Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Kiemelt események.

február 05. vasárnapig

Józsefvárosi jégpálya

A korcsolyapályát a józsefvárosi lakosok díjmentesen használhatják, ezért a szervezők kérik a látogatókat, hozzák magukkal a lakcímkártyájukat vagy a diákigazolványukat. A korcsolyabérlés díja: 140 cm alatt 400 Ft/fő, a fölött 600 Ft/fő. A pályát más kerületekből is látogathatják, 140 cm alatt 400 Ft/fő, a fölött 600 Ft/fő belépődíj ellenében. A korcsolyapálya naponta reggel 8-tól este 20 óráig látogatható.

március 19. vasárnapig

IV. Károly király koronázása

Az utolsó magyar király, IV. Károly és felesége, Zita királyné 1916. december 30-ai budai koronázásának századik évfordulójára egy olyan kiállítást tervezünk, mely egyrészt bemutatja a koronázás eseményeit, helyszíneit és személyeit, másrészt e jelentős eseményt úgymond belehelyezi az első világháborúban már két éve hadviselő félként résztvevő Osztrák-Magyar Monarchia háborús mindennapjaiba. A kiállítás amellett, hogy megismerteti a nézőt a magyar királykoronázások évszázados szertartásaival és szimbólumaival nem csak magára a koronázásra fókuszál, hanem azt beillesztve az első világháború eseménysorába bemutatja, hogy a háború nem csak a harctereken éreztette hatását, hanem egyaránt hatással volt a hátország mindennapjaira és kiemelkedő eseményeire is. A kiállításban a bőséges eredeti tárgyi, dokumentum- és fényképanyag mellett installációs elemekkel rekonstruáljuk a koronázás látványvilágát.

január 19. csütörtök, 09:00

Álláskereső klub

Álláskereső klubot tart rendszeres jelleggel a Kesztyűgyár. Csütörtökön délelőtt 9:00-12:00 óra között tizenöt számítógép, ingyenes internet hozzáférés és két mobiltelefon használata áll az érdeklődők rendelkezésére. Az ingyenes program segítséget nyújt az aktuális trendhez igazodó önéletrajz írásához, fénykép készítéséhez, szerkesztéshez.

január 19. csütörtök, 10:00

Csengettyű

Erre a zenés foglalkozásra az óvodáskor előtt álló kisbabákat és anyukájukat várja a Fókusz Női Közösségi Központ. A programon a kisgyermekek megismerkedhetnek a rumbatökkel, a castanettával, a csörgődobbal és más csengő-bongó hangszerekkel. Az örömzenélés mellett mondókákat, verseket, gyermekdalokat tanulhatnak a picik és a szüleik.

 

Józsefvárosi Galéria.

január 31. keddig

Solti Gizella kiállítása

Solti Gizella (Pofi) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas iparművész gobelin tervező Érdemes művész kiállítása. A tárlatot Simonffy Márta Ferenczy Noémi-díjas textilművész, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke nyitja meg, közreműködik Szederkényiné Horváth Márta hárfaművész. A kiállítás 2017. január 13. és február 3. között tekinthető meg.

január 24. kedd, 15:00

A szerelmes Balassi

„Szerelmes költők – Szerelemről, erotikáról az irodalom nyelvén” címmel új sorozatot indít a Józsefvárosi Galéria Kőszeghy Péter előadásában. Az első alkalommal Balassi Bálint szerelmeiről, költészet és a valóság sajátos ellentmondásairól, a szerelem –Balassi szerinti – hatalmáról lesz szó.

január 26. csütörtök, 18:00

A Föld jövője - Utópia vagy disztópia?

Az ötrészes előadássorozat a Földet és az emberi társadalmat érintő globális változásokról és azok kihívásairól szól. Első alkalommal Dr. Ferencz Orsolya előadását hallgathatjuk meg, A magyar űrkutatás címmel. Ez az előadás többek közt Földünk működését, érzékeny egyensúlyát is bemutatja, megalapozva ezzel a következő négy előadás témáját, melyek a bolygó létfeltételeinek egy-egy szakágán (pl. vízgazdálkodás, erdőgazdálkodás, környezetvédelem, stb.) keresztül veti fel az ember, az állat- és növényvilág, és a Föld jövőjének kérdéseit.

 

Kesztyűgyár.

január 18. szerda, 16:00

Öko Design Műhely

Az Öko Design Műhely célja, hogy a Magdolna negyedben élők egy közösségépítő foglalkozás keretében hasznos vagy dekorációs tárgyakat fabrikáljanak újrahasznosítható eszközökből. A fotó illusztráció. Fotó forrás: www.stkh.hu

január 20. péntek, 16:00

Nyitott ház

A nyitott ház egy gyermekeknek szóló program. Ebben a résztvevők választhatnak a csocsó, az asztalitenisz, a darts, valamint társas- és kártyajátékok, csoportos körjátékok között. Jó idő esetén további szabadtéri programokon is részt vehetnek a kicsik és nagyok egyaránt.

január 23. hétfõ, 14:00

Felnőtt internet

Ingyenes internetezési lehetőség. 15 gépből álló gépparkkal felszerelt, modern környezetben várunk minden érdeklődőt. Hétfőn és csütörtökön 14:00-17:00-ig a Kesztyűgyár Közösségi Házban.

 

H13.

január 30. hétfõig

Momo személyes Budapest

A MoMo Art Csoport szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt a január 4-én tartandó összművészeti show-ra, ahol a MoMo Személyes Budapest felhívásra beérkezett legjobb alkotásokat mutatják be. Több mint 20 országból, köztük Angliából, Argentínából, Ausztriából, Brazíliából, Bulgáriából, Franciaországból, Indiából, Iránból, Izraelből, Magyarországról, Mexikóból, Németországból, Olaszországból, Oroszországból, Portugáliából, Romániából, Spanyolországból, Szaúd-Arábiából, Ukrajnából és az Egyesült Államokból neveztek alkotásaikkal a művészek saját megfogalmazásukban megjelenítve, hogy ők hogyan látják Budapestet. A MoMo Személyes Budapest összművészeti show keretében az egyes művészeti ágakban – úgymint képzőművészet, fotó, film/videó, irodalom, zene, tánc – érkezett alkotások legjobbjaival személyesen is megismerkedhet a közönség. Az INGYENES online regisztrációhoz keresse fel a www.momoart.hu/registration oldalt, ahol egyszerre 10 személyig terjedően kaphat belépőjegyet.

január 19. csütörtök, 17:00

Tájékoztató az Európai Önkéntes Szolgálatról

Szeretnél világot látni? Érdekelnek más kultúrák? Kipróbálnád magad külföldön? Ismerkedj meg az Európai Önkéntes Szolgálattal a Messzelátó Egyesület tájékoztatóján. Az este folyamán két egykori EVS-önkéntes mutatja be, mi is az Európai Önkéntes Szolgálat lényege. Hogyan lehet bekapcsolódni a programba, mit érdemes átgondolni, mielőtt az ember belevág; mire lehet számítani és milyen meglepetések érhetnek benneteket a projektkeresés és az önkéntes munka során. Alapvető információkat, tippeket és személyes tapasztalatokat osztunk meg veletek, számítunk kérdéseitekre is. A programra a www.messzelato.hu oldalon lehet regisztrálni.

 

Egyházi események.

február 14. keddig

Szegénység (h)arcai

A Katolikus Karitász szeretettel meghívja Önt a kettős jubileumi év alkalmából meghirdetett Szegénység (h)arcai című fotópályázat válogatott anyagából készült kiállítás megnyitójára. A kiállítást megnyitja: Ft. Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója

 

További események.

január 31. keddig

Kiállítás Benyovszky Móric életéről

A magyar történelem egyik legkalandosabb életű egyénisége, az egyik leghíresebb magyar világutazó, hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója, Benyovszky Móric életéről szóló kiállítás 2017. január 31-éig tekinthető meg a Budavári Palotában, az Országos Széchényi Könyvtárban.

február 26. vasárnapig

Léghajók Budapest felett

Mészáros Péter Moha kézzel rajzolt, digitálisan színezett, tus grafikái láthatók a Fiktív Gasztrogalériában. A képek témái a budapesti különleges építészeti elemekkel rendelkező épületek valamint a régebbi korok díszes léghajói. A kiállítás naponta 12 és 24 óra között tekinthető meg.

február 07. keddig

Pázmány Szenior Egyetem

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara idén tavasszal ismét meghirdeti a Pázmány Szenior Egyetem kurzusait, amelyre főként azokat a nyugdíjas érdeklődőket várják, akik bővülő szabadidejükben gyarapítani szeretnék tudásukat. A kar oktatói által tartott irodalmi, kommunikációs, művészettörténeti, történelmi, pszichológiai, politológiai és interdiszciplináris kurzusok egyetemi szintű ismereteket adnak. A program részleteiről a www.btk.ppke.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők. Az előadásokra február 3-ig lehet beiratkozni.

Kapcsolódó tartalmak .