Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Aktuális

Ingyenes szűrővizsgálatok november 24-én

Szűrőszombat a Szent Kozma Egészségügyi Központban

Gyerekek között – örök fiatalon

A 90 éves Katona Józsefnét köszöntötték

Katona Józsefné óvónői hivatásának élve több mint 50 esztendőt dolgozott a Magyar Rádió óvodájában, majd Józsefvárosban, a Koszorú utcai óvodában. Hogy a kis, eleven lurkók között eltöltött fél évszázad hatása, avagy sem, de Ági néni vidáman, jó szellemi és testi egészségben töltötte be november 16-án a kilencvenedik életévét. Ez alkalomból Józsefváros önkormányzatának nevében köszöntötte Egry Attila alpolgármester, aki egy csokor virággal, egy doboz finom csokoládéval, valamint az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt oklevéllel kívánt boldog születésnapot az ünnepeltnek.

Mozgáskotta: lehetőség a mindennapos mozgásra

Fejlesztő eszközöket kaptak a kerületi óvodák

A tavalyi és idei évben is pályázott a Józsefvárosi Napraforgó Egyesített Óvoda eszköztámogatásért a Karácsony Sándor Közalapítványnál, melynek köszönhetően mind a tizenhárom tagóvodának be tudták szerezni a népszerű maxi mozgáskotta készletet. November 15-én egy rövid bemutatót is tartottak nekünk a Hétszínvirág Tagóvodában, ahol többet megtudhattunk Magyar Gábor csodamódszeréről.

Videotár

Kréta nevű szert árult egy idős nő

Villámgyors akcióval csaptak le a dílerre a rendőrök

A józsefvárosi rendőrök munkája az elmúlt években látványos eredményeket produkált: sorra fogják el a drogterjesztőket a kerületben. Vannak azonban olyan dílerek, akik ennek ellenére bepróbálkoznak – gondolván, hogy ők majd nem buknak le –, de rendszerint tévednek. Így járt a 60 éves B. Istvánné is, aki egy üres telken kínálta a Kréta fantázianevű szert. Akkor is árult, amikor november 15-én rajtaütöttek a rendőrök. 150 adagnyi drogot foglaltak le tőle: az már nem kerül az utcákra. Az elfogásról a rendőrök látványos videót osztottak meg.

Bemutatkozik a XXI. századi bíróság

Harmadik Digitális Nyílt Nap a fővárosban

A „Digitális Nyílt Nap” elnevezésű roadshow november 19-ei állomása a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) volt, amelyhez kerületünk is tartozik. A rendezvényen bemutatták a bíróságok elektronikus kapcsolattartásának jelenét és jövőjét: az érdeklődők megismerhették a beszédfelismerő szoftver alkalmazhatóságát, a távmeghallgatási rendszer előnyeit, az Új Generáció projekt képzéseit, a Digitális Bíróság projektet, az ügyfélközpontok működését és a hamarosan megvalósuló e-aktát is.

Körzeti rendészek Józsefvárosban

7-es és 8-as számú körzet – Francz Zsolt: nagy segítség a helyismeret

A Józsefvárosi Önkormányzat június 1-én megalakította a közterület-felügyeleten belül működő körzeti rendészetet a rendőrség körzeti megbízotti rendszere mintájára. A területüket jól ismerő körzeti rendészek elsődleges célja, hogy mielőbb választ adjanak a lakosokban felmerülő kérdésekre, felvetésekre. Sorozatunkban bemutatjuk azt a kilenc személyt, akiket a körzetükben élők felkereshetnek, ezúttal Francz Zsoltot, a 7-es és a 8-as számú körzet rendészét.

Ínycsiklandó házi finomságok

Lekvárfőző versenyen a Nappali Ellátások klubjában

A Nappali Ellátások klubjainak tagjai összesen 35 ínycsiklandozó finomsággal neveztek be a november 15-én megtartott lekvárfőző versenyre. A hagyományos – egyebek mellett sárgabarackból, cseresznyéből, meggyből, csipkebogyóból és birsből készült – édességek mellett igazi ínyencségek, köztük berkenye- és rebarbaralekvár is érkeztek a versenyre.

 

Köztér.

Két nőt megtámadott, egyiküket megerőszakolta

Rövid időn belül elfogták az erőszakoskodó férfit

Megerőszakoltak egy nőt november 14-én este. Az elkövető két nőt is megtámadott, mindkettőjüket késsel fenyegette. Az első nőt a Gyulai Pál utcában támadta meg, azonban ő annyira határozott volt, hogy a férfi inkább elmenekült. Húsz perccel később viszont a Vas utcában megerőszakolt egy másik nőt. A rendőrség nem sokkal az eset után elfogta az erőszakoskodó férfit.

Az Év Józsefváros Rendvédelmi Munkatársa

Önkormányzati kitüntetés rendvédelmi dolgozóknak

Józsefváros önkormányzata hagyományosan a rendvédelmi nap keretében tünteti ki azokat a közbiztonság és közrend területén dolgozó szakembereket, akik munkájukkal kiemelkedően sokat tettek kerületünk közbiztoságáért, és példát mutattak munkatársaiknak. A november 15-én megtartott díjátadó ünnepségen Sára Botond, Józsefváros polgármestere kiemelte: Józsefváros újjáépítésének alapjaként a közbiztonság javítására tették a hangsúlyt. A közös munkának köszönhetően pedig kerületünk Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő, legbiztonságosabb városrészévé vált.

Legyen szebb a Karácsony!

Idén is szervez adománygyűjtést a józsefvárosi rendőrkapitányság

Negyedik alkalommal szervez adománygyűjtést a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság a nehéz körülmények között élő józsefvárosi családok megsegítésére. A feleslegessé vált, de még jó állapotú játékokat, felnőtt és gyermek ruhaneműket, könyveket, írószereket a Víg utcai rendőrkapitányságon lehet leadni december 7-ig.

Ezúttal egy dílertrión kattant a bilincs

Már 101 sikeres bevetést hajtott végre a józsefvárosi akciócsoport

Október végén egy kábítószerkereskedő trióra csapott le a VIII. kerületi Rendőrkapitányság akciócsoportja, akik ezzel az elfogással a 101. olyan bevetésen is túlvannak, amikor bilincs került díler csuklójára – számolt be az esetről a Zsaru magazin. A kábítószerelleni harcra specializálódott különleges egység négyévnyi fennállása óta 213 drogárus ellen kezdeményeztek büntetőeljárást.

A rovat további hírei

 

Közélet.

A bevételből a Heim Pál kórházat segítik

Terence Hill Józsefvárosban jótékonykodik

2019. február 16-án ismét Magyarországra érkezik Terence Hill a Guido & Maurizio De Angelis koncert egyik sztárvendégeként. Az eseményt megelőzően egy jótékonysági aukció ajánlását is elvállalta a népszerű színész, melynek során titokban ismét hazánkban járt. Az árverezés tárgya egy Dune Buggy, amely pont olyan, mint a „Különben dühbe jövünk” című filmben látható autó. A bevételből a józsefvárosi Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet eszközparkjának bővítését valósítják meg.

Együttműködési megállapodást írt alá a kormányfő és a főpolgármester

Orbán Viktor: Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll

A főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló megállapodást írt alá november 17-én, a főváros napján, a Budapest egyesítésének 145. évfordulójának alkalmából tartott ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester. „Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll, a következő évtizedben a város történetének legsikeresebb korszakát élheti meg” ¬– mondta Orbán Viktor a megállapodás aláírását követően, amelynek részeként létrehozták a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát.

Díjátadó és gálaünnepség

130 éves a Magyar Testgyakorlók Köre

1888. november 16-án alapították a Magyar Testgyakorlók Köre (MTK) sportklubot. A 130. évfordulón gálaünnepséget szerveztek a Hungária körúti Új Hidegkuti Nándor Stadionban, amelyen díjazták a klub eredményes spotrolóit és vezetőit. Deutsch Tamás, az MTK elnöke az ünnepségen kiemelte: a klubot ma is három tényező, a közösség és a sport iránti szeretet, valamint a holnapba vetett hit „röpíti előre”. A programon Józsefváros képviseletében Sára Botond polgármester vett részt.

170 éve született Wekerle Sándor

Az első polgári származású miniszterelnökre emlékeztek Józsefvárosban

Wekerle Sándor három ízben töltötte be Magyarország miniszterelnöki posztját. A kiemelkedő tehetségű politikus és államférfi születésének 170. évfordulója alkalmával megemlékezést tartottak sírjánál Józsefvárosban, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, ahol életútját és munkásságát Varga Mihály miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter mellett Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója is méltatta. Kerületünk nevében Sára Botond polgármester koszorúzta meg hazánk első polgári származású miniszterelnökének örök nyughelyét.

A rovat további hírei

 

Oktatás.

Egyeztettek az intézmény és a klub vezetői

Tízéves együttműködés a Losi és a Rotary Club között

Immár tíz éve működik együtt egymással a Losonci Téri Általános Iskola és a Rotary Club. A szervezet vezetői – Gondár György kormányzó, Balló Dóra alkormányzó és Stein János, a Rotary Club Margitsziget vezetője – november 15-én néhány társuk kíséretében ellátogattak az intézménybe, ahol két, az általuk támogatott Komplex Instrukciós Program (KIP) módszereit alkalmazó órát is megtekintettek, majd egy kerekasztal-beszélgetés keretében egyeztettek az intézmény vezetőjével, Stenczinger Csillával az elért eredményekről és a jövőbeni közös tervekről.

Legyen a zene mindenkié!

Szakmai nap a Józsefvárosi Zeneiskolában

A Józsefvárosi Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola november 10-én szakmai napot tartott, melynek témája a különleges fejlesztést igénylő gyerekek zenével való segítése volt.

„Annyi mindent nem szerettem még”

Somló Tamás józsefvárosi kötődései

A beat-nemzedék minden tagja – és rajtuk kívül valószínűleg sokan mások is – ismerte Somló Tamás (1947–2016) zeneszerzőt, zenészt, aki a Józsefvárosban nőtt fel: a Baross utca és a Nagykörút sarkán lakott gyermekkorában, iskolába pedig a Práter utcai Általános Iskolába járt. Somló Tamás a Lokomotív GT énekese, basszusgitárosa, szaxofonosa volt, de játszott az Omegában és a Kex együttesben is.

Folyamatosan zajlik a DigitalSkills projekt

Fókuszban a bölcsődés korosztály okoseszköz-használata

Milyen hatást gyakorolnak az okoseszközök a gyerekek fejlődésére? Milyen veszélyeket és lehetőségeket hordoz korai alkalmazásuk? Gátolják vagy segítik a bölcsődés korúak fejlődését? Ezekre a kérdésekre egyelőre nincs pontos válaszunk, azonban egy biztos: foglalkoznunk kell a jelenséggel. A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) által életre hívott, és a Leonardo41 Alapítvány, valamint a Karácsony Sándor Közalapítvány a Józsefvárosért által támogatott DigitalSkills projekt arra hivatott, hogy jobban ráláthassunk a problémára.

A rovat további hírei

 

Józsefváros újság.

Józsefváros újság archívuma

2018/38

A kárpátaljai rászorulókat segítik

Rekorderedménnyel zárt a Polgárok Háza jótékonysági vására

Minden ősszel hagyományosan jótékonysági adományvásárt rendez a Polgárok Háza, melyet az intézményben tevékenykedő önkéntes „háziasszonyok” és „háziurak” kezdeményeztek, és évről évre ők bonyolítják le nagy szeretettel és szép eredménnyel! Az adományokból korábban jutott már Böjte Csaba árváinak, a józsefvárosi nagycsaládosoknak és csángó gyermekeknek is; ezúttal kárpátaljai rászorulókat segíti a bevétel és a válogatott tárgyi adományok.

Átadták a rendőröknek az ittas sofőrt

Közterület-felügyelők akcióban

Szombaton késő délután közlekedési lámpának ütközött egy autó a Baross utca és az Illés utca kereszteződésénél. A balesetet egy ittas férfi okozta, aki kiszállt az autójából és elmenekült. Pechére éppen arra járt Horváth Gábor körzeti rendész és kollégái, Fidrich Barbara és Baranyai Ferenc közterület-felügyelők, akik visszakísérték a helyszínre és átadták a rendőröknek.

Lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség

Robbanótestet találtak a Bíró Lajos utcában

Kertészkedés közben robbanótestet találtak a lakók november 17-én egy Bíró Lajos utcai társasházban. A tűzszerészek megállapították, hogy egy aknavető gránát stabilizáló szárnyát találták meg az ott élők, ami ebben a formában veszélytelen. A tűzszerészek átvizsgálták a területet, és elszállították a stabilizáló tárgyat.Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

A rovat további hírei

 .