Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Idősügyi stratégia Józsefvárosban

2013. június 04. kedd

A helyi tapasztalatokat az európai és az országos idősügyi politikával hangolja össze a Képviselő-testület által elfogadott új önkormányzati dokumentum. Józsefváros idősügyi stratégiájában a feladatok azt a célt szolgálják, hogy az idősödő és a már idős emberek is minél tovább megőrizzék aktivitásukat. Ehhez az szükséges, hogy biztonságban éljenek, egészségesek legyenek, megbecsüljék őket, és ne legyenek magányosak.

A népesség elöregedése országos, sőt európai probléma. Ugyanakkor az időskorúak értékes erőforrást jelentenek a társadalom számára: általuk öröklődnek a megőrzött értékek, normák és tapasztalatok. „Az időskorúak az emberiség intellektuális, érzelmi és szociális tartalékai” – olvasható az Idősügyi Nemzeti Stratégia üzenetében.

Józsefváros lakosságának 18 százaléka 65 év feletti. A kerületben eddig egységes stratégia nélkül ugyan, de számos önkormányzati, civil, egyházi és egyéb szervezet is tevékenykedett az idősek érdekében. Az önkormányzat most elhatározta, hogy ezeket a tevékenységeket egy rendszerbe tereli, és eljuttatja a róluk szóló információkat mind a szervezetek, mind az idősek felé. Emellett a kötelező feladatain túl színes programokat biztosít az idős emberek számára a nappali klubokban, illetve a Józsefvárosi Közösségi Házak Kft. termeiben. A kerület idősügyi stratégiája azonban nem merül ki ebben, hanem az idősek ellátásának további fejlesztését és a minél szélesebb körű gondoskodás feltételeinek megteremtését is előirányozta. Sőt, az eddigi eredmények és a jövő terveinek összekapcsolása céljából az önkormányzat részt vesz a 2013. évi Idősbarát Önkormányzat Díjára kiírt pályázaton is, amely a megtisztelő cím mellett egymillió forint jutalommal jár.

Már ma is

A pályázatban Józsefváros bemutatja többek között az Őszirózsa Gondozó Szolgálat és az idősek klubjainak aktív tevékenységét, az időseknek nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátásokat (segélyeket), illetve szociális szolgáltatásokat (jelzőrendszeres és egyéb házi segítségnyújtás, étkeztetés, idősek nappali ellátása és átmeneti elhelyezése, fodrász, pedikűr, gyógyfürdő, masszázs, életmentő pont). Fontos változás, hogy 2013-ban újabb gépjárművel gazdagodik a gondozó szolgálat, így több lehetőség nyílik a különféle programokra való utazásokra. A rövid távú tervek között szerepel az Ezüstfenyő Gondozóház megújulása, a szolgálat épületének és a férőhelyek számának bővülése és a jelenleginél is kényelmesebb környezet biztosítása az idősek számára.

A meglévő kulturális és szabadidős közösségi terek minél jobb kihasználásával olyan rendezvényeket terveznek, amelyek csökkentik a nyugdíjba vonulás utáni passzivitást és bezárkózást, emellett kapcsolatot teremtenek a különböző generációk között (például óvodákkal és iskolákkal közös szervezésben). A már ma is jól működő és a tervezett szabadidős programok a nyugdíjasok aktivitását serkentik: kirándulások, múzeum- és színházlátogatások, üdülés a káptalanfüredi önkormányzati tulajdonú táborban, kézműves foglalkozások, teadélutánok, felolvasóestek, művészeti fesztiválok, vers- és prózamondó, illetve -író rendezvények, tánccsoport működtetése, önmegvalósító klub, sakk- és kártyacsaták stb.).

Az egészséges életmódot felvilágosító előadásokkal, prevenciós programokkal, idősek sportjátékával, szűrőprogramokkal, valamint a 2010 óta működő Idősbarát Péntek megszervezésével támogatja az önkormányzat. Az esélyegyenlőséget pedig informatikai képzéssel, nyelvtanítással, internetezési lehetőség biztosításával igyekeznek elősegíteni. Végül említésre méltók a kerületben már meghonosodott vagy kialakulóban lévő egyéb "jó gyakorlatok" is, mint a Józsefváros Kártya, a közbiztonságot fokozó intézkedések, a nyugdíjasoknak tartott áldozatvédelmi előadások, jogi tanácsadás, illetve a tervezett Nyugdíjasok Akadémiája.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben