Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Filmforgatások

Júniusi filmforgatások a Palotanegyedben

2021. június 03. csütörtök

A 2020-ban elfogadott új filmforgatási rendeletünknek köszönhetően, a forgatások csak a lakóknak szóló tájékoztatási kötelezettséggel valósulhatnak meg.

Tisztelt Palotanegyedi lakók!

2021. június hónapban több filmforgatási engedélyt adott ki a józsefvárosi önkormányzat a Palotanegyed területére. Ahogyan a hétköznapi életünk, úgy a gazdaságunk ezen ága is lassan visszatér a megszokott rendbe – reményeink és rendeletünk szerint a korábbiaknál sokkal kevesebb problémát okozva a környékbelieknek.

A 2020-ban elfogadott új filmforgatási rendeletünknek köszönhetően, a forgatások csak a lakóknak szóló tájékoztatási kötelezettséggel valósulhatnak meg: erről a filmkészítőknek a forgatás megkezdése előtt 2 héttel kötelező gondoskodniuk a helyszínen kitett plakátokkal/szórólapokkal.

A rendelet szabályozza a forgatások maximális időtartamát is. Eszerint a forgatás nem haladhatja meg

-          14 napot, ha a forgatás napi időtartama reggel 6 és este 22 óra közé esik, vagy

-          az 5 napot, ha a forgatás este 22 és reggel 6 óra közé esik.

Vasárnap és ünnepnapon nem lehet filmet forgatni Józsefvárosban.

Azok részére, akik a forgatással érintett területen lakossági várakozási hozzájárulással rendelkeznek, a film készítőinek biztosítaniuk kell a gépjárműveik parkolási lehetőségét, ha ezt a gépjármű tulajdonosa a kérelmezőtől (filmelőállító vagy filmgyártó vállalkozás) kéri.

Ezen túl a rendeletnek köszönhetően a forgatással érintett területek társasházai az önkormányzat bevételeiből a társasházak is részesülnek: a filmforgatási tevékenység során a nettó közterület-használati díj 20%-át az Önkormányzat a forgatással közvetlenül érintett társasházak részére visszafizeti.

A visszafizetendő díj a forgatással közvetlenül érintett társasházakat megosztva, egyenlő arányban illeti meg. Érintett háznak az önkormányzat a helyszínrajon bejelölt területen lévő épületeket, az előttük lévő szakaszt + 10 métert tekinti és közöttük osztja el az összeget.

Amennyiben a folyamatban lévő filmforgatással kapcsolatban szabálytalanságot észlelnek, a következő elérhetőségeken tudnak bejelentést tenni:

•    Józsefvárosi zöld szám (minden hétköznap 8-18h között): 0680-277-256

•    Józsefvárosi Közterület-felügyelet (non-stop hívható): 0680-204-618

Ha valaki lakóként vagy közös képviselőként érdeklődne, kérjük, keresse a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Irodáját az alábbi elérhetőségeken: https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/iroda/3-16

A hatósági szerződéssel rendelkező kerületi filmforgatásokról itt találnak információt, a rendelet további részleteit közérthető formában itt találja.

A Józsefvárosban forgó filmek kerületünk és környeztünk népszerűsítésén túl annak fejlesztéséhez, épüléséhez is hozzájárulnak ezért kérjük és előre is köszönjük megértésüket és együttműködésüket 2021 nyarán!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben