Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Feltámad a Golgota tér

60 millió forint a rehabilitációra

2013. szeptember 19. csütörtök

Józsefváros önkormányzata a Golgota téren tapasztalható áldatlan állapotokat kívánja felszámolni. A felújítás első lépéseként, augusztus 20-án a kommunista rezsim által itt felrobbantott kápolna helyén Szent István-i kettős keresztet állítottak. A képen az augusztus 20-án átadott Szent Istváni kettős kereszt látható a Golgota téren.

A kerület vezetése teljes rehabilitációval igyekszik újra bevonni a józsefvárosi élet körforgásába a ma még nagyrészt elhanyagolt Golgota teret. A lakosság igényeit kielégítő és a Szent István-i kettős keresztnek méltó környezetéül szolgáló tér lepusztulva várja újjáéledését. A helyzet rendezésére számos megoldás és javaslat született, a végső változat szolgálja ki legjobban az itt lakók igényeit.

Kocsis Máté polgármesternek és Ferencz Orsolya képviselőasszonynak a Golgota tér megújításáról szóló előterjesztését a képviselő-testület egyhangúlag fogadta el. A tér és környékének képviselője lapunk kérdésére elmondta, hogy hároméves munkája eredményeként valósulhat meg a tér felújítása. Ferencz Orsolya reméli, hogy a környékbeliek minél előbb újra birtokba vehetik a Golgota teret, ahol ezután megfelelő és biztonságos környezetben pihenhetnek, és tölthetik el szabadidejüket.

A felújítás első lépéseként augusztus 20-án, államalapító, apostoli királyunk előtt tisztelegve kettős keresztet állítottak az 1971-ben a kommunista rezsim által felrobbantott Kálvária kápolna helyére. A további fejlesztés eredményeként zöldbe és virágba borulna a tér, melyet egy speciális öntözőrendszerrel tartanának karban, de a koncepció része a padok felújítása, esetleges újak telepítése, és kicserélik az elhasználódott útburkolatot is. A tervek között szerepel az egykor közadakozásból épült keresztút újbóli kialakítása. A megújított közparkot teljesen körbekerítik, az őrzését pedig egy kutyás őr látja majd el, ezzel is megelőzendő, hogy a téren lépten-nyomon szétdobált fecskendőkkel találkozzanak a joggal felháborodott környékbeliek.

A teljes Golgota tér megújulásához, az előzetes kalkuláció alapján, 60 millió forintra lesz szükség, amely magában foglalja a bontási munkálatokat, növénytelepítést, a padok és más létesítmények felújítását, az utak újraburkolását, új utcabútorok és eszközök beszerzését és a körbekerítés költségeit. A tervek elkészítésére és a geodéziai felmérésre a 2013-as költségvetésből bruttó 500 ezer forintot utalt ki az önkormányzat. A terv úgy készült el, hogy opcionális elemekkel bármikor továbbfejleszthető. A kiadások biztosítása érdekében a 2014-es költségvetésbe bekerült a „Golgota tér felújítása” tétel is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben