Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Aktuális

Meggyújtották a harmadik gyertyát

Az öröm gyertyája is ég az adventi koszorún

Forralt bor és betlehemes játék

Adventi előadás a Józsefvárosi Galériában

Népi gyökereinkből táplálkozó, meghitt hangulatú adventi műsorral ajándékozta meg leghűségesebb látogatóit és együttműködő partnereit a Józsefvárosi Galéria december 14-én délután. Faragó Laura Kossuth-díjas énekművész, népdalénekes és zenepedagógus „Ragyog az égen egy csillag” című, betlehemes játékot, karácsonyi dalokat és verseket ötvöző műsora mellett a mézeskalács és a forralt bor illata is a közelgő ünnep hangulatát idézte ezen a délutánon.

Téli melegedő a Dankó utcában

Idén is működteti az Életmentő Pontot az önkormányzat

A korábbi évekhez hasonlóan az idei télen is működtet éjszakai melegedőt a krízishelyzetbe került személyeknek a Józsefvárosi Önkormányzat. A Dankó utca 18. szám alatt ezúttal is fűtött sátrak, pokrócok és meleg tea várja a rászorulókat december 15. és február 15. között, este nyolctól és reggel hat óráig.

Videotár

Józsefváros rendjéért

Tűzoltók, közterület-felügyelők, polgárőrök részesültek elismerésben

A hagyományokhoz híven a Polgármesteri Hivatal dísztermében adták át az önkormányzat által alapított „Józsefváros rendjéért” elismeréseket december 14-én. A kitüntetést a VIII. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állományából ötvenhárman, a Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyeleti Ügyosztályától tizennégyen, valamint a Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség és Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai közül tizenegyen vehették át a rendezettebb kerületért végzett áldozatos tevékenységükért. Sára Botond, Józsefváros polgármestere kiemelte az önkormányzat és a rendvédelemben dolgozók kiváló együttműködését, amelynek köszönhetően elérhető a kitűzött cél, hogy Józsefváros legyen Budapest legbiztonságosabb kerülete.

140 gyermek kapott ajándékot

Ünnepi díszben a Mátyás tér karácsonyfája

Ötödik alkalommal állított fel és díszített karácsonyfát a Józsefvárosi Magdolna Negyed Egyesület (JóMa) a Mátyás téren. Emellett a civil szervezet adománygyűjtésének köszönhetően 140, a környéken élő, illetve óvodába járó gyermeket ajándékoztak meg játékokkal az apróságok nagy örömére.

A lakosság segítségét kérik

Eltűnés miatt keresnek két fiatal fiút

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. kerületi Rendőrkapitányság eljárást folytat az ismeretlen helyen tartózkodó 16 éves Radics Zsolt és a 15 éves Radics Benjámin eltűnése ügyében.

Még több élmény a gyerekeknek

Új játékok kerültek Józsefváros játszótereire

Új játszóeszközöket kapott három kerületi játszótér, melyeket a gyerekek már november 30-tól használatba is vehettek. Az eszközök gyártására és telepítésére Józsefváros önkormányzata csaknem hatmillió forintot biztosított.

 

Köztér.

A sérültet kórházba szállították

Cserbenhagyásos gázolás a Kálvária térnél

Baleset történt a Kálvária tér és az Illés utca sarkánál december 11-én este. Egy autó elütött egy nőt, majd megállás nélkül továbbhajtott. A gyalogost a mentő fej- és végtagsérüléssel szállította az Országos Baleseti Intézetbe. A fotó illusztráció.

Gyorsan dolgoztak a józsefvárosi zsaruk

Elfogták az erőszakoskodót

Elfogták a rendőrök azt a férfit, aki december 1-én megszólított egy 12 éves lányt a Gutenberg tér közelében és erőszakoskodni próbált vele. Elszámoltatása folyamatban van.

Felismeri ezt a férfit?

Kiskorúval erőszakoskodott

A budapesti rendőrök a lakosság segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításában, aki 2018. december 1-jén a reggeli órákban a Gutenberg tér közelében megszólított egy 12 éves lányt, majd az egyik kapualjba behúzta és ott erőszakoskodni próbált vele. A fiatal lány végül elmenekült és az iskolában szólt a tanítójának, aki hívta a rendőrséget.

Felhívás

Ügyfélfogadási és parkolási információk decemberre

2018. december 15-én fizetni kell a parkolásért, a december 21. üzemzárás és 2019. január 2. üzemkezdés közötti időszakban pedig ingyen parkolhatunk Józsefvárosban. A karácsonyi ünnephez és újév napjához kapcsolódó időszakban a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. szakmai igazgatóságainak ügyfélfogadási rendje, valamint a parkolási rend az alábbiak szerint alakul.

A rovat további hírei

 

Közélet.

Keresztes Ildikó is fellép

Programok advent harmadik vasárnapján

Advent harmadik vasárnapján folytatódik Józsefváros ünnepi programsorozata a Horváth Mihály téren: 15 órától Farkasházi Réka és zenésztársai gyermekkoncertjét élvezhetik a térre kilátogató gyermekek, családok. Ezt követően, 16 órától a józsefvárosi óvodások műsorát láthatja a közönség. Az adventi koszorú harmadik gyertyáját 16 óra 30-kor gyújtják meg. A délután záró fellépőjeként Keresztes Ildikó ad koncertet.

Józsefváros rendjéért elismerések

Sára Botond: Közös célunk, hogy Józsefváros a legbiztonságosabb kerület legyen

Kerületünk közbiztonságáért végzett áldozatos tevékenységéért a Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. kerületi Rendőrkapitányság 119 dolgozója vehette át december 12-én az önkormányzat által alapított „Józsefváros rendjéért” kitüntetést. A Polgármesteri Hivatalban megtartott ünnepségen Sára Botond, Józsefváros polgármestere kiemelte: az eddigi eredményeket tovább kell erősíteni, a cél, hogy néhány éven belül Józsefváros Budapest legbiztonságosabb kerülete legyen.

Zene és vers találkozása

Oláh Tamás-est a Józsefvárosi Galériában

Oláh Tamás költő nemrég megjelent, Álomfejtés című kötetéből kapott ízelítőt a Józsefvárosi Galéria közönsége december 10-én este. Az elhangzott versek a zene és a szó együttes erejével hatottak a jelenlévőkre, hiszen a Kazinczy-díjas előadóművész, Takács Bence Ervin által felolvasott alkotásokat Szakcsi-Lakatos Béla Kossuth-díjas zeneszerző és zongoraművész, illetve a Kiváló Művész-díjjal is elismert zeneszerző és hegedűvirtuóz, Kathy-Horváth Lajos improvizációi tették teljessé.

Fórum a kerületi közbiztonság további javításáért

A cél Józsefváros rendjének és nyugalmának biztosítása

Járási Közbiztonsági Fórumot szervezett a VIII. kerületi Rendőrkapitányság december 5-én a Polgármesteri Hivatalban, a kerületi intézmények és egyházi szervezetek képviselőinek részvételével. Az egyeztetés célja a szoros együttműködés kialakítása volt a bűncselekmények megelőzése és a közbiztonság további javítása érdekében. Molnár Gábor józsefvárosi rendőrkapitány a fórumon kiemelte: folyamatosan csökken a bűncselekmények száma a városrészben, azonban van még tennivaló. Sára Botond, Józsefváros polgármestere hangsúlyozta: az emberek szeretnek itt élni, az ő nyugalmuk biztosítása az elsődleges szempont.

A rovat további hírei

 

Oktatás.

A józsefvárosi rendőrök a lakosság segítségét kérik

Eltűnt Bundics Simon

A férfi december 15-én egy VIII. kerületi egészségügyi intézményből ismeretlen helyre távozott, azóta életjelet nem adott magáról. Bundics Simon (48) körülbelül 175 centiméter magas, vékony testalkatú. Eltűnésekor fehér alapon kék csíkos pizsama felsőt, farmernadrágot és papucsot viselt.

Adni mindig öröm

Adventi készülődés a Molnár Ferenc iskolában

Karácsony közeledtével immár a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola folyosói és tantermei is díszektől pompáznak, az adventi rendezvényeknek és jótékonysági gyűjtéseknek köszönhetően pedig lassan a diákok lelke is ünneplőbe öltözik.

A büszkeség érzését adták ajándékul

Adventi hangverseny a Józsefvárosi Zeneiskolában

A Józsefvárosi Zeneiskola növendékei és tanáraik a közelgő karácsony alkalmából december 11-én este ünnepi hangulatú koncerttel ajándékozták meg a büszkeségtől csillogó szemű szülőket, nagyszülőket és a Nap utcai iskola adventi díszekkel ékesített nagytermében összegyűlt közönség minden tagját.

Az okoseszközök és a gyermekek kapcsolata

Digitális honfoglalás konferencia

„Lépten-nyomon látjuk, hogy egészen kicsi gyermekek kezében is ott van az okostelefon, laptop, tablet, tehát nem dughatjuk a fejünket homokba, foglalkoznunk kell a jelenséggel” – szögezte le Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) vezetője december 7-ei konferenciájukon, melyet a kerületi Egyszülős Központban rendeztek meg. Ismertették a tavaly elindult DigitalSkills projekt kutatási eredményeit, valamint szakértők tartottak előadást az okoseszközökön alkalmazható szülői felügyelő programokról és az interaktív mesekönyv műfajáról.

A rovat további hírei

 

Józsefváros újság.

Józsefváros újság archívuma

2018/40

Könyv: Szendrey Júlia – Családi levelek

A nő, akinek a nagy romantikusok közt lenne a helye

Szendrey Júlia sokak tudatában „csupán” Petőfi Sándor feleségeként él, pedig – mint a könyv szerzője vélekedik – ha Franciaországban, Németországban vagy Nagy Britanniában született volna, az európai romantika közt is felbukkanna neve. Merthogy – az utolsó éveit Józsefvárosban élő – Szendrey Júlia költőként, íróként, műfordítóként is ismert irodalomtörténészek között. A közelmúltban megjelent kötetből levelezése mellett életét is részletesen megismerhetjük.

Országgyűlési napló

Kocsis Máté: az ellenzéki képviselők bohócot csináltak magukból az Országgyűlésben

Az ellenzék agresszív viselkedése nevetségességbe torkollott, bohócot csináltak magukból az Országgyűlésben – értékelte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Józsefváros országgyűlési képviselője a szerdai parlamenti történéseket újságíróknak.

25 éve hunyt el a rendszerváltás miniszterelnöke

Szobrot avattak Antall József tiszteletére a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben

Szoboravatással egybekötött megemlékezésre gyűltek össze Antall József, a rendszerváltozás utáni első szabadon választott magyar kormány miniszterelnökének rokonai, tisztelői és egykori politikustársai a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben december 12-én. Az ünnepségen az államférfi özvegye és fia, valamint Boross Péter volt miniszterelnök és számos közéleti szereplő mellett Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere is részt vett, aki koszorúval emlékezett meg a súlyos betegségben, hivatali ciklusának negyedik évében elhunyt politikusról.

A rovat további hírei

 .