Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Csak szívvel-lélekkel érdemes csinálni”

Csősz Katalin mesél a védőnői hivatásról

2018. július 23. hétfő

Csősz Katalin, a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ területi vezető védőnője immár harminc éve dolgozik a kerületi gyermekekért és családokért. Józsefvárosban nőtt fel – tizennégy éves koráig élt itt szüleivel –, és főiskolai gyakorlatát is az Auróra utcai szakrendelőben töltötte. Odaadó, lelkiismeretes munkájáért az idei évben Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült – ennek kapcsán beszélgettünk hivatásáról és ambícióiról.

Az egészségügyi hivatás valószínűleg a génjeibe volt kódolva, hiszen édesanyja a már megszűnt Balassa János kórházban – ma Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar – dolgozott harmincnégy évig, édesapja pedig orvosi műszerész volt. „Amikor gondolkodni kellett, hogy hova tovább, akkor szempont volt, hogy ne legyen benne matek” – jegyezte meg nevetve, hozzátéve, hogy mindenképpen emberekkel – leginkább gyerekekkel – szeretett volna foglalkozni, olyan területen, ahol a megelőzésen van a hangsúly. Jelenlegi munkája előtt huszonöt évig iskolai védőnőként dolgozott, így amikor kezdte, alig volt idősebb a tanulóknál, ami miatt szívesen fordultak hozzá tanácsért, segítségért.

Csősz Katalin a kerületben nőtt fel, tizennégy éves volt, amikor elköltöztek. „Évekkel később éppen ide, a Szent Kozmába osztottak a főiskolán gyakorlatra, mintha vonzana a kerület. Egészségügy és Józsefváros, ez a sorsom” – mesélte. Diplomája megszerzése után rögtön fel is vették az intézménybe, ahol ma már területi vezető védőnőként dolgozik. Ő tartja a kapcsolatot a szociális intézményekkel, a társszakmák vezetőivel, összefogja a hozzájuk kapcsolódó szervezeteket. Fontos feladatuk, hogy minden családokat érintő intézkedésről, lehetőségről tudjanak – mint például az óvodai tisztasági csomag ingyenessé tétele, vagy az újszülötteknek járó utalvány és babacsomag – és közvetítsék a szülők felé. A védőnő munkája mellett szakmai cikkeket ír több újság számára, tagja a Védőnői Szakmai Kollégiumi tanácsnak, valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Védőnői tagozat vezetője. Áldozatos munkájáért az idei március 15-ei ünnepségen Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki.

Véleménye szerint ezt a hivatást csak szívvel-lélekkel érdemes csinálni. „Úgy gondolom, ehhez a munkához hozzá tartozik, hogy ha tudunk valamit pluszban tenni a közösségért – a védőnőkért és a családokért egyaránt –, azt tegyük meg, mert csak így van értelme” – hangsúlyozta. Csősz Katalin keresi az új lehetőségeket. „Jó az együttműködésünk a Fókusz Női Központtal, nemrég szerveztünk egy fórumot velük és a Gyermekmentő szolgálattal közösen a nyári balesetekről a józsefvárosi családoknak. Sokan eljöttek, így biztosan szervezünk még ilyet a jövőben is” – fejtette ki.

Lapunknak elmondta: a mindennapokban az inspirálja, amikor látja munkája eredményét: „A legjobban a szülők folyamatos pozitív visszajelzése esik, ennél nincs is nagyobb kitüntetés”.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésen túl Csősz Katalin számos más elismerésben is részesült: Főigazgatói Dicséretet, Miniszteri Elismerő Oklevelet, Józsefváros egészségügyéért elismerést és Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Tagozatért Díjat is kapott. Pályáját, mint ifjúsági védőnő kezdte Józsefvárosban, 2015-ben területi védőnő lett, 2016 óta területi vezető védőnőként dolgozik a kerületben.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben