Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Bűnmegelőzés és áldozatvédelem

Kocsis: Több tennivalónk van, mint más kerületeknek

2013. március 26. kedd

Közös bűnmegelőzési és áldozatsegítési projektet indított Józsefváros Önkormányzata Budapest Főváros Kormányhivatalának Igazságügyi Szolgálatával és a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal. A projektnyitó sajtótájékoztatón Kocsis Máté polgármester kiemelte, Józsefvárosban közel 35 ezer idős ember él, akik potenciális áldozatai lehetnek egyes bűnözői csoportoknak.

Közös bűnmegelőzési és áldozatsegítési projektet indított Józsefváros Önkormányzata Budapest Főváros Kormányhivatalának Igazságügyi Szolgálatával és a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal. A projektnyitó sajtótájékoztatón Kocsis Máté polgármester kiemelte, Józsefvárosban közel 35 ezer idős ember él, akik potenciális áldozatai lehetnek egyes bűnözői csoportoknak. Józsefváros a helyszíne annak a bűnmegelőzési és áldozatvédelemi programnak, amely a mostani rendszernél jóval komplexebb és hatékonyabb módon igyekszik megelőzni, hogy a lakosság bűncselekmények áldozatává váljon, illetve hatékonyabbá tenni a már áldozattá váltak sérelmeinek kezelésére létrehozott ellátórendszert.  

Budapest Főváros Kormányhivatalának díszterme adott otthont a konferenciának

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség TÁMOP pályázati felhívásán Józsefváros Önkormányzata nem egyedül pályázott. A főpályázó Budapest Főváros Kormányhivatala volt, konzorciumi tagként Budapest Rendőr-főkapitánysága vett részt a pályázatban. A támogatás összege közel 119 millió forint. Ebből Józsefváros Önkormányzata 19,7 millió forintot nyert. A projekt egy konferenciával egybekötött sajtótájékoztatóval indult, ahol Kocsis Máté hangsúlyozta a legtöbb bűncselekmény áldozata idős ember, ezért Józsefváros számára kiemelten fontos ez a program, hiszen a kerületben közel 35 ezer idős embere él. Józsefváros modellprogramjában a veszélyeztetetteknek tréningeket, előadásokat tartanak, a munkába pedig bevonják az állami és civil szervezeteket is. Kocsis Máté megjegyezte, büszke arra, hogy Józsefváros a "jégtörő hajója" lehet egy ilyen típusú közös munkának.

 

Kocsis Máté, Józsefváros polgármesztere beszédet tart a konferencián

A polgármester hozzátette, az elmúlt két évben a közbiztonság javítása érdekében számos változás történt a kerületben. Józsefváros Önkormányzata bővítette a térfigyelő kamerarendszert, mobil rendőrőrsöt hozott létre a Diószeghy Sámuel utcában. A kerület vezetése továbbá új technikai eszközöket, autók szerzett be az önkormányzat működtetésében álló közrendvédelmi cégeknél és a rendőrségnél, valamint támogatja a készenléti rendőrség munkáját. Tavaly megalakult a Józsefvárosi Polgárőrség is. A technikai beruházások azonban nem elegendően azoknak az embereknek, akik már áldozattá váltak. Javítani kell a biztonságérzetüket is- mondta Kocsis Máté. 

Pesti Imre köszönti a konferencián megjelenteket

Pesti Imre budapesti kormánymegbízott a sajtótájékoztatón elmondta, az Európai Unió 2006-os áldozatvédelmi irányelvi azonosak az alaptörvényben foglaltakkal. Hozzátette, a három együttműködő partner igyekszik mindent megtenni a fizikai és morális kárt szenvedettek megsegítéséért.   Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya megjegyezte, többnyire a rendőrök találkoznak először a sértettekkel, így nagy a felelősségük a helyzet kezelésében. A 28 millió forintos pályázati forrásból a rendőrök továbbképzése mellett tájékoztató brosúrákat és közterületi plakátokat helyeznek ki Józsefvárosban. 10 kisfilmet is készítenek, amelyeket iskolai vetítések mellett videómegosztó portálokon is közzétesznek majd. Tóth Tamás kiemelte: bízik abban, hogy az iskolákban tartott interaktív előadások nyomán kevesebb diák válik sértetté.  

A programhoz kapcsolódó videók

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben