Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Aktuális

Hozsánna néked szent király!

Ünnepeljünk együtt augusztus 20-án!

A hűség és az önfeláldozás jelképe

Nemecsek Ernő szobra a Füvészkertben

Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének egyik legfontosabb alakja Nemecsek Ernő, a látszólag törékeny, szőke fiúcska, aki hűségével, bátorságával és önfeláldozásával igazi hőssé válik a történet végére. Neki, és az általa képviselt értékeknek állít emléket az a Zsigó András keramikus által készített szobor, amelyet augusztus 15-én este adtak át az ELTE Füvészkertben. Az eseményen részt vett Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere is.

50 éve szervezték meg a Woodstocki Fesztivált

Filmvetítés a Reménysugár idősklubban

A béke fesztiválja, Woodstock ötvenedik évfordulója emlékére szervezetek mozidélutánt augusztus 15-én a Reménysugár Idősek Klubjában. A résztvevők a Hair című ikonikus filmet nézték meg, ami megidézi a kor hangulatát. Az eseményre Sántha Péterné alpolgármester is ellátogatott.

Videotár

IDŐSZAKOSAN TILOS A PARKOLÁS

Itt takarítják az utcákat ezen a hétvégén

Augusztus 17-én és 18-án, szombaton és vasárnap a Lőrinc pap téren, a Kis Fuvaros, a Pál és a Márkus Emília utcában, valamint a Mária, a Futó, és a József utca egy szakaszán út-és járdafelületeket takarítanak önjáró takarítógépekkel. A megjelölt időszakokban – maximálisan két órán keresztül – ezeken a területeken tilos parkolni.

Forgalmi változások

Szeptember 2-től újra a teljes vonalon jár a 4-es és a 6-os

Az idei nyári nagykörúti villamospálya-felújítás befejező üteméhez ér: augusztus 21-től, szerdától módosul a 4-6-os villamos közlekedési rendje. Augusztus 31-én hajnalig a villamos a Corvin-negyed és a Jászai Mari tér között jár. A Nyugati pályaudvar és a Széll Kálmán tér, valamint a Corvin-negyed és az újbudai végállomások között pótlóbusz viszi az utasokat. Augusztus 31-én hajnaltól szeptember 1-jén éjfélig a teljes vonalon pótlóbusszal lehet utazni.

Ügyfélfogadási és parkolási információk az ünnephez kapcsolódóan

A hosszú hétvégén nem kell fizetni a parkolásért

Az augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan augusztus 16. üzemzárás és augusztus 21. üzemkezdet közötti időszakban a fizető parkolás szünetel kerületünkben. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. szakmai igazgatóságainak ügyfélfogadási rendje pedig az alábbiakban olvasható rend szerint alakul.

Szerkesztőségi közlemény

Hamis vádak a Józsefváros újsággal szemben

Az elmúlt időszakban több párt és jelölőszervezet is azzal a kéréssel fordult lapunkhoz, hogy az őszi önkormányzati kampányban közöljük az általuk fizetett politikai hirdetéseket, illetve arra árajánlatot kértek. Ezúton tájékoztatunk mindenkit, hogy – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – a Józsefváros újság a mostani választási kampányban sem biztosít egyetlen politikai párt vagy jelölőszervezet számára sem fizetett hirdetési felületet, ugyanakkor a jelöltek bemutatására lehetőséget adunk.

 

Köztér.

Én csupán közvetítő vagyok

Beszélgetés Hajdók Judit orgonaművésszel és kutatóval

Józsefváros mindig népszerű volt a művészek körében: sok író, színész, festő és zenész választotta otthonául. Hajdók Judit orgonaművész és -kutató koncertjei és tudományos munkája során beutazta a világot, de a szíve mindig visszahúzta a Palotanegyedbe, abba a harmadik emeleti lakásba, amely már gyermekként is az otthona volt. A művésznővel az Építész Pince toszkán hangulatú, borostyánnal díszített udvarán beszélgettünk többek közt a hangszerek királynőjéről, józsefvárosi emlékeiről, illetve arról, mennyire fontos egy-egy koncert kapcsán a közönség szerepe.

Világot akart látni a fiú

Németországban eltűnt gyereket találtak a rendőrök a Keleti pályaudvaron

Egy tizenkét éves, Németországban eltűntként keresett fiúra találtak rá rendőrök a Keleti pályaudvaron kedd éjszaka – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a honlapján. A rendőrök felvették a kapcsolatot a német hatóságokkal és a fiú szüleivel, így a gyerek ma délután már haza is utazhatott édesapjával.

Biztonságos autó – Biztonságos megérkezés

A rendőrség közlekedésbiztonsági tanácsai

A nyári hőség, a torlódásokban való araszolás nemcsak az emberi szervezetet viseli meg, hanem próbára teszi gépjárművünket is, megnövelve, ezáltal egy esetleges műszaki hiba, vagy az autót érintő tűzeset kialakulásának veszélyét. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tanácsai az autósoknak.

Időszakosan tilos a parkolás

Ezen a hétvégén is takarítják az utcákat

Augusztus 3-án és 4-én a Bacsó Béla utcában, a Bókay János utcában, a Rökk Szilárd utcában, az Kis Salétrom utcában, valamint a Déri Miksa, a Szentkirályi és a Bérkocsis utca egy szakaszán út-és járdafelületeket takarítanak önjáró takarítógépekkel. A megjelölt időszakokban – maximálisan két óráig – ezeken a területeken tilos parkolni.

A rovat további hírei

 

Közélet.

„Tanító néninek születtem”

90 éves lett Latosinszky Györgyné

Negyvenöt évig tanított, mindig azt kereste, hogyan teheti boldoggá diákjait, és a mai napig levelezik velük. Klári néni idén 90 éves. A kerek születésnap alkalmából augusztus 14-én Egry Attila alpolgármester köszöntötte fel a szépkorú hölgyet csokoládéval, egy virágcsokorral és egy Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt oklevéllel.

A katolikus egyház legfontosabb Mária-ünnepe

Augusztus 15. - Nagyboldogasszony napja

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária mennybevételét. Az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint Jézus Krisztus „röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe” édesanyja, Mária holttestét – írta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata közleményében.

Száznyolcvan éve a gyermekek egészségéért

Születésnapját ünnepli a Bókay utcai gyermekklinika

1839. augusztus 15-én nyitotta meg kapuit a Bókay utcai gyermekklinika, hivatalos nevén a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikája. A Józsefvárosban található intézmény hazánk első, Európa negyedik gyermekkórháza volt Párizs, Szentpétervár és Bécs után, amelyben közel két évszázados működése alatt – bár többször is költözött – egy napra sem szünetelt az ellátás.

Mire figyeljen, ha kisbabája van?

Nyári tippek kismamáknak

Nyakunkon a nyár utolsó hosszú hétvégéje, jó időt ígérnek, ilyenkor a legtöbb család még kihasználja az alkalmat és elutazik nyaralni, kirándulni. De mit tesz az az édesanya, akihez éppen megérkezett a gólya, vagy milyen kisgyermekkel útnak indulni? Hogyan óvják csecsemőjüket a napsugaraktól? Mire figyeljenek, hogy a várva várt nyaralás a picivel, a picinek is élvezetes legyen? Ha szeretnék tudni, mit ajánl egy védőnő, olvassák el cikkünket!

A rovat további hírei

 

Oktatás.

2,1 milliárd forintból fejlesztik a parkokat

Családi szabadidőparkot alakítanak ki a II. János Pál pápa téren

A II. János Pál pápa téren és további hat fővárosi helyszínen újulnak meg zöldterületek, illetve játszóterek, amelyek többek között sport- és rekreációs funkciókkal bővülnek – közölte a Főkert Zrt. augusztus 12-én. A fejlesztés célja, hogy a parkok látogatói megújult környezetben, minél aktívabban tölthessék el szabadidejüket.

Önkormányzati segítség a kerületi családoknak

Iskolakezdési utalvány az elsősöknek

Az elmúlt évekhez hasonlóan papír-, írószerek, füzetek vagy tolltartó vásárlására minden kerületi lakcímmel rendelkező első osztályos diák két darab iskolakezdési utalványt kap ajándékba, összesen 5000 forint értékben a Józsefvárosi Önkormányzat jóvoltából.

Jelentős bérfejlesztés indul a védőnői hálózatban

A gyermekbarát város építése a védőnők nélkül elképzelhetetlen

Négy év alatt mintegy két és félszeresével emelkedik a magyar védőnők alapilletménye – jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár augusztus 8-án, a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban. Első lépésként az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, amely intézkedéssel mintegy 4000 védőnő kapja meg emelt júliusi fizetését a napokban. Józsefváros önkormányzata is elismeri a hungarikumként számon tartott védőnői szolgálatot, ezért modern munkakörülményekkel, eszközökkel és anyagi megbecsüléssel támogatja a kerületi védőnőket – hangsúlyozta Sára Botond polgármester.

Jól szerepeltek a magyar versenyzők

Véget értek a 15. Maccabi Európai Játékok

Július 29. és augusztus 6. között rendezték meg Budapesten a 15. Maccabi Európai Játékokat, amelyen 42 ország – köztük meghívással hét Európán kívüli –, több mint 2300 sportolója vett részt, közöttük 208-an hazánkból. A nemzetek, a résztvevők és a magyar indulók számát tekintve is rekordot döntött az esemény, amelynek több megmérettetése is józsefvárosi helyszínen zajlott.

A rovat további hírei

 

Józsefváros újság.

Józsefváros újság archívuma

2019/25

Piknikezz a tóparton!

Holnaptól ismét Orczy Summer Chill

Augusztus 15-én folytatódik az Orczy Summer Chill fesztivál. Csütörtöktől vasárnapig hangulatos estéket tölthetünk az Orczy tó partján, ami hol kertmozivá, hol a pop, a jazz vagy épp a klasszikus zene színterévé változik.

Melegen ajánljuk

Amit a folyadékpótlásról tudni kell

„Nyáron fontos a folyadékpótlás!”, „Igyál sokat, nehogy kiszáradj!”, „Ne cukrosat, vizet!”. Ezeket az intelmeket már mindenki jól ismeri. De miért olyan fontos elegendő folyadékot fogyasztanunk – különösképpen a nyári forróságban –, és vajon kizárólag az üdítően hideg víz-e a megfelelő választás? Cikkünkből kiderül!

Közlemény

Jogellenesen tart nyitva az Auróra Kioszk

Az Auróra Kioszkot üzemeltető Marom Klub Kft. a hatósági kötelezés ellenére nem pótolta az üzlet használatának jogcímét igazoló okiratot. A kötelezésnek az üzemeltető a rendelkezésére álló 90 nap alatt nem tett eleget, a jogsértő állapotot nem szüntette meg. Tájékoztattam az üzemeltetőt, hogy a működési engedélyt visszavonom, a tevékenység folytatását megtiltom, és a kereskedőt, illetve az üzletet a nyilvántartásból törlöm, az üzletet bezáratom - olvasható Józsefváros jegyzőjének közleményében.

A rovat további hírei

 .