Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Köztiszaság

A szemetelés szabálysértés

2020. május 20. szerda

Önön is múlik, tiszta lesz-e Józsefváros! Aki közterületen, közintézményben vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, vagy ezeket beszennyezi, szabálysértést követ el.

Aki közterületen, közintézményben vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, vagy ezeket beszennyezi, az szabálysértést követ el. Akkor is ez a helyzet, ha valaki a felügyelete alatt lévő állat után nem takarítja el az e helyek valamelyikén okozott szennyezést. Ezekben az esetekben a közterület-felügyelők helyszíni bírságot szabhatnak ki.

A járda takarítása a lakók feladata

Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlana előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, az ott lévő szemét, hulladék eltávolításáról, a hó eltakarításáról, valamint a gyom- és a síkosságmentesítésről – erről szól a fővárosi önkormányzat 48/1994. (VIII. 1.) számú, valamint a közterületek, ingatlanok rendjéről és a köztisztaságról szóló Budapest VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata Képviselő-testületének 62/2007. (XI.13.) rendelete. A fentiekbe beletartozik a lehullott levelek, az avar és más zöldhulladék eltávolítása is.

Amennyiben az adott ingatlan társasház, a gyalogjáró takarítása a lakóközösség feladata, azonban a közös képviselő vállalkozót is megbízhat ezzel. Szórakozó-, vendéglátó- és árusítóhelyek, üzletek előtti járdaszakaszt a nyitvatartás ideje alatt – a tulajdonossal kötött ettől eltérő megállapodás hiányában – az ilyen ingatlant használó vagy bérlő köteles tisztán tartani. Kivétel ez alól a gyalog- és kerékpárút.

A VIII. kerületben a közterület-felügyelet ellenőrzi a rendelkezések betartását. Köztisztasági szabálysértés miatt először figyelmezteti az érintetteket, és ha az ismételt ellenőrzéskor sem történik meg a járda letakarítása, kénytelen 5-től 50 ezer forintig terjedő bírságot kiszabni.Feljelentés esetén a kormányhivatal jár el – és a rendészetnél lényegesen magasabb bírságot szabhat ki. A takarítás hiányára visszavezethető baleset, anyagi kár esetén az elmulasztott kötelezettségért egyetemlegesen felelnek a tulajdonostársak.

Köztisztasággal kapcsolatos panaszaikat, bejelentéseiket az alábbi elérhetőségeken várjuk:

Telefon: 06-1-782-3537

E-mail: varosuzemeltetes@jgk.hu

Bejelentés a Józsefváros appon keresztül:

iOS: https://apps.apple.com/app/id1443564929

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.interticket.jozsefvaros

A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Városüzemeltetési Igazgatósága vállalja, hogy a felügyelete alá tartozó területeken a bejelentett köztisztasági problémákat 48 órán belül orvosolja.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben