Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A KÖZMEGHALLGATÁSON KIDERÜLT: NEM LESZ TŰCSEREPROGRAM, ÚJ LAKÁSKONCEPCIÓ VISZONT IGEN

Lakhatás és köztisztaság foglalkoztatja a kerületieket

2020. január 08. szerda

A nyilvános lakossági fogadóórák után a december 19-i közmeghallgatáson is lehetőséget kaptak a Józsefvárosban élők, hogy a polgármestert, az alpolgármestereket és az adott témákban jártas szakértőket kérdezzék közügyekről. A három óra alig volt elég arra, hogy mindenki szóhoz jusson, panasz, kérés és problémafelvetés még mindig van bőven.

Előre rögzített témákban lehetett kérdezni az illetékeseket, illetve a meghallgatás előtt írásban is, amelyre a kérdezők szintén írásban kaptak választ. Ezeket a www.jozsefvaros.hu honlapon el is lehet olvasni, a válaszokkal együtt. Főként a lakhatás és a köztisztaság, a közterek állapota foglalkoztatta a jelenlévőket. A kérdésekre az önkormányzat képviselő-testülete igyekezett minél több konkrétummal válaszolni.

 

Lakhatás

Sokakat érdekel, hogy mi lesz az önkormányzat tulajdonában lévő 1000–1500 lakás sorsa, kik és hogyan pályázhatnak rá, mi dönt az elbíráláskor. A lakásállomány felmérése jelenleg is zajlik, és amint ez megtörtént, igyekeznek majd egy, az eddiginél sokkal nyitottabb pályázatot kiírni, ahol többen kapnak esélyt. Való igaz, hogy rengeteg lakás áll üresen, ezek viszont sok esetben lakhatatlanok vagy életveszélyesek, így a felújításukról is gondoskodni kell. A la­kásügynökség koncepcióját most dolgozzák ki, a tavaszi képviselő-testületi ülésre már konkrét javaslatokat visznek erről. Az önkényes lakásfoglalók és a bérleti viszonnyal visszaélők esetében olyan megoldásra törekednek a döntéshozók, amely valamilyen formában törvényesíti a jelenlegi állapotokat. De amennyire csak lehet, emberséges eljárásokat szeretnének, gyermeket például nem tesznek utcára.

 

Köztisztaság, közvilágítás, közterületek állapota

Többen felhozták a hajléktalan emberek megoldatlan problémáját. Valaki azt is megfogalmazta, hogy mintha a többi kerület cserben hagyná Józsefvárost ezzel a gonddal. Elhang­zott az is, hogy a hajléktalanszállók többnyire koszosak, tele vannak csótánnyal, poloskával, kevés a férőhely, de legfőképpen jobb felügyeletre lenne szükség az állandó verekedések elkerülése érdekében, hiszen így a dolgozó hajléktalanok sem tudják nyugodtan kipihenni magukat. A kerületvezetés jelezte, hogy ismerik a kérdés köztisztasági oldalát, de igyekeznek az alapvető emberi jogokat is tiszteletben tartva eljárni. Felmerült a parkokban működő nyilvános WC-k kérdése is. Ezek közül sok még nincsen megnyitva, a többit pedig a kiírás szerint gyerekes családoknak és gyerekeknek tartják fenn, pedig ha a hajléktalan emberek is használhatnák őket, ezzel növelhető lenne a közterek tisztasága.

Többen kifogásolták az újonnan épült játszótereket, ezek közül is a Német utcait, ahol a különféle zajokat adó játékok zavarják az környező házakban élők nyugalmát, továbbá nem rendelkeznek árnyékos résszel, így nagy melegben élhetetlenek. Ezeket sorra átnézik, igyekeznek a hangos játékokat lecserélni, a játszótereket pedig fásítani vagy egyéb módon árnyékolni.

 

Szociális ügyek, közbiztonság

Mindenkit megnyugtattak, hogy a Turay Ida Színházba érvényes, helyi lakóknak járó kedvezmény továbbra is él, sőt, a kedvezményt adók köre az Erkel Színházzal bővült. Az évad végétől további budapesti színházakkal is szeretne megállapodni a vezetés a kedvezményes jegyekről.

A nyugdíjasok 8000 forintos év végi juttatásának kifizetése továbbra is zajlik. Mindenki türelmét kérik az önkormányzati dolgozók, akik hétvégente túlórában bérszámfejtik a kifizetéseket. A január 7-i állás szerint a mintegy 12 ezer érintettől beérkezett 6000 kérelemből 1674-et dolgoztak fel és fizettek ki.

Szóba került a tűcsereprogram is. Pikó András polgármester elmondta, hogy tiszteletben tartja a józsefvárosiak kérését, így nem indítja újra a Kék Pont Alapítvány egykori programját.

Az önkormányzat 18 millió forintért rendelt térfigyelő kamerákat, melyekre a társasházak pályázhatnak. Eddig csak 4–5 ház jelentkezett, várják a további pályázókat.

 

Fejlesztések, beruházások

A közterek felújítása és átalakítása sokszereplős és összetett kérdés, melyben mindenki véleményét meg kell hallgatni, és minden fontos szempontot érvényesíteni, mondja a kerü­letvezetés. Februártól párbeszéd indul a Blaha Lujza tér és több utca, tér felújításáról. A cél olyan megoldást találni, ami figyelembe veszi mind az autósok, mind a gyalogosok érdekeit, emellett tekintettel van a klímavészhelyzet miatt egyre melegedő városra, és lehetőleg minél több zöldterülettel vagy árnyékkal szolgál a lakóknak.

 

Fotó: Huszár Boglárka

Szöveg: Ádám Judit

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben