Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Orczy Negyed

Új foglalkozás józsefváros krízisházaiban: a szomszédsági házfelügyelő

Emberarcú rendész, felmosófával a kezében

Egy csipet rendészet, egy kevés szociális munka, mindez takarítási teendőkkel együtt: új munkakört dolgozott ki az önkormányzat a problémásabb saját tulajdonú házaiban a gondok csökkentésére.

Anyaparadicsom a magdolna utcában – több, mint közösségi tér

Énidőt minden anyának!

A kisgyermekes anyáknak is szükségük van olyan időre, amikor pihenhetnek, feltöltődhetnek. Józsefvárosban van egy hely, ahol végre kiereszthetik a fáradt gőzt, kikapcsolódhatnak, miközben szemük fényéért sem kell aggódniuk.

Kapcsolódó videók

A tanultak hatékonyabbá, biztosabbá és tudatosabbá teszik az álláskeresőket

Álláskeresési tréning a Magdolna-Orczy-negyedben

A kerületben folyó Szociális Városrehabilitációs Program sok elemét bemutattuk már. Az uniós VEKOP-pályázat által támogatott projekt része a tartós munkanélküliség veszélyének kitettek segítése a munka világába, álláskeresési technikák átadásával, amit a tréning vezetői, Váróczi Aranka és Péntek Nóra coachok mutattak be.

Az együttműködés, motiváció, lelki és testi egészség programja

Ők a segítők segítői

Az európai uniós VEKOP-pályázat támogatásával zajló Józsefvárosi Magdolna–Orczy-negyed Szociális Városrehabilitációs Programnak fontos eleme a MENTOR Informatikai és Oktatási Kft. munkatársai által indított foglalkoztatási és egészségügyi program, amit Ghira Olivér ügyvezető-projektmenedzser mutatott be nekünk.

Lelki támogatás a várandósság idején

Ép testben két lélek

Halmozottan hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között élő kismamák egészségtudatosságának fejlesztésére indul tanácsadás a kerületben idén ősszel. A programba az Orczy- és Magdolnanegyed lakóit várja a Magyarországi Dúlák Egyesületének (MODULE) józsefvárosi csapata, a találkozóknak a Magdolna 47. szám alatti Fókusz Női Közösségi Központ ad helyet.

Járványhelyzetben is forognak a gépek, változatlan áron

Népszerűek a kerület szociális mosodái

A Józsefvárosban néhány éve létrehozott, szociális alapon működő mosodák szolgáltatásait nem csak a környékbeliek, hanem a kerület távolabbi pontjain élők is szívesen igénybe veszik.

Önkéntesek kutatják fel a bajban levőket

Útitársak a kilábalásban

Félidejéhez érkezett az a kísérleti program Józsefvárosban, amely az ellátórendszer számára láthatatlan, függőségben élőknek nyújt segítséget. Az Útitárs Szolgálat Családlátogató Mobil Team munkatársait kérdeztük tapasztalataikról és az eredményekről.

Közösen alakítják az új „udvarrendet”

Nem döntenek a lakók nélkül

Bár minden adott volt egy békés lakógyűléshez a Dankó utca 40-ben, mégis komoly indulatok törtek a felszínre. Pedig a téma idillinek tűnt: felújítják a ház rossz állapotban lévő udvarát.

„Este kilencig megállás nélkül dolgoztunk térdig gázolva a szétrohadó szemétben”

Közösségformáló zöld udvarok

Egy Magdolna utcai ház lakói összefogtak, hogy elhanyagolt udvarukat kertté alakítsák saját erejükből. Amit kitaláltak, azzal már az önkormányzat is régen próbálkozik, hiszen az első zöldudvar-projekt 2005-ben indult, s most is folyik ilyen.

Segítő program a járvány alatt is

Bemutatkozik az Orczy Szenvedélybetegek Nappali Klubja

A Félúton Alapítvány által fenntartott Orczy Szenvedélybetegek Nappali Klubja 2019. október elsejétől, 2021. június 30-ig vesz részt a Magdolna-Orczy Negyed Szociális Városrehabilitációs Program (VEKOP-6.2.1-15-2016-00013) megvalósításában.

„Meg szeretnénk győzni őket arról, olyan értékeik vannak, amiket érdemes megmutatni”

Sorsfordító gyerekrajzok

Nemrég számoltunk be az EU-s forrásból működő VEKOP pályázat józsefvárosi programjának első eredményéről, két ház rehabilitációjáról, ami a lakóközösség bevonásával történik. A Magdolna és a Losonci negyed szegregált részén folyó VEKOP mentorálási program a járvány alatti csöndben gyermekrajz-versennyel folytatódott.

Online foglalkozásra álltak át

A koronavírus sem állította le a Mentor programot

Nyáron is lesz segítség: általános és középiskolás gyerekeket mentorálnak a Kesztyűgyárban, most már személyesen is.

A rovat további hírei

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben