Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Aktuális

Interjú Sára Botond polgármesterrel

Cél a közbiztonság és a köztisztaság további javítása

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

Főhajtás Kölcsey Ferenc emléktáblájánál

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát. Ebből az alkalomból fejet hajtunk minden alkotó előtt, aki valamilyen módon gazdagította a magyar kulturális palettát. Józsefváros vezetése hagyományosan a Kölcsey utcában, a költő emléktáblájánál tartott megemlékezést, ahol Sára Botond polgármester helyezett el pénteken koszorút. A megjelentek előtt Benkő Péter színművész szavalta el a Himnuszt.

Körzeti rendészek Józsefvárosban

11-es és 12-es számú körzet – A cél a megelőzés, nem a bírságolás

A Józsefvárosi Önkormányzat a tavalyi év nyarán megalakította a közterület-felügyeleten belül működő körzeti rendészetet a rendőrség körzeti megbízotti rendszere mintájára. A területüket jól ismerő körzeti rendészek elsődleges célja, hogy mielőbb választ adjanak a lakosokban felmerülő kérdésekre, felvetésekre. Sorozatunkban bemutatjuk azt a hat személyt, akiket a körzetükben élők felkereshetnek, ezúttal Zsohár Attilát, a Tisztviselőtelep és a Százados negyed körzeti rendészét.

Videotár

13 millió forintot lopott

Józsefvárosban fogták el a betörőt

Elfogták azt a férfit, aki több mint 13 millió forintot lopott. Egy irodából a széfet is kitépte a falból és azzal együtt vitte el a pénzt. A gyanúsítottat őrizetbe vették, amiről egy videófelvételt is közzétett a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Eredeti hangzását nyeri vissza a hangszer

Teljesen felújítják és kibővítik a Jézus Szíve Jezsuita Templom orgonáját

Átfogó rekonstrukciót végeznek a Lőrinc pap téri Jézus Szíve Jezsuita Templom orgonáján. A mintegy 110 éves hangszer az eredeti hangzását nyeri vissza, sőt annál többre is képes lesz a bővítésnek köszönhetően. Ottjártunkkor éppen szétszerelték a hangszerek királynőjét, amely várhatóan egy év múlva kerül majd vissza a templomba, teljesen felújítva.

Közös élmény, tapasztalatcserével fűszerezve

Pedagógusok sorversenye a Vajdában

A közös sportélmények nemcsak az egészség miatt fontosak. Az együtt teljesített kihívások és a közös élmény közelebb hozzák egymáshoz a csapattagokat is. Többek között ez volt az egyik célja annak a január 11-én megrendezett vidám, baráti hangulatú sor- és váltóversenynek, melyen a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola tanárai, illetve a Százszorszép és a Katica Tagóvodák pedagógusai mérkőztek meg egymással.

A rendőrök a lakosok segítségét kérik

Eltűnt egy fiatal lány Józsefvárosból

A 22 éves Radics Ramóna Vivien január 17-én józsefvárosi tartózkodási helyéről ismeretlen helyre távozott, azóta életjelet nem adott magáról, a felkutatására tett rendőri intézkedések eddig nem vezettek eredményre. A józsefvárosi rendőrök azt kérik, aki tud valamit hollétéről, tegyen bejelentést.

 

Köztér.

A jó kiszolgálás nem vész el, csak átalakul

Robotpincér egy józsefvárosi kávézóban

A mozivásznon már meg sem lepődünk, amikor emberforma, vagyis humanoid robotok sétálnak a főszereplő mellett, vagy szolgálják ki a bárpultnál. De ki gondolta volna, hogy a Práter utcában is rejtőznek néhányan? Egy igazi jövőbeli kávézóba látogattunk el, ahol robotpincérek hozzák ki a kávét, és egy kedves, mosolygós robot, Pepper fogadja a betérőket.

Elsőfokú riasztás van érvényben

Sok feladatot adott az erős szél a fővárosi tűzoltóknak

Az erős szélben kidőlt fák, leszakadt ágak miatt kérték a fővárosi hivatásos tűzoltók segítségét hétfőn Budapesten - tájékoztatott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A Szigony utcában egy épület tetején bádoglemez lógott, a tűzoltók azonban megszüntették a veszélyhelyzetet.

A tolvaj ellen eljárás indult

Visszakerült a lopott kerékpár a tulajdonosához

A térfigyelő kamerák segítségével rövid időn belül meglett a tolvaj, így a lopott kerékpárt visszajuttathatták a józsefvárosi rendőrök a tulajdonosának. Az elkövető ellen eljárást indítottak.

Körzeti rendészek Józsefvárosban

8-as számú körzet – Ember Beáta szívén viseli a területe sorsát

A Józsefvárosi Önkormányzat a tavalyi év nyarán megalakította a közterület-felügyeleten belül működő körzeti rendészetet a rendőrség körzeti megbízotti rendszere mintájára. A területüket jól ismerő körzeti rendészek elsődleges célja, hogy mielőbb választ adjanak a lakosokban felmerülő kérdésekre, felvetésekre. Sorozatunkban bemutatjuk azt a kilenc személyt, akiket a körzetükben élők felkereshetnek, ezúttal Ember Beátát, a 8-as számú körzet rendészét.

A rovat további hírei

 

Közélet.

Bővülnek az Üllői úti Klinikai Tömbök is

Több milliárdos fejlesztés kezdődik a Semmelweis Egyetemen

Több milliárd forint értékű felújítás, illetve fejlesztés kezdődhet meg a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt részeként az ország egyetlen önálló orvosegyetemén egy kormányhatározat szerint. Bővülnek az egyetem Üllői úti Belső és Külső Klinikai Tömbjei is – olvasható a Magyar Idők január 14-ei számában.

Elárulva, távol a hazától

Megemlékezés a doni katasztrófa 76. évfordulója alkalmából

Ünnepi megemlékezést tartottak január 10-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusánál, ahol az egybegyűltek fejet hajtottak a második világháborúban a Don-kanyarnál elesett katonák és munkaszolgálatosok emléke előtt. Az ünnepség koszorúzással zárult, Józsefváros koszorúját Sára Botond polgármester helyezte el a Ludovika téri hősi emlékműnél.

Ha elkészül, sérült gyerekeket fogadnak

Sokan segítik a meglopott napközis intézményt

A Baross utcában, halmozottan sérült gyermekeknek épülő, nappali ellátó intézmény helyiségeiben az adományokból származó bútorokat december 21-én ripityára törték, háztartási gépek tűntek el, az ott felhalmozott, a felújításhoz szükséges építőanyagokat megbontották. Mint Varga Gábor, az intézmény létrehozója lapunknak elmondta: az eset óta sokan segítettek – ki adománnyal, ki kétkezi munkával, ki pénzzel. A nappali ellátó intézmény eleinte hat gyermeket tud majd fogadni, és közösségi programokat, szülői önsegítő köröket is szerveznek majd.

„A végén talán minden út összeér”

Beszélgetés Oláh Krisztián jazz-zongoristával

Oláh Krisztián jazz-zongorista és zeneszerző mindössze huszonhárom éves, 2015-ben Junior Príma-díjjal ismerték el tudását, egy hónapja pedig a világ legrangosabb jazz-zongoraversenyén a legjobb 14 között jegyezték. A Józsefvárosban született és nevelkedett művésszel szülei – Oláh Kálmán Liszt Ferenc-díjas zeneszerző és jazz-zongorista, illetve Oláhné Kovács Anna zongoratanárnő – Tolnai Lajos utcai otthonában beszélgettünk többek között a kerületről, a zenéről, a múltról és a jövőbeli tervekről.

A rovat további hírei

 

Oktatás.

Szülők, csak kreatívan!

Farsangi készülődés: feladat helyett élmény

Cica legyen vagy zsiráf? Batman, lovag, hercegnő? Honnan kölcsönözzek jelmezt? Jaj, de drága! Tavaly Tamáskán ugyanez volt. Ezek egy szülő gondolatai, amikor először elhangzik a szülői értekezleten, hogy mindjárt itt az ovis, sulis farsang. Pedig sokkal izgalmasabbá, stresszmentesebbé, pénztárca-baráttá és könnyen családi programmá varázsolható a készülődés. Otthon pedig minden sarokban találni valamit, ami felhasználható a szuperkreatív jelmezekhez.

Kerekasztal-beszélgetés a Fókusz Női Csoport Én/idő programján

Bölcsibe készülünk

„A gyermekem a mindenem, de sokszor mégis úgy érzem, elveszek az anyaságban” – ez a gondolat az édesanyák többségében időről időre megfogalmazódik. Sokan szégyellik bevallani, mások egy idő után próbálnak megoldást találni a bennük felmerülő kételyekre. Kerületünkben a Magdolna utca 47-ben van egy hely, ahol már a megérkezés pillanatában tudhatjuk: itt értenek minket, segítenek nekünk. A Fókusz Női Csoport Én/idő programján jártunk és elsőként – hiszen még visszatérünk – a Bölcsibe készülünk című kerekasztal-beszélgetésen vettünk részt.

III. Vajda Budapest Open

Húsz csapat mérkőzött meg a nemzetközi floorball tornán

Immár harmadik alkalommal rendezték meg a Vajda Budapest Open nemzetközi floorball tornát a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola szervezésében, a Józsefvárosi Önkormányzat és Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával. A január 4-én és 5-én megtartott versenyen idén húsz csapat mérkőzött meg egymással.

Modern kialakítás a történelmi értékek megőrzésével

Új campussal bővülne a Pázmány Egyetem Józsefvárosban

Nagyszabású fejlesztést tervez a Pázmány Péter Katolikus Egyetem. A Szentkirályi utcában egy több mint 2500 négyzetméteres oktatási épületet alakítanak ki, a Bródy Sándor utcai műemléki melléképületben pedig egyetemi irodák kapnak majd helyet.

A rovat további hírei

 

Józsefváros újság.

Józsefváros újság archívuma

2019/2

Két embert kórházba vittek

Szivárgott a szén-monoxid egy józsefvárosi lakásban

Három személy rosszullétre panaszkodott január 16-án este a Kis-Stáció utcai otthonukban. A hivatásos tűzoltók magas szén-monoxid szintet mértek a lakásban, ezért értesítették a mentőket és a gázszolgáltatót - adta hírül a Katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazása. A mentők két embert kórházba szállítottak megfigyelésre. A gázszolgáltató szakemberei az ingatlant kizárták a gázszolgáltatásból. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Citromsárga riasztás

Viharos széllökések várhatók szerdán

Citromsárga, azaz elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre illetve Komárom-Esztergom, Fejér és Heves megyei járásokra szerda hajnalban. A gyakran erős északnyugati, nyugati szelet viharos széllökések kísérhetik, amelyek helyenként elérhetik a 60-70 km/órás sebességet is. A fotó illusztráció.

A ’48-as tábornok valós alakja és megítélése

Görgei Artúrról nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Az ismeretlen Görgei címmel időszaki kiállítás nyílt január 15-én a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlat több mint 400 műtárgy, multimédiás anyag, és film segítségével mutatja be Görgei Artúr (1818-1916) honvéd tábornok valós alakját és megítélésének változásait.

A rovat további hírei

 .