Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Megalakult a JÁSZER

Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer

2013. október 15. kedd

„Bűnmegelőzés és áldozatsegítés Budapesten, Józsefvárosi modellprogrammal” – ez a címe annak a nyertes pályázatnak, amelyet a fővárosi kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és Józsefváros önkormányzata közösen valósít meg. A kétéves projekt fontos állomásaként október 8-án megalakult az az együttműködési rendszer, amely a program lezárása után is a folyamatos konzultáció szerve lesz.

A Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer, röviden JÁSZER hármas célja: a bűnmegelőzés, az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés.

Zentai Oszkár, a kerületi Humánszolgáltatási Bizottság elnöke úgy véli: a fővárosi és a kerületi szervezetek, hatóságok együttműködésének köszönhetően egy olyan kooperációs hálózat jöhet létre, amely hatékonyan segíthet a bajbajutottaknak. Az önkormányzati képviselő szerint az áldozatsegítés kötelesség. "El kell érnünk, hogy ne az szégyellje magát, aki áldozatul esett egy bűncselekménynek, hanem aki elkövette azt” - mondta a bizottság elnöke.

Az alakuló ülésre meghívták a kerületi rendőrkapitányság vezetőjét, a polgármesteri hivatal, és a kerületben működő egyházak és szociális intézmények azon munkatársait is, akik a bűncselekmények áldozatain segíthetnek, vagy közreműködhetnek annak megelőzésében, hogy a józsefvárosi lakosok áldozattá váljanak. Bemutatkoztak a projekt irányítói. Dr. Pálvölgyi Ákos, az Igazságügyi Szolgálat vezetője azt hangsúlyozta, hogy ha kedvezőek lesznek a józsefvárosi tapasztalatok, akkor azokat a többi kerületben is hasznosítani fogják. 

Dr. Vojnovics Ibolya, a szolgálat Áldozatsegítő Osztályának vezetője mutatta be a programot, részletezve a folyamatosan megtartott csoportfoglalkozásokat (egészségügyieknek, rendőröknek, polgárőröknek, szociális munkásoknak stb.), illetve a különböző konfliktuskezelési és önvédelmi technikák elsajátítását célzó lehetőségeket. Oláh László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője a rendőrképzés fehér foltjaként beszélt az áldozatsegítésről.

A program egyik célja ennek pótlása a rendőröknek tartott továbbképzések, tréningek révén. A másik oldalon a lakosság felvilágosítását szolgálják azok a már elkészült prospektusok, amelyek a leggyakoribb hétköznapi bűncselekmények (rablás, zsebtolvajlás, besurranás, kerékpárlopás, gépjárműfeltörés, trükkös tolvajlás) kivédésére, elkerülésére adnak tanácsot.

 

A programhoz kapcsolódó videók