Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Kiemelt események.

november 25. szombat, 16:00

Józsefváros 240 éves – Zárókoncert

Ünnepeljük együtt Józsefváros 240. születésnapját és zárjuk közösen a rendezvénysorozatot november 25-én, a Teleki téren egy fergeteges rendezvénnyel! 16:00 – Vasas Művészegyüttes néptánckarának fellépése; 17:00 – Karaván Familia-koncert; 18:00 – Tűzzsonglőr-bemutató; 18:30 – Balkán Fanatik-koncert

november 26. vasárnap, 10:00

Ünnepi istentisztelet

A Külső-Józsefvárosi Református Egyházközség ünnepi istentiszteletet tart Józsefváros 240. születésnapja alkalmából. Az istentiszteletet vezeti és az igét hirdeti Kovács Dávid Emil református lelkipásztor. Az istentisztelet után koncertet ad a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes.

 

Józsefvárosi Galéria.

december 05. keddig

Tizenhét tizenhetes képek

Tenk László Munkácsy-díjas és M. S. Mester díjas festőművész „TIZENHÉT TIZENHETES” című kiállításának megnyitója. A tárlatot P. Szabó Ernő művészettörténész nyitja meg, közreműködik: Pozsár Eszter szaxofonon.

november 21. kedd, 19:00

Jack Cannon Band koncertje a Galériában

A banda népszerű vendége a külföldi blues-fesztiváloknak Prágától a Balti tengerig. Az elektromos muzsika éppúgy otthonos terepük, mint az akusztikus megszólalás. 2015 végén készítették el legújabb, Wake up című stúdióalbumukat. Zoltai György (Zozó) – ének, szájharmonika, Bíró Ádám – gitár, Gyergyádesz Péter – bőgő, Lakatos Attila (Lakat) - dob.

november 24. péntek, 17:00

Oláh János emlékest

Emlékestet szervez a Magyar Napló Könyvesbolt Oláh János, József Attila-díjas költő, író tiszteletére. A programon Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter Oláh János versét adja elő. Zsiga Kristóf, a Magyar Napló vezetőjének köszöntőjét követően Jánosi Zoltán irodalomtörténész tart előadást Oláh János munkásságáról és a Csókold meg a csizmám! című posztumusz kötetéről. Majd Lackfi János és Lukács Sándor tart felolvasást, illetve levetítenek egy részletet Csontos János: Együtt és külön – húsz év múlva című filmjéből. Átadják a Magyar Napló Kiadó, az Orpheusz Kiadó és a Széphalom Könyvműhely által alapított „Az év legsikeresebb szerzője 2017”-díját és bemutatják az Irodalmi Magazin legújabb lapszámát.

 

Kesztyűgyár.

november 20. hétfõ, 17:00

Mozdulj tudatosan tartásjavító tréninggel!

Szeretettel várunk minden kedves mozogni vágyót az ízületeket átmozgató, frissítő jellegű tornára, amely egyensúlyt és stabilitást fejlesztő gyakorlatai mellett elősegíti a helyes testtartást. A gyakorlatok összeállítása és végeztetése, a felmerülő mozgásszervi és egyéb betegségek kezelésének szakmai irányelveit figyelembevéve történik (ízületvédő testhelyzetek, mozgásterjedelem, terhelhetőség). A torna bármely korosztály részére ajánlott!

november 21. kedd, 16:00

Yolo

A Yolo, azaz „You only live once”, magyarul „Csak egyszer élsz!” program a közösségi életet, a hasznos időtöltést és a kapcsolatteremtést helyezi a fókuszba. Különlegessége, hogy kifejezetten a 12 év feletti gyermekeket célozza meg, számukra kíván szabadidő eltöltésére alkalmas teret biztosítani. A programban a fiatalok maguk döntenek, hogy filmet néznek, zenét hallgatnak vagy más közösségi elfoglaltságot szeretnének végezni.

november 23. csütörtök, 10:00

Anyák a Fókuszban

Erre a foglalkozásra az anyukákat és a leendő kismamákat várja a Fókusz Női Közösségi Központ. A programon a hölgyek megoszthatják egymással tapasztalataikat, közösen főzhetnek.

november 24. péntek, 16:00

Kesztyűgyári Bolhapiac

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a Kesztyűgyári Bolhapiacon. Ha van olyan ruhája, használati tárgya, amit megunt vagy kinőtt, de még jó és tiszta állapotú, akkor vigye magával és cserélje el.

 

H13.

november 21. kedd, 11:00

Töredék életek

A cigány kisebbségi önkormányzatok Somogy megyei társulása és a Pesty fekete doboz filmje a roma holokausztról.

november 21. keddtől

Ruva Farkas Pál könyvbemutatója és kiállítása

Ruva Farkas Pál, a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett író – költő – szociológus – festő, Aranytollas újságíró szeretettel vár minden kedves érdeklődőt új könyveinek bemutatójára és festményeinek kiállítására. A rendezvényt megnyitja: Szakonyi Károly Kossuth-díjas író.

november 28. kedd, 09:00

Józsefvárosi Üzleti Klub

Józsefváros költségvetéséről és a fővárosban igényelhető vissza nem térítendő támogatásokról lesz szó a Józsefvárosi Üzleti Klub következő találkozóján. Az eseményen Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere a kerület gazdasági aktualitásait ismerteti. A pályázati lehetőségekről Gödör István, a Granticon Kft. ügyvezetője tart előadást. A rendezvényen a részvevők kérdéseket tehetnek fel az előadóknak, valamint kapcsolatokat alakíthatnak ki helyi vállalkozókkal. A program ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az info@h13.hu címen lehet.

 

Egyházi események.

december 31. vasárnapig

A népek igaza

Márton Áron munkásságát bemutató kiállítás nyílik a Magyarok Nagyasszonya (korábban Rezső) téri Magyarok Nagyasszonya templomban. Az emberi jogokért küzdő erdélyi püspökről szóló tárlat egész évben látogatható lesz. A program vetített képes összeállítással kezdődik 9:30-kor, majd 10 órakor Ft. Potyó Ferenc gyulafehérvári érseki helynök szentmisét mutat be Áron püspök boldoggá avatásáért. A résztvevő családokat megajándékozzák egy képes füzettel Márton Áron püspökről.

november 20. hétfõig

Nyújtózások

Csíkszentmihályi Róbert Nyújtózások című szoborkiállítását Wehner Tibor művészettörténész nyitja meg. A tárlat a művész életműtöredéke, a Párbeszéd Házában megtekinthető alkotásokat 1967 és 2015 között készítette a szobrász.

november 22. szerda, 18:30

Jótékonysági gálakoncert a Jézus Szíve Jezsuita Templomban

A hangversenyen az 1909-ből származó, többször átépített Wegenstein-hangszert Szabó Balázs orgonaművész-szakértő szólaltatja meg. A koncerten fellép a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium kamarakórusa Herpainé Velkey Klára vezényletével, valamint a Jezsuita Roma Szakkollégium zeneművész alumnusai közül Sárközi Xénia (szoprán) és Farkas András (tenor). Hozzájuk csatlakozik zeneakadémiai muzsikustársaik közül a templom közösségéhez tartozó Vámosi Katalin (szoprán) és Alszászy Gábor (orgona). A koncert egyik fénypontja minden kétséget kizáróan Kokas Katalin hegedűművész és gyermekei, Kelemen Hanna és Gáspár fellépése lesz. A gálakoncert házigazdája Bősze Ádám, a Bartók Rádió műsorvezetője lesz. A hangszerrel kapcsolatos részletes tervekről és a jezusszive.jezsuita.hu/orgonafelujitas internetes oldalon lehet bővebben olvasni.

 

További események.

december 12. keddig

Francia ifjúsági beszélgetős klub

Francia ifjúsági beszélgetős klub 14–18 éves budapesti középiskolásoknak a Zenei Gyűjteményben, minden kedden 15.30-tól. A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. További információ: http://www.fszek.hu/konyvtaraink/kozponti_konyvtar/rendezvenyek/?article_hid=37159

december 31. vasárnapig

Az Év Természetfotósa kiállítás a Természettudományiban

Az Év Természetfotósa pályázatát és kiállítását huszonötödik alkalommal rendezi meg a nemzetközi porondon is elismert természetfotósokat tömörítő naturArt. A kiállítás megnyitóján sor kerül a pályázat díjainak átadására is.

december 09. szombatig

Török birkózók magyar edző keze alatt

A birkózásnak – nevezetesen az olajbirkózásnak (yağlı güreş) – évszázados hagyományai vannak Törökországban. Azonban a kötöttfogású birkózásnak egészen a huszadik század elejéig nem igen volt hagyománya az országban, a kötöttfogású birkózás alapjait egy magyar edző, Péter Rezső teremtette meg Törökországban. . Az átalakuló és modernizálódó Törökországot szemtanúként fotókon megörökítő Péter Rezső páratlan örökséget hagyott az utókorra – a birkózásban elért eredményeken túl is. A Türkinfo Alapítvány ebből a páratlan vizuális örökségből szervez fotókiállítást 2017. november 9-től egy hónapon keresztül a budapesti Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kisgalériájában. A kiállítás hétköznap: 10 – 20 óra között, hétvégén 10-16 óra között látogatható

Kapcsolódó tartalmak .