Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Beszélgetés dr. Peredi Gizellával

Több mint hat évtizede az orvosi pályán

2018. augusztus 01. szerda

Hatvanhat éve dolgozik az egészségügyben dr. Peredi Gizella, akit az idei Semmelweis-napon Polgármesteri Dicsérettel tüntettek ki. A 90 éves doktornő – aki a mammográfia és az ultrahang szaktekintélye – folyamatosan képzi magát és fiatalokat meghazudtoló lendületességgel végzi napi munkáját a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban, több mint három évtizede. Peredi Gizellával a diagnosztika fejlődéséről, hivatásról, életútjáról beszélgettünk.

A doktornővel második otthonában, az Auróra utcai szakrendelőben találkozunk. Kerületünkben 39 évi végzi a betegek iránti tisztelettel és alázattal hivatását.

Megtudjuk, édesanyja hosszan tartó betegsége miatt döntött úgy, hogy az orvosi hivatást választja. „Nagyapám az első világháború után Albániából előrehaladott TBC és malária betegségben szenvedve tért haza. A mamám is megfertőződött, és mivel akkor nem volt megfelelő gyógyszer, 30 évig betegeskedett. Egész gyermekkorom azzal telt, hogy jártam vele a kórházakat. Ez indított el az orvosi pályán, betegeket akartam gyógyítani. Az egyetemen, az első órán Dr. Kiss Ferenc, az anatómia professzora azt mondta, hogy ő nem szereti a nőket, menjenek haza a fakanálhoz. De nem mentünk” – meséli az életvidám doktornő, aki először sebész, majd radiológus szakvizsgát tett.

„Akkoriban, aki rossz káder volt, csak sebésznek mehetett. Aztán, mivel a sebész állásokat feltöltötték, ugyanez két év múlva már csak a kiváltságosaknak jutott. Szerettem a sebészetet, mert ha a jól diagnosztizált elváltozást megoperálták, a beteg gyógyultan távozott. Eleinte minden második éjjel ügyeletes voltam, 4-5 műtétben is részt vettem, másnap délutánig dolgozni kellett, ez nagyon fárasztó volt, és otthon várt a kislányom.

A betegek miatt lejártunk a röntgenbe: akit ott az egyik nap megvizsgáltak, azt másnap fenn, a sebészeti műtőben megoperálták. Megirigyeltem ezt, és megkértem Dr. Erdélyi Mihály professzor urat, a röntgen osztály vezetőjét, hogy vegyen át engem. Nagyon jól éreztem ott magam, a pályamódosítás jól sikerült” – mondja a váltásról.

A doktornő ezután egy rövid ideig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban dolgozott, majd – ha nem is könnyen, de – visszatért a fővárosba. „A férjem vidékre került, Miskolcon az ortopéd osztály vezetője lett. Később én is odakerülvén, az ideg elme és idegsebészet 440 ágyas osztályának röntgen főorvosa lettem egy személyben, képzetlen asszisztensekkel. Igen kezdetleges felszereléssel, de mégis végeztünk komplexebb vizsgálatokat. Majd családi okok miatt vissza kellett jönnöm Budapestre. Ám kiderült számomra, hogy aki egyszer orvosként elment Budapestről, nem jöhet vissza… Ekkor egy darabig csak helyettesítést vállalhattam, ide, a VIII. kerületbe háromszor jártam egy héten délután. Amikor 1997-ben nyugdíjba mentem, akkor ide jöttem „főállásba” – meséli Peredi Gizella.

Kérdésünkre elárulja, hogy pályája kezdetén bizony teljesen más volt a felszereltség és a technika a diagnosztikában, mint manapság. „Itt, a szakrendelőben is régi, elhasznált készülékek voltak, még a ’70-es években is csak egy hordozható, kis képernyős ultrahangunk volt, amikor vidéken és a többi kerületben már modernebbeket használhattak. Az utóbbi években már sok jó beszerzés történt, nagyon jó készülékeink vannak, van digitális mammográfia, kiváló ultrahang-készülékek, amelyekkel megbízhatóan tudjuk vizsgálni a hasat, nyaki szerveket, nagyereket, ízületeket, emlőket” – avat be a szakmába Peredi Gizella, aki főleg emlődiagnosztikával foglalkozik.

A doktornő 2012-ben gyémánt, 2017-ben vas díszoklevelet kapott a Semmelweis Egyetemen, néhány hete pedig Polgármesteri Dicsérettel tüntették ki. A józsefvárosi intézményt második otthonának tekinti. Lánya Amerikában telepedett le, ahol gyermekgyógyászként dolgozik. Családjával, unokáival és dédunokáival az interneten, napi szinten tartja a kapcsolatot. „Itt, a szakrendelőben mindenki csinálja a dolgát, nagyon összetartunk” – fogalmaz, majd hozzáteszi: nagyon jól érzi magát ebben a közösségben.

Barabásné Dr. Peredi Gizella 1952-ben szerezte meg általános orvosi diplomáját. 1957-ben sebész, 1959-ben radiológus szakvizsgát szerzett. 1986-ban az orvostudomány kandidátusává nyilvánították. 1952-től 1964-ig a SOTE-n, 1964-től 1966-ig a B.A.Z. megyei kórházban, 1966-1967 között a XI. kerületi rendelőintézetben, 1967 és 1997 között az Országos Orvosszakértői Intézetben dolgozott. 39 éve tagja a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ orvosi csapatának.

Fotó: Huszár Boglárka, Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben