Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Készül a 2020-as költségvetés, új helyet keresnek a palotanegyedi idősklubnak

Van remény a konstruktív együttműködésre

2020. január 09. csütörtök

Össze fogunk szokni – mondta a Fidesz-KDNP frakció tagjainak a 2019-es év utolsó testületi ülésén Pikó András polgármester, miután az ellenzékbe szorult képviselők a vezetési stílusa miatt kritizálták.

Látszott némi remény a két oldal együttműködésére az ülésen, a csatabárdot azonban korántsem ásták el: az adok-kapok folytatódott. A maratoni ülésen elfogadták a 2020-as átmeneti költségvetési tervet, valamint több, a humán szolgáltatásokkal kap­csolatos előterjesztést is.

Kezdésként bejelentették megalakulásukat a képviselőcsoportok. Az összefogás-pártiak Közösen Jó­zsefvárosért néven mutatkoztak be, Sátly Balázs vezetésével. A frakció tagjai: Balogh István Lajos, Camara-Bereczki Ferenc Miklós, Czeglédy Ádám, Dr. Erőss Gábor, Hermann György, Könczöl Dávid, Stettner István, Szarvas Koppány Bendegúz, Szili-Darók Ildikó és Veres Gábor. A Fidesz-KDNP frakció vezetője Vörös Tamás lett, a tagok pedig: Egry Attila, Dr. Ferencz Orsolya, Dr. Juharos Róbert, Sántha Péterné, Dr. Szilágyi Demeter.

Az átmeneti költségvetést – egy pont kivételével – egyhangúan elfogadták a képviselők. Sátly Balázs beszámolt arról, hogy a 2020-as költségvetés tervezése folyamatban van, azt február 15-ig – a törvényben meghatározott módon – beterjesztik, az átmeneti költségvetés pedig addig is biztosítja az önkormányzat zavartalan működését, illetve a még az előző ciklusban elindult programok folytatását. A Fidesz-frakció mégis kifogásolta, hogy nem készült el 2019 végére az idei büdzsé terve. Juharos Róbert szerint „az új vezetés egyik legfontosabb mérföldköve az első költségvetés előkészítése”. Szerinte túl sok energiát pazarolt a vezetés a „hektikus és hisztérikus, esetenként nárcisztikusnak tűnő pótmunkára”, „sajtópaláverre” az elmúlt hónapokban. Elismerte ugyanakkor, egy új képviselő-testületnek időre van szüksége ahhoz, hogy átlássa az önkormányzat működését és felelős döntéseket tudjon hozni. Kiemelte, hogy a Fidesz-KDNP frakció kész az együttműködésre a témában.

Az előző polgármester, Sára Botond szabadságmegváltása ismét előkerült. A témában parázs vita alakult ki, némiképp feleslegesen: a szabadságmegváltást ugyanis törvény írja elő, megvonni azt önkormányzati szinten nem lehet, bár az időközben a jegyző vezetésével lefolytatott belső vizsgálat megállapította, hogy a korábbi polgármester szabadságának kiadására vonatkozó jogszabályokat nem tartották be. Vagyis a helyzet a következő: „a jogszabályt akkor is végre kell hajtani, hogyha a jogszabály végrehajtásának a feltételéül meghatározott szabályrendszert egyáltalán nem tartják be”.

Hogy a két politikai oldal kész a konstruktív együttműködésre a kerület(iek) érdekében, arra a palotanegyedi idősek klubjáról szóló napirend adott reményt. A korábban kijelölt, részben már fel is újított helyiségről kiderült, hogy mégsem felel meg a célnak, így új épületet kell keresni az intézménynek. Egyetértés volt abban, hogy a történteket ki kell vizsgálni, ahogy abban is, hogy a szociális ellátást mielőbb meg kell oldani egy másik helyszínen, melyet várhatóan a következő testületi ülésen jelölhetnek ki.

Elfogadták az ülésen a képviselők azt is, hogy 2020-tól egyes nevelési-oktatási intézmények egészségügyi ellátását a József-városi Szent Kozma Egészségügyi Központ vegye át, vala­mint az új közművelődési megállapodást, ami a Magyar Állami Operaházzal és az Erkel Színházzal köttetett, melynek értelmében bővül a színházlátogatási kedvezmények köre.

 

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia

Fotó: Ványi Ákos

*

 

A testületi ülés kezdetén Juharos Róbert kardként rántotta elő és nyújtotta át a polgármesternek az asztala alatt lapuló észak-koreai zászlót, kijelölve ezzel egy újabb háborús övezetet. A józsefvárosi Fidesz-KDNP így tiltakozott az ellen, hogy a Józsefváros újság előző számában szerintük „észak-koreai szinten” cenzúrázták a képviselőjükkel, Dr. Ferencz Orsolyával készült interjút. Az igazság az, hogy – miként az előző számban, az interjúval egyszerre megjelent írásában a megbízott főszerkesztői poszttól év végéig vállalt feladatát elvégezve búcsúzó Tóth Ákos is leírta – a Fidesz-KDNP politikusa nem személyesen adott interjút, hanem az utolsó pillanatban, lap­zárta idején küldte vissza írásban a válaszait, melyeket a terjedelmi korlátok miatt muszáj volt rövidíteni, és a visszakérdezés lehetőségének hiánya miatt szerkesztői megjegyzésként kellett reagálni a képviselő olyan állításaira, ame­lyek nem feltétlenül feleltek meg a valóságnak.

L.T.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben