Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Átadták a Sétány második ütemét

A Corvin Sétány a kerület megújulásának zászlóshajója

2013. október 29. kedd

Ha van politikai kurzusokon átívelő városrehabilitációs projektje a kerületnek, akkor a Corvin Sétány az – mondta Kocsis Máté a promenád második ütemének átadásán. Futó Péter, a Futureal Csoport elnöke hozzátette, az elmúlt 7 évben 280 ezer négyzetméteren építkeztek, ezzel párhuzamosan pedig a tágabb környéken is homlokzat-felújítások, közműcserék voltak, utak újultak meg.

 

Kocsis Máté a józsefvárosi megújulás zászlóshajójának nevezte a Corvin-negyed városrehabilitációs programot, ami abból a szempontból is egyedinek számít, hogy politikai kurzusokon átívelő. A polgármester köszönetet mondott a beruházónak a 150 millió forint értékű közérdekű felajánlásért, amelyből a közterület újabb része újult meg.

Szólt arról is, hogy az önkormányzat, mint a közterület fenntartója és kezelője jó gazdája lesz az adománynak és a jövőben is elkötelezett marad a városrész rehabilitációja iránt. Kocsis Máté úgy vélte: a Corvin Sétány erősíti a Józsefváros megítélését, gazdasági vonzerejét, ingatlanárait, s jelentős lépés volt a "40 éves megítélési átokkal" szemben folytatott küzdelemben is.

Futó Péter, a Futureal Csoport elnöke felidézte, hogy a helyszínen korábban egy-, legfeljebb kétemeletes házak álltak, ahol a folyosó végén volt a WC és a lakások átlagmérete 23 négyzetméter volt. A helyi önkormányzat által kidolgozott rehabilitációs tervet méltatva sikeresnek nevezte a 22 hektáros terület egységes megújítását. A koncepció kialakításában világhírű építészek, a Rév8, és velük együtt több külföldi és magyar egyetemista vett részt.

Futó Péter kifejtette: a megépült 34 ezer négyzetméteres pláza napi 20 ezer látogató fogad, a meglévő 44 ezer négyzetméternyi irodaterület pedig hatezerrel bővül. Jelezte: az 1200 lakásban mintegy 3000-ren élnek, kulturális és sportfunkciók települtek a környékre és rövidesen megjelenik a kutatásfejlesztés is.

Sokszor kérdezik tőlem az itt lakók, hogy mikor indul a III. ütem. Én mindig megnyugtatom őket, hogy a Corvin sétány rendületlenül épül tovább – kezdte beszédét Soós György a Corvin negyed önkormányzati képviselője. Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a munkában és közösen hozták létre Közép-Európa legnagyobb városrehabilitációját.

Komássy Ákos szocialista önkormányzati képviselő szerint nagy értéke a kerületnek, hogy egy új városközpont jött létre. Egy csodálatos új városnegyed született, amely húzza magával egész Budapestet.  

Görög Áron Konstantin, a Cordia marketing igazgatója hangsúlyozta, hogy több mint 1000 lakás és az üzletek felének eladásán, illetve bérbeadásán van túl a projekt. Sok ígéret hangzott el a fejlesztés elindulásakor, melyekből rengeteg már most teljesült is. Az eladott lakások közel 20%-a külföldi (pl. orosz, iráni, spanyol, vagy izraeli) vevőre talált, ami véleménye szerint mutatja a projekt nemzetközi elismertségét is. Év végén egy újabb, 227 lakásos társasház fejlesztése indul meg a mai Grund elnevezésű vendéglátóhely helyén, ami a tervek szerint 2015 harmadik negyedévére készülhet el.

A projekt a Park Residence nevet viseli majd, mivel a legnagyobb zöldterületi arány ennél a projektnél lesz. A fejlesztést, előrehaladott tárgyalásoknál járó, banki finanszírozásból igyekeznek elindítani, ami nagy fegyvertény, ismerve a hazai befektetési környezetet. Érdekesség, hogy a Futureal új irodaházát saját tőkéből kezdi el megvalósítani, vagyis úgy látszik, hogy egy kisebb lakóprojekt már erősebb bizalmi lábakon áll, mint egy irodafejlesztés, legalábbis a finanszírozók részéről.