Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Új lakásrendelet lép hatályba

2010. március 04. csütörtök

A Budapest Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről, valamint a lakbér mértékéről új rendeletet alkotott a képviselő-testület.

Az új jogszabály szerkezete - az önkormányzati lakások bérbeadásának érdemi feltételeinek változatlanul hagyása mellett - egyszerűbb és az ügyfelek számára áttekinthetőbb. Az új rendelet a lakbérek mértékét nem érinti, azok változatlanok. 

Másrészt az új rendelet alkalmazkodik a lakásgazdálkodási feladatok közelmúltban történt átszervezéséhez, miszerint az önkormányzati lakásokkal kapcsolatos összes ügyintézés 2009. decembertől már nem a Polgármesteri Hivatalban, hanem a Józsefvárosi Vagyonkezelő Kft-nél történik. 

A rendelet egyik fő újítása, hogy bevezeti új bérbeadás esetén – a költségelvű, és a piaci alapú bérbeadásnál – az óvadék fizetés intézményét. A felmondás, és a bérleti díjhátralék részletfizetésének hatékonyabb kezelése érdekében szabályozásokat tartalmaz. Új szabályokat tartalmaz arra az esetre, ha a bérlő kezdeményezi a bérleti jogviszony pénzbeli térítés ellenében történő megszüntetését. Szigorítja a bérbeadói hozzájárulások szabályait, például a korábbi szabályozáshoz képest szűkiti a lakásba befogadható személyek körét. 

Pályázni kell önkormányzati lakást bérbevételére

Az új rendelet változatlanul a pályázat útján történő bérbeadásnak ad elsőbbséget. A pályázatokat minden esetben a lakáspályázatok értékelésében közreműködők által tett megállapításokat figyelembevételével a Gazdálkodási, Kerületfejlesztési, Költségvetési és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság vagy a Népjóléti Bizottság bírálja el. 

Fontos tudni, hogy az új rendelet szabályai szerint a polgármesternek nincs jogköre önkormányzati lakások bérbeadásáról dönteni. 

4.§.(4.) „Szociális bérletre jogosultak részére kiírandó pályázat esetén a szociális ügyeket gyakorló, szociális bérletre nem jogosultak részére kiírandó pályázat esetében a tulajdonosi jogokat gyakorló bizottság határozza meg, hogy (2) bekezdésben megjelöltek közül, melyik csoport számára kell a pályázatot kiírni, s dönt a pályázati feltételekről, valamint a bérlők kiválasztása során figyelembe veendő szempontokról.” 

Rendkívüli élethelyzet

Azonnali intézkedést igénylő rendkívüli élethelyzet esetén, méltányosságból, egyedi mérlegelés alapján a szociális, jövedelmi és vagyoni feltételek, valamint a bérlet létesítését kizáró ok vizsgálata nélkül a szociális ügyeket gyakorló bizottság a Józsefvárosi Vagyonkezelő Kft-hez benyújtott kérelem alapján, pályázaton kívül, évente legfeljebb 12 lakás mértékéig szociális alapú lakbér megállapítása mellett bérleti jogviszony létesítéséről dönthet.

Óvadék

Új elem az óvadék bevezetése. A lakás bérlője, amennyiben a lakás bérleti díja nem szociális alapon kerül meghatározásra, új bérbeadás esetén a szerződéskötéskor óvadékot köteles fizetni.  

Az óvadék mértéke:   - költségelven bérbe adott lakás esetében a lakás csökkentő-növelő tényező nélküli lakbérének 2 havi összege, - piaci alapon bérbe adott lakás esetében a lakás csökkentő-növelő tényező nélküli lakbérének 4 havi összege.

Bővebb információ az önkormányzati lakásbérlésről:  http://old.jozsefvaros.hu/segithetunk

Lakásgazdálkodási Iroda elérhetőségei:  Józsefvárosi Vagyonkezelő Kft. Központ: 1084 Budapest, Őr u. 8.    Telefon: 314-1098;  313-8428;  333-4146   Levelezési cím: 1431 Budapest, Pf. 138.   E-mail cím: info@jvk.hu Honlap: www.jvk.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben