Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Vadvirágos belváros

Átadták az első városi zöld folyosót Józsefvárosban

2012. november 26. hétfő

Díszfüvekkel, vadvirágokkal és más városi viszonyokat jól tűrő növényekkel ültették be a Vajda Péter utcai osztósávot. Ezzel a mintaértékű projekttel nem csak a nyáron elszáradt bokrok helyébe került új élet, hanem létrejött egy úgynevezett zöld folyosó is, amely a Golgota teret köti össze a Népligettel. A 800 méter hosszú osztósáv kutatási program is egyben, amelynek szakmai programját és költségét a Green City Mozgalom biztosította a fővárosi zöldfelületek fenntarthatósága érdekében.

Ez nem luxus, hanem életfeltétel. Az már nem működik, hogy majd ültetünk pár virágot, ha marad egy kis pénzünk- mondta az osztósáv átadásán a választókerület fideszes önkormányzati képviselője dr. Ferencz Orsolya.

A most telepített magok és cserjék ültetése valójában újratelepítés, hiszen az idén tavasszal, a Föld napja alkalmából hibátlanul ültetett közel 4000 tő gyöngyvessző az extrém nyári forróság és a légköri aszály miatt elpusztult.  A telepítéssel megbízott Alpinia Kft. garanciában vállalta az újratelepítést, továbbá bevont egy, a zöldebb városokért dolgozó nonprofit szervezetet is.

A Green City nevű mozgalom 3 millió forint értékű közérdekű közfelajánlást tett Józsefváros Önkormányzata számára. A szervezet amellett, hogy várostűrő növényeket telepített az osztósávba azt is vállalta, hogy megvizsgálja az elültetett növényfajok és fajták viselkedését is. A cél, hogy a főváros zöldfelületei fenntarthatók legyenek extrém városi viszonyok mellett is.

A tricolor szalagot Dudás Istvánné, Vörös Tamás és dr. Ferencz Orsolya önkormányzati képviselők vágták át. A kivitelező szerint a mintaprojektnek köszönhetően érezhetően hűvösebb lesz a levegő nyáron, amennyiben a gyalogosok a zebrán közlekednek a jövőben és nem tapossák össze a növényeket.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben