Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A civilek és az építészek is módosítanák a Múzeumkert pályázatát

2010. február 26. péntek

Két hét alatt lezavarták a Magyar Nemzeti Múzeum közbeszerzésének engedélyezését, nehogy döntési moratórium alá essen.

Össztűz alá került a Magyar Nemzeti Múzeum kertjének és épületének átalakítására kiírt tervpályázat. Az elmúlt 12 évben bő 10 milliárd forintos beruházás lezárásaként a tervek szerint további mintegy 4 milliárdos költséggel rendbe hoznák a Múzeumkertet, az épületet pedig több látogató fogadására és szórakoztatására alkalmassá tennék. Bár mindenki üdvözli a jelenleg inkább hajléktalanok menedékeként és parkolóként funkcionáló Múzeumkert átalakítását, a váratlan - egyes szakmai és civil szervezetekkel nem egyeztetett - pályázatkiírás miatt több szervezet is felemelte a szavát. 

A Magyar Építőművészek Szövetsége például azt kéri, hogy a múzeum új főigazgatója, a posztot február elseje óta betöltő Csorba László fontolja meg a tender elhalasztását. Úgy tűnik, ők is kimaradtak az előkészítésből, jóllehet szövetségük éppen a szomszédos Ötpacsirta utcában székel. 

Kezd kínossá válni a helyzet, hiszen lapzártánk után, kedden tartják a bejárást a tervpályázat iránt érdeklődők számára. 

Akikből pedig nincs hiány: a múlt hét végéig mintegy negyven tervezőiroda vásárolta meg a dokumentációt, izgalmas és méretes megrendelésről lévén szó, miközben az új főigazgató a civil szervezetek kérdései miatt kénytelen vizsgálódni a pályázat körülményeiről. Tény, hogy sebtében keletkezett a 150 millió forintos tender, hiszen a felhívás csupán néhány nappal Kovács Tibornak, a múzeum január végéig hivatalban volt főigazgatójának leköszönése előtt jelent meg az EU hivatalos lapjában, jóllehet az átalakítást 2006 óta tervezték. "Időben megtettük a szükséges egyeztetéseket az érintett tárcákkal"- jelezte Kovács a HVG kérdésére, hogy nem magánakcióról volt szó. 

A kulturális tárcának nem volt ellenére a pályázat, hiszen forrást is biztosított rá 2009-ben. A magyar közigazgatásban megszokotthoz képest flottul mentek a dolgok: a tárca tavaly december 10-én értesült a múzeum tendereztetési szándékáról, és a kiírásra szóló engedélyt két hét múlva meg is kapta a Miniszterelnöki Hivataltól. Pontosabban - a kormányszóvivői iroda HVG-nek adott válasza szerint felmentést kapott a kancellária közbeszerzési monitoring munkacsoportjával való egyeztetés alól, mivel annak tavalyi utolsó ülése december 11-én volt, és a kulturális tárca ennél egy héttel később, sürgősséggel nyújtotta be a tervezetet. 

Akárhogyan is, a tender január 20. előtt zöld utat kapott, megelőzve a kormányrendeletben szabott, lényegében a kormányváltásig tartó közbeszerzési döntési moratóriumot. 

Becsapva érzi magát a Civilek a Palotanegyedért Egyesület, amely tavaly tavasszal kezdeményezte a Múzeumkert rendbetételét, de a minisztériumtól úgy tudta, hogy ez már az új főigazgató feladata lesz. Mégis a véleményük meghallgatása nélkül jelent meg a pályázat, amelyről furcsa módon a Kovács elnökletével felálló bírálóbizottság dönthet. 

(Igaz, a minisztérium utóbb felajánlotta, hogy az új főigazgató tagja, akár az elnöke is lehet a bizottságnak.) A civilek honlapján is közzétett levél többek között azt is feszegeti, igaz-e, hogy már a hirdetmény feladása előtt meg lehetett vásárolni a dokumentációt. A pályázat becsült értéke mindössze 24 millió forint, ennél azonban nagyobb a megbízás jelentősége. Először is a tervpályázat nyertese viheti el az engedélyeztetési tervig a projektet, így a megbízás máris 150 millió forintot ér. A tervpályázat nyertesének szerzői joga keletkezik a művére, vagyis ha végül mégsem az ő terveinek megfelelően fejlesztik az épületet és a kertet, akkor a jog átengedéséért fizetség jár neki. 

A méltatlankodás legfőbb oka azonban az, hogy a dokumentációt megvásárlókon kívül senki nem tudja, pontosan mit takar a fejlesztés. A kultusztárca sem írt többet a HVG-nek, mint hogy a műemlék épület és a közvetlen környezetét képező kert komplex, látogatóbarát és értékmegőrző fejlesztésének turisztikai célú tervezéséről van szó. Úgy tudni, két belső udvar befedése, egy több mint 100 fős konferencia-központ és egy mélygarázs is szerepel a tervekben. A Levegő Munkacsoport éppen ez utóbbi miatt jelentkezett be Józsefváros polgármesteréhez, hogy emlékeztesse: a Fővárosi Közgyűlés határozata értelmében a Múzeumkert területére szóló építési engedélyhez a kerületi szabályozási terv módosítása szükséges. Ezt érte el a Levegő Munkacsoport egy korábbi per nyomán, amelyben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal mélygarázs építését engedélyező határozatát támadta meg - sikerrel.

HVG

Magyar Építőművészek Szövetségének közleménye a Múzeumkert pályázatával kapcsolatban

A Magyar Építőművészek Szövetségének elnöksége 2010. febr. 23-i elnökségi ülésén a Magyar Nemzeti Múzeumra kiírt országos Építészeti tervpályázattal kapcsolatosan az alábbi közlemény közzétételéről határozott.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a környező Palotanegyed az ország és a magyar kultúra meghatározó épületegyüttese, városrésze. A fejlesztésnél a környezetet, az egyetemet, könyvtárakat, a Magyar Rádió épületének kívánatos funkcióváltását, a meglevő földalatti létesítményeket is figyelembe kell venni, a meglévő értékek körültekintő elemzésével. Olyan középtávú fejlesztési terv kidolgozása kívánatos, amely a Múzeum környezettel való kapcsolatát, arra gyakorolt hatását elemzi, melynek alapjául ötletpályázat szolgál.

A Magyar Építőművészek Szövetsége aggodalmasnak tartja, hogy a terv és tervező kiválasztására irányuló pályázat nem veheti figyelembe ezeket a fejlesztési elképzeléseket, annak ellenére, hogy a nagy számú pályázó is jelzi az ügy fontosságát. Helytelennek tartja továbbá azt is, hogy a szakmai szervezetek egy részének bevonása nélkül történik egy ilyen nagyságrendű fejlesztés.

Kezdeményezzük egy kétfordulós tervpályázat lebonyolítását, melybe az érdekelt szakmai szervezetek is részt vesznek.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben