Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nagyobb teret a múltnak!

"A helytörténet nemcsak múlt-búvárkodás, a városmarketing része"

2011. június 03. péntek

Immár két ülést tartott a Józsefvárosi Helytörténeti Tanács május 16-án, hétfőn. A tanácskozást megnyitó Zentai Oszkár képviselő, bizottsági elnök hangsúlyozta: Józsefváros új városi arculatának fontos része a kerület emlékeinek, értékes hagyományainak megismerése és megismertetése.

A meghívottak között egyaránt vannak régi, sokciklusos képviselők, több civil szervezet megbízottjai, szakkönyvek szerzői, média-munkatársak. A hozzászólók elmondták: Józsefváros elképzelhetetlenül gazdag múlttal rendelkezik, ennek föltárása, bemutatása nemcsak fontos feladat, hanem egyben kötelező tiszteletnyújtás is a korábban itt élt emberek alkotó munkája előtt. A résztvevők helyeselték, hogy a Józsefváros honlapja lehetőséget biztosít a jövőben helytörténeti írások közzé tételére. Elhangzott, hogy ne csak írások kerüljenek fel a honlapra, hanem fotók, hang- és videofelvételek is.

Az ülésen három ajánlást fogalmaztak meg a polgármester részére:

1. A Józsefvárosi Napok keretében legyen egy helytörténeti rendezvény is, ahol bemutathatják gyűjteményüket, megőrzött dokumentumaikat a kerület idősei a fiatalabb korosztályok részére.

2. A tanácskozás résztvevői összegyűjtik utcanév-változási javaslataikat, és azt megfontolásra ajánlják a testületnek továbbítás végett a főváros döntéshozói részére. Elhangzott, hogy a nem józsefvárosi kötődésű neveket inkább helyi hírességek után kellene elkeresztelni.

3. Egyértelműen megfogalmazódott: más kerületek mintájára nagyon hasznos lenne, ha a Józsefváros újság két-három havonként helytörténeti mellékletet szerkesztene és adna ki.

Az eredeti napirendnek megfelelően többen kitértek egy közelgő évfordulóra: ismét itt van június 3., a trianoni emléknap. Ez egy olyan része történelmünknek, amellyel még keveset foglalkoztunk az utóbbi húsz évben, talán a szocializmus elhallgató politikájának szerencsétlen örökségeként. Ezen is változtatni kellene, és a kerületi emlékeket felkutatni a tragikus eseményhez kötődően. Többen említettek is konkrét példákat: például az úgynevezett Tanácsköztársaság elleni felkelés kerületi vonatkozásait.  De szólni kell a Trianon nyomán Budapestre menekült családok hányattatásiról, máig ható szenvedéseiről is.

Az ülés végeztével a részvevők egyetértettek abban, hogy az önkormányzat honlapján jelenjen meg egy felhívás arra vonatkozóan, hogy minél többen küldjenek be közlésre írásokat, gyűjteményeket, dokumentumokat.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben