Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A sportcentrum mellett Universiade-falu is épülhet a kínai piac helyén

2013. szeptember 18. szerda

Megpályázta a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség a 2019-es Universiade rendezési jogát. A hazai testület elnöke, dr. Kiss Ádám fizikusprofesszor, az MTA doktora nemrég mutatta be a terveket a nemzetközi egyetemi szervezet brüsszeli központjában. A költségekről és a pályázatról a Népszabadságnak adott interjújában úgy nyilatkozott: a józsefvárosi kínai piac területének egy részén javasolja az Universiade-falu felépítését.

Kiss Ádám, az Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke elmondta: sok összetevője van a költségeknek, így egyelőre pontos választ nem lehet adni a nagyságukra nézve. Mai árakon a rendezés költségeit 20-22 milliárd forintra becsülte, amit mintegy 7 milliárd forinttal (23 millió euróval) növelhet a nemzetközi szövetségnek fizetendő jogdíj. „Mindez azonban további tárgyalások függvénye" – tette hozzá.

Szavai szerint a beruházás zömét költségvetési forrásból fedeznék. Ugyanakkor a szövetség célja, hogy a befektetés egy része az azonnal befolyó összegekből – támogatás, részvételi és jogdíj –, másik része pedig közvetetten, egy-két éven belül megtérüljön.

Szólt arról is, hogy az olimpiai falu kérdését szociális bérlakások építésével összekötve tartaná megoldhatónak. Annak ellenére, hogy Budapesten több terület is szóba jöhet, Kiss Ádám a bezárásra ítélt józsefvárosi kínai piac helyét javasolta. Hozzátette: A falura vonatkozó szándéknyilatkozatot – amelyet a kerület vezetése egyhangúlag fogadott el – Kocsis Máté polgármester már át is adta a szövetségnek.

Az Universiade az olimpia után a világ második legnagyobb létszámú, több sportágat magába foglaló sporteseménye. A FISU kétévente rendezett nyári játékain 150-160 ország 10-12 ezer sportolója 18-25 sportágban méri össze tudását. Magyarország az elsők között rendezett Universiadét 1965-ben. A XXX. Nyári Universiade 2019-ben lesz, lebonyolításához mintegy 55-60 sportlétesítmény szükséges.

A www.jozsefvaros.hu kérdésére Józsefváros polgármestere, dr. Kocsis Máté elmondta: az Universiade-falu felépítése nem zárja ki a tervezett sportcentrum megvalósításának lehetőségét. Józsefváros Önkormányzata egy sportközponttal egybekötött rendezvényparkot szeretne megvalósítani a Józsefvárosi pályaudvar funkció nélküli területének egy részén, 12 hektár alapterületen.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben