Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lakni, de milyen áron?

A jogcím nélküli lakáshasználat rendezése

2013. június 17. hétfő

Kerületi életünk egyik kínzó társadalmi problémája – a hajléktalankérdés mellett – a jogcímnélküli lakáshasználat. Az önkormányzat már tavaly hozzákezdett a helyzet felméréséhez. A begyűjtött adatok alapján a képviselő-testület a lakásrendelet módosításával szeretné rendesen fizető bérlőkké tenni az eddigi jogcímnélküli lakáshasználókat.

Önkormányzati bérlakásainkban az elmúlt évek során szinte kezelhetetlen mértékűre duzzadt fel a jogcím nélküli lakáshasználat, ami mögött különböző élethelyzetek, jogi hátterek húzódnak meg. Vannak, akiknek lejárt vagy felmondásra került a bérleti vagy használati szerződése. Van, aki soha nem is rendelkezett ilyen szerződéses jogcímmel, vagy pedig a bérlő halálát követően vált visszamaradott lakáshasználóként jogcím nélkülivé. Képviselő-testületünk már tavaly nyáron megbízta a Kisfalu Kft-t, hogy mérje fel a jelen állapotokat, és tegyen javaslatot a rendezésre is.

Időközben kiderült, hogy kerületünkben csaknem 700 jogcím nélküli lakáshasználattal kell számolnunk. Ezek felmérése és az adatok – legalábbis alap szintű – rendezése mostanra jól áttekinthető formában elkészült, és a helyzet megoldása céljából a képviselő-testület elé kerülhetett. Az önmagában is izgalmas áttekintés bemutatja, kik milyen módon váltak jogcím nélkülivé, milyen tartozásokat halmoztak fel (nem kevesen akár 1 millió feletti összeget!), milyen támogatásokban részesültek, többszörös díjjal terhelve voltak-e, a lakást rendeltetésszerűen használták-e, annak milyen volt a komfortfokozata, az együttélés szabályait betartották-e, történt-e áramlopás, villanyóra-leszerelés, együttműködnek-e a családsegítő szolgálattal, a jogi eljárások mely szakaszukban vannak.

Az önkormányzat kinyilvánított érdeke az, hogy a jogcím nélkül használt lakásokban is elsősorban bérleti díjat és közműdíjakat fizető, a lakást rendeltetésszerűen használó, rendezett körülmények között élő és a környezetükkel elfogadható kapcsolatot tartó bérlők lakjanak. Ezért sem gazdasági, sem szociális szempontból nem helyes az ilyen pozitív hozzállású jogcímnélküliek hosszas peres eljárásokban való kilakoltatása. Emiatt Egry Attila alpolgármester és Szili Balázs képviselő előterjesztése alapján a képviselő-testület tervbe vette a lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 2010-es önkormányzati rendelet olyan módon történő módosítását,  mely az egyébként rendesen fizető és ellenőrizetten rendezett körülmények között élő bentlakók számára lehetővé tenné a jogcímnélküli státusuk felszámolását, azaz bérleti szerződés megkötését. Sőt, ha a kérelmezőnek van is tartozása, de nyilatkozik fizetési készségéről, akkor bekerülhet a kedvezményezettek körébe. A tervezett rendeletben más hasonló könnyítésekre kerülhet még sor (peres eljárás megszüntetése, szüneteltetése, módosított részletfizetési lehetőség), és kezeli a jogcím nélkülivé válás egyéb minősített eseteit is. Akik viszont nem hajlandók semmilyen együttműködésre, vagy más okokból érdemtelenek a méltányos bánásmódra, azok ellen elkerülhetetlenül megindul a peres eljárás, mind a lakások kiürítése, mind a hátralékok megfizettetése érdekében.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben