Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Évtizedeken át a Százados úti művésztelepen alkotott

Elhunyt Bohus Zoltán szobrász, a nemzet művésze

2017. november 23. csütörtök

Életének 76. évében elhunyt Bohus Zoltán Kossuth-díjas szobrászművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A több mint négy évtizede a Százados úti Művésztelepen alkotó Bohus Zoltán 2017 márciusában vehette át a Józsefváros díszpolgára címet.

„Bohus Zoltán több évtizeden keresztül oktatta a művészeket a néhai Iparművészeti Egyetem, ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanáraként. Azon kevés magyar művészek közé tartozott, akiknek alkotásaival találkozhatunk mind a magyarországi, mind a nyugat-európai és az amerikai múzeumokban, magángyűjteményekben. Rendszeresen részt vett különböző európai és amerikai szimpozionok munkájában, művészetét számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazták” – méltatta az alkotót a Magyar Művészeti Akadémia, amelynek Bohus Zoltán rendes tagja volt.

Bohus Zoltán 1941. december 21-én született Endrődön, 1961 és 1966 között végezte el a budapesti Magyar Iparművészeti Főiskola díszítő-festő szakát Z. Gács György tanítványaként, majd önálló művészként dolgozott. Budapesten, Józsefvárosban rendezte be műtermét a Százados úti Művésztelepen, ahol négy évtizeden át alkotott.

„A szakmai indulásomban nagy segítség volt, hogy ebben a helységben dolgozhattam, és azóta is itt alkotok” – nyilatkozta Bohus Zoltán szerkesztőségünknek, a Százados úti Művésztelepen adott videóinterjújában 2016 januárjában. „Némelyik művésztelep esetében, mint a szolnoki vagy a szentendrei, egy-egy szellemi koncepció alapján álltak össze a művészek. Itt ez sose volt, itt mindig véletlenszerűen kerültek a művészek egymás mellé” – mesélte a több mint négy évtizede Józsefvárosban alkotó művész. 

Bohus kezdetben zománc- és ötvösművészettel, szobrászati feladatok megoldásával foglalkozott, az 1970-es évek közepén fordul érdeklődése az üveg felé, de akkor még számos fémszobrászati alkotás is született műhelyében. Üvegművészeti munkássága révén a nemzetközi áramlatokkal párhuzamosan a magyar üvegművészet új ágazata bontakozott ki.

A Józsefvárosi Galériában 2014-ben nyílt kiállítása a Százados úti művésztelep alkotóinak, ahol Bohus Zoltán művei is megtekinthetők voltak, ugyanebben az évben önálló tárlattal is bemutatkozott a Galériában, Térképzetek címmel. A már idézett interjúban a művész kifejtette: újabban a megcsiszolt kész üvegtárgyakat már eleve úgy tervezte meg, hogy azok alulról megvilágíthatók legyenek. „Ez a hátsó-oldalsó-felső megvilágítással szemben új lehetőséget ad, előre meg lehet határozni a fény játékát, mozgását. A cél, hogy a fény által kihozhatók legyenek azok a belső plasztikai és olykor festői lehetőségek, amelyeket a kompozíció során próbálok az alkotásban elrejteni” – mesélte a videóinterjúban az alkotó.

Bohus Zoltán átveszi a díszpolgári címet 2017. március 18-án Kocsis Máté polgármestertől

Bohus Zoltán 1984-ben Munkácsy Mihály-díjat, 1991-ben a pécsi kisplasztikai biennále nagydíját kapta, majd 1997-ben a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze lett. 2012-től a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt. 2014-ben kapta meg a Kossuth-díjat, ugyanabban az évben a nemzet művészévé választották. Józsefváros önkormányzata 2017 márciusában a Józsefváros díszpolgára címet adományozta a művésznek.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben