Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kihűlés

Tájékoztató a kihűléses halálesetek megelőzéséről

2020. november 23. hétfő

A téli időszak sajátos veszélyeket hordoz magában. Fontos tudni, hogy a kihűlés veszélye nemcsak szabadtéren áll fenn, hanem belső térben is, ha tartósan 14°C körüli hőmérsékleten tartózkodunk. Különösen igaz ez idős, beteg, mozgásukban korlátozott emberek esetén.

Miről ismerhetjük fel a kihűlés jeleit?

Enyhe hideg esetén végtagjaink hidegek. Ha már vacogunk, a testünk hőmérséklete jelentősen csökkent. Ha fájnak a végtagjaink és mozgásunk, figyelmünk lassul, az már a súlyos kihűlés előjele. Ebben az esetben mozgással vagy melegedő hely felkeresésével kell megelőzni a további kihűlést.

Ha zsibbadást érez a kéz-és lábujjakban. akkor a fagyási sérülés kockázata fokozott! A sápadt arc és halvány bőr a hideg hatás jelei, ezért ebben az esetben haladéktalanul kezdje melegíteni az adott testrészt (pl. dörzsöléssel). Ha a hidegben ritmuszavart, mellkasi fájdalmat, légszomjat érez, hívjon orvosi segítséget! Ilyenkor nem szabad tovább folytatni a fizikai aktivitást, mert az súlyosbíthatja állapotunkat!

A kihűlés és fagyás fokozott veszélyének vannak kitéve azok, akik koruk vagy fizikai, értelmi állapotuk, csökkent belátási és önérdek érvényesítő képességük miatt nem képesek reálisan felmérni a szélsőséges időjárás veszélyeztető hatását, illetve akik anyagi/szociális helyzetük miatt nem tudnak védekezni ellene.

A tragédia elkerüléséhez elengedhetetlen az egymásra való odafigyelés. A megelőzésben a lakosság is aktívan részt vehet, mivel a szomszédságukban előforduló szokatlan helyzeteket észlelhetik (pl.: az ételhordó edényt nem vitte be senki, régóta nem ég a villany, a járdán és az udvarban a hó nincs eltakarítva, nem füstöl a kémény, a szomszédot jó ideje nem láttuk kimozdulni a lakásból...).

(Forrás: ÁNTSZ és Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatója, 2012.)

Kérjük, segítsenek Önök is megelőzni a kihűlést!

Tegyenek bejelentést azokban az esetekben, amikor távolabb élő hozzátartozójukkal, ismerősükkel váratlanul, minden különösebb indok nélkül megszakad a kapcsolatuk, életjelet semmilyen formában nem adnak magukról, vagy amikor ismerten otthon tartózkodó szomszédjuknál nem észlelnek életvitelszerű mozgást.

Kérjük, hogy amennyiben tudnak bármilyen szokatlan helyzetről, idős, elhagyott emberről, akit akármilyen okból a kihűlés veszélyeztethet, tárcsázzák az ingyenesen hívható 112-es telefonszámot, illetve jelezzék a lakóhely szerint illetékes önkormányzatnak!

Józsefvárosban az alábbi telefonszámokon tehet jelzést:

Józsefvárosi Szociális és Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ készenléti telefonszáma: +36 (30) 493-1925

Ingyenesen hívható zöld szám: 06-80-277-256 (hétköznap 8-18 óra között, hétvégén 10-18 óra között)

Amennyiben Ön Józsefvárosban él és nyugdíjas vagy egészségkárosodása okán nyugdíjszerű ellátásban részesül (ide tartoznak a NYUFIG-tól kapott ellátások) - vagy ilyen embert ismer - és nem tudja fűteni a lakását vagy étkezése nem megoldott vagy önmaga ellátásáról csak segítséggel tud gondoskodni, forduljon bizalommal a lakóhelyéhez közeli nappali ellátást nyújtó intézményhez! További információ: https://old.jozsefvaros.hu/hasznos/75607/figyeljunk-az-egyedul-elokre

A Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálata minden, a hajléktalan embereket érintő szolgáltatásról tud felvilágosítást adni a nap 24 órájában elérhető telefonszámán, a hét minden napján (pl. étkezés, szálláslehetőségek, mosási lehetőségek, férőhelyek stb.), és utcai gondozó szolgálatot vagy krízisautót tud a helyszínre küldeni. Amennyiben ellátatlan, bajba jutott hajléktalan ember ügyében kérne segítséget, hívja ezt a számot: 06 (1) 338–4186

A Katasztrófavédelem tájékoztatója a téli veszélyekről: https://www.katasztrofavedelem.hu/295/katasztrofatipusok-teli-veszelyek

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben