őket: Jézus Krisztusba vetett hitükről.

szeptember 24. vasárnap, 18:00

Jótékonysági zenés áhitat

Az orgonájuk rekonstrukciójára jótékonysági koncertet szervez a Nagyvárad téri református templom. A koncerten fellép a Kelenföldi Református Ifjúsági Énekkar. Vezényel és a reformáció hatása a zenére címmel előadást tart Alföldy-Boruss Csilla.

szeptember 25. hétfõ, 18:30

Bolgár egyházi énekek a Szent József templomban

A Józsefvárosi Bolgár Önkormányzat és a Bolgár Kulturális Intézet szervezésében a Horváth Mihály téri Szent József templomban fellép a Szvetoglasz Kvartett, akik bolgár ortodox egyházi énekeket adnak elő. A rendezvény tiszeletbeli vendége lesz Amelija Geseva bolgár kulturális miniszter-helyettes.

 

További események.

szeptember 30. szombatig

Portré Indonéziáról

Kiállítás Mario Blanco képeiből, amelyek megjelenítik az indonéz emberek mindennapjait, kulturális életét és tradicionális szertartásait. Kiemelt szerepet kap Bali gyönyörű látképe, ahol Mario Blanco él és múzeumot működtet. A tradicionális indonéz zenével és tánccal fűszerezett megnyitón beszédet mond Ms. Wening Esthyprobo, Indonézia magyarországi nagykövete, valamint dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója. Az érdeklődőket várja.

szeptember 30. szombatig

Szőlővásár az Új Teleki téri Piacon

Szőlővásárt rendez az Új Teleki téri Piac szeptember 21-. és 30. között. Az érdeklődők kedvezményesen vásárolhatnak a Csabagyöngye, Irsai Olivár, Pannónia kincse, Pölöskei muskotály, Saszla és a Szőlőskertek királynője fajtákból. A piacra kilátogató vásárlók édes mustot is kóstolhatnak.

szeptember 28. csütörtök, 17:00

Színarany - Versszínház a Vasas Könyvtárban

SZÍNARANY címmel egyórás VERSSZÍNHÁZI produkcióval tiszteleg a könyvtár Arany János születésének kétszázadik évfordulója előtt. Az előadás keretében – Zsolnai Júlia, Kertész Péter és Téri Sándor színművészek tolmácsolásában, Zsolnai Gábor szerkesztésében – az Epilógus éppúgy felcsendül, mint balladarészlet, az Őszikék egy-egy darabja vagy a Kapcsos könyv részletei. Györffy Gergely hegedűművész pedig a zeneértő és komponáló Arany Jánost idézi meg.

Kapcsolódó tartalmak .