Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szociális ellátás

Ellátási lehetőségek a józsefvárosi Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonában

2021. szeptember 13. hétfő

Nappali ellátás 16 évesnél idősebb önkiszolgálásra részben képes vagy önellátásra nem képes, felügyeletre szoruló fogyatékos, illetve autista személyek részére. Várjuk jelentkezését!

A fogyatékos személyek nappali ellátása (Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona – ÉNO) elsősorban a saját otthonukban élő, 16. életévüket betöltött, önkiszolgálásra részben képes vagy önellátásra nem képes, de felügyeletre szoruló fogyatékos, illetve autista személyek részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségleteik kielégítésére, továbbá igény szerint megszervezi az ellátottak napközbeni étkeztetését (reggeli, ebéd).

Az ellátást Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, érvényes tartózkodási hellyel rendelkező, valamint külön megállapodás alapján a Főváros közigazgatási területén élő sérültek vehetik igénybe (jelenleg a IX. és II. kerülettel van megállapodásunk).

Az ellátottak fogyatékosságuk súlyossága és képességeik alapján heterogén közösséget alkotnak. Többségük a középsúlyos fogyatékos rétegből kerül ki, de van közöttük Wilson-szindrómás, Down-kóros, epilepsziás, skizofrén, mozgáskorlátozott, hallássérült, látássérült és autisztikus személyiség is. Jelentős a halmozottan sérültek száma.

Az ellátást igénybe vevők részére szociális, egészségi, mentális állapotuknak megfelelő napi életritmust biztosító szolgáltatást nyújt, a helyi igényeknek megfelelő közösségi programot szervez.

A csoportos foglalkozásokon az ellátottak képességeikhez mérten 6-8 fős létszámban vannak jelen.

A fentieken kívül az ellátást igénybe vevők számára egyéni fejlesztő programokra épülő pedagógiai segítségnyújtást szervez.

Cél a meglévő képességek szinten tartása, fejlesztése, új ismeretek tanítása. A programokat igyekszünk oly módon kialakítani, hogy az ellátottak jól érezzék magukat, lehetőségük legyen a fejlődésre, minél teljesebb életet élhessenek.A napköziben a lehetőségekhez mérten igyekszünk minél nagyobb önállóságot nyújtani az ellátottaknak, illetve minél nagyobb teret adni annak, hogy szerves résztvevői, alakítói legyenek a napközi életének.A napköziben folyó tevékenységek, foglalkozások napi, illetve hetirend szerint történnek. A mindennapi életben számtalan olyan feladat van, amely a zökkenőmentes működéshez nélkülözhetetlen, s amelyet a hozzánk járók is el tudnak végezni. Azzal, hogy mindenkinek megvan a külön feladata, jelentősen csökkenthetőek a súrlódások.

Ezért heti váltásban:

-        van, aki segít az asztalterítésben,

-        más arra ügyel, hogy mindig legyen kitéve papír zsebkendő, szalvéta,

-        illetve van aki figyel a virágok locsolására

A biztosított szolgáltatások elemei: tanácsadás, készségfejlesztés, háztartási vagy háztartást pótló segítségnyújtás, étkeztetés, esetkezelés, felügyelet, gondozás, pedagógiai segítségnyújtás, közösségi fejlesztés

Térítésmentes szolgáltatások:

-        Szabadidős programok szervezése (TV-nézés, kirándulás, filmvetítés, társasjátékok, zenés délutánok, vetélkedők, közös rendezvények a kerület idős klubjaival)

-        Szükség szerint az egészségügyi alapellátáshoz, szakellátásokhoz való hozzájutás segítése

-        Hivatalos ügyek intézésének segítése

-        Életvitelre vonatkozó tanácsadás

-        Lehetőség biztosítása személyi tisztálkodásra, személyes ruházat tisztítására (zuhanyzó használat, mosási lehetőség)

-        Mentális tanácsadás

-        Gyógy-masszőr, gyógytorna biztosítása

-        Sószoba

Térítési díj ellenében nyújtott szolgáltatások

-        Igény szerinti reggeli és meleg ebéd biztosítása helyben fogyasztással

-        Igény és lehetőség szerinti, egyéb térítésköteles programok szervezése (pl. kulturális és szabadidős intézmények látogatása, kirándulások, nyaraltatás).

Cím: 1082 Budapest, Kisstáció u. 11.

Elérhetőségek: 061/334-1380, 0670/366-5065, kisstacio@jszszgyk.hu

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 7-17 óra között

Engedélyezett férőhelyszám: 20 fő

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben