Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Egyetemek és főiskolák .

{{poi.url}}

{{poi.nev}}

{{poi.nev}}

{{poi.url}}

{{poi.snev}}

{{poi.nev}}

További Egyetemek és Főiskolák

 

Séta Józsefvárosban .

{{poi.cim}}

{{poi.nev}}

{{poi.nev}}

{{poi.cim}}

{{poi.nev}}

{{poi.nev}}

További nevezetességek Józsefvárosban

 

Helytörténet.

Józsefváros története

A mai Józsefváros az 1720-as években kezdett benépesedni. Az uralkodó háztípust, a földszintes agyagépületeket az 1838-as árvíz elpusztította. Az árvíz után jelentős újjáépítés kezdődött, ekkor kezdtek kialakulni a városias jellegű utcák és középületek. A József körút kiépülése után a millennium évére a főbb utak bérházai is felépültek. Ezek már többemeletes bérházak voltak. A betelepülés, a közlekedés (1866: lóvasút, 1899: villamosvasút) és a gyáripar (főleg vasútépítés - pl. Ganz és MÁVAG - és bérkaszárnya-építés) fejlődésével volt arányos, Józsefváros lakosainak száma 1890-re 91 303 főre nőtt, ami a főváros lakosságának 18,8%-át jelentette.

177 évvel ezelőtt hatalmas árvíz volt

A megáradt Duna óriási pusztítást végzett Józsefvárosban

1838. március 13-án lépett ki medréből Pest-Budánál a Duna. A jeges áradás áttörte a korábban emelt ideiglenes gátat, a víz elöntötte az akkor még külvárosnak számító Teréz-, Ferenc- és Józsefvárost is. A pusztítás hatalmas volt. A kerületekben a korabeli vízállásra több helyen táblák is emlékeztetnek.

Évforduló

Ötven éve robbantották fel a Nemzeti Színházat a Blaha Lujza téren

Ötven évvel ezelőtt, március 15-én robbantották fel a Nemzeti Színház Blaha Lujza téri épületét. Az évforduló alkalmából megemlékezést tartottak pénteken este a Nemzeti Színház parkjában, a régi Nemzeti lerombolt homlokzatát idéző szobornál.

Ludovika volt, van és lesz

Történelmi emlékhely lett a Közszolgálati Egyetem főépülete

Történelmi emlékhellyé nyilvánították a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főépületét, ismertebb nevén, a Ludovikát. Az eseményen emlékoszlopot leplezett le Hende Csaba honvédelmi miniszter és Prof. Dr. Patyi András, az egyetem rektora, köszöntőt mondott Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, és jelen volt Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke.

Az 1838-as árvíz

175 éve pusztult el a városrész kétharmada

Minden idők legmagasabb vízszintjével tetőzött a Duna 2013. június 9-én. Az árhullám rengeteg kárt okozott a folyó mindkét partján, de nem veszélyeztette Józsefvárost. Ám 175 évvel ezelőtt nem így történt.

„Ezt látni kell!”

Zongoragyár Józsefvárosban

Érdekes, meglepő képeslapot talált Pongrácz Erzsébet, a helytörténeti tanács tagja. Nyomban el is küldte a színes nyomatot részemre, hogy továbbítsam az érdeklődőknek.Most itt közzétesszük. Kerekes Pál írása.

Országos Üvegfestészeti Intézet

Józsefvárosban készültek templomaink színes ablakai

A Kiegyezés (1867) után, a fejlődni akaró országban hatalmas építkezések indultak meg. Mai nagyvárosaink, és persze elsősorban Budapest, középületeinek nagy része ebben a korszakban épült. A városházák, színházak, templomok tervezésénél, kialakításánál nagy hangsúlyt fektettek a megrendelők az esztétikai szempontokra is. Új mesterségek sora alakult ki, vagy született újjá: kőfaragók, épület-festők, épület-szobrászok nemzedékei kaptak munkát a Monarchia időszakában. Ilyen új szakma, mai szóval élve, jellegzetes iparművészeti ágazatként jelent meg az üvegfestészet is. Ez gyakorlatilag többnyire a hatalmas homlokzati üvegfelületek, vagy templom-ablakok dús színezését jelentette. Gyakori volt az ajtók üveg-elemeinek mázolása is. Kerekes Pál írása.

';

A Helytörténet rovat további hírei

 

Híres Józsefvárosiak .

1999-2015

Józsefváros kitüntetettjei

Józsefváros kitüntetettjei

{{wiw.elt}}

{{wiw.titulus}} {{wiw.nev}}

{{wiw.foglalkozas}}

{{wiw.nev}}
{{wiw.nev}}

{{wiw.elt}}

{{wiw.titulus}} {{wiw.nev}}

{{wiw.foglalkozas}}

További Híres Józsefvárosiak

 

Egyházak .

{{poi.url}}

{{poi.snev}}

{{poi.nev}}

{{poi.url}}

{{poi.nev}}

{{poi.nev}}
 

Józsefváros képekben .

{{gallery.cim}}

{{gallery.cim}}

További képgalériák