Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Újabb tabu dőlt meg

Megújult a Teleki téri piac

2013. július 02. kedd

Egy újabb tabu dőlt meg Józsefvárosban a Teleki téri piac újjáépítésével. A közel félmilliárd forintos beruházást az önkormányzat hitel felvétele nélkül, saját forrásból biztosította. Az előzetes terveknek megfelelően 2014 tavaszától már igényes környezetben és megfizethető árakon vásárolhatnak a lakosok az új piacon. A környező épületek, utak mellett teljesen megszépült a Teleki tér is.

 

Az elmúlt több mint két évtizedben nem volt példa arra Budapesten, hogy a helyi önkormányzat felújít, újjáépít egy piacot, a bérleti díjakon azonban nem változtat. Nem volt példa arra sem, hogy egy ilyen jelentős beruházás kapcsán olyan ellenzéki többségű bírálóbizottság álljon fel, amely maradéktalanul érvényesítheti a saját szempontjait. Józsefváros vezetése 2010-ben döntött úgy, hogy felújítja a leromlott állapotú, bűntanyaként működő 60 éves piacot.

Az újjáépítéshez szükséges hiányzó forrást Józsefváros önkormányzata úgy biztosította, hogy felosztotta a régi piac telkét, és egy részét egy külső ajánlattevőnek értékesítette. A pályázaton a Lidl Magyarország nyert, így ők nyithattak üzletet a megújult piac mellett. A nyertesnek szigorú feltételeknek kellett eleget tennie, így például kizárólag az önkormányzattal együttes tervek alapján építhetett, és figyelembe kellett vennie a piac hagyományait, a szolgáltatásokat igénybevevők körét és igényeit, valamint a jelenlegi, az elsősorban élelmiszerkereskedelmi funkciók megtartását.

Az új piac megvalósításának tervét úgy dolgozta ki Józsefváros önkormányzata, hogy a négyzetméterárak ne változzanak. Amíg épült az új piac, az önkormányzat egy ideiglenes helyszínt jelölt ki az árusok részére a szomszédos Karácsony Sándor utca és a Szerdahelyi utca sarkán álló telken. Az új Teleki téri piac 2014 májusától várja a vásárlókat, ezen a telken pedig azóta parkoló működik, elsősorban a piacon vásárlók érdekében.

A piac kivitelezésére kiírt nyílt közbeszerzési eljáráson a FK-RASZTER Zrt. munkája került ki nyertesen. A kivitelezői szerződést ünnepélyes keretek között írta alá Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere a kivitelező cég képviselőjével, Kalmár Lászlóval, az új piac üzemeltetőjével, a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat igazgatójával, Ács Péterrel és a vásárlók nevében Bene Károlynéval. A rendezvényen az aláíró felek mellett az ideiglenes piac bérlői és az őstermelők is jelen voltak.

 

Nem csak a piac újult meg, de a környezete is. A Magdolna Negyed Program III. ütemének köszönhetően 3,8 milliárd forintból valósul meg a piac szomszédságában található városrész rehabilitációja. A piac újjáépítése, a környező házak és utak felújítása után, a Teleki téri park is megújult – megtervezésébe egyedülálló módon a helyi lakosokat is bevonta a józsefvárosi önkormányzat –, és méltó emlékművet kapott a tér névadója, gróf Teleki László is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben