Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Aktuális

„Az éneklésnél nincs jobb terápia”

Beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Újjászületik a főváros kiemelt csomópontja

Sára Botond: Élhető, gyalogosbarát közösségi tér a Blaha Lujza téren

Hamarosan teljesen újjászületik a Blaha Lujza tér, amelynek felújításával élhetőbbé szeretnék tenni a főváros kiemelt csomópontját. A kivitelezési munkálatok várhatóan idén ősszel indulnak, és várhatóan egy évig tartanak majd. A részletekről Sára Botond, Józsefváros polgármestere beszélt az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában.

Országgyűlési napló

Kocsis Máté: a Fidesz és a KDNP nem akar európai egyesült államokat

A magyar kormánypártok álláspontja az egyenrangú nemzetek együttműködésén alapuló nemzetek Európája, ahol senki sem alá-, vagy fölérendelt – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Józsefváros országgyűlési képviselője hétfőn, az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában.

Videotár

Erdő Péter: „Kövessük Szent József példáját!”

220 éves a Szent József-plébániatemplom

A Horváth Mihály téri Szent József-plébániatemplom fennállásának 220 éves évfordulójáról emlékeztek meg nagyböjt második vasárnapján. Az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrálta.

Várható változások a közösségi és a közúti közlekedésben

Új buszjáratok az M3-as metró déli szakaszának felújítása során

Több új buszjáratot is indít a Budapest Közlekedési Központ (BKK) az M3-as metró déli szakaszának felújítása idején, a metrópótló buszok 45 másodpercenként indulnak – közölte a közlekedési vállalat hétfőn közleményben. A BKK azt írta: végéhez közeledik az M3-as metróvonal északi szakaszának felújítása, a déli szakasz rekonstrukciója pedig hamarosan elkezdődik.

Március 15. – ünnepség a Múzeumkertben

Orbán Viktor: Keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában

„Azt kívánjuk Európa népeinek, hogy hulljon le szemükről a hályog, hogy lássák és értsék; keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában, keresztény kultúránk megvédése nélkül elveszítjük Európát, és Európa nem lesz többé az európaiaké” – jelentette ki Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke március 15-én, a megszépült Múzeumkertben tartott állami ünnepségen, ahol az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulója alkalmából hatalmas tömeg gyűlt össze. A megjelenteket Mateusz Morawieczki lengyel kormányfő is köszöntötte.

Ne játsszunk a tűzzel!

Óvodások és iskolások pályázhatnak az alkotásaikkal

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság az előző évek hagyományait követve immár hatodik alkalommal hirdet óvodások és iskolások részére alkotói pályázatot. A műveket – amelyeken keresztül az óvodások és az iskolások megmutatják, hogyan látják ők a tűzmegelőzés és a tűzvédelem fontosságát, a tűzoltói hivatás világát – május 10-ig kell eljuttatni a fővárosi, megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokra.

 

Köztér.

Folyamatosan épülnek-szépülnek a kerületi bölcsődék

Fejlesztések a Játékvár Bölcsődében

Az elmúlt években kívül-belül csodás átalakuláson ment keresztül a Játékvár Bölcsőde. Az utcafronti homlokzat megújulása után az udvarra néző épületrészt is korszerűsítették, megszépült a hatalmas udvar és a belső terek egy része is, melyeket új bútorokkal rendeztek be, valamint kialakítottak egy sószobát is. Sára Botond polgármester kiemelte: az elmúlt években folyamatosak a felújítások a kerületi bölcsődékben és óvodákban. „A munka ebben az évben sem áll meg, 2019-ben további 300 millió forintot szánunk felújításokra” – mondta lapunknak.

Ügyfélfogadási és parkolási információk

A hosszú hétvégén nem kell fizetni a parkolásért

Kerületünkben a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódó hosszú hétvégén, március 14. üzemzárás és március 18. üzemkezdet közötti időszakban a fizető parkolás szünetel. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. szakmai igazgatóságainak ügyfélfogadási rendje pedig az alábbiakban olvasható rend szerint alakul.

Új pszichoaktív anyaggal kereskedtek

Lecsapott a TEK a Corvin sétányon tanyázó drogdílerekre

A rendőrök a Terrorelhárítási Központ műveleti egységével együttműködve március 12-én a Corvin sétányon, illetve a XVIII. kerületben, a Darányi Ignác utcában egy időben fogták el az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség négy tagját. A látványos akcióról videót is megosztottak a rendőrök.

Berendezési tárgyak égtek

Lakástűz volt a Tömő utcában

Tűz ütött ki egy többszintes társasház egyik lakásában március 12-én kora délután a Tömő utcában - adta hírül a Katasztrófavédelem VÉSZ nevű mobilalkalmazása. Az esethez a főváros hivatásos tűzoltói nagy erőkkel érkeztek és két embert kimentettek a katasztrófavédelem doktorszolgálata segítségével. A lánglovagok egy vízsugárral rövid időn belül elfojtották a lángokat.

A rovat további hírei

 

Közélet.

Lovaglás, népművészet, tárlatvezetés

Családi programok a megszépült Múzeumkertben

Családokkal, látogatókkal telt meg március 15-én délután a megszépült Múzeumkert. Az ünneplőket színes programok várták az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kirobbanásának kultikus helyszínén.

Ünnepi megemlékezés a Horváth Mihály téren

Örökséget és feladatot kaptunk a szabadságharc hőseitől

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségét a Horváth Mihály téren tartotta meg Józsefváros önkormányzata. „Elődeink kiharcolták nemzeti függetlenségünket, felszámolták a feudalizmus maradványait és elindították az országot a modernizáció útján, a reménykeltő jövő felé” – mondta ünnepi beszédében Sára Botond polgármester. Józsefváros országgyűlési képviselője, Kocsis Máté szerint napjainkban ismét tehetünk a hazánkért: „megküzdhetünk azokkal, akik engedelmes, identitás nélküli, nemzeti létükben szétzilált, birodalmi központ alá rendelt egyesült európai népséget akarnak.”

Díjakat adtak át a kiváló oktatóknak és hallgatóknak

A márciusi ifjakra emlékeztek a Semmelweis Egyetemen

Ünnepi megemlékezést tartottak a Semmelweis Egyetem (SE) diákjai és munkatársai az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából. Az egyetem dísztermében tartott rendezvényen kiosztották többek között a Pro Universitate, a Jó tanuló - jó sportoló díjakat, valamint átadták a rektori, kancellári és dékáni elismeréseket is. A programon részt vett Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár, kerületünket Sára Botond, Józsefváros polgármestere képviselte.

Körzeti rendész café negyedszer

Cél a szebb, rendezettebb Népszínház negyed

A helyi lakosokkal napi kapcsolatban álló személyek – a lakóközösségek és vállalkozások képviselői, intézményvezetők, a környék önkormányzati képviselője, illetve a rendőrség és a közterület-felügyelet munkatársai – részvételével március 12-én megtartották a IV. Körzeti Rendész Cafét. A Józsefvárosi Önkormányzat kezdeményezésére tartott ötletbörzén ezúttal a Népszínház negyed kihívásaira keresték a megoldásokat.

A rovat további hírei

 

Oktatás.

Az Egyszülős Központ működteti a játszókuckót

Rendszeres gyermekprogramok a Kálvária téren

Márciustól november végéig az Egyszülős Központ működteti a Kálvária téri játszótéri kis pavilont. A központ munkatársai hetente szerveznek ide készségfejlesztő és kézműves foglalkozásokat, havonta egyszer pedig színes, játékos, környezettudatos programokkal várják a gyermekeket és a szülőket. A jelképes megnyitót március 8-án tartották virágültetéssel egybekötve a téren.

A Pál utcai fiúk című regény helyszíneit is megtekintették

Szlovén diákok látogattak kerületünkbe

A Pál utcai fiúk című regényhez kapcsolódó tanulmányi versenyen budapesti kirándulást nyert egy szlovén diákcsoport. A hatodikosokból és kísérő tanáraikból álló csoport Sántha Péterné alpolgármester támogatásával és szervezésével március 8-án ellátogatott a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába és a regényben szereplő híres józsefvárosi helyszínekre is.

Kiállításmegnyitó és koncert a zeneiskolában

Örményország spirituális varázsa

Második alkalommal nyílt kiállítás az Örmény Kulturális Központ ikonfestő tanfolyamán készült alkotásokból a Józsefvárosi Zeneiskola dísztermében. A speciális technikával készült színpompás képek a gazdag örmény hagyományokat villantják fel.

Az ország minden részéből várják a tehetséges diákok jelentkezését

Fiatal sportolókat támogatnak

A MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázata azoknak a 10-18 év közötti általános vagy középiskolás diákoknak nyújt anyagi segítséget, akik tehetséges sportolók és országos vagy nemzetközi versenyen is bizonyítottak már. Az útiköltségtérítésre, eszközvásárlásra és egyéb sportoláshoz köthető költségek támogatására benyújtható pályázatokat a hónap végéig várja a MOL Alapítvány.

A rovat további hírei

 

Józsefváros újság.

Józsefváros újság archívuma

2019/9

Egy lakás erkélyének korlátja kapott lángra

A Győrffy István utcában volt szükség tűzoltói beavatkozásra

Tűz keletkezett egy társasházi lakás erkélyén vasárnap délután a Győrffy István utcában. A fakorlát gyulladt ki. A fővárosi hivatásos tűzoltók létraszer segítségével fojtották el a tüzet. A lakásban senki sem tartózkodott.

Önkezével akart véget vetni életének egy férfi

Életet mentett egy szolgálaton kívüli rendőr

A Készenléti Rendőrség szolgálaton kívüli rendőre március 15-én reggel a Thököly úton egy férfira lett figyelmes, aki kötéllel akart véget vetni életének. A járőr azonnal odalépett a férfihez és kezével tartotta, miközben öngyújtóval elégette a kötelet. A BRFK szolgálatban lévő rendőrei a segítségnyújtásban közreműködtek és a zavartan viselkedő férfihez mentőt hívtak. A mentőszolgálat munkatársai a férfit kórházba szállították.

Március 15.

Ünnepi programok a Múzeumkertben

A március 15-i ünnepségek keretében a Múzeumkertben és a Nemzeti Múzeum épületében 13 órától kirakodóvásárral és színes családi programokkal várják az ünneplőket, családokat.

A rovat további hírei

 .