Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Aktuális

Kereplőkkel, kolompokkal vonultak

Busók űzték a telet Józsefvárosban

Biztonságosabb sportolás, szebb környezetben

Sorversennyel avatták fel a Losi felújított tornatermét

Folyamatosan újulnak meg a kerületi általános iskolák tornatermei, ezzel is biztosítva a józsefvárosi diákoknak a színvonalasabb és biztonságosabb testmozgást szebb környezetben. A Losonci Téri Általános Iskola tornaterme a napokban készült el. Ennek örömére február 22-én sorversenyt rendeztek a Losiban, a díjakat Sára Botond, Józsefváros polgármestere és Sántha Péterné oktatási ügyekért felelős alpolgármester adta át a győztes csapatoknak.

Támogatások, szolgáltatások, programok

Ingyenes lehetőségek a kerületi lakosoknak

Kerületünkben számtalan egészségügyi, családokat és vállalkozásokat segítő, illetve sportolási, kulturális lehetőség, program áll a rendelkezésre. Valószínűleg sok olyan is akad köztük, amiről sokan nem is tudnak: így összeszedtük azokat a szolgáltatásokat, amelyekkel Józsefváros önkormányzata támogatja az itt élőket, illetve amelyeket kerületünkben ingyenesen vehetnek igénybe a józsefvárosiak. Haladjunk szép sorjában: a legkisebbektől az idősekig vesszük végig a kerületi támogatásokat és az ingyenes lehetőségeket.

Videotár

„Álmom: az Isten”

Művészeti est a Nagyvárad téri református templomban

Az „Álmom: az Isten” című előadással veszi kezdetét a Nagyvárad Téri Református Egyházközség legújabb – Nagyvárad téri művészeti esték – sorozata. Ennek keretében február 24-én 17 órától Mihályi Győző színész istenes verseket szaval Karasszon Eszter gordonkaművész zenei kísérete mellett a Nagyvárad téri református templomban.

Tájékoztató

Elindult a lomtalanítás Budapesten

Megkezdődött az idei lakossági lomtalanítás Budapesten – közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit (FKF) Zrt. Józsefvárosban február 24. és március 1. között szállítják el a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladékokat, a kihelyezések pontos időpontjáról a lakosok postai úton kapnak tájékoztatást.

Újabb sportolási lehetőség a kerületieknek

Fedett jégcsarnok létesülhet Józsefvárosban

Könnyűszerkezetes, fedett jégcsarnok létesítését tervezi a Magyar Jégkorong Szövetség a Százados negyedben, a BKV Előre Sport utcai sporttelepén. A beruházás megvalósítását a Fővárosi Közgyűlés is támogatta február 20-ai ülésén. Sára Botond, Józsefváros polgármestere szerint örvendetes a jégcsarnokot építése, amelyet a tervek szerint a kerületi lakosok is használhatnak majd.

Interjú a Figyelőben

Kocsis Máté: Példátlan a magyar családtámogatás

A Fidesz frakcióvezetője, Józsefváros országgyűlési képviselője a Figyelőnek adott interjújában példátlannak nevezte a magyar családtámogatási rendszert, valamint beszélt az ellenzéki képviselők minősíthetetlen viselkedéséről, és az európai parlamenti és az őszi helyhatósági választásokról is kifejtette véleményét.

 

Köztér.

A szépkorúak is jelmezbe bújtak

Farsangi mulatság az idősklubokban

A február kerületünk Nappali Ellátás klubjainak életében is a vidám farsang időszaka. A Napraforgó Idősek Klubjában február 20-án rendeztek jelmezes mulatságot. Bár nem mindenki öltözött be, egy maroknyi, de lelkes csapat remek jelmezekkel készült az ünnepségre. A farsangolókhoz csatlakozott Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere is.

Laptopokat vittek el

„Kitakarították” az irodát a tolvajok

Bíróság elé állítási javaslattal zárják a nyomozók annak a házaspárnak az ügyét, akik takarítóként több laptopot is elloptak egy irodából. Az elkövetők józsefvárosi lakásán a rendőrök közel kétmillió forint értékű számítástechnikai eszközt találtak. Az esetről a rendőrök videót is megosztottak.

A szerencsétlenül járt személy nem élte túl a balesetet

Gázolt a 2-es metró a Keleti pályaudvarnál

A szerelvény alá esett egy ember hétfőn reggel 8 óra után az M2-es metróvonal Keleti pályaudvar állomásánál, az Örs vezér tere felé vezető oldalon - közölte a katasztrófavédelem. A helyszínre kiérkezett fővárosi hivatásos tűzoltók a szerencsétlenül járt embert az első és a második kocsi között, az úgynevezett életmentő árokban találták meg. A fővárosi katasztrófavédelem doktorszolgálatának megállapítása szerint az árokba zuhant illető nem élte túl a balesetet. Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával megkezdték a munkálatokat, egyeztetnek a közlekedési társaság műszaki személyzetével, akik korábban már kiürítették a mélyállomást. Az utasok az Örs vezér tere és a Deák tér között metrópótló autóbuszokkal közlekedhetnek a hatósági beavatkozás idejéig.

9 milliót zsákmányoltak

Józsefvárosban fogták el a „bitcoinos” rablókat

A budapesti nyomozók befejezték annak a három férfinak az ügyét, akik még 2017-ben együtt tervezték meg, hogy pénzváltás ürügyén kirabolnak egy férfit Angyalföldön.

A rovat további hírei

 

Közélet.

Szakmai nap a jelzőrendszerek szerepéről a gyermekvédelemben

„Tedd a jót és beszélj róla!”

Február 19-én tartotta meg éves szakmai megbeszélését a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ, melynek központi eleme a kerületi jelzőrendszer elmúlt évi működésének bemutatása volt. A H13-ban megrendezett előadássorozaton a tapasztalatok leszűrése mellett a rendszer még hatékonyabbá tételének lehetőségeit járták körül kerületünk szociális és gyermekvédelmi ágazatának dolgozói. Józsefvárost Sántha Péterné alpolgármester képviselte, aki a címbe is átvett, kifejező mottóval köszöntötte a résztvevőket.

Télűző hagyományőrzés

Idén is ellátogatnak a mohácsi busók kerületünkbe

A mohácsi busók ebben az évben is bemutatják a télűző hagyományőrzést február 22-én, pénteken 15 órától Józsefvárosban. Az utcai maszkos felvonulásuk során sokác zenészek is kísérik a busókat.

A várnegyed rehabilitációja

Fodor Gergely: legyen újra a magyarok mindennapjainak része a budai Vár

„A Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a Budai Várnegyed ismét a magyarok mindennapjainak része lehessen” – mondta el február 19-i sajtótájékoztatóján Fodor Gergely, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások miniszteri biztosa. Kiemelte: a program következő hároméves ciklusában rendbe teszik a várbeli sétányokat, parkokat és kerteket, valamint elkezdik az 1945 után ideológiai okokból lerombolt épületek újratervezését és teljes építészeti felmérést végeznek el a budai Palotanegyedben.

Az önkormányzat, a főváros és a lakóközösség összefogásának eredménye

Befejeződött a Népszínház utcai mozaikfríz felújítása

A Népszínház utca 22. szám alatti épület homlokzatán található hármas tagolású mozaik képsor hosszú évek kitartó, aprólékos munkájának, a Fővárosi és a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásának és a lakóközösség összefogásának köszönhetően mára teljes pompájában köszönti az arra járókat.

A rovat további hírei

 

Oktatás.

A csellengés veszélyeiről beszélgettek a gyerekekkel

„Vigyázz rám” iskolai felvilágosító program a Némethben

A csellengés megelőzésére és a kommunikációra helyezi a hangsúlyt az Ezer Lámpás Éjszakájának a tavaly indult – Vigyázz rám elnevezésű – iskolai felvilágosító programja. Ennek keretében február 19-én a Németh László Általános Iskolába látogattak szakemberek és hívták fel a gyerekek figyelmét a csellengés veszélyeire, a kiváltó okokra, és arra is, hogy merjenek segítséget kérni, ha bajba kerültek.

Ahogy ők látják az iskolát

Leendő elsősök rajzaiból nyílt kiállítás a Molnár suliban

A Molnár Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola régebbi épületének folyosója izgatott óvodásokkal, illetve büszke szülőkkel és óvónőkkel telt meg február 5-én. A vendégek az Ilyennek képzelem az iskolát című, leendő elsősök rajzaiból összeállított kiállítás megnyitójára érkeztek.

Környezettudatosság és természetvédelem

Zöld szellemiség a kerületi óvodákban

Az utóbbi években egyre fontosabbá vált Földünk megóvása. Kerületünkben már a legkisebbek is tudják ezt, hiszen a Napraforgó Egyesített Óvoda minden tagintézményében a környezet megismerését, a természet kincseinek védelmét szem előtt tartva zajlanak a mindennapok. Sőt, a Katica, a Mesepalota és a Százszorszép Tagóvoda az elmúlt években elnyerte a Zöld Óvoda címet is.

Évforduló

Tájékoztató a pedagógusok jubileumi diploma igényléséről

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat 2019-ben is köszönti a jubileumi diplomás pedagógusokat, melyre várjuk az igények bejelentését. A jubileumi diplomát az a nyugdíjas pedagógus igényelheti, aki a 2019. naptári évben szerzi meg erre a jogosultságot.

A rovat további hírei

 

Józsefváros újság.

Józsefváros újság archívuma

2019/6

Megemlékezés a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben

175 éve született Munkácsy Mihály

A XIX. századi magyar festészet egyik legnagyobb alakja 1844. február 20-án látta meg a napvilágot. Munkácsy Mihály művészetével meghódította az egész nyugati világot. Tiszteletére síremlékénél – születésének 175. évfordulóján – megemlékezést szervezett a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) Józsefvárosban, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Az eseményen kerületünket Sántha Péterné alpolgármester képviselte.

„Csak addig adom át magam a szerepemnek, amíg a színpadon vagyok”

Beszélgetés Boncsér Gergely operaénekessel

Boncsér Gergely operaénekest a klasszikus zenét kedvelő közönség mellett az operettek nézői is jól ismerik, hiszen az operák hősszerelmeseinek megformálása mellett számos bonviván szerepben is bizonyított már. A fiatal tenorral az Erkel Színházban február 22-én bemutatásra kerülő Gioconda című előadás kapcsán beszélgettünk többek között az általa megformált karakterről, az érzelmek kordában tartásának fontosságáról, és a munka iránti alázatról.

Idegenvezetők világnapja

Csütörtöktől ingyenes tematikus sétákat tartanak Budapesten

Ingyenes tematikus sétákat, gyalogos túrákat, tárlatvezetéseket, épületbejárásokat, illetve múzeumlátogatásokat tartanak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében február 21-24. között a fővárosban az Idegenvezetők világnapja alkalmából. Erről a BKIK Turizmus és Vendéglátás Osztályának elnöke számolt be az M1 aktuális csatornán, kedden.

A rovat további hírei

 .