Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Kiemelt események.

február 24. szombat, 08:00

Józsefvárosi Egészségnap

Szűrővizsgálatok: cukorbetegség szűrése - vércukormérés, tanácsadás, addiktológiai teszt kitöltése, melanomaszűrés, anyajegyvizsgálat, HIV-, szifilisz-szűrés, látásvizsgálat, érszűkület szűrése, lúdtalp és gerincbetegség szűrése, szájüregi daganatok szűrése, csontsűrűség mérése, méhnyakrákszűrés, prosztatarákszűrés, testtartás felmérése és javítása gyógytornászokkal, nyirokkeringés vizsgálata gyógymasszőrökkel, szív- és érrendszeri megbetegedések szűrése – vérnyomásmérés, EKG-készítés, COPD-szűrés – légzésfunkció vizsgálata, demenciaszűrés – teszt kitöltése, védőnői tanácsadás, gyermekek készségfejlesztése. Véradásra a 2. emeleten 9-14 óra között van lehetőség. Kísérő programként a Turay Ida Színház művészei adják elő gyermekműsorukat a 7. emeleten. A szűrővizsgálatokra előzetes bejelentkezés nem szükséges. Józsefvárosi lakcímmel a TAJ kártyával nem rendelkezők is részt vehetnek a szűrővizsgálatokon.

február 25. vasárnap, 10:00

Megemlékezés A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából

A Budapest Józsefvárosi Önkormányzat tisztelettel meghívja Önt A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett megemlékezésre. A megemlékezésen lehetőség nyílik koszorúk és virágok elhelyezésére.

március 14. szerda, 18:00

„Áldassék a neved forradalom” – a Józsefvárosi Önkormányzat ünnepsége

A Budapest Józsefvárosi Önkormányzat tisztelettel meghívja Önt és családját az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségre. Program: • 17.30: a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár fúvószenekara. • 18.00: ünnepi beszédet mond Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere. • 18.05: „Áldassék a neved forradalom” – A Turay Ida Színház ünnepi műsora. Közreműködik: Keresztes Ildikó, Cservenák Vilmos, Vass János Pál, Boros Ádám, Borbély Krisztina, Lovas Emília, Szántó Szandra, Kovács Dézi, Kurkó J. Kristóf, Nyírő Bea, Tóth Alex, H. Varga Tamás, Frech Zoltán. Rendező: Koltay Gábor. Kedvezőtlen időjárás esetén az ünnepséget a Polgármesteri Hivatal 300-as Dísztermében rendezik meg.

április 05. csütörtök, 16:30

Ismerős Arcok koncert

Koncertet ad az Ismerős Arcok zenekar a Horváth Mihály téren április 5-én. Vendégzenekar a Good Company. A koncertek után tűzijáték lesz.

 

Józsefvárosi Galéria.

március 06. keddig

A rettegett, tisztelt, szeretett mester - Bakonyi Mihály kiállítása

Bakonyi Mihály festőművész, művésztanár kiállítása. A festő mindig a természeti élményből indul ki, s alapos grafikai és színtanulmány nyomán kezdi el a képeit építeni. A legelvontabb festményeit is áthatja a szülőföld, az alföldi táj szeretete, éltető ereje, a formák tiszta rendje, a színek fénnyel átitatott gazdagsága. 1957-től a Képzőművészeti Főiskolán Papp Gyula növendéke volt. A művészeti és pedagógiai pályáján egyaránt hű maradt a konstruktív szemlélethez; a képépítés törvényeit szisztematikusan alkalmazta, expresszív kifejezési módján keresztül emberi drámákat jelenített meg. A festői alkotómunkája és a pedagógiai alkotótevékenysége kiegészítette egymást. Tanítványok százait indította el a művészeti pályán.

február 27. kedd, 15:00

Monarchia

Dr. Tóth József történész vetítéses előadásában a monarchia hét évtizedéről beszél, amelyben politikai stabilitás és jelentős gazdasági, kulturális fejlődés volt a jellemző. Ennek alapját az 1967-68-ban elfogadott nemes, liberális törvények képezték Deák és Eötvös szellemében. A monarchia összeomlását pedig alapvetően a világháborús vereségünk okozta.

február 27. kedd, 19:00

Gáspár Károly Trió varieté koncert

Gáspár Károly zongorista a hazai jazzélet egyik meghatározó szereplője. Triójával saját kompozíciókat és sztenderdeket egyaránt műsoron tartanak. Zenéjük friss és előre mutató, ugyanakkor tiszteletben tartja a jazz gyökereit. A hármasban Gáspár Károly partnerei: Horváth Balázs bőgős és Varga Bendegúz dobos.

 

Kesztyűgyár.

február 23. péntek, 16:00

Kesztyűgyári Bolhapiac

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a Kesztyűgyári Bolhapiacon. Ha van olyan ruhája, használati tárgya, amit megunt vagy kinőtt, de még jó és tiszta állapotú, akkor vigye magával és cserélje el.

 

H13.

február 25. vasárnapig

Vállalkozz Józsefváros! pályázat

Van egy szuper ötlete, amelyre egy sikeres vállalkozást szeretne építeni? Ha van már konkrét termék, szolgáltatás, tevékenység, amit kigondolt, netán már dolgozik is rajta és szüksége lenne tőkeinjekcióra, vállalkozása fejlesztését támogató szakmai segítségre, józsefvárosi székhellyel vagy telephellyel rendelkező (vagy rendelkezni fogó) vállalkozása van, vagy józsefvárosi felsőoktatási intézmény hallgatója, esetleg józsefvárosi állandó lakcímmel rendelkezik és nem múlt még el 40 éves, akkor jelentkezzen a H13 Vállalkozz Józsefváros! versenyére. Az első három helyezettet díjazzák, amely segítségével valóra válthatja a vállalkozásindítással vagy vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos álmait. A pénzjutalom mellett pedig részt vehet a H13 vállalkozói inkubációs programjában, amely segít, hogy ötleteiből sikeres vállalkozás bontakozzon ki. Jelentkezni az ötlet részletesen bemutató dokumentumával vagy videóval tud. A pályázat beküldési határideje: 2018. 02. 25. 23:59 Bővebb információért látogasson el a http://www.h13.hu/index.php/vallalkozz-jozsefvaros/ honlapra.

február 27. kedd, 09:00

Józsefvárosi Üzleti Klub

Józsefváros költségvetéséről és a fővárosban igényelhető vissza nem térítendő támogatásokról lesz szó a Józsefvárosi Üzleti Klub következő találkozóján. Az eseményen Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere a kerület költségvetését, gazdasági aktualitásait ismerteti. A pályázati lehetőségekről Szűcs Mátyás, a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft. fejlesztési tanácsadója tart előadást. A rendezvényen a részvevők kérdéseket tehetnek fel az előadóknak, valamint kapcsolatokat alakíthatnak ki helyi vállalkozókkal. A program ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az info@h13.hu címen lehet.

február 27. kedd, 15:00

Társasházi fórumsorozat második előadása

A fórumsorozat témái között szerepel: az osztatlan közös tulajdon értékesítése, a közös képviselet ellenőrzési jogosultságai az albérletben, a közös költség behajtása, az SZMSZ és a Házirend elfogadás szabályai, a törvényességi felügyelet, a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások és problémaköre, a banki hitelfedezetek, a társasházat terhelő tartozások felelősségi köre. A fórumsorozatra szeretettel várnak közös képviselőket, társasház-kezelőket, számvizsgáló bizottsági tagokat és a téma iránt érdeklődőket.

február 27. kedd, 18:15

Bevezetés a jövőbe: blockchain és a kriptovaluták világa

Manapság szinte biztos, hogy a blockchainről vagy a kriptovalutáról (legismertebb a Bitcoin) már hallottunk innen-onnan. Nem vagy egyedül, ha számodra is kicsit „megfoghatatlan” az egész és nagyon sok kérdésed felmerül velük kapcsolatban. Sokan úgy gondolják, hogy a kriptovaluta és a blockchain az internet elindításához mérhető technikai kuriózum. Viszont van egy nagy ellentábor, akik véleménye szerint össze fog omlani, mint a dot-com lufi és csak a spekulánsok tartják életben. Egy biztos: egy teljesen új technológiáról van szó, ami képes megváltoztatni a mindennapjainkat és az üzleti élet alakulását. Az előadó Pataki Gábor az Innovatív Vállalkozások Szövetsége Fintech vezetője, a Coinbroker alapítója, a Sharing Economy Szövetség elnöke lesz. Részt vett a hazai mobilparkolási rendszer országos elterjesztésében, mint üzletfejlesztési igazgatójaként.

március 07. szerdatól

Kiállítás Icsu Molnár István grafikáiból

Az Icsu Molnár István grafikáiból nyíló kiállítás megnyitóján a vendégeket Ürmös Péter grafikusművész köszönti. A képeket Dr. Palotai János esztéta mutatja be.

 

Egyházi események.

március 05. hétfõ, 18:30

Panoráma - bibliaiskola felnőtteknek

Bibliaiskola felnőtteknek a keresztyén hit alapvető kérdéseiről március 5 és május 28 között hétfőnként 18:30-tól. Mi a kapcsolópont a keresztyén tanítás és a kultúránk között? Hogyan vélekedik kultúránk egy-egy bibliai kérdésről? Mit tanít valójában a Biblia? Hogyan valósítható meg a Biblia tanítása az életünkben? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre is választ kaphatunk.

 

További események.

május 01. keddig

Anna|Változatok székely asszonysorsra című időszaki kiállítás a Nemzeti Múzeumban

A rendhagyó tárlatot a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum rendezte meg először 2015-ben. A kiállítás azért is különleges, mivel egy fiktív történetet, életutat a muzeológia nagyon is valóságos eszközeivel dolgoz fel, Anna választásai elé állítva a látogatót is.

április 21. szombatig

BőrŐrök a fiatalok védelmében

A bőr- és nemigyógyászat bizonyos, a fiatalokat közvetlenül érintő témáit felölelő tájékoztató előadássorozatot indít a Klinika a 10-20 év közötti fiatalok felvilágosítására. Elsősorban a VIII. és IX. kerület középiskoláinak diákjait hívják és várják kísérő tanáraikkal együtt 2018 I. félévében a következő alkalmakra: január 19. (péntek), február 16. (péntek), március 9. vagy 10. (péntek vagy szombat-munkanap), április 20. vagy 21. (péntek vagy szombat-munkanap). További információ a a http://bit.ly/bororok oldalon.

március 08. csütörtökig

Magyar filmek Sumenben - kiállítás

A Józsefvárosi Bolgár Önkormányzat, a Bolgár Kulturális Intézet és a Sumeni Regionális Történeti Múzeum (Bulgária) kiállítást szervez Magyar filmek Sumenben a XX. század 30-80-as éveiben címmel.

február 22. csütörtök, 19:00

Válogatás a XIX. század műveiből

Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt erre a különleges ének koncertre, amelyen a Római Santa Cecilia Zeneakadémia és a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia tanítványait hallgathatják meg. A koncert egy háromnapos műhelymunka eredményeképpen jön létre, a diákok 19. sz.-i olasz műveket adnak majd elő. Közreműködik: Claudio Di Segni, tenor (A római Conservatorio Santa Cecilia di Roma énektanára), Valerio Borgioni, tenor és Laura Bini, szoprán (A római Conservatorio Santa Cecilia hallgatói). Zongorán közreműködik: Paola Pisa (Conservatorio Santa Cecilia, Róma)

február 25. vasárnap, 16:00

Fiktív, mégis valóság - tárlatvezetés

Kicsoda Anna? Létezhetett-e a valóságban? Milyen történeteket rejtenek tárgyai? Miért alakult éppen így az élete? Minden hónap utolsó vasárnapján 16 órától induló ingyenes tárlatvezetések két fiktív életút valóságos összetevőit tárják fel a közönség előtt. A program regisztrációköteles!

március 06. kedd, 17:15

Pódiumbeszélgetés Halász Judittal

Halász Judit lesz az Öttől hétig az 5-7-ben pódiumbeszélgetés-sorozat vendége. „Egy tündér" - írta Halász Juditról a művésznő életrajzi könyvének fülszövegében Bródy János. Majd így folytatta. „Én ismerem őt. személyesen. Tényleg ilyen. Lehet, hogy a Mikulás is létezik?" Önök is találkozhatnak a tündéri Halász Judittal, aki talán a Mikulásról vagy Micimackóról is mesélni fog, de II. Erzsébetről bizonyára, akit a Pesti Színház Audiencia című előadásán gyakran alakít.

Kapcsolódó tartalmak .