Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Összefogás a drog ellen

2010. március 02. kedd

Közösen gondoskodnak az eldobott injekciós tűk felszedéséről, és közösen indítanak drogprevenciós programokat a kerületi fiataloknak - többek között ebben állapodott meg a Józsefvárosi Önkormányzat és a VIII. kerületben tűcsere-programot végző Kék Pont Alapítvány.

A helyi képviselő-testület február 17-i ülésén fogadta el Kocsis Máté polgármester előterjesztésére azt az együttműködési megállapodást, amely a józsefvárosi Kálvária tér környékén évek óta tartó, a drogszemét okozta áldatlan állapotokat rendezheti végre.

A Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Közhasznú Alapítvány Józsefváros területén, a Kálvária tér 5. szám alatt működteti tűcsere programját az intravénás droghasználók számára. A tűcsere program lényege, hogy az intravénás droghasználók - saját egészségük és a civil lakosság egészségének kölcsönös védelmében-, díjmentesen és anonim módon tudják becserélni az általuk használt injekciós tűt. Az alapítvány 1600 klienst regisztrált, közülük 1000 fő él rendszeresen a szolgáltatással, 60%-uk józsefvárosi lakos.

Az ártalomcsökkentő programok fontosak, hiszen a fertőzésveszély csökkentésében nagy szerepük van, ugyanakkor az eldobott injekciós tűk közegészségügyi és közbiztonságai hatásai a józsefvárosiakat sújtják a polgármester szerint. A kliensek által eldobált használt tűk nagy része a Kálvária tér és környékén található közterületekre, illetve eldugott ún.” belövő helyekre” kerül, veszélyeztetve ezzel nemcsak a droghasználók, hanem a civil lakosság egészségét is. A megszűrt  droghasználók 70 %-a ugyanis hepatitis C fertőzött, így az általuk eldobott injekciós tűk tényleges veszélyt jelentenek a józsefvárosi lakosságra is.

Mindez a kerületvezetés számára azt jelenti, hogy a Kálvária tér környékén évente több ezer eldobott injekciós tű szakszerű felszedéséről és a közbiztonság fenntartásáról kell gondoskodni.

Az önkormányzat és a  Kék Pont Alapítvány a most elfogadott együttműködési megállapodás szerint elkötelezte magát abban, hogy a problémát közösen kezelik,  a drogszemét biztonságos begyűjtéséről ezentúl egyeztetett menetrend szerint, együttesen gondoskodnak.

Az önkormányzat együttműködési szándékát fejezte ki arra vonatkozóan, hogy az alapítvány számára egy olyan új alkalmas helyiséget keres, ahol egyrészt fejleszteni tudja szolgáltatásait, másrészt kevésbé zavarja a civil lakosság nyugalmát.

A felek vállalták azt is, hogy a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum keretében, a kerület más intézményi és civil partnereit is felkérve, közösen készítik el a kerületi drogstratégiát, melynek elengedhetetlen részeként drogprevenciós programokat is szerveznek a veszélyeztetett helyi fiataloknak. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben