Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Kiemelt események.

november 06. keddig

Hommage á Manna - Maracskó Gabriella grafikusművész kiállítása

A kiállítást Garami Gréta művészettörténész nyitja meg. Közreműködik: Sipos Mihály, Kossuth-díjas zeneművész, a Muzsikás együttes prímása és Kardos Mária ütőgardon és kerámiaművész. Maracskó Gabriella a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett 1974-ben, mesterei Fónyi Géza és Veres Sándor voltak. 1982-től '85-ig Derkovits-ösztöndíjas. Festőként indult, azután áttért a grafikára. Kezdetben finom, gondolatgazdag tollrajzokat készített. Az utóbbi időben ugyanezt a pasztell műfajában teszi, de nem távolodott el a tollrajztól sem. Kiállítása emléket állít Supka Magdolna művészettörténésznek. A megnyitón átadásra kerül a Supka Magdolna-díj. (A kiállítás a Magyar Festészet Napja programsorozat része.)

október 21. vasárnap, 18:00

Jótékonysági hangverseny az indiai Keraláért

A józsefvárosi Szent József-templom és az Ars Sacra Alapítvány közös jótékonysági hangversenyt rendez a dél-indiai Kerala tartományban történt árvíz áldozatainak megsegítéséért. Az évszázad árvizeként emlegetett természeti csapás több száz emberéletet követelt, illetve szintén több százas nagyságrendű azoknak a száma, akik otthon nélkül maradtak. Hazánkban sokan ismerhetik Benvin Madassery (Sebastian) atyát, a Pápai Missziós Művek magyarországi vezetőjét, aki ebből a régióból származik, s most családja is veszélybe került a katasztrófában. Az est folyamán fellép Tallián Mariann, a 4 Akkord Show Kórus, a Ward Mária Zeneművészeti Szakgimnázium tanulói, valamint Ashrin Martin és Francis Palakeel (keralai nyelvű duettel). A hangverseny előtt 18 órakor Sebastian atya szentmisét mutat be az áldozatokért.

október 23. kedd, 10:00

1956-os ünnepi megemlékezés

A Budapest Józsefvárosi Önkormányzat tisztelettel meghív mindenkit érdeklődőt az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából rendezendő ünnepi megemlékezésre. Ünnepi beszédet mond Sára Botond polgármester, majd A magyarok vére című előadást láthatják Wittner mária emlékezéseinek felhasználásával. A megemlékezés után lehetőség nyílik koszorúzásra és mécsesek elhelyezésére.

október 28. vasárnap, 17:00

Reformáció ünnepi istentisztelet és orgonaavató hangverseny

Ünnepi köszöntőt mond Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár és Balog Zoltán, a Námetajkú Református Egyházközség lelkipásztorának igehirdetését hallhatják. A hangversenyen Gárdonyi Zoltán és Gárdonyi Zsolt művei csendülnek fel, orgonál Gárdonyi Dániel. Közreműködik a Nagyvárad téri Református Énekkar, vezényel: Balogh Lázár.

 

Józsefvárosi Galéria.

október 25. csütörtök, 18:00

Mezey Katalin Élőfilm című könyvének bemutatója

A szerzővel Lázár Balázs költő beszélget.

október 30. kedd, 15:00

A konszolidáció

Dr. Tóth József történész vetítéses előadása Horthy Miklós és Bethlen István, Teleki Pál, Klebels¬berg Kunó grófok megfontolt politikájáról a nagyhatal¬mak szorítása és a szomszédos kisantant országok ellenséges közegében.

október 30. kedd, 16:45

A Beatles diadala

Halper László előadása a Beatles világhódító útjáról.

november 06. kedd, 15:00

Kuba, a boldog nők és férfiak szigete

Kiss Imre Károly történész vetítéses előadásában ezúttal csodás tájakat és városokat mutat be. Emellett láthatunk krokodilóvodát, indiánfalut, a Tropicana mulatót, hallhatunk Che, Fidel, Hemingway magánéletéről és a boldogság titkáról vérpezsdítő zene kíséretében.

 

Kesztyűgyár.

október 24. szerda, 16:30

Bokszedzések a Kesztyűgyárban

Bokszedzések indultak a Kesztyűgyár Közösségi Házban. A hétfőnként 17:00 és 18:30 óra, valamint a szerdánként 16:30 és 18:00 óra között megtartott edzésekre fiúkat és lányokat egyaránt várnak 10 éves kortól. A sportprogramot Sipos Mihály edző tartja.

október 24. szerda, 18:00

Party Aerobic

Nem gond, ha nem jártál táncórákra, és még nem tanultál koreográfiát! A Party Aerobic órák jó hangulattal, pörgős zenével és nagyszerű társasággal várnak, hogy az alapokra építve ráérezhess Te is a benned rejlő ritmusra. A Party Aerobic órán megtalálhatóak a bokszra és az alakformáló edzésekre jellemző mozdulatok, így átmozgat, növeli az állóképességedet, miközben jól érzed magad és kikapcsolsz – a stressz elszáll pillanatok alatt! Mivel minden órán új koreográfia van, ezért bármikor be lehet csatlakozni! Minden korosztályt várnak szeretettel!

október 26. péntek, 16:00

Kesztyűgyári Bolhapiac

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a Kesztyűgyári Bolhapiacon. Ha van olyan ruhája, használati tárgya, amit megunt vagy kinőtt, de még jó és tiszta állapotú, akkor vigye magával és cserélje el.

október 31. szerda, 16:00

Halloween a Kesztyűgyárban

Tök jó programokkal várja az érdeklődőket október 31-én, délután a Kesztyűgyár. Lesz jelmezverseny, szabadulószoba, fánkevő verseny és számos szörnyen jó játék, amit zenés mulatság koronáz meg.

 

H13.

december 01. szombatig

Azok vagyunk, ami eszünkbe jut bármiről című lapozó geléria

Kalmár Zsolt, képi gondolkodó lapozó galériája nyílik meg a H13-ban. Szeretettel várnak mindenkit a diavetítéses megnyitóra és kötetlen beszélgetésre.

november 07. szerdatól

Kerékgyártó László kiállítása

Festmények, kisgrafikák és fejfák közé kalauzolja el a közönséget a H13 következő kiállítása. A tárlatot Dr. Aniszi Kálmán író, publicista, nyugalmazott egyetemi oktató nyitja meg.

 

Egyházi események.

október 30. keddig

Töredékszavak című kiállítás

A Római Magyar Akadémia Képzőművészeti Ösztöndíjasainak - Fürjesi Csaba, Makkai-Kovács Beatrix, Magyari Márton és Mayer Éva kiállítása.

október 19. péntektől

Zengő meditáció

A hagyományos csendes szemlélődő imádságot egy úgynevezett hangfürdővel kötik össze. A hangfürdő egy improvizációs folyamat, melynek során gongok, hangtálak és más hangkeltő eszközök, hangszerek hangfolyamában merülünk el. Ez a tapasztalás segít a mindennapi gondok, feszültségek, gondolatok és érzelmek hálójából kiszakadni, azok fölé emelkedni, hogy más perspektívából szemléljük azokat. A megszólaltatott hangszerek hangjai páratlanul hosszan csengőek, több felhang is tisztán hallható egy időben, ami azonnal megérint, lenyűgöz, megnyugtat vagy netán felkavar; a lelassulást, kikapcsolódást, a lényegre figyelést ösztönzi. Az elmélyülésen ülve, térdelve vagy fekve is részt lehet venni. Székek, imazsámolyok, takarók a helyszínen rendelkezésre állnak. Aki fekvő testhelyzetben szeretne a programon részt venni, a szükséges kellékeket vigye magával (polifoam; pokróc; kispárna). A program 19-én 19:30-tól, 20-án 9:30-tól lesz, ez utóbbi külön eseményként szerepel a honlapon, ott tudnak jelentkezni.

október 20. szombat, 18:00

Hiszek a szeretet végső győzelmében - jótékonysági hangverseny

A hangverseny bevételét Burián László esperes atyáról készülő „Hazám a hontalanságban” című dokumentumfilm befejezésére fordítják. A helyszínen adományokat elfogadnak. Részleteket az alábbi honlapon talál: http://parbeszedhaza.hu/esemeny/hiszek-a-szeretet-vegso-gyozelmeben

október 30. kedd, 18:00

Ádám almái (Vászkrisztus filmklub)

A sorozat filmek és beszélgetések metszeteiben születik, alakul. Nem Jézus történeti személyét, hanem a Krisztus ihlette megváltás-utak vászonra fogalmazásait tárja fel, mindezt folyamatosan társadalmunk változásairól, folyamatairól szóló beszédterek közé helyezve. A vetítések utáni beszélgetésekben, a kultúra és a vallás szerves egységében a politika, a gazdaság, a tudomány, a művészet és más részrendszerek avatott és ismert képviselői osztják meg gondolataikat az aktuális film által felvetett társadalmi folyamatokról.

 

További események.

november 09. péntekig

Ingyenes bőrgyógyászati előadások a Mária utcai klinikán

Ismeretterjesztő előadássorozatot indít a Semmelweis Egyetem idén 125 éves Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája. Hat olyan témával várják az érdeklődőket, amelyek kiemelten fontosak és népegészségügyi szempontból is meghatározóak. A havi rendszerességgel jelentkező programokon szó lesz a fényvédelemről, a melanomáról, a szexuális úton terjedő betegségekről, a kozmetológiáról, a pikkelysömörről és az allergiákról. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb információ: http://semmelweis.hu/borklinika/125ev/

október 20. szombatig

naturArt 25 - Huszonöt év legszebb magyar természetfotói kiállítás

25 év legszebb magyar természetfotói láthatók egy különleges válogatásban a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége megalakulásának 25. évfordulóján.

november 25. vasárnapig

Oláh Dóri grafikus kiállítása

Oláh Dóri 1992-ben született Jugoszláviában, Egerben szerzett tervezőgrafikus diplomát, jelenleg Budapesten él és szabadúszó grafikusként tevékenykedik. Munkái a tervezőgrafika és a képzőművészet határmezsgyéjén jönnek létre, alkotásai ettől válnak egyedivé és funkcionálissá. Együtt még sosem látott kollekció került a falakra az elmúlt évek meghatározó karaktereiből. Ezek az alakok sokkal inkább jelentkeznek Dóri munkáiban "totemként", mintsem illusztrációs szerepben, így stílusában igen szerteágazó egyfajta bestiáriummal találkozhat ez alkalommal a látogató.

október 19. péntektől

Kezdő gyógynövény-ismereti tanfolyam

Kezdő gyógynövény-ismereti tanfolyam indul az ELTE Füvészkertben László-Bencsik Ábel (Fitoherb Kft.) vezetésével. Az elméleti órák minden második pénteken lesznek az ELTE Füvészkert termében 16:30 és 18:30 között. Jelentkezni e-mailben a botanikuskert@yahoo.com e-mail címen lehet névvel, címmel és a fizetési d megadásával 2018. október 18-ig. A tanfolyam elvégzésekor a hallgatók oklevelet kapnak.

október 23. kedd, 10:30

Legendás tárgyak, izgalmas történetek - 1956 kapcsán

Október 23-án egész nap történész muzeológusok ingyenes tárlatvezetéseken emlékeznek meg az 1956-os forradalom hőseiről, tárgyi emlékeiről. Azok sem maradnak program nélkül, akik a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti kiállítása iránt érdeklődnek: délután a kelták hagyatékáról hallgathatják meg a korszak kutatóját. 10.30-tól Baják László: Az újkor agóniája, 1956 című előadását, 12.00-től Balahó Zoltán: Nagy Imre emlékei a Nemzeti Múzeumban című előadását, 14.00-től Pallos Lajos: 56 jelképei című előadást hallhatják. A többi programért és további információkért látogassanak el a https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/emlekezzen-1956-ra-magyar-nemzeti-muzeumban webcímre.

október 25. csütörtök, 17:00

A rejtélyes Rejtő Jenő

Rejtő Jenő titkairól Thuróczy Gergely kutató mesél a résztvevőknek. Álnévből is többet használt a ponyvakirály. Ő ugyebár P. Howard és Gibson Lavery, holott Reich néven jegyezték be az anyakönyvbe. Rejtőnek valóságos legendáriuma van, bár a róla keringő életrajzi anekdoták nagy részét nem támasztja alá tényanyag. A Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos munkatársa, a rejtélyes szerző és az életmű szakértője, kutatója, Thuróczy Gergely olyan információkat és fotókat oszt meg a hallgatósággal, amelyeknek nemrégiben maga bukkant a nyomára.

november 06. kedd, 17:00

NKE SE Retro Aerobic Party

Számtalan mozgásformával várnak minden érdeklődőt a Retro jegyében. 17 órától Sárig Hajnalkával jógázhatnak, 18 órától salsa aerobic-ot tart Várhegyi Katalin, 18:30-kor Gyuris Zsolt tart B2P2-t, 19 órától Paizs Kitti hip-hop dance-re vár mindenkit. 20 órától funkcionális tréninget tart Alaa Mohamed Ali, 20:30-tól alakformáló edzésen vehetnek részt Aranyi Flóra vezényletével, majd 21 órától egy intenzív zsírégetésre várja a résztvevőket Fintor Gábor. Aki retro aerobic felszerelésben érkezik, ajándékot kap.

Kapcsolódó tartalmak .