Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Eldőlt milyen lesz a Teleki-emlékhely

Győztest hirdettek a Teleki László szobor megalkotására

2013. szeptember 20. péntek

A kerület lakói dönthettek arról, hogy milyen emléket állítsunk gróf Teleki Lászlónak, a róla elnevezett téren. A Bíráló Bizottság két beérkezett pályaművet tartott értékelhetőnek, közülük a képen látható szoborcsoport valósulhat meg.

Az önkormányzat pályázatot írt ki a szoborcsoport megalkotására.  A Bíráló Bizottság elnöke, Kocsis Máté arra kérte a kerület lakóit, ők is nyilvánítsanak véleményt, hogy a két legjobbnak ítélt pályamű közül, melyiket tudják jobban elképzelni a téren. A Teleki tér zöldfelületének koncepcióterve is közösségi tervezés részeként készült el, így az emlékhely tervéről is a közösség döntött. A polgárok személyesen adhatták le voksaikat a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal, vagy a Kesztyűgyár Közösségi Ház Információs pultjánál.

A szavazatok alapján Mészáros Attila koncepciója valósul meg a téren, amely egy három alakos szoborcsoport. Az alkotás főbb alakjai: Teleki László, aki mellé le lehet ülni a padra, egy a térre invitáló, és áruját kínáló ószeres – a régi piacra utalván, valamint egy gázlámpát gyújtó alak, ami az első gázgyárra utal, amely a kerületben volt. Mindhárom alkotás zsánerjellegű, vagyis úgy méreteiben, mint mintázási módjukban az élethűségre törekszik.

A tervek szerint a Teleki tér felújítási munkálatai - így az emlékhely kialakítása is - jövő tavasszal kezdődik meg és a nyáron fejeződik be.

A nyertes pályaművet az alábbi linkre kattintva tekintheti meg.

http://old.jozsefvaros.hu/tervtanacs_dokumentumok/436_20130912_8_sorszamu_palyamu_dokumentacio.pdf

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben