Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Kiemelt események.

2018. február 04. vasárnapig

Józsefvárosi jégpálya

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesz jégpálya a Horváth Mihály téren. A korcsolyapályát a józsefvárosi lakosok díjmentesen használhatják, ezért a szervezők kérik a látogatókat, hozzák magukkal a lakcímkártyájukat vagy a diákigazolványukat. A korcsolyabérlés díja idén sem változik: 140 cm alatt 400 Ft/fő, a fölött 600 Ft/fő. A pályát más kerületekből is látogathatják, 140 cm alatt 400 Ft/fő, a fölött 600 Ft/fő belépődíj ellenében. A korcsolyapálya naponta reggel 8-tól este 20 óráig látogatható.

december 24. vasárnapig

Advent Józsefvárosban

Advent, a karácsonyt megelőző várakozás idején ingyenes családi programokkal várja a kerületi lakosokat Józsefváros önkormányzata. Advent harmadik hétvégéjének szombatján a Csiribiri előadás nyitja a sort a színpadon, majd a Matiné zenekar ad koncertet. Vasárnap a józsefvárosi óvodások egy csoportja tart előadást, azt követően Farkasházi Réka lép fel. 16 órától meggyújtják a harmadik gyertyát a kerület adventi koszorúján. A programok a gyermekek egyik kedvencével, az Alma zenekar koncertjével zárulnak. Állandó programelemként a hétvégeken kézműves karácsonyi foglalkozásokat tartanak fűtött faházikókban, illetve állatsimogató várja a kicsiket és nagyokat. A karácsonyi vásár pedig nem csak hétvégeken, hanem hétköznap 15 és 20 óra között is nyitva tart.

2018. január 08. hétfõig

Mónus Béla kiállítása a Galériában

Mónus Béla elsősorban figurális szobrokat készít. A zömmel egy törzsben meglátott figurái sokszor angyalok, lányarcok vagy éppen szárnyas oltárok. A Népművészet Mesterének a kiállítását megnyitja: Szabó Zoltán, a Hagyományok Házának főmúzeológusa; közreműködik a Mentés Másként Trió.

december 18. hétfõ, 09:00

Varázslatos Karácsony

A Biztos Kezdet Gyerekház karácsonyi ünnepségre hívja a józsefvárosi 3 éven aluli gyermekeket, szüleiket és az óvodás korú testvéreiket. A programon lesz Ringató, és Kis karácsony nagy karácsony előadás. 11 órától Sántha Péterné alpolgármester mond köszöntőt. Jelentkezni a Gyerekházban kell a 1083 Budapest, Szigetvári u. 1 címen, vagy a 210-9188 telefonszám 308-as mellékén.

 

Józsefvárosi Galéria.

december 14. csütörtök, 19:00

Szalay Álmos és Csillik Kristóf irodalmi estje

Két fiatal tehetség idéz az est során saját műveiből, majd egymás gondolataira reflektálnak.

december 15. péntek, 15:00

Karácsonyi színielőadás a Galériában

A Turay Ida Színház adventi darabjában kiváló művészek – Bencze Ilona, Bregyán Péter és Sövegjártó Áron – előadásában többek között Ady Endre, József Attila, Weöres Sándor, Juhász Gyula versei, valamint csodálatos karácsonyi melódiák is megszólalnak.

december 19. kedd, 15:00

Telegdi Kata levele ángyához

Kőszeghy Péter irodalomtörténész előadása. Az irodalomtörténet-írás Telegdi Katát sokáig, mint a magyar irodalom első költőnőjét ünnepelte, ángyához írt levele verses betétei miatt. Azonban -- mint az előadásból ez remélhetőleg kiderül -- alapvetően másról van szó. A hányatott életű (sokáig eltemetetlen) Kata asszony históriája regénybe illő, amelynek csak egy fejezete a nevezetes ángyhoz írt levél. A 16. század végi társadalmi/társasági viszonyok, az intoleráns vallásosság, a provinciában is létező magas műveltség, és a játékos levél-nyelvezet egyaránt témája az előadásnak.

 

Kesztyűgyár.

december 13. szerda, 16:00

Öko Design Műhely

Az Öko Design Műhely célja, hogy a Magdolna negyedben élők egy közösségépítő foglalkozás keretében hasznos vagy dekorációs tárgyakat fabrikáljanak újrahasznosítható eszközökből. A fotó illusztráció. Fotó forrás: www.stkh.hu

december 15. péntek, 16:00

Kesztyűgyári Bolhapiac

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a Kesztyűgyári Bolhapiacon. Ha van olyan ruhája, használati tárgya, amit megunt vagy kinőtt, de még jó és tiszta állapotú, akkor vigye magával és cserélje el.

december 18. hétfõ, 17:00

Mozdulj tudatosan tartásjavító tréninggel!

Szeretettel várunk minden kedves mozogni vágyót az ízületeket átmozgató, frissítő jellegű tornára, amely egyensúlyt és stabilitást fejlesztő gyakorlatai mellett elősegíti a helyes testtartást. A gyakorlatok összeállítása és végeztetése, a felmerülő mozgásszervi és egyéb betegségek kezelésének szakmai irányelveit figyelembevéve történik (ízületvédő testhelyzetek, mozgásterjedelem, terhelhetőség). A torna bármely korosztály részére ajánlott!

december 19. kedd, 16:00

Yolo

A Yolo, azaz „You only live once”, magyarul „Csak egyszer élsz!” program a közösségi életet, a hasznos időtöltést és a kapcsolatteremtést helyezi a fókuszba. Különlegessége, hogy kifejezetten a 12 év feletti gyermekeket célozza meg, számukra kíván szabadidő eltöltésére alkalmas teret biztosítani. A programban a fiatalok maguk döntenek, hogy filmet néznek, zenét hallgatnak vagy más közösségi elfoglaltságot szeretnének végezni.

 

H13.

december 19. kedd, 10:30

Tájékoztató a Budapest Mikrohitel Programról

Józsefvárosi mikrovállalkozásoknak tart ingyenes tanácsadást a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) a közelmúltban indult Budapest Mikrohitel Programról. A BVK munkatársai előzetes bejelentkezés alapján fogadják az érdeklődőket. Jelentkezni a 269-6869 telefonszámon vagy a mikrohitel@bvk.hu e-mai címen lehet.

 

Egyházi események.

december 31. vasárnapig

A népek igaza

Márton Áron munkásságát bemutató kiállítás nyílik a Magyarok Nagyasszonya (korábban Rezső) téri Magyarok Nagyasszonya templomban. Az emberi jogokért küzdő erdélyi püspökről szóló tárlat egész évben látogatható lesz. A program vetített képes összeállítással kezdődik 9:30-kor, majd 10 órakor Ft. Potyó Ferenc gyulafehérvári érseki helynök szentmisét mutat be Áron püspök boldoggá avatásáért. A résztvevő családokat megajándékozzák egy képes füzettel Márton Áron püspökről.

 

További események.

december 31. vasárnapig

Az Év Természetfotósa kiállítás a Természettudományiban

Az Év Természetfotósa pályázatát és kiállítását huszonötödik alkalommal rendezi meg a nemzetközi porondon is elismert természetfotósokat tömörítő naturArt. A kiállítás megnyitóján sor kerül a pályázat díjainak átadására is.

2018. május 01. keddig

Anna|Változatok székely asszonysorsra című időszaki kiállítás a Nemzeti Múzeumban

A rendhagyó tárlatot a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum rendezte meg először 2015-ben. A kiállítás azért is különleges, mivel egy fiktív történetet, életutat a muzeológia nagyon is valóságos eszközeivel dolgoz fel, Anna választásai elé állítva a látogatót is.

december 13. szerda, 08:00

Luca napi könyvvásár

Reggel 8-tól este 6-ig a duplum példányokból vásárolhatnak akár a kiadáskori eredeti áron a Vasas Központi Könyvtár Alapítványnál. Az állomány jellegéről a http://www.vasaskonyvtar.hu/Katalogusok.html linkre kattintva az online katalógusból tájékozódhatnak.

december 14. csütörtök, 16:00

Óévbúcsúztató koncert

A Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ szervezésében fellép Kathy-Horváth Lajos hegedűművész-zeneszerző, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett Érdemes és KiválóMűvész zenekarával és meghívott művészbarátaival. Közreműködik Szakcsi-Lakatos Béla Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, ifj. Kathy-Horváth Lajos hegedűművész, Suki András Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett hegedűművész és ifj. Suki András zongoraművész, Bárczy István-díjas főiskolai tanár.

Kapcsolódó tartalmak .