Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Mozdulj, Józsefváros!

Élményekkel teli nap az egészség jegyében

2019. augusztus 25. vasárnap

Egészségnapot tartottak augusztus 24-én, szombaton a Kálvária téren. Az egésznapos, ingyenes rendezvény a kerületben otthonra lelt Egyszülős Központ rendezésében valósult meg, amelyet – többek között – a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ és a Józsefvárosi Önkormányzat is támogatott. Az élménynap, amely kellő kikapcsolódásul szolgált minden résztvevőnek, az egészségtudatosságra hívta fel a figyelmet. Az eseményen Sára Botond polgármester kiemelte: az egészség védelmére összpontosuló programok a megelőzést is szolgálják.

Interaktív mesejátékkal, koncerttel, közös tornával, senior örömtánccal, sportolási lehetőségekkel, dietetikus előadással, masszázzsal, tanácsadással és rengeteg ajándékkal várták a Kálvária térre szombaton,  a Több mint egészség címmel meghirdetett családi élménynapra az érdeklődőket.

Cél az egészség

„Egy család legalább három generációból áll, ezért arra törekedtünk a programok kifundálásakor, hogy mindenki jól érezze magát, így nem csak a gyerekekre és szüleikre, hanem nagyszüleikre is gondoltunk” –  fejtette ki Nagy Anna, az Egyszülős Központot működtető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetője. Mint mondta: az esemény kettős célú. Egyfelől, az egészséges életvitelre ösztökélik a résztvevőket, ami magában foglalja az egészséges táplálkozást, valamint a rendszeres mozgást, másfelől, segítik a rászoruló egyszülős családokat, akik között mintegy 100 darab tornaruhával és -cipővel telített tornazsákot osztottak ki, így némileg könnyítve az iskolakezdéskor adódó kiadások terhét.

Sára Botond polgármester és Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője

A megelőzés elsődleges

„Amikor egészségbiztonságról beszélünk, akkor nem csak az a fontos, hogy megújuljon a szakrendelő, vagy éppen új háziorvosi rendelő jöjjön létre, nem csak az a fontos, hogy olyan intézkedéseket tegyünk, amelyben az egészségügyi ellátás jó, hanem fontos a megelőzés is” – emelte ki Sára Botond, aki szerint az egészség megőrzésének része a sport is.  A polgármester hangsúlyozta, ha valaki egészségesen él, és sportol, annál kevesebbet kell a háziorvoshoz mennie.

Ingyenes úszás és sportpályák

Sára Botond emlékeztetett: az elmúlt évben ez irányban is számos lépést tett az önkormányzat. Idén januártól a nagycsoportosok ingyen, míg a kerületi lakosok féláron járhatnak a Ludovika uszodájába, illetve az összes óvodában, ahol kivitelezhető volt, ovifoci-pályát hoztak létre – sorolta a polgármester. Emellett zajlik egy futókör építése is a II. János Pál pápa téren. Ugyanakkor fontosak az egészségnapok is, amelyek az egészséges életmódra hívják fel a figyelmet.

Hála a segítőknek

„Minden olyan szervezet mögé beállunk, akik a józsefvárosiakért tesznek, és segítik a munkánkat. Az Egyszülős Központ, a kerületbe költözése óta rengeteget tett az egyszülős családokért, nagyon sok mindenben tudunk együttműködni velük, javaslatokkal is segítik a munkánkat, és az év eleje óta a Kálvária téren foglalkozásokat szerveznek a kilátogató családoknak. Nagyon szoros együttműködés van köztünk” – osztotta meg a polgármester. Köszönetét fejezte ki a Központ dolgozói, ugyanakkor a rendezvény lebonyolításában szintén résztvevők felé, így a JSZSZGYK felé is.

A nap folyamán kisorsolták a hét próbát „kiálló” gyermekek között a nyereményeket. Az ajándékokat, amelyek egy-egy sportszert rejtettek – ösztönzésül a jövőbeni kimozdulásra, mozgásra – Sára Botond adta át.

A program a VEKOP-6.2.1-15-2016-00013 számú pályázati projekt keretében valósult meg.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben