Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megnyílt a H13

Vállalkozásfejlesztési központot nyitott Józsefváros önkormányzata

2013. február 15. péntek

A Fidesz képviselőcsoportja olyan programon dolgozik, melynek az a célja, hogy segítse és ösztökélje a fiatalokat arra, hogy vállalkozásokat indítsanak – jelentette be Rogán Antal a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ átadó ünnepségen Józsefvárosban. Kocsis Máté polgármester kiemelte, a központnak köszönhetően beindulhat a környék gazdasági fellendülése.

Nem egyszerűen egy épület felújításáról van szó. A H13 olyan inkubációs szolgáltatásokat nyújt a fiataloknak, amely segít talpra állítani vállalkozásaikat- mondta Józsefváros polgármestere a Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ megnyitóján. Hozzátette, a Palotanegyed egyetemeit naponta 20 ezer diák látogatja, ezért az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a jó ötletek ne vesszenek el az infrastruktúra hiányában. Kocsis Máté - a Magdolna Negyed program III. ütemének elindulása mellett - újabb fordulópontnak nevezte Józsefváros életében a központ megnyitását. Bízunk abban, hogy a környék küllemi megújulása után a gazdasági fellendülés is beindul, köszönhetően Diák és Vállalkozásfejlesztési Központnak – tette hozzá.

A megnyitón Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, a kormánypárt frakcióvezetője bejelentette, az országgyűlési képviselőcsoport dolgozik egy olyan programon, amelynek a célja kifejezetten az, hogy segítse és ösztökélje a fiatalok számára vállalkozások létrehozását, elindítását, akár további kedvezményes adózási feltételekkel. Ez egy általános program része lesz, a részleteket egy-két hónapon belül nyilvánosságra hozzák és parlamenti vita tárgyává teszik.

Rogán Antal utalt arra: száz induló ötletből csak tízből lesz vállalkozás, s a gyakorlati tapasztalatok szerint öt nem jut túl az első fél-egy éven. A frakcióvezető szólt arról is, hogy Magyarországon a kis- és közepes vállalkozások erejükön felül teremtenek és tartanak fenn munkahelyeket. Megjegyezte: ma már a csökkenő alapkamat mellett csökkenő vállalati hitelkamatokkal is számolhatnak, s közben vannak olyan támogatott kormányzati programok, amelyek célja, hogy az induló kkv számára garantálható hitelt teremtsenek.

dr. Braun Márton örvendetesnek nevezte, hogy a közép-magyarországi régió, ezen belül főként Budapest az uniós átlaghoz közelítő GDP-mutatóval rendelkezik, de a dolog hátulütője az, hogy kevesebb uniós támogatást tudnak lehívni. A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője ezért is tartja fontosnak az olyan kezdeményezéseket, ahol a helyi közösség, az önkormányzat támogatást nyújt a szűkülő források mellé.

A Horánszky utca 13. alatti épület - amelyről a központ a H13 nevet kapta - a Józsefvárosi Önkormányzat által 2010-ben indított Európa Belvárosa Program részeként épült. Csaknem kétmilliárd forintot költöttek a környék megújítására, az inkubátorház 643 millió forintból valósult meg.

A H13 szakmai partnere többek között a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a Széchenyi Programiroda, a Corvinus Egyetem, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ). Továbbá az ELTE Hallgatói Karrier- és Szolgáltató Központ, az Új Nemzedék Ház, a Spin 0ff Klub, a Magyar Üzletasszonyok Egyesülete, a Józsefvárosi Iparkamara, az Óbudai Egyetem, a Szociális Szövetkezetek Országos Szövetsége, a Zöldövezet Társulás és a Civilek a Palotanegyedért Egyesület.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben