Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Aktuális

Aki megakadályozta a Nemzeti Múzeum kirablását

Emléktábla Harry Hill Bandholtz tábornok tiszteletére

Az újraélesztés világnapja

Újraélesztési gyakorlat a Molnár suliban

Fontos, hogy a bajban ne csak tudjunk, de merjünk is segítséget nyújtani. A Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítású Nyelvű Általános Iskolába járó diákok többek között az elsősegélynyújtás legfontosabb technikáit is elsajátítják. A Vöröskereszt bázisiskolájában október 16-án, Az újraélesztés világnapján a gyermekek, a szüleik és az intézmény dolgozói egy ambu baba segítségével egymást folyamatosan váltva sajátíthatták el és gyakorolhatták az újraélesztés helyes technikáját.

Történetek, képzések, lehetőségek

A Nemzeti Vágtán népszerűsíti képzéseit az NKE

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem bemutatkozik a Nemzeti Vágtán. Megismerhető az egyetem múltja, képzései, és az elérhető szolgáltatásai. Az egyetem standja a Bajza utca és a Hősök tere közötti részén található majd meg október 19-én és 20-án.

Videotár

Autójában alvó férfit fosztottak ki

A térfigyelő kamerák segítségével fogták el a fosztogatókat

Kifosztott két férfi egy autóban alvó személyt. A józsefvárosi rendőrök a térfigyelő kamerák segítségével elfogták az elkövetőket.

Indul a fűtési szezon

A fűtőberendezések karbantartására figyelmeztet a katasztrófavédelem

A hivatalos fűtési szezon kezdetének napján a fűtőberendezések karbantartására figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A niklai remete Józsefvárosban

160 éve készült el az újjávarázsolt Berzsenyi-szobor a Múzeumkertben

Napjainkban természetesnek vesszük, hogy Budapest utcáin és terein szobrokat látunk. Azonban másfél évszázada a köztéren álló plasztika még igencsak ritkaságszámba ment. Pest első világi témájú emlékművét Józsefvárosban állították fel 1858-ban, amely Katona József egész alakos szobra volt. Az akkori Nemzeti Színház előtt helyezték el, azonban 1883-ban Kecskemétre szállították. Nem sokkal később, 1860-ban újabb emlékművet állítottak fel a városrészünkben: Berzsenyi Dániel portrészobrát a Nemzeti Múzeum kertjében.

Balogh László előadása a Józsefvárosi Galériában

Egy csipetnyi Óceánia

Óceánia államairól tudhatott meg érdekességeket október 15-én a Józsefvárosi Galériába látogató közönség. Balogh László, a Zászlómúzeum vezetője vetítéssel és kisfilmekkel tarkított előadása a Csendes-óceán szigetvilágába nyújtott betekintést.

 

Köztér.

Önkormányzati választás 2019

Új polgármester és képviselő-testület Józsefvárosban

A vasárnapi önkormányzati választáson Pikó András, a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás jelöltje 269 szavazattal előzte meg Sára Botondot, a Fidesz-KDNP jelöltjét, így ő lett Józsefváros új polgármestere. A képviselő-testületbe a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás jelöltjei közül tizenegyen, a Fidesz-KDNP jelöltjei közül hatan kerültek be. Józsefvárosban a részvételi arány 40,05 százalékos volt.

Forgalomlassító párnák, közterület-rendezés

Közlekedésbiztonsági intézkedések a Százados negyedben

Forgalomcsillapító párnák kerültek a napokban a Tisztes utcai játszótér bejárata előtti útszakaszra, amelyekre közlekedésbiztonsági megfontolásból volt szükség. Az utca túlsó végén, a Ciprus ház előtt pedig a lakók kérésére megemelték az aszfaltburkolatot, így biztosítva a könnyebb elvezetést az esővíznek.

A hosszú idejű szolgálat elismerése

Átadták a „Józsefváros lakosságának szolgálatában” kitüntetéseket

„Józsefváros lakosságának szolgálatában” elnevezéssel új, az önkormányzat által adományozható elismerés alapításáról döntött kerületünk képviselő-testülete idén nyáron. A díjat a VIII. kerületi rendőrkapitányság állományának azon tagjai kaphatják meg, akik legalább 5 éve szolgálnak Józsefvárosban. A kitüntető címben elsőként 21 kerületi rendőr részesült, amelynek október 8-ai átadásakor Sára Botond kiemelte: a közbiztonság javításához elengedhetetlen a rendőri munka, amelynek elismeréseként az egyik legfontosabb feladat, hogy ösztönözze, támogassa őket az önkormányzat.

VIII. Budapesti Bűnügyi Technikai Verseny

Ismét elsők lettek a józsefvárosi helyszínelők

A józsefvárosi helyszínelők ismét bebizonyították, hogy a legjobb teljesítményt nyújtják a fővárosban. A szeptember 26-án megrendezett VIII. Budapesti Bűnügyi Technikai Versenyen – amelyen tizenegy kapitányság csapata mérkőzött meg – a kerületünk szakemberei állhattak a dobogó legfelső fokára az eredményhirdetést követően.

A rovat további hírei

 

Közélet.

Önkormányzati választás 2019

Nyolcadik alkalommal választ önkormányzatokat az ország

A rendszerváltozás óta nyolcadik alkalommal tartanak önkormányzati választásokat vasárnap Magyarországon. A fővárosi választók főpolgármesterjelöltekre, polgármesterjelöltekre, önkormányzati képviselő-testületi képviselőjelöltekre szavazhatnak reggel 6 és este 7 óra között. A nemzetiségi választópolgárok a nemzetiségi önkormányzatok tagjait választják meg az önkormányzati voksolással egy napon. A képviselők mandátuma öt évre szól.

Kikapcsolódás az egész családnak

Átadták az új játszóteret a Múzeumkertben

A Nemzeti Múzeum kertje – korabeli szóhasználattal a Muzi – hatalmas, árnyat adó fáival, üldögélésre csábító padjaival mindig is a béke szigetét jelentette a nyüzsgő fővárosban élők generációinak számára. És hogy ez továbbra se legyen másként, az elmúlt időszakban lezajlott megújulás részeként már egy játszótér is várja a családokat a Múzeumkert Pollack Mihály tér felőli oldalán, amelynek ünnepélyes átadására október 11-én került sor. Az eseményen Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Sára Botond, Józsefváros polgármestere, valamint Varga Benedek, a Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntötte a megjelent érdeklődőket és családokat.

Emlékmű Horváth Zsuzsának és Ökrös Oszkárnak

Újabb két dombormű a Muzsikus cigányok parkjában

Két új domborművet avattak október 11-én a Muzsikus cigányok parkjában álló mészkőoszlopokon. Horváth Zsuzsa cigányprímásnő és Ökrös Oszkár cimbalomművész emlékművét Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Sára Botond, Józsefváros polgármestere leplezte le.

Az idei évtől könnyebben lehet tűzfalak felújítására pályázni

Megújulnak a Szigony utca homlokzatai

Már zajlanak a felújítási munkálatok a Szigony utca 8. szám alatti társasház homlokzatán, így hamarosan az épületre tervezett mesefigurákat is felfestik. A ház – amelynek szomszédos épületén a Szaffi című animációs film hősei láthatók – egyik tűzfalára a Vuk, a másikra a Macskafogó című kultikus rajzfilm egy-egy jelenete kerül.

A rovat további hírei

 

Oktatás.

Segítség az autóval közlekedő családoknak

Ingyenes reggeli és délutáni parkolás a bölcsődék, óvodák és általános iskolák környékén

Józsefváros önkormányzatának köszönhetően ősztől újra igénybe vehetik a szülők azt a reggeli és délutáni rutint jelentősen megkönnyítő kedvezményt, amellyel autójuk mentesül a parkolási díj megfizetése alól reggel 8.00 és 8:30, valamint délután 15.30 és 18.00 között a bölcsődék, óvodák és általános iskolák környékén. Az engedélyt a Parkolási Igazgatóságnál kell kérvényezni, a kérelemhez – az autó iratain kívül – csatolni kell az oktatási, nevelési intézmény igazolását, ahová a gyermek jár.

Öt érmet szerzett a kick-box csapat

Újabb sportsikerek a Zrínyi Akadémián

Több érmet is elhoztak a Józsefvárosban működő Zrínyi Miklós Kick-Box Akadémia csapatának növendékei a Győrben rendezett WAKO Utánpótlás kick-box Európa-bajnokságról. Az akadémia nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás-nevelési programra is, hogy versenyzői a korosztályos és később felnőtt nemzetközi versenyeken is sikeresen szerepelhessenek. A munka ismét meghozta gyümölcsét.

Ingyenes programok az egészségmegőrzés jegyében

Semmelweis Egészség Napok másodszor

Személyre szabott testösszetétel vizsgálattal, táplálkozási tanácsadással, időskori szimulációs lehetőséggel, valamint családtervezési beszélgetésekkel és újszülöttgondozással kapcsolatos interaktív programokkal is várják a jelentkezőket október 4-én a Semmelweis Egyetem Vas utcai Egészségtudományi Karán. A Semmelweis Egészség Napok keretében megszervezett rendezvény ingyenes, de a kis létszámú foglalkozások előzetes regisztrációhoz kötöttek.

Nyáron is szorgalmasan készültek

Tanévnyitó hangverseny a Józsefvárosi Zeneiskolában

A Józsefvárosi Zeneiskola a hagyományait követve idén is október elsején, A zene világnapjához kapcsolódva tartotta meg a tanév első növendékhangversenyét, melynek ezúttal is a Nap utcai épület hangversenyterme adott otthont. Az izgatott növendékek tanáraik és szüleik jelenlétében mutatták meg, mit tanultak a nyári táborban.

A rovat további hírei

 

Józsefváros újság.

Józsefváros újság archívuma

2019/33

Várják a lakosok véleményét

Modern, gyalogosbarát köztér lenne a Népszínház utca

Nyitottabb, átláthatóbb terek, több növény, egységes burkolat, valamint új utcabútorok jellemeznék megújítását követően a Népszínház utcát – ezt tervezi a Józsefvárosi Önkormányzat. A koncepciótervről – amely az utcában három helyen: a Blaha Lujza térnél, a II. János Pál pápa térnél és a Teleki térnél tekinthető meg – Sára Botond polgármester, valamint Zentai Oszkár és Dudás Istvánné, a környék önkormányzati képviselői beszéltek lapunknak, felhívva a figyelmet arra, hogy várják a lakosok ötleteit és javaslatait is arról, hogy milyen legyen a Népszínház utca.

Bemutatkozott a CSANÉ

Közösségi piknik a Tolnai kertben

Közösségi piknikre várta a környék, illetve Józsefváros lakóit október 5-én a Társaság a Csarnok-Népszínház Negyedért Egyesület (CSANÉ) a Tolnai közösségi kertbe, ahol egy kis falatozás mellett a helyi ügyekről, közös tervekről is beszélgethettek a részvevők.

Megújult osztályt adtak át

Folyamatos fejlesztések a gyermekellátásban

Egyetemi és alapítványi forrásból, több mint 400 millió forintos ráfordítással újult meg a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinika Hemato-Onkológiai Osztálya. Az 51 ágyas osztályon speciális légtechnikai rendszert építettek be, zsiliprendszerű beléptető kapukat helyeztek üzembe, az elkülönítő szobákban betegfigyelő monitorrendszert szereltek fel, és a kis betegeket körülvevő környezetet is még barátságosabbá alakították.

A rovat további hírei

 .