Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Mecénás

Ősbemutató a H13-ban

2013. április 25. csütörtök

A 35 éve kerületünkben alkotó Mihály Gábor életéről és műveiről szóló portréfilmet mutattak be a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban. A filmet Puszt Gábor készítette, a nézők között kollégák, barátok és a művész munkásságát kedvelők foglaltak helyet.

Az ősbemutatón olyan prominens vendégek is részt vettek, mint Schmitt Pál olimpiai bajnok, volt köztársasági elnök, Kaáli professzor, a Kaáli intézetek megalapítója New Yorkból, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, vagy Molnár Pál újságíró, a Kossuth Rádió főszerkesztője. A Józsefvárosi Galéria által szervezett filmbemutató előtt Józsefváros humánszolgáltatási ügyekért felelős alpolgármestere, Sántha Péterné azt mondta, Mihály Gábor azok közé az emberek közé tartozik, akiknek a látásmódja hozzájárul az én horizontom szélesítéséhez is.

A művészt Domokos László is köszöntötte, de nem, mint a Számvevőszék elnöke, hanem mint békési földije. Őseik valaha egymás mellett gazdálkodtak. Ahogy a portréfilmből is kiderült, Mihály Gábor Csanádapácán született. Édesapját 1956 után koholt vádak miatt 1960-ig ült börtönben. A család megbélyegzettként menekült a fővárosba. Mihály Gábor Rákospalotán érettségizett, majd a Dési Huber képzőművészeti szakkörben szerzett alapok után elég későn nyert felvételt a Képzőművészeti Főiskolára. 1978 óta a Százados úti művésztelepen él és alkot. Az ő nevéhez fűződik a józsefvárosi díszpolgári kitüntetésért járó harang és ő készíti az ’70-es években lerombolt Golgota téri kápolna emlékére felállításra kerülő kettős kereszt emlékművet is.

Munkásságát a kollégája, Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész méltatta, aki néhány mondatban megrajzolta ennek a „művelt, jó szívű, klassz pasinak” az emberi portréját is, mintegy kommentálva a filmet. „A múltat a mi fajtánk nem engedi végképp eltörölni, hiszen a mi értékrendünk a műveltség, a művészetek szeretete, az igazságérzet, a hazaszeretet, a család szeretete, a másféle hitek, más nemzetiségű emberek tisztelete. Mind örök emberi érték.”

 A Mecénás című portréfilm a kerületünkben élő és 35 éve a Százados úti Lakótelepen alkotó Mihály Gábor szobrászművész életét és munkásságát dolgozta fel.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben