Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Kiemelt események.

február 04. vasárnapig

Józsefvárosi jégpálya

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesz jégpálya a Horváth Mihály téren. A korcsolyapályát a józsefvárosi lakosok díjmentesen használhatják, ezért a szervezők kérik a látogatókat, hozzák magukkal a lakcímkártyájukat vagy a diákigazolványukat. A korcsolyabérlés díja idén sem változik: 140 cm alatt 400 Ft/fő, a fölött 600 Ft/fő. A pályát más kerületekből is látogathatják, 140 cm alatt 400 Ft/fő, a fölött 600 Ft/fő belépődíj ellenében. A korcsolyapálya naponta reggel 8-tól este 20 óráig látogatható.

február 06. keddig

Személyes mandalák

Kálmán László Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész kiállítását Dr. Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója nyitja meg. Kálmán László ötvösművészként és díszlettervezőként is ismert. Eddigi munkái az építészethez és a színházhoz kapcsolódtak: középületek, szállodák, színházak belső tereibe készített egyedi világítótesteket, fém plasztikákat, berendezési tárgyakat.

január 23. kedd, 10:30

Tájékoztató a Budapest Mikrohitel Programról

Józsefvárosi mikrovállalkozásoknak tart ingyenes tanácsadást a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) a közelmúltban indult Budapest Mikrohitel Programról. A BVK munkatársai előzetes bejelentkezés alapján fogadják az érdeklődőket. Jelentkezni a 269-6869 telefonszámon vagy a mikrohitel@bvk.hu e-mai címen lehet.

január 25. csütörtök, 09:00

Álláskereső klub

Álláskereső klubot tart rendszeres jelleggel a Kesztyűgyár. Csütörtökön délelőtt 9:00-12:00 óra között tizenöt számítógép, ingyenes internet hozzáférés és két mobiltelefon használata áll az érdeklődők rendelkezésére. Az ingyenes program segítséget nyújt az aktuális trendhez igazodó önéletrajz írásához, fénykép készítéséhez, szerkesztéshez.

 

Józsefvárosi Galéria.

január 23. kedd, 19:00

Winand Gábor és Elsa Valle

Elsa Valle-Winand Gábor AD LIBITUM ACAPELLA lemezbemutató-koncertje. A népszerű művészházaspár, Elsa Valle és Winand Gábor saját kompozícióit, klasszikus átiratait, feldolgozásait hallhatjuk acapella, vagyis énekelt változatokban. Produkciójuk rendkívül színes, világszínvonalú, s hazai viszonyok között egyedülálló is. A programot A magyar kultúra napja alkalmából rendezik meg.

január 25. csütörtök, 17:30

A Dokk Irodalmi Kikötő felolvasóestje

Várunk mindenkit, aki szeretné, hogy szövegét saját élő előadásban ismerje meg a Dokkra látogató közönség, hiszen az estek hanganyaga elérhető lesz (ahogy már korábbiaké is) a portál Dokk estek naplójára kattintva. Ha mégsem kapna valaki most szót, akkor a további Dokk esteken biztosan sorra kerül mindaz, aki felolvasandó szöveget hoz. A programot A magyar kultúra napja alkalmából rendezik meg.

január 30. kedd, 15:00

Kiegyezés

Dr. Tóth József történész előadása. Haynau rémuralma után közel másfél évtizedig bizonytalan politikai helyzet alakult ki Magyarországon az ún. „passzív ellenállás” jegyében. Bécs sikertelen itáliai és porosz háborúi éltették a második forradalom reményét, ezen dolgozott a Kossuth - vezette emigráció és a hazai illegális ellenállás is. A nyugatról kiszoruló bécsi kormányzat hajlandónak mutatkozott a radikális magyar igényekkel szemben tárgyalni Deák Ferenc ésszerű javaslatairól. Ennek eredményeként – kölcsönös engedmények árán – 1867-ben létrejött a kiegyezés, megszületett az Osztrák-Magyar Monarchia.

 

Kesztyűgyár.

január 24. szerdaig

Festőműhely

Egy hely, ahol megvalósíthatod minden elképzelésed, egy rajzlap és ecset, vagy kréta, olaj, tempera… Csak a képzelet szabhat határt annak, ami benned van! Segítünk kibontakozni hétfőn és szerdán 14 és 18 óra között, valamint kedden 10 és 18 óra között, a Kesztyűgyár Közösségi Házban!

január 24. szerda, 16:00

Yolo

A Yolo, azaz „You only live once”, magyarul „Csak egyszer élsz!” program a közösségi életet, a hasznos időtöltést és a kapcsolatteremtést helyezi a fókuszba. Különlegessége, hogy kifejezetten a 12 év feletti gyermekeket célozza meg, számukra kíván szabadidő eltöltésére alkalmas teret biztosítani. A programban a fiatalok maguk döntenek, hogy filmet néznek, zenét hallgatnak vagy más közösségi elfoglaltságot szeretnének végezni.

január 26. péntek, 16:00

Kesztyűgyári Bolhapiac

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a Kesztyűgyári Bolhapiacon. Ha van olyan ruhája, használati tárgya, amit megunt vagy kinőtt, de még jó és tiszta állapotú, akkor vigye magával és cserélje el.

január 29. hétfõ, 14:00

Felnőtt internet

Ingyenes internetezési lehetőség. 15 gépből álló gépparkkal felszerelt, modern környezetben várunk minden érdeklődőt. Hétfőn 14:00-17:00-ig, és csütörtökön 13:30-16:30-ig a Kesztyűgyár Közösségi Házban.

 

H13.

február 04. vasárnapig

A Nan-Art rajztanoda és grafikai műhely tanítványainak kiállítása

A kiállításon látható lesz egy válogatás az iskola növendékeinek 2017. évben készült munkáiból. A kiállítást megnyitja: Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész, a rajziskola vezető tanára Közreműködik: Konkoly Enéh Kinga.

 

Egyházi események.

február 10. szombat, 18:00

Jótékonysági farsagi estély a Jézus Szíve templom orgonája javára

Az est lehetőséget ad a kötetlen találkozásra, bemutatják a 2017 őszén útjára indított orgonafelújítási projekt eddigi eredményeit, és orgonasíp örökbefogadásra is lesz lehetőség. A vendégeket este hat órától fogadják üdvözlő itallal, majd jezsuita tehetségmustra következik a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium és más jezsuita művek fiataljainak bemutatkozásával. A büfévacsorát követően lehetőség lesz kötetlen beszélgetésre, bemutatják az orgonaprojekt eddigi és soron következő állomásait, valamint multimédiás előadás keretében magát a hangszert, és vezetett sétát is indítanak azok számára, akik szeretnék egészen közelről megismerni a Jézus Szíve Templom orgonáját. Este kilenctől kezdődik az orgonasíp örökbefogadási ceremónia, melynek keretében átadják az örökbefogadási szándékot tanúsító okleveleket. Az estélyre belépőt váltóknak ekkor lesz lehetőségük csatlakozni az örökbefogadók köréhez, oly módon, hogy a támogatás összegébe a megváltott belépőket is beleszámítják. Az estély ezt követően éjszakába hajló farsangi fánk-koncerttel folytatódik, az urbánus tánczenét játszó Kéknyúl jazzfunk együttes, illetve a Hammond-orgonán játszó Premecz Mátyás főszereplésével. Megjelenés: hölgyeknek bordó sálban, uraknak bordó nyakkendőben. A belépők február 4-ig igényelhetők adomány ellenében, személyesen a Jézus Szíve Templom könyvesboltjában, vagy elektronikusan az orgona@jezsuita.hu email címen.

 

További események.

május 01. keddig

Anna|Változatok székely asszonysorsra című időszaki kiállítás a Nemzeti Múzeumban

A rendhagyó tárlatot a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum rendezte meg először 2015-ben. A kiállítás azért is különleges, mivel egy fiktív történetet, életutat a muzeológia nagyon is valóságos eszközeivel dolgoz fel, Anna választásai elé állítva a látogatót is.

január 26. péntekig

Szimonidesz Hajnalka meseillusztrációs kiállítása

A kiállítás megtekinthető 2017. december 11. és 2018. január 26. között, a Központi Könyvtár nyitvatartási idejében. „Számomra a rajzolás meghatározó tevékenység, létforma volt a napi elfoglaltságaim között már kicsi gyerekkoromtól kezdve, mégis amikor pályát kellett választani a szobrászat vonzott leginkább. Az élet azonban úgy hozta, hogy ez nem valósult meg, hanem az illusztrálásban és a festésben kezdtem kiteljesedni. Az évek alatt számos egyéni és csoportos kiállításon vettem részt olajfestményeimmel, de az elmúlt években elsősorban mesekönyveket, művészeti könyveket illusztráltam, és jelenleg is több könyvön dolgozom.” (Szimonidesz Hajnalka)

január 25. csütörtökig

Kovács Kálmán festőművész kiállítása

Kovács Kálmán festőművész, 1956-ban történt emigrációját követően nyugaton vált ismert és elismert festőművésszé. Életművét, ezt a magyar közönség számára eddig ismeretlen, művészettörténeti kontextusban is egyedülálló anyagot először Budapesten a Polgárok Háza mutatja be. A kiállítás fővédnöke: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Védnökök: Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész.

április 21. szombatig

BőrŐrök a fiatalok védelmében

A bőr- és nemigyógyászat bizonyos, a fiatalokat közvetlenül érintő témáit felölelő tájékoztató előadássorozatot indít a Klinika a 10-20 év közötti fiatalok felvilágosítására. Elsősorban a VIII. és IX. kerület középiskoláinak diákjait hívják és várják kísérő tanáraikkal együtt 2018 I. félévében a következő alkalmakra: január 19. (péntek), február 16. (péntek), március 9. vagy 10. (péntek vagy szombat-munkanap), április 20. vagy 21. (péntek vagy szombat-munkanap). További információ a a http://bit.ly/bororok oldalon.

január 27. szombat, 14:00

Írókurzus a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

Mikor szorítsuk kordába fantáziánkat és mikor engedjük szabadjára? Hogyan születik a hétköznapi szavakból irodalmi jelentés? Mennyire legyen egy mű őszinte?Ezekre és más kérdésekre kaphat választ aki ellátogat a kurzus zárórendezvényére, amelyen jelen lesz Szabó T. Anna, Lackfi János és Dragomán György. A program kvízjátékán 5-10 ezer forint értékű könyvutalványok és ajándékkönyvek nyerhetők. Regisztráció: vargal@fszek.hu

Kapcsolódó tartalmak .