Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Magdolna Negyed Program III.

Balogh István Szilveszter: A városrész felzárkóztatása Józsefváros érdeke

2013. január 28. hétfő

Előző számunkban hírt adtunk róla, hogy az önkormányzat 3,8 milliárd forintot nyert kerületfejlesztésre, így útnak indul a Magdolna Negyed Program harmadik szakasza. Nemcsak épületek és közterek újulnak meg, de a negyedben lakó, nehéz szociális helyzetben élőknek is segítséget nyújt a program. Balogh István Szilveszterrel, a negyed önkormányzati képviselőjével a megvalósuló szociális kiegészítő programokról beszélgettünk. A képviselő kiemelte, hogy a Magdolna negyed felújítása évtizedes terheket vesz le Józsefváros válláról.

A lakókörnyezet megújulásán túl milyen változásokat hoz a negyed lakóinak életébe a Magdolna Negyed Program III?

Tűrhetetlen, hogy Józsefvárosban egy szociálisan nagyon hátrányos rész továbbra is fekete folt maradjon, rontva a kerület összképét. Fontos, hogy fel tudjuk zárkóztatni és megújítani a Magdolna negyedet. Ezért a közterületek felújulása mellett olyan kiegészítő „szoftprogramok” is útnak indulnak, amelyek a negyedben élő, hátrányos helyzetű családoknak, időseknek és fiataloknak segítenek felzárkózni. A közterek megújulása önmagában csupán fél siker. Úgy lehet teljes egészében sikeres a Magdolna negyed megújulása, ha az esélyteremtő, felzárkóztató szociális programok és szolgáltatások is működni tudnak, melyek megpróbálják átsegíteni a negyed lakóit a hétköznapok nehézségein. Lesz Családfejlesztő Iroda, amely többek között az álláskeresésben segíti a negyedben élő, nehéz helyzetben lévő családokat, de tanácsokat ad a pénzük beosztásával kapcsolatban is. Szociális mosoda nyílik majd, ahol a rászorulók, az idősek, vagy az albérletben élő fiatalok, jelképes összegért ki tudják mosni a ruháikat. A Magdolna Szociális Irodában szintén tanácsokat kaphatnak majd a munkakeresés, albérletkeresés, vagy egyéb problémák megoldásában.

Balogh István Szilveszter, a Magdolna Negyed képviselője (Fidesz)

Mit tesznek a közbiztonság javítása érdekében?

Egy drog- és bűnmegelőző szociális programot is indít az önkormányzat a Magdolna Negyed Program III-ban, amely reményeink szerint egy teljesen más alternatívát mutat majd az ott élőknek, főleg a fiataloknak. A cél, hogy belássák és elhiggyék, hogy leétezik egy jobb élet, egy jobb út is. Vannak tapasztalat alapítványok, egyesületek, akik segíteni fogják ezt a munkát, különböző szaktanácsadásokkal és programokkal próbálnak majd szót érteni a célcsoportokkal. Lesznek olyan programok is, amelyek kifejezetten a csellengő fiatalokat célozzák meg. A Kesztyűgyár Közösségi Házban például délutáni rendezvényeken tölthetik hasznosan az idejüket a fiatalok. A Fiumei út és a Dobozi utca közötti területen sport és szabadidős foglalkozásokra alkalmas intézmény nyílik, ahol mindenki megtalálhatja a neki való sportágat.

A FiDo téri közösségi épület látványterve

Hogyan vonják be a lakosságot a programokba?

Megpróbáljuk ráébreszteni a lakókat arra, hogy nekik újítjuk meg a tereket, hogy szebb és élhetőbb legyen a környezetük. A köztereket csak úgy tudjuk megújítani, ha az ott élők magukénak érzik őket, és partnerként vesznek részt a folyamatban. Ezért szerveztünk lakossági fórumokat, ahol elmondhatták véleményeiket, javaslataikat. A későbbiekben is törekedni fogunk rá, hogy továbbra is véleményt formálhassanak a szemük előtt zajló felújításokról, és hogy minél jobban bevonjuk őket a munkálatokba. Azokat a zöldítési programokat például, amelyek a belső udvarokat teszik majd otthonosabbá, teljes egészében rájuk bízzuk. Ők élnek ott, ők tudják és érzik, hogy mire van szükségük.

Kárvária téri Információs Pont látványterve

Mi lesz a köztereket életvitelszerűen használó hajléktalanokkal és a rongálókkal?

Azért erősítettük meg a rendőrség jelenlétét a köztereken, mert fontos az ott élők szubjektív biztonságérzete. Segítségünkre lesz az újjáéledt polgárőrség is. Ők fognak a rendszeres járőrözéssel figyelni a megújuló terekre, az ott élők és arra járók biztonságára. Akik azt gondolják, hogy a közösség munkájára és a sok befektetett pénzre fittyet hányhatnak, és rongálhatják a felújított köztereket, intézményeket, épületeket, azok rá fognak fizetni. A kiegészítő programok azért is rendkívül fontosak, hiszen ha nem tudjuk megbecsülni, megőrizni a felújított értékeket, akkor kárba vész minden befektetett energia. A Magdolna negyed megújítása a kerület közös érdeke, hogy Józsefváros visszakapja régi polgári belvárosi jelzőjét.

T.O.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben