Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kultúra

Emléktáblák, szobrok elhelyezésének útmutatója

2021. szeptember 28. kedd

Emléktáblát vagy szobrot szeretne javasolni vagy elhelyezni Józsefvárosban? Olvassa el közérthető útmutatónkat

Emléktáblák, szobrok elhelyezését kezdeményezheti minden természetes és jogi személy, valamint jogi személyiséggel rendelkező szervezet. Kérjük, hogy első körben az itt található adatlapot küldjék el a foepitesz@jozsefvaros.hu-címre.

Az emléktáblák elhelyezéséhez szükség van megfelelő engedélyekre, a képviselő-testület döntésére, valamint anyagi forrásokra az emléktábla/szobor elkészítéséhez és felállításához.

Mit kell tenni, ha kezdeményezőként állja a tábla/szobor teljes költségét?

Amennyiben kezdeményezőként állja a tábla/szobor teljes költségét, akkor kérjük, hogy az adatlappal együtt az alábbi információkat és dokumentumokat is küldje el számunkra a fenti email címre:

- az emléktáblák, szobrok helyszínének pontos megjelölése:

- szobor esetén helyszínrajzon

- emléktábla esetén homlokzati rajzon vagy fotón bejelölve

- az emléktábla vagy szobor mérete, anyaga,

- az emléktábla, szobor látványterve,

- a kezdeményező által vállalt költségek és az esetleges egyéb támogatások (a továbbiakban együttesen: önrész) igazolása. Amennyiben több személy/szervezet támogatja a tábla megvalósítását, úgy szükséges, hogy a kezdeményező azokat begyűjtse, és az önrész rendelkezésre állásáról kezdeményezőként nyilatkozzon.

Az eljárás során később szükség lesz még az alábbiakra, de ezeket nem szükséges azonnal küldeni (elegendő akkor, ha a Városépítészeti Iroda visszajelez a kezdeményezőnek):

- Emléktáblák esetén az érintett ingatlan tulajdonosainak hozzájárulása, mely a közös képviselet nyilatkozatával, illetve a közgyűlés elfogadó határozatával igazolható. Kérjük, ezzel kapcsolatban a táblának otthont adó társasház közös képviseletét keressék fel! Kivételt képeznek a Józsefvárosi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok, mert ebben az esetben a Képviselő-testület hozzájárulása egyben tulajdonosi hozzájárulásnak is minősül.

- Szobrok esetén a készítőnek/készíttetőnek az eljárás során szükséges beszereznie az OMSZI Intézményfenntartó Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság szakértői állásfoglalását, melyről itt olvashat részletesen: http://omszi.hu/index.html

Nagyobb önrész vállalása az önkormányzati finanszírozás/megvalósítás elbírálásánál előnyt jelent.

Mit kell tenni, ha szeretné, hogy az önkormányzat részben vagy egészben állja az emléktábla/szobor költségeit?

Amennyiben részben vagy egészben igényli az emléktábla/szobor költségeinek fedezetét, akkor a Városépítészeti Iroda válaszolni fog a beküldött adatlapra, hogy az önkormányzat milyen mértékben tudja támogatni annak megvalósulását. Ebben az esetben az önkormányzat kéri fel a szobor/emléktábla alkotóját és szerzi be a fent megjelölt engedélyeket.

Ki dönt arról, hogy kikerülhet-e az emléktábla/szobor?

A döntést arról, hogy kikerülhet-e az emléktábla/szobor a Képviselő-testület hozza meg, amely elfogadhatja vagy elutasíthatja a kezdeményezést. A testületi ülések a mindenkori ütemterv szerint (jellemzően minden hónapban egyszer) kerülnek megtartásra. A testületi ülésekről itt talál információt: https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/kepviselo-testulet-ulesei

Az emléktábláról/szoborról szóló előterjesztést a testületi ülés előtt általában 2-3 nappal véleményezi a Kulturális, Civil, Oktatási, Nemzetiségi, Sport és Esélyegyenlőségi Bizottság, valamint amennyiben az önkormányzat (is) fedezi a költségeket, a Költségvetési és Pénzügyi Bizottság is.Kérjük, hogy a hatékony ügymenet érdekében a már elkészült emléktábla vagy szobor elhelyezésének kezdeményezését legálabb 2-3 hónappal, az újonnan készülő emléktábla vagy szobor elhelyezésének kezdeményezését legalább 6-8 hónappal az avatás előtt nyújtsa be az Önkormányzathoz.

További segítséget és információt a Városépítészeti Irodán kaphat, amelynek elérhetőségeit itt találja: https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/iroda/31

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben